Neler Yeni

CPU kullanımım yükselmeye ve GPU kullanımı azalmaya başladı

Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Ege
Hiçbir sorun yokken bir anda oyunlarda CPU kullanımım yükselmeye başladı ve GPU kullanımım azalmaya FPS'im her 10-20 saniye de bir 3'e düşüyor ve 10 saniye falan sürüyor sadece oyunlarda da değil Steam de oyun indirirken de oluyor aynı sorun gözlemlediğim kadarı ile YouTube'da bir sürü video izledim bir çare bulamadım format attım yine düzelmedi.

Sistem özelliklerim:
İşlemci: AMD Ryzen 7 5800x3D 8-Core Processor 3.40 GHz.
Ekran kartı: NVIDIA GeForce RTX 3080.
RAM: Corsair Vengeance LPX DDR4 3200 MHz (16+16 = 32 GB)
SSD: Samsung SSD 980 1TB.

Ekler

• indir (3).png
    indir (3).png
    77.6 KB · Hit: 23
  • resim_2025-02-24_184227446.png
    resim_2025-02-24_184227446.png
    8.9 KB · Hit: 22

DePiedra54

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
432
İsim
Eren Bilal Cihan
Hiçbir sorun yokken bir anda oyunlarda CPU kullanımım yükselmeye başladı ve GPU kullanımım azalmaya FPS'im her 10-20 saniye de bir 3'e düşüyor ve 10 saniye falan sürüyor sadece oyunlarda da değil Steam de oyun indirirken de oluyor aynı sorun gözlemlediğim kadarı ile YouTube'da bir sürü video izledim bir çare bulamadım format attım yine düzelmedi.

Sistem özelliklerim:
Eğerki oyun indirirkende oluyorsa ssd kaynaklı olabilir HDD sentinel indirip sağlık ve bad sector durumlarına bakarmısınız

13oguzzz

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
14
İsim
Oğuzhan UZUNSELVİ

Sistem özelliklerim:
Bence ekran kartı driverını temizleyip yeniden yükleyin. Bios ayarlarını da kurcalayabilirsiniz.

Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Ege
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Eğerki oyun indirirkende oluyorsa ssd kaynaklı olabilir HDD sentinel indirip sağlık ve bad sector durumlarına bakarmısınız
Şu şekilde reis bad sector dediğine nerden bakabilirim bilmiyorum
Mesaj otomatik birleştirildi:

Bence ekran kartı driverını temizleyip yeniden yükleyin. Bios ayarlarını da kurcalayabilirsiniz.
Ekran kartı driverini temizleyip yeniden yükledim maalesef işe yaramadı. bios ayarlarına hiç dokunmadım ne yapmam gerek hiçbir fikrim yok çünkü

Mesajlar birleşmiş attığım görsel @DePiedra54 için

Ekler

• resim_2025-02-26_133141453.png
    resim_2025-02-26_133141453.png
    75.4 KB · Hit: 23

DePiedra54

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
432
İsim
Eren Bilal Cihan
Şu şekilde reis bad sector dediğine nerden bakabilirim bilmiyorum

Ekran kartı driverini temizleyip yeniden yükledim maalesef işe yaramadı. bios ayarlarına hiç dokunmadım ne yapmam gerek hiçbir fikrim yok çünkü

Mesajlar birleşmiş attığım görsel @DePiedra54 için
Ssdlerde sorun yok gibi duruyo DDU ile driverları silip sıfırdan driver kurulumu yapmayı deneyebilirsiniz.

Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Ege
Görev yöneticisin de hiç artmıyor cpu ama sağ üste gördüğünüz değerlerde hep artıyor msi after burner ile baktığım zamanda artığını görebiliyorum cpu nun belki bir anlamı vardır diye gösteriyim dedim
yaptım önceden ama yine düzelmedi

Ekler

• resim_2025-02-27_104510008.png
    resim_2025-02-27_104510008.png
    1 MB · Hit: 9
  • indir (5).png
    indir (5).png
    77.6 KB · Hit: 10
Dahası  
Reaksiyon skoru
117
İsim
Ertan
Steam
riddLedSKL
Xbox Live Gamertag
riddLedSKL
Steam ID
riddledskull
Epic Games
riddLedSKL
Origin
riddLedSKL
Aslında bu kısmı sona yazacaktım ama yeni ekran kartı sürücüsünü Nvidia App olmadan yükleyip deneyin mutlaka.

---------------------------------------------------------------

Anakartınızın modelini yazmamışsınız. Üreticinin sayfasına gidip en güncel BIOS dosyasını yükleyin ve yukarıdaki arkadaşların da anlattığı gibi DDU kullanarak eski ekran kartı sürücüsünün kökünü kazıyın ve yeni sürücüyü tekrar yükleyin.

Crystal Disk Benchmark ve Crystal Disk Info ile SSD sağlığına ve performansına mutlaka bakın.

Ekran kartı sürücüsünü yükledikten sonra Furmark V2 indirip VULKAN seçerek 20 dakika kadar test edin bakalım ekran kartı yükte kalıyor mu, FPS arada dip yapıyor mu bunları gözlemleyin.

Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Ege
Aslında bu kısmı sona yazacaktım ama yeni ekran kartı sürücüsünü Nvidia App olmadan yükleyip deneyin mutlaka.

Anakartınızın modelini yazmamışsınız. Üreticinin sayfasına gidip en güncel BIOS dosyasını yükleyin ve yukarıdaki arkadaşların da anlattığı gibi DDU kullanarak eski ekran kartı sürücüsünün kökünü kazıyın ve yeni sürücüyü tekrar yükleyin.

Crystal Disk Benchmark ve Crystal Disk Info ile SSD sağlığına ve performansına mutlaka bakın.

Ekran kartı sürücüsünü yükledikten sonra Furmark V2 indirip VULKAN seçerek 20 dakika kadar test edin bakalım ekran kartı yükte kalıyor mu, FPS arada dip yapıyor mu bunları gözlemleyin.
Anakart modelim: Biostar B550MH
Bios güncellemesini kendim yaparsam bir sorun olmaz mı? çünkü bir arkdaşıma sorduğumda bilen birine yaptır demişti
DDU ile de dediğinizi yapacağım şimdi

Ekler

• resim_2025-02-27_134930551.png
    resim_2025-02-27_134930551.png
    56.5 KB · Hit: 5
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Ege

Furmark ile hiçbir şekilde fps düşüşü yaşamadım

Hala düzelmedi maalesef

Ekler

• resim_2025-02-27_150244787.png
    resim_2025-02-27_150244787.png
    3.9 MB · Hit: 5
Son düzenleme:
Dahası  
Reaksiyon skoru
117
İsim
Ertan
Steam
riddLedSKL
Xbox Live Gamertag
riddLedSKL
Steam ID
riddledskull
Epic Games
riddLedSKL
Origin
riddLedSKL
Furmark V2 testine şimdi baktım da hotspot 101C, Vram sıcaklığı da 94C.Bunlar oldukça yüksek değerler. Ekran kartının termal macununu ve Vram termal padlerini de değiştirmenizi şiddetle öneriyorum. Bu kış aylarında bu sıcaklık değerleri anormal yüksek. Bir de yaz mevsimi gelince görün siz o sıcaklıkları...

BIOS güncellemesi yapmak artık eskisi kadar korkutucu değil. 5 dakika sürmez bile.

DDU ile silip yeniden yüklediniz sanırım ekran kartı sürücüsünü.

Biraz alakasız olacak ama OCCT indirip 1 saat boyunca bellekleri test eder misiniz?

Şüpheli diyebileceğimiz şeyleri denediyseniz önce BIOS güncelleyin o da çare olmaz ise PSU'dan şüphelenebiliriz. Sağlam olduğuna emin olduğumuz bir PSU ile test etmekten başka çare yok o konuda.

İşlemci sıcaklıkları falan normal diye düşünüyorum. En son işlemci termal macununu ne zaman değiştirdiniz? İşlemciden emin olabilmek adına OCCT'de 1 saatlik test edin ve işlemci çekirdeklerine " Throttle " dediğimiz şey oluyor mu onu da bir gözlemleyin. Eğer oluyorsa işlemci sıcaklık ya da yetersiz PSU'dan dolayı hızını kısıtlıyor demektir. Daha önce başıma geldi ondan dolayı anlatıyorum bunları.

Son bir ihtimal yeniden Windows kurulumu yapın. Bunları tek tek deneyerek bulacağız sorunu.

Son düzenleme:
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Ege
Furmark V2 testine şimdi baktım da hotspot 101C, Vram sıcaklığı da 94C.Bunlar oldukça yüksek değerler. Ekran kartının termal macununu ve Vram termal pedlerini de değiştirmenizi şiddetle öneriyorum.

BIOS güncellemesi yapmak artık eskisi kadar korkutucu değil. 5 dakika sürmez bile.

DDU ile silip yeniden yüklediniz sanırım ekran kartı sürücüsünü.

Biraz alakasız olacak ama OCCT indirip 1 saat boyunca bellekleri test eder misiniz?

Şüpheli diyebileceğimiz şeyleri denediyseniz önce BIOS güncelleyin o da çare olmaz ise PSU'dan şüphelenebiliriz. Sağlam olduğuna emin olduğumuz bir PSU ile test etmekten başka çare yok o konuda.

İşlemci sıcaklıkları falan normal diye düşünüyorum. En son işlemci termal macununu ne zaman değiştirdiniz? İşlemciden emin olabilmek adına OCCT'de 1 saatlik test edin ve işlemci çekirdeklerine " Throttle " dediğimiz şey oluyor mu onu da bir gözlemleyin. Eğer oluyorsa işlemci sıcaklık ya da yetersiz PSU'dan dolayı hızını kısıtlıyor demektir. Daha önce başıma geldi ondan dolayı anlatıyorum bunları.

Son bir ihtimal yeniden Windows kurulumu yapın. Bunları tek tek deneyerek bulacağız sorunu.
Evet DDU ile silip yeniden yükledim çare olmadı

Şimdi OCCT yi indirdim test i başlattım bellekler dediğiniz memory kısmı oluyor değilmi? testi başlattığım an cpu 100% e dayandı ve inmiyor

İşlemci sıcaklıkları normal evet Termal macunu pc yi aldığımdan beri değiştirmedim 3 yıl oluyor galiba tam hatırlamıyorum (termal macun siparişi verdim yarın elimde olucak)

OCCT memory testi bittikden sonra işlemci testini de başlatıp size bilgi vereceğim Bios u da bu testler bitince güncelliyeceğim

Yardımınız için teşekkürler gerçekten

Dahası  
Reaksiyon skoru
117
İsim
Ertan
Steam
riddLedSKL
Xbox Live Gamertag
riddLedSKL
Steam ID
riddledskull
Epic Games
riddLedSKL
Origin
riddLedSKL
Evet DDU ile silip yeniden yükledim çare olmadı

Şimdi OCCT yi indirdim test i başlattım bellekler dediğiniz memory kısmı oluyor değilmi? testi başlattığım an cpu 100% e dayandı ve inmiyor

İşlemci sıcaklıkları normal evet Termal macunu pc yi aldığımdan beri değiştirmedim 3 yıl oluyor galiba tam hatırlamıyorum (termal macun siparişi verdim yarın elimde olucak)

OCCT memory testi bittikden sonra işlemci testini de başlatıp size bilgi vereceğim Bios u da bu testler bitince güncelliyeceğim

Yardımınız için teşekkürler gerçekten

Az önce size yanıt verirken telefondan yazdım. Şimdi yeni eve geldim tekrar belirteyim.

Hem işlemcinin termal macununu hem de ekran kartı termal macununu değiştirin. Bunun yanında termal padleri de kontrol edin. Onları da yenilerseniz ekran kartınız nefes alır. Bu kış mevsiminde 74C kart sıcaklığı, 101C hotspot ve 94C Vram sıcaklığı normal değil benden söylemesi. Yaz gelmeden önleminizi alın.

Şİmdi tekrar baktım da ekran kartı fanları %75'te olmasına rağmen ekran kartı sıcaklığı 74C. Belli ki ekran kartının da bir süredir bakımı yapılmamış. Özellikle ekran kartında deneyiminiz yoksa bilen birisine dediğim işlemleri yaptırın. 3080 az, buz bir kart değil. Daha uzun yıllar kullanırsınız.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,062,498
Üyeler
168,795
Son üye
ferhatkorkmaz
Top Bottom