Neler Yeni

CNC eğitimi ve CNC mesleği ne kadar zordur?

Dahası  
Reaksiyon skoru
34
İsim
Ömer Umut Mermer
Makine başında yapılıcak çok şey var
Parçanın cinsini bilmen lazım demir , bronz , aliminyum vs..
Makinen torna ise çok fazla bağlama şeklin yok ama freze ise alıcan eline resmi fizik kurallarını bilerek ( üstüne binen yüke göre sağından solundan bağlayarak ama işliyeceğin yüzeyleri boş bırakarak ) parçayı bağlaman.
Malzemene ve işliyeceğin yere göre takım ayarlamak ( o da tecrübene göre olur genelde hesaplanan rakamlar tutmaz )
Makinenin sistemine göre program yazmak ( olası bütün çarpışmaları hesaplayarak )
Bütün bu yazdıklarım sana garip gelicektir ancak işi biraz kavrayınca anlıyacaksın. Yazdıklarım bilene kolay genelde hepsi tecrübe ile ilerler bu yüzden bir iş yerine girip eğitim alırsan direk sana öğretenin tecrübelerinide almış oluyorsun. Kursda bunları ne kadar öğretirler bilemem.
Teşekkür ederim hocam sana bir konuşma başlattım oraya bakarsan sevinirim.

eray12345

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Eray
Fanuc her şeyi kodlarla yapabildiğin paket programlamaları bile el ile kendi yazdığın bir sistem. İçlerinde en amelelik gerektiren her satırını tek tek kendin kontrol ettiğin en eski tarzdaki sistemdir. Ben şahsen Fanuc u severim çünkü her şeyine müdahale edebilirsin diğer sistemlerde onu oradan yapamazsın bu buradan olmalı diye dayatır.
Haidenhain ve Mazatrol gibi sistemler daha gelişmişler. Paket program mantığı ile gider yani boşluk doldurma gibi düşün daha az kod bilgisi gerektirir.
Bu sistemler girdiğin iş yerinde kullanılan makine ile alakalı. Bazı iş yerleri komple Fanuc sistemden ilerler bazıları karışık.
Fabrikalarda daha çok makineler arası iş alışverişi kolay olsun ve herhangi bir operatör makine değiştirdiğinde yabancılık çekmesin diye aynı sistemden ilerlemeyi tercih ederler.
Fanuc öğrenirsen diğerleri daha basit gelecektir ancak Fanucdan sonra da diğerlerinin mantığı ters geliyor. Ben yıllarca Fanucda çalıştıktan sonra Mazatrol e geçtiğimde çok basit geldi ama bazen öyle mantıksızlıklar oluyor ki dönüp yine Fanuc sistem ile program yazıyorum. ( Mazak makinalarda hem Mazatrol olarak hemde Fanuc (İSO) olarak program yazılabiliyor. )
Yani kısaca bu işi illa öğrenmek istiyorsan önce teknik resim okumayı daha sonra karşındaki malzemeyi en kısa yolla en fazla yerini nasıl işleyebileceğini kavra daha sonrası zaten kod ezberlemeye dayalı olarak ilerliyor.
Hocam merhabalar bende cnc işine girmek istiyorum 19 yaşındayım üniversiteyi bıraktım mesem e bu yaştan sonra gitmek istemiyorum 2 ay tecrübem var ama sadece sök tak falan yaptım bir yerde çalışmaya başlamak ve cnc kursuna gitmek istiyorum ama çalışmaya nerede başlayacağımı bilemiyorum ankarada yaşıyorum iş ilanlarına sürekli bakıyorum ama tecrübeli istiyorlar küçük dükkanlarda da çalışmaya çok sıcak bakmıyorum çünkü maaşı iş öğretmesi sıkıntılı diye duydum sizin düşünceleriniz tavsiyeleriniz nelerdir nereden nasıl çalışmaya başlayabilirim

Siene

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
676
İsim
Sinan
Hocam merhabalar bende cnc işine girmek istiyorum 19 yaşındayım üniversiteyi bıraktım mesem e bu yaştan sonra gitmek istemiyorum 2 ay tecrübem var ama sadece sök tak falan yaptım bir yerde çalışmaya başlamak ve cnc kursuna gitmek istiyorum ama çalışmaya nerede başlayacağımı bilemiyorum ankarada yaşıyorum iş ilanlarına sürekli bakıyorum ama tecrübeli istiyorlar küçük dükkanlarda da çalışmaya çok sıcak bakmıyorum çünkü maaşı iş öğretmesi sıkıntılı diye duydum sizin düşünceleriniz tavsiyeleriniz nelerdir nereden nasıl çalışmaya başlayabilirim
Büyük yerler sorumluluk vermez sök tak yaptırır ona görede az maaş verir. İş öğrenemezsin.
Küçük yerlerde her boku üstüne yıkar dolgun maaş gösterir ama verirmi meçhul. İşinde usta olursun.
Bence ilanlardan daha çok kendin sanayi bölgesinde tek tek fabrikaları gezip sor. Öğrenmek istediğini belirt.
Evde bilgisayarın varsa cad-cam öğrenmeye çalış video izleyerek kendinde deneyerek falan. Hangi program olduğu çokta önemli değil geneli autocad kullanır.
Cnc kodlarını ezberle. Kodlar makina dili olduğu için önce dilini bilmen gerekli. G1 nedir M1 ne işe yarar falan.
Ankara yı bilmem ama Bursa da aşırı eksiklik var herkes eğitmeye bile olsa eleman arıyor tabi düşük ücretle.
Yapay zeka bu işlere yakında el atabilir muhtemelen sadece sök tak yapan adam arıcaklar onlarda düşük ücretli çalışmaya razı olanlar.
İmkanın varsa üniversiteyi bitir yoksa fabrikaları tek tek gez zaten gire çıka kafanda oturtucaksın nasıl düzende çalıştıklarını ona göre seçenekler arasından bir yere girersin.

eray12345

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Eray
Büyük yerler sorumluluk vermez sök tak yaptırır ona görede az maaş verir. İş öğrenemezsin.
Küçük yerlerde her boku üstüne yıkar dolgun maaş gösterir ama verirmi meçhul. İşinde usta olursun.
Bence ilanlardan daha çok kendin sanayi bölgesinde tek tek fabrikaları gezip sor. Öğrenmek istediğini belirt.
Evde bilgisayarın varsa cad-cam öğrenmeye çalış video izleyerek kendinde deneyerek falan. Hangi program olduğu çokta önemli değil geneli autocad kullanır.
Cnc kodlarını ezberle. Kodlar makina dili olduğu için önce dilini bilmen gerekli. G1 nedir M1 ne işe yarar falan.
Ankara yı bilmem ama Bursa da aşırı eksiklik var herkes eğitmeye bile olsa eleman arıyor tabi düşük ücretle.
Yapay zeka bu işlere yakında el atabilir muhtemelen sadece sök tak yapan adam arıcaklar onlarda düşük ücretli çalışmaya razı olanlar.
İmkanın varsa üniversiteyi bitir yoksa fabrikaları tek tek gez zaten gire çıka kafanda oturtucaksın nasıl düzende çalıştıklarını ona göre seçenekler arasından bir yere girersin.
anladım hocam teşekkür ederim

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,042,697
Üyeler
165,408
Son üye
sihecate
Top Bottom