Ekran Kartında Coil Whine Problemi

whystreo

80+
Reaksiyon skoru
9
Vatandan 9070 XT Nitro+ ekran kartı satın aldım. İlk gelen kartta coil whine vardı, iade ettim. Sonraki kartlarda da aynı sorun devam etti ve böyle böyle derken şu an 5. kartı kullanıyorum. Ne yazık ki bunda da belirgin şekilde coil whine sorunu mevcut.

Araştırmalarımda güç kaynaklarının bazı durumlarda ekran kartındaki coil whine’ı tetikleyebileceğini gördüm. Böyle bir şey mümkün mü?
Sistemim şu şekilde:
  • Anakart: MSI X870 Tomahawk
  • İşlemci: Ryzen 9800X3D
  • PSU: Corsair RM850X Gold
    Kablo olarak da 12V-2x6 kullanıyorum.
Sesin tamamen ekran kartından geldiğine eminim çünkü oyunlarda FPS’i sabitlediğimde coil whine tamamen kayboluyor. Reddit’te bazı kullanıcıların uzun süre kullanım sonrasında sesin azaldığını söylediklerini gördüm. Sizce ne yapmalıyım? Tamamen iade edip farklı bir modele mi yönelsem?

Yani dostum RM850x, piyasadaki en temiz voltaj veren, en kaliteli PSU’lardan biri. Bu PSU'nun ekran kartını öttürme ihtimali çok düşük. Sorun PSU'da değil, kartın üzerindeki bobinlerin kalitesinde diye düşünüyorum.
Ayrıca reddit efsanelerine inanma. Coil whine zamanla belki %10 azalır ama asla yok olmaz. O ses oradaysa, kalıcıdır. Isınarak düzelmez. Farklı bir modele geç.

bende vatandan aldım aynı kartı kullanıyorum. bende de var coil whine. oyunlarda belirgin şekilde ses çıkıyor. ama benim kasa masanın altında. fanların sesiyle beraber kayboluyor diyebilirim. kulağımı yaklaştırınca duyabiliyorum. ama normalde koltukta otururken bir fan sesi kadar duyuyorum sadece. iade etsem yenisinde de olma ihtimali yüksek diye uğraşmadım. asıl hocam size şunu sorayım, furmark testinde kart tam yük altındayken bende hiç coil whine sesi yok ama oyunlarda ses geliyor. furmakta neden ses gelmiyor anlamadım. oyunlar daha az watt tüketmesine ve daha az kullanım yüzdesi olmasına rağmen coil whine varken furmakta neden olmuyor? sizde de öyle mi?

• Beğen
Reaksiyonlar: VeVx
bende vatandan aldım aynı kartı kullanıyorum. bende de var coil whine. oyunlarda belirgin şekilde ses çıkıyor. ama benim kasa masanın altında. fanların sesiyle beraber kayboluyor diyebilirim. kulağımı yaklaştırınca duyabiliyorum. ama normalde koltukta otururken bir fan sesi kadar duyuyorum sadece. iade etsem yenisinde de olma ihtimali yüksek diye uğraşmadım. asıl hocam size şunu sorayım, furmark testinde kart tam yük altındayken bende hiç coil whine sesi yok ama oyunlarda ses geliyor. furmakta neden ses gelmiyor anlamadım. oyunlar daha az watt tüketmesine ve daha az kullanım yüzdesi olmasına rağmen coil whine varken furmakta neden olmuyor? sizde de öyle mi?
Bendede furmark testinde ses yok . Oyunlarda ise genelde menü de ses çıkartıyor.

Fpsiniz aşırı yüksek olduğunda yada kart tam yük çektiğinde geliyor cw 5070imde de var yapacak bir şey yok diye bıraktım sistem anları 500 rpmde dönüyor duymuyorum bile
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Bendede furmark testinde ses yok . Oyunlarda ise genelde menü de ses çıkartıyor.
Menüde fpsin 1000e vuruyorsa ondandır menü fpsini sabitle gelmez

bende de tam tersi. oyun içindeyken kart zorlanırken coil whine var. ama menüye veya haritaya falan girince watt tüketimi azaldığı için coil whine kesiliyor. peki hocam siz şu adrenalin yazılımındaki stres testini yapabiliyor musunuz? bende testi açınca birkaç saniye tam yüke giriyor sonra 30watt falan tüketiyor ve öyle devam ediyor kartı yüke sokmuyor yani. ilk aldığımda böyle değildi düzgün yapıyordu testi

Arkadaşlar aynı kartı geçen hafta incehesap gaming gecesinde satın aldım. Kart dün elime ulaştı yukarıda arkadaşın dediği gibi furmark testine soktum ve hiç coil whine sesi gelmedi. Ancak cs, r6siege ve yüksek fps aldığım oyunlarda fps arttıkça bu sesi duymaya başladım. Hikayeli oyunlarda test ettiğim kadarıyla bu ses fps azaldıkça çıkmıyor. İade etsem incehesap kabul eder mi açıkcası emin değilim. Sanırım sapphire ekran kartlarında çok yaygın bir durum bu. Psum corsair rm1000e.

Arkadaşlar aynı kartı geçen hafta incehesap gaming gecesinde satın aldım. Kart dün elime ulaştı yukarıda arkadaşın dediği gibi furmark testine soktum ve hiç coil whine sesi gelmedi. Ancak cs, r6siege ve yüksek fps aldığım oyunlarda fps arttıkça bu sesi duymaya başladım. Hikayeli oyunlarda test ettiğim kadarıyla bu ses fps azaldıkça çıkmıyor. İade etsem incehesap kabul eder mi açıkcası emin değilim. Sanırım sapphire ekran kartlarında çok yaygın bir durum bu. Psum corsair rm1000e.
evet aynen o şekilde. mesela pummel party oynuyoruz arkadaşlarla, orda da fps çok yüksek ama kartı yormadığı için coil whine yok. Battlefield 1 oynuyorum o da 120w civarı tüketiyor sadece, onda da coil whine yok. ama 330w çeken AAA oyunlarda coil whine var.

Özellikle 9070xt nitro da yaygın. Olmayanı ödüllendiriyorlar 🤣🤣
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

bende de tam tersi. oyun içindeyken kart zorlanırken coil whine var. ama menüye veya haritaya falan girince watt tüketimi azaldığı için coil whine kesiliyor. peki hocam siz şu adrenalin yazılımındaki stres testini yapabiliyor musunuz? bende testi açınca birkaç saniye tam yüke giriyor sonra 30watt falan tüketiyor ve öyle devam ediyor kartı yüke sokmuyor yani. ilk aldığımda böyle değildi düzgün yapıyordu testi
Ordakini yapmadim . Furmark testini yapmıştım

h
hocam adrenalin içindeki stres testini bi yapabilir misiniz? bende çalışmıyor da. birkaç saniye tam yüke giriyor sonra 30 watt larda devam ediyor. yüke sokmuyor kartı. sizde de öyle mi?

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,178,710
Üyeler
187,085
Son üye
winchester1
Geri