Neler Yeni

Din dersine girmek zorunda mıyım? değilsem nasıl girmeyeilirim?

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

vagabond enjoyer
Moderatör
En İyi Cevap
26
Hocadan hocaya göre değişiyor ancak bu açıklama en mantıklısı.
İslam'ın ana hükümleri hocadan hocaya değişecek bir şey değildir. Kaynaklar belli.

Allah'ın yarattığı can'a sen mi zarar vericeksin? Mantıken bile zarar vermek iyi değil.
İslam ayetleri kendi mantığına dayanarak yorumlanamaz. Senin vicdanının bir önemi yok. Mantıken şöyle böyle olup olmaması Kur'an'da bulunan herhangi bir ayetin bahsettiği şeyi belirlemiyor. Mantıken zarar vermek iyi değil diye zina edene 100 sopa vurulmasına da hırsızlık yapanın elinin kesilmesine de karşı çıkarsın. Bu nasıl bir metod? Ayet şayet müşkilse hükmünü Kur'an'daki diğer ayetlerden bağlamla ve konu hakkında hadisler varsa onlardan verirsin. Müctehidlerin yaptığı budur, ne sanıyorsunuz bilmem fakat kimse kafasından hüküm uydurmaz. Zaten bahsimiz bu değil, nereye çektiniz konuyu. İnsanların ayette olmayan "hafifçe" takısını ayette var zannetmesine sitem ettim. Böyle bir takı yok. Ayet sadece dövün diyor. Ek açıklamaları sünnete bakıp yapıyoruz.

Ya müslüman değilsiniz ya da biraz daha araştırmalısınız.
İki defa düşünüp daha sonra düşüncelerinizi yazıya geçirmenizi öneririm. Dediklerimi tam anlamadan çok cüretkar laflar ediyorsunuz.

Cevdet Sunay

80+ Platinum
Dahası  
Reaksiyon skoru
25,385
İsim
Hakan

Maryo

80+ Platinum
En İyi Cevap
1
İslam'ın ana hükümleri hocadan hocaya değişecek bir şey değildir. Kaynaklar belli.
Hocam zaten ayetler değişmez ama Kur-an anlarsınız ve bilirsiniz ki düz bir kitap yani açıklama içermiyor.
Kimilerini geçmişte yaşamış peygamberlerden biliyoruz ama kimilerinin açıklamaları yani hükmünü tam olarak bilemeyiz zaten bu yüzden mezhepler çıktı eğer peygamber halen gönderilseydi böyle durum çıkmazdı burada sen tam olarak ne olduğunu anlayabiliyor musun?
Hayır bu yüzden fetva ne ise onu kabul edersin bu ayetin açıklaması ve yorumlaması değişir sen burada hükmün ne ve nasıl olduğunu anlıyor musun?
Veya Kuran'da namaz kıl der ama nasıl kılındığını belirtir mi ?
Hayır bu yüzden peygamberin sünnetleri ve açıklamalarına göre yaparız eğer açıklanmamış yerler var ise fetvalar ile bir kural belirlenir ama bu sadece o coğrafyaya ait fetvadır istersen o kuralları başka mezhepe göre yap ancak peygamberin açıkladığı veya net hükümlü şeylerde geçerli dğeildir.
He anladığın şey ayeti değiştirmek ise tabii ki de onu demiyorum ben o ayetin nasıl ve ne şartlarda uygulanması gerektiği yorumlanır kesinlik yoksa.

Keremcnzs24'e de inanmamak için bahane arıyorsun demezsin, yarıldım, hepimizi 2ye katlar din bilgisi tabi anlayana ;)
Din bilgisi yüksek ona lafım yok ama bazı konular kabul edersiniz ki fetvalar ve yorumlamalar ile hüküm verilir .
Bu sadece belli ve kesin olmayan için geçerli.
Eğer bu denien ayet hakkında nasıl yapılacağını peygamber söylemediyse veya kitapta açık değilse orada yorumlama giriyor ama burada ayet değişmez sadece hükmü değişir mesela biri yumruk atmak der birisi hafifçe uyarmak manasında der ama o ayet değişmez sadece yorumlanışı dğeişir.

Gri Caner

80+ Titanium
En İyi Cevap
7
Ya her şeyi geçtim. Kalıbımı basarım, iki üç kişinin sözüyle dinden çıktın ve kendini aydınlanmış, farklı, özgür hissediyorsun değil mi?

JATDAV

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
13,476
İsim
Jatdav
Instagram
Jatdav#7081
Steam
https://steamcommunity.com/id/bfjatdav/
5. Sınıftan beri ateistim ve din derslerinde bunu dile getirdiğim için sürekli disiplin cezası yedim.
Muaf olma durumundan bahsetmediler, hep saygısızlık yaptığım için ağzıma cezayı çaktılar.
Açıkcası din dersini uyuma dersi olarak görmek daha iyi, hem dikkat çekmemiş olursun hem de insanlarla münakaşaya girmek zorunda olmazsın.

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

vagabond enjoyer
Moderatör
En İyi Cevap
26
Hükmünü tam olarak bilemeyiz zaten bu yüzden mezhepler çıktı.
Mezhepler bu yüzden çıkmamıştır, alakası yok. Her mezhep farklı bir yol falan değildir, hepsi aynı şeyi söyler. Hak birdir. Mezhepler ameli farklılıkları kapsar, bu yüzden çıkmışlardır. Hepsinin kaynağı aynıdır, kafadan hüküm vermezler. Hadislere ve Kur'an'a göre konuşurlar.

Kur'an'da namaz kıl der ama nasıl kılındığını belirtir mi?
Bunu kendine Kur'ancı deyip hadisleri tümüyle inkar edenlere deyin, bana değil. Konumuzla alakası nedir?

Maryo

80+ Platinum
En İyi Cevap
1
Mezhepler bu yüzden çıkmamıştır, alakası yok. Her mezhep farklı bir yol falan değildir, hepsi aynı şeyi söyler. Hak birdir. Mezhepler ameli farklılıkları kapsar, bu yüzden çıkmışlardır. Hepsinin kaynağı aynıdır, kafadan hüküm vermezler. Hadislere ve Kur'an'a göre konuşurlar.
Hocam ben biraz daha araştırayım
Ama size sormak isterim ayrı düşünelim.
Mezhepler ve yorumlamalar neye göre yapılıyor peki?

Eyisha

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,123
İsim
Emre Kaplan
Örnek atabilir misin hiç dilekçe yazamam
Mesaj otomatik birleştirildi:

korkuyo veya utanıyorum
kendi inancından yada inancın olmamasından neden utanıyorsun ? herkesin kendi seçimi ama bildiğim kadarıyla okula ailenle gitmen lazım dilekçe için öğrenci dilekçelerini pek iplemiyorlar

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,039,360
Üyeler
164,826
Son üye
ssdyardim
Top Bottom