Çok beklenen G80SD ilk kez görüldü

engin99

80+
Reaksiyon skoru
1
Ben de uzun süredir bekliyorum bu monitörü, neden Türkiye de bu kadar geç satışa sunuluyor birkaç komplo teorim var ama konuyu bulandırmak istemiyorum.
Samsung 3. nesil oled g60sd ve g80sd modellerini yurt dışında özellikle aynı paneli sattığı diğer marka modellerine göre inanılmaz kampanyalarla satışa sundu, G60SD de Türkiye ye samsungun kendi sitesinde ve amazonda çok iyi bir ön sipariş fiyatı ve kampanya ile geldi, bir süredir de amazonda yakın bir fiyat ile satışta. 950 usd msrp ile çıkan g80sd muadili modelin 50k tl bandında olduğu ortamda samsung müşteriye güzel bir fiyatla geldi, şahsen yurtiçinde yurtdışı kampanyalı fiyatı görmeyi beklemiyordum alışık değiliz böyle şeylere.
Screenshot_4.png
reddit link || illaki bir kampanyaya sokuyorlar, garip de olsa yanındaki stok fazlası büyük ihtimalle
Merakınız varsa reddit de postları biraz gezerseniz g60sd ve g80sd özelinde yurtdışında benzer kampanyalardan yararlananları göreceksiniz şuanda hepsini tekrar bulup ekleyemeyeceğim ancak çok iyi fiyatlar gördüm ve genelde herkes yararlanmış gibi. Zaten samsungun kendi iterasyonunu çekici kılabileceği sayılı kriterlerden biri fiyatı. Monitöre baktığımızda diğer markaların daha sağlam standlarla, biraz daha yüksek malzeme kalitesiyle yapıldıkları aşikar. Ancak bütçe odaklı modeller olmalarına rağmen gayet rekabetçiler. Bazıları ekranın tam glossy(mat kaplamasız) olmamasına çok takılıyor ancak g60sd üzerinde yeni kaplamayı gördüm ve hemen sonrasında tam glossy bir ekrana bakmazsanız matlaştırma uygulandığını anlamanız zor, pixel yakın çekim fotoğraflarını görünce ciddi bir mat kaplama var zannetmiştim. Asıl amacı yansımaları azaltmak olsa da önleyecek kadar mat bile değil ama yardımcı oluyor. g80 özelinde içerisindeki işletim sisteminin tvlerinde kullanılan işletim sistemi olması dizi servislerinin kendi applerinden direkt olarak medyaya erişim veriyor bunu önemseyecek birileri vardır illaki. Tarayıcıdan izlemek ile tv app inden izlemenin farkını araştırabilirsiniz, geçtiğimiz yılda tarayıcı tarafı iyileştirildi ancak fark var.

Güzelleme yaptım gibi oldu bu panelin sıkıntılarından bahsetmezsem olmayacak. Şuanda piyasadaki qd yada w oled fark etmez her oled panel için geçerli bir durum var ki o da renk saçaklanması yani color fringing. 4K bile olsa renk saçaklanmasını fark etmemek diye bir şey yok bir telefon ekranı yoğunluğunda pixel yoğunluğuna ulaşana kadar o yeşil ve kırmızı göreceğiz malesef. Ya da yeni nesillerde dağınık subpixel düzeninden standarta geçecekler. LG oled panelleri için bunu 2025 in sonu olarak belirtti. Standart teknoloji gecikmelerini ve türkiyeye ürünlerin geç gelmelerini de hesaba katarsak daha baya bir zaman var. Yani oled istiyorsanız bunu kesinlikle göz önünde bulundurun. Peki ne bu color fringing. video da 4.48 de durdurun. Bu pixeller lcdlerdeki gibi standart düzende değiller. fotoğraf taki gibi bir dizilime sahipler. bu da demek oluyor ki köşeleri asla tam anlamı ile doğru gösteremezler. Şeklen doğru olmasına rağmen köşelerde pixelin kapatamadığı renk ışık hüzme yapar. Bunun en çok yazıda görüldüğü iddia edilse de aslında ekrandaki herhangi bir şeyin köşesinde de oluşabilir. Görsel oluşturma algoritmaları bu şekilde dağınık düzenler için dizayn edilmedi ve bu panellerin her jenerasyonda düzeni biraz değiştiğini göz önünde bulundurursak kimse buna uğraşmaz. Bir standart yok ortada. Olanın standartın da tersinde bir düzen var. g60sd modelinde kendi deneyimim ile oyunlarda, pencerelerin paralel yüzeylerinde, yuvarlaklarda kısaca ekrandaki herhangi bir şeyde görülüyor. Yuvarlaklar çok ilginç üst yarım küre yeşil alt yarım küre kırmızı ışık çiziyor etrafına ve ortada buluşuyorlar. Scaling veya cleartype ile çözülmüyor buna da kanmayın. Buna alışabilirsiniz, umursamayabilirsiniz ya da çok takılabilirsiniz denemeniz gerekli. Eğer hoşunuza gitmezse şuanda lcd dışında bir alternatifiniz yok. Teorik olarak piksel yoğunluğu arttıkça bu durumun gözler ile fark edilememesi gerekli ancak 4k 32" monitorlerde inç başına piksel oranı 137.68 ppi dır. 2k 27" monitorlerde ise bu oran 108.79 ppi dır. Kıyaslayabilmeniz için örnek iphone 15 pro modelinde bu oran 461 ppi. Anlayacağınız siz 4k monitor ile evet daha keskin bir görüntüye ulaşıyorsunuz ve 2k ile farkı gözle görebiliyorsunuz ama hala color fringingi önlemeye yakın bile değilsiniz. Aksini söyleyen içerik üreticileri ve sadece yazılarda görürsünüz diyenler çok iyimser yaklaşıyorlar. Tabi medya/oyun tüketiminde eğer bunu özellikle aramazsanız asla dikkat etmiyorsunuz ancak günlük masaüstü kullanımında ekranda yazı okurken vs kesinlikle dikkat çekiyor.

Fazla konuştum amacım aslında kafanızda bu ürünün muadilleri arasında nerede durduğunu netleştirmekti çünkü listelenen fiyata bağlayacağım konuyu ama detaya indim maalesef duramadım.
Fiyat Türkiye sandartlarında şaşırtıcı bir fiyat da değil farkındayım, bu şekilde çıkacaksa da tamam derim. Şahsen birkaç siteye daha stok gelmesini bekleyeceğim ancak eğer ürün bu fiyat bandında gelecekse, samsung az önce bahsettiğim g60sd ile yakaladığı fiyat performans imajını g80sd ile kaybediyor ve benim için bu aralıkta 3 yıl garanti sunan modeller daha mantıklı hale geliyor.

https://www.akakce.com/monitor/en-u...k-pivot-240-hz-oyuncu-u-fiyati,761923163.html

Geri