Neler Yeni

Dolar 15,20 TL'ye düştü! Edit: 22:40 - 13,20 TL

Emirhandkee

80+ Titanium
En İyi Cevap
45

Eray Yılmaz

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,832
İsim
Eray Yılmaz
dolar 14,88
euro 16,88 aga

cfranko

80+ Platinum
En İyi Cevap
12
Dahası  
Reaksiyon skoru
28,598
İsim
cfranko
İlgilendiği Kategoriler
Memory
2-3 gün bekle. Şimdi acele karar verme.
Devlet milletin faize koyduğu fark ile dolara koyacağı arasındaki kâr farkını nasıl karşılayacak ki ülkede 80 milyon insan yaşıyor çok büyük para

Dahası  
Reaksiyon skoru
118
İsim
Zeki Erdem DURGUN
Arkadaşlar,

Şuan merkez bankası dolar'a müdahale etmedi.
Tüm bu düşüş Erdoğan'ın vadeli hesaplar hakkındaki kısmından kaynaklı. Size olayı anlatmak gerekirse.

Mesela elinde 200.000 TL paran var.
1 Ocak 2020'de 100.000 TL ile dolar aldınız, diğer 100.000 TL ile de vadeli hesaba yatırdınız. Aradan aylar geçti en sonunda bozdurmaya karar verdiğiniz. Dolar'a yatırdığınız paranız 140.000 TL oldu ama vadeli hesaba yatırdığınız para 130.000 TL oldu. Devlet de diyor ki ben sana aradaki farkı ödeyeceğim diyor. Aradaki fark kaç 10.000 TL, devlet sana bu miktarı ödüyor.

Peki neden bu olay doları neden düşürdü?
Düşürme sebebi insanlar elindeki doları satıp vadeli hesaba yatırdı tüm parayı. Piyasada bolca dolar olduğu için dolar değer kaybı yaşadı, piyasada TL azaldığı için değer kazandı.

Peki insanlar neden vadeli hesaba geçti?
Geçme sebepleri ise 0 risk olduğu için. Mesela parayı vadeli hesaba yatırdın ama dolar çok daha fazla değer kazandı. Zaten aradaki farkı devlet sana ödeyecek ama ya dolar değer kaybetseydi? Değer kaybedince bu sefer aradaki farkı devlet ödemeyecek. Bu yüzden vadeli hesapta 0 risk durumu oluştu.

Risk açısından, şuan vadeli hesaba geçmek daha mantıklı. YTD.

@Gizemss istersen konuya ekle yazıyı.
aradaki farkın devletin ödeme olayını anlamadım
devletin eline ne geçiyor

Emirhandkee

80+ Titanium
En İyi Cevap
45
aradaki farkın devletin ödeme olayını anlamadım
devletin eline ne geçiyor
Biraz uzun ama devlet bundan daha karlı çıkıyor. :D
Mesaj otomatik birleştirildi:

@keremcnsz24 senin soruna bi son dakika haberi geldi.

Millet acele edip dolarları satmaya çalışıyormuş. Şuan devlet bankaları hariç bazı bankalara erişim sağlanamıyormuş, bazı bankalar da dolar almamak için makası çok açmışlar.

Dahası  
Reaksiyon skoru
118
İsim
Zeki Erdem DURGUN

Emirhandkee

80+ Titanium
En İyi Cevap
45
Devlet milletin faize koyduğu fark ile dolara koyacağı arasındaki kâr farkını nasıl karşılayacak ki ülkede 80 milyon insan yaşıyor çok büyük para
Devlet daha kazançlı çıkıyor bu işten.

daha da düşer mi bir ön görüşün var mı
düşerse nereye kadar düşer
Fikrim yok maalesef.

Basılmış TL'ler bekliyor onlarla ödeme yapılacak, senin elindeki dolar da devlete geçecek. Senin zararın olmayacak devletin kazancı olacak. Bizim gibi dolarsız 3-5 avarede yey diyecek sevinecek.
Hayır. İthalat, ihracat ve enerji kaynaklı tarafından ciddi kar edecek devlet.

emiirfb

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,299
İsim
Emirhan İnan
14,59 düşüyor, yükseliyor. Tam 1 haftada belli olur nasıl seyrettiği.

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

vagabond enjoyer
Moderatör
En İyi Cevap
26
Hemen geçti demiyorum. Erdoğan'ın dediği cümleyi anlayan hemen bozdurur zaten ama millet bozmaya başladı çünkü dolar sert düştü.
Ben telaşa kapılıp anlık hareket edenler hariç kimsenin doğru dürüst bozduracağını sanmıyorum. Düştüğüne sevinenler, nârâlar atanlar zaten doları olmayanlar. Onlar için hava hoş ne oluyorsa olsun. Doları olanlar yatırımım boşa gitmiştir diye dert yanıyordur şimdi. RTE'ye güveneceğini de sanmıyorum insanların. İleride artar illaki düşüncesiyle yastık altında tutacaklardır. Vakti gelince de bozduracaklardır. Yukarıda yazdığınız cümlede sebep insanların vadeli hesaba geçmesi, dolar bozdurması ve sonucun ise doların düşmesi olduğu gibi bir anlam çıkmış. Tam tersi aslında diyebiliriz. Sebep doların düşmesi, sonuç vadeli hesaba geçişin istenmesi. Doların bozulmasının istenmesi. Onu da dediğim gibi pek kimsenin yapacağını sanmıyorum. Hem zararın karşılanması mevzusu da ayrı bir olay. Bizim zararımızı yine bizim vergilerimizle, halkın parasıyla ve yeni paralar basarak karşılayacak devlet. Karşılıksız şekilde bir sonsuz para basma döngüsü başlayacak. Enflasyon artacak. Lafta faiz düşük olacak ama enflasyon yüksek. Bu zararı karşılama mevzusunun da 7'den 70'e tüm vatandaşlara koşulsuz şartsız yapılacağını sanmıyorum. Belirli koşullar gerekecektir. İşin içine de yine faiz girecek. Üstü kapalı bir faiz ve sınırı da yok. Nas, mas diye tutturuyorlardı şimdi de vadeli hesaptan faiz sağlıyorlar. Milletin gözünü boyamaya oynuyorlar tamamen. Bu kararların ve iyileşmelerin uzun vadeye yansıyacağını da sanmıyorum. Zamanla para daha da değersizleşecektir. Olan da her zamanki gibi yine halka olacak.

-Akın Taşkan-

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,853
İsim
Akın Taşkan
Ben telaşa kapılıp anlık hareket edenler hariç kimsenin doğru dürüst bozduracağını sanmıyorum. Düştüğüne sevinenler, nârâlar atanlar zaten doları olmayanlar. Onlar için hava hoş ne oluyorsa olsun. Doları olanlar yatırımım boşa gitmiştir diye dert yanıyordur şimdi. RTE'ye güveneceğini de sanmıyorum insanların. İleride artar illaki düşüncesiyle yastık altında tutacaklardır. Vakti gelince de bozduracaklardır. Yukarıda yazdığınız cümlede sebep insanların vadeli hesaba geçmesi, dolar bozdurması ve sonucun ise doların düşmesi olduğu gibi bir anlam çıkmış. Tam tersi aslında diyebiliriz. Sebep doların düşmesi, sonuç vadeli hesaba geçişin istenmesi. Doların bozulmasının istenmesi. Onu da dediğim gibi pek kimsenin yapacağını sanmıyorum. Hem zararın karşılanması mevzusu da ayrı bir olay. Bizim zararımızı yine bizim vergilerimizle, halkın parasıyla ve yeni paralar basarak karşılayacak devlet. Karşılıksız şekilde bir sonsuz para basma döngüsü başlayacak. Enflasyon artacak. Lafta faiz düşük olacak ama enflasyon yüksek. Bu zararı karşılama mevzusunun da 7'den 70'e tüm vatandaşlara koşulsuz şartsız yapılacağını sanmıyorum. Belirli koşullar gerekecektir. İşin içine de yine faiz girecek. Üstü kapalı bir faiz ve sınırı da yok. Nas, mas diye tutturuyorlardı şimdi de vadeli hesaptan faiz sağlıyorlar. Millete oynuyorlar tamamen. Bu kararların uzun vadeye yansıyacağını da sanmıyorum. Zamanla para daha da değersizleşecektir. Olan da her zamanki gibi yine halka olacak.
Bende 20 dolar var saticam yarın

berke.

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,176
İsim
Berke
Şu an dolar 13.80

Top Bottom