Neler Yeni

🚨 FİAT EGEA STOK GELDİ! ÜZDÜ...

Skynel

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
8,821
İsim
Eren Yeager
Devletin şu duruma bir el atması lazım ama kimse doğru düzgün iş yapmıyor
Devleti geçtim sadece devletin değil firmaların da bu duruma el atması gerekiyor artık

Adamlar garajlarında arabalarını motorlarını saklıyor satın almak isteyene de liste fiyatı 140.000 mi 180'e satıyorlar 140'ını kartla 40 bini elden nakit olarak istiyor neden acaba? sonra da gidip faturayı 140 olarak kesiyor o.O2

Çok bariz belli bu adamlar fazladan para kazanabilmek için bunu yapıyorlar
BMW ne güzel siteden sipariş veriyorsun bayilerin tek yaptığı şey teslim etmek satım işiyle uğraşmıyorlar

Dahası  
Reaksiyon skoru
7,157
İsim
Burak Karadağ
Talep yokluğunun fiyatı düşürmediği ortamlar olduğunu bilin diye yazıyorum.
Normal koşullarda fiyat artarsa talep düşer, talep düşerse fiyat düşer.
Enflasyonist ortam içerisinde bizim uyguladığımız bu saçma sapan politikalarla durgunluk içinde enflasyon görülür. Malını satmak isteyen satamaz ama alıcının alabileceği fiyata düşmektense satmayıp gelecek enflasyonist beklenti yüzünden saklamayı seçer. Üretim azalır, fiyat artar, talep azalır fiyat artar, alanı olmayan malın fiyatı artar. Anlatmak istediğim ve olacak olan bu. Anlayamadığınız şey de bu.
Yok, aslında sen tamamen yanlış bir şey söylemedin. Fiyatların akıbetini belirleyen sebepler elbette doğru ve yorumun da rasyonel bir şekilde belirtmişsin. Mesela bak! Evet, "Normal koşullarda fiyat artarsa talep düşer, talep düşerse fiyat düşer." bu yorumun ekonomi sorunu olmayan ülkeler için en doğru sebep ama Türkiye'nin ekonomisi zaten rezalet ve piyasalar reel açıdan daha çok kişisel pazara döndü son zamanda. İşte o zaman senin dediğin o fiyat mantığı maalesef bizim ülkede mantığını kaybediyor. Özellikle bu kişisel fiyat dalgası çok karıştırdı ortalığı. Tabi ki de dediklerine harfiyen katılıyorum.
@thepublicman ise ikinci el pazara hitaben ağırlıklı konuşmuş.

vesali85

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
139
İsim
Vesalius
Devletin şu duruma bir el atması lazım ama kimse doğru düzgün iş yapmıyor
Devleti geçtim sadece devletin değil firmaların da bu duruma el atması gerekiyor artık

Adamlar garajlarında arabalarını motorlarını saklıyor satın almak isteyene de liste fiyatı 140.000 mi 180'e satıyorlar 140'ını kartla 40 bini elden nakit olarak istiyor neden acaba? sonra da gidip faturayı 140 olarak kesiyor o.O2

Çok bariz belli bu adamlar fazladan para kazanabilmek için bunu yapıyorlar
BMW ne güzel siteden sipariş veriyorsun bayilerin tek yaptığı şey teslim etmek satım işiyle uğraşmıyorlar
Devletin şuna karar vermesi lazım serbest piyasa mı uygulayacaksınız? Karma ekonomi mi? Serbest piyasaymış gibi gösterip malımı ne zaman nasıl satacağıma karıştığında ve yanlış ekonomi politikalarıyla fiyat oluşum mekanizmasının ve beklentilerin içine edildiğinde istediğiniz kadar polisiye önlem alın o işi düzeltemezsiniz. Ya serbest bırakacaksın ya serbest değil diyerek devlet planlaması yapacaksın. Kusmuk çorbasına çevirdikten sonra üzerine maydanoz koyarak işi kurtarman mümkün değil...

Dahası  
Reaksiyon skoru
7,157
İsim
Burak Karadağ
Devletin şuna karar vermesi lazım serbest piyasa mı uygulayacaksınız? Karma ekonomi mi? Serbest piyasaymış gibi gösterip malımı ne zaman nasıl satacağıma karıştığında ve yanlış ekonomi politikalarıyla fiyat oluşum mekanizmasının ve beklentilerin içine edildiğinde istediğiniz kadar polisiye önlem alın o işi düzeltemezsiniz. Ya serbest bırakacaksın ya serbest değil diyerek devlet planlaması yapacaksın. Kusmuk çorbasına çevirdikten sonra üzerine maydanoz koyarak işi kurtarman mümkün değil...
İşte bu yorumu arıyordum, çok doğru.

vesali85

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
139
İsim
Vesalius
Yok, aslında sen tamamen yanlış bir şey söylemedin. Fiyatların akıbetini belirleyen sebepler elbette doğru ve yorumun da rasyonel bir şekilde belirtmişsin. Mesela bak! Evet, "Normal koşullarda fiyat artarsa talep düşer, talep düşerse fiyat düşer." bu yorumun ekonomi sorunu olmayan ülkeler için en doğru sebep ama Türkiye'nin ekonomisi zaten rezalet ve piyasalar reel açıdan daha çok kişisel pazara döndü son zamanda. İşte o zaman senin dediğin o fiyat mantığı maalesef bizim ülkede mantığını kaybediyor. Özellikle bu kişisel fiyat dalgası çok karıştırdı ortalığı. Tabi ki de dediklerine harfiyen katılıyorum.
@thepublicman ise ikinci el pazara hitaben ağırlıklı konuşmuş.
ikinci el pazarında da aynısı geçerli. Aciliyet durumda fiyat kırmak durumunda kalanlar hariç fiyat düşürülmez. O düşürülen araçlarda toplanır yine üst perdeden ilana geri döner. Nihayetinde genel seviyede fiyat artarak artmaya devam eder.

Dahası  
Reaksiyon skoru
7,157
İsim
Burak Karadağ
ikinci el pazarında da aynısı geçerli. Aciliyet durumda fiyat kırmak durumunda kalanlar hariç fiyat düşürülmez. O düşürülen araçlarda toplanır yine üst perdeden ilana geri döner. Nihayetinde genel seviyede fiyat artarak artmaya devam eder.
Level atlama gibi bir şey

Necromancerr

80+ Platinum
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
5,642
İsim
Emre
Discord
necromancerr
Araba fiyatlarında ciddi düşüş olacak olmak zorunda talep yok bir süre sonra enflasyon nedeniyle biraz toparlayabilirler ama kredi imkanları halen kısıtlı kalırsa özellikle ikinci eli sağlam vurur sıfır bir nebze talep eden firmalarla ayakta kalır. İkinci ellerde acayip balon var.
Megane 1 coupeler 200-300 arasından 150-250 arasına gerilese keşke daha düşükte olur alıp yapıp binesim var

vesali85

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
139
İsim
Vesalius
Level atlama gibi bir şey
Beklentiler gelecek sene sıfır araçların da, elmanın da , tuvalet kağıdının da bugünden çok daha pahallı olacağına yönelik olduğu sürece,
Ara mal dahil neredeyse ihracat kalemlerimizin tamamı ve enerji ithalata bağlı olduğu sürece,
Cari açık vermemek imkansız olduğu sürece,
Ne sıfır, ne ikinci el, ne de herhangi bir mal ve hizmetin fiyatının düşmesi imkansızdır. Bırakın düşmesini, sabit kalması bile büyük bir indirimdir. Geçen ay 100 tl olan şeyi bu ay da 100 tl ye alıyorsanız o mal yüzde 9 indirimlidir.

Skynel

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
8,821
İsim
Eren Yeager
Bu adamların yaptıkları yasadışı adam kendi malını satmıyor ki başka bir firmanın malını satıyor
140 bin belirlenen fiyatı sen keyfine göre 180'e satamazsın o sıfır araç senin satın alıp stokçulup yapıp sattığın mal değil ki ona kimse karışamaz
Ben mesela gittim bir araba aldım 500'e oldu o arabanın piyasası sıfır 700 ben hiç kullanmadam bu arabayı gidip 700'e koyabilirim ya da 750'e koyabilirim alan alır almayan almaz bu ona kalmış

Ama benim sözüm bayilere bayinin görevi liste fiyatından satışını pazarlamasını yapmaktır adam liste fiyatından daha uçuk fiyatlara satıyor malını + olarak satmasını geçtik satıyor faturayıda liste fiyatından kesiyor niye çünkü biliyor o da yanlış yaptığını

Devletten beklenti bu olan duruma yasadışı duruma denetleme getirmeleri tek tek sivil polis göndersinler bayilere fiyat istesinler alıcı gibi bak her şey nasıl gün yüzüne çıkıyor

vesali85

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
139
İsim
Vesalius
Bu adamların yaptıkları yasadışı adam kendi malını satmıyor ki başka bir firmanın malını satıyor
140 bin belirlenen fiyatı sen keyfine göre 180'e satamazsın o sıfır araç senin satın alıp stokçulup yapıp sattığın mal değil ki ona kimse karışamaz
Ben mesela gittim bir araba aldım 500'e oldu o arabanın piyasası sıfır 700 ben hiç kullanmadam bu arabayı gidip 700'e koyabilirim ya da 750'e koyabilirim alan alır almayan almaz bu ona kalmış

Ama benim sözüm bayilere bayinin görevi liste fiyatından satışını pazarlamasını yapmaktır adam liste fiyatından daha uçuk fiyatlara satıyor malını + olarak satmasını geçtik satıyor faturayıda liste fiyatından kesiyor niye çünkü biliyor o da yanlış yaptığını

Devletten beklenti bu olan duruma yasadışı duruma denetleme getirmeleri tek tek sivil polis göndersinler bayilere fiyat istesinler alıcı gibi bak her şey nasıl gün yüzüne çıkıyor
Serbest piyasa diyorsanız isteyen istediği malı istediği fiyattan alır ve isteyen de istediği malı istediği fiyattan istediği zaman satışa koyar. Satış fiyatı ile alıcının almak istediği fiyat kesiştiğinde satış gerçekleşir. Serbest piyasa diyorsanız o fiyattan alamaz bu fiyattan satamazsınız diyemezsiniz. Piyasa fiyatını siz masa başında belirleyemezsiniz piyasa kendisi belirler. Siz piyasa fiyat algısını bozduktan sonra şuradan sat buradan satma deseniz de bozulmuş fiyat algısını düzeltemezsiniz.
Ben bir serbest piyasacı değilim ben karma ekonomiyi savunurum ancak serbest piyasacıyız diye iktidardaysanız bu yaptığınız şey ne karma ekonomi ne serbest piyasa.. bu fiyat algısının bozulması için özel çaba sarf etseniz anca başaracağınız bir şey..
Yasadışı olan bir şey yok ayrıca. Yok ki yasadışı saymak için yasa çıkarmak zorunda kalıyorlar...

Ayrıca ekleyeyim bu mallar başkalarının malları değil, satıcı ve satışa aracılık eden kurumlar fiyatlarını belirlerken özgürdürler. bir kalemi 1 trilyon dolara da satmak isteyebilirim 0.00001 kuruşa da. Talep edilmediği sürece satış gerçekleşmez. Talep eden de bir evi 1 tl den de almak isteyebilir. O fiyata arz eden olmadığı sürece alım gerçekleşmez. Bu dengenin nerde olacağını belirleyen piyasadır. Piyasa hiperenflasyonist beklentiler yüzünden bozulduğunda suçlu ne alıcıdır ne satıcı.. Bu beklentiye neden olan para ve maliye politikalarını uygulayanlardır.

Bir firmanın tavsiye edilen satış fiyatı zorunlu satış fiyatı değildir. Hiperenflasyonist beklenti altında malı 100 e alan bayi 120 ye sattığında yerine 140 a koyacağını düşünüyorsa ya malı bekletir ya 160 a satmaya çalışır. Burdaki sorunu doğru göremiyorsunuz. Sorun lobiciler çakallar kurtlar değil. Sorun bunların olmasının nedeninin ne olduğudur. Bugün ben de 1 malı 10 a alıp 12 ye satıp yerine 14 e koymak zorunda olsam 20 ye satarım yada satmam artacak beklentisiyle bekletirim. Alabildiğim kadar da 10 dan mal alırım. Bu suç değildir. Bu serbest piyasadır. Bu algıyı yaratan politikalarla uğraşmak yerine o politikayı uygulayanların aha bu kıhlar yüzünden oldu dediklerine saldırıyorsunuz..

Son düzenleme:

Skynel

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
8,821
İsim
Eren Yeager
Serbest piyasa diyorsanız isteyen istediği malı istediği fiyattan alır ve isteyen de istediği malı istediği fiyattan istediği zaman satışa koyar. Satış fiyatı ile alıcının almak istediği fiyat kesiştiğinde satış gerçekleşir. Serbest piyasa diyorsanız o fiyattan alamaz bu fiyattan satamazsınız diyemezsiniz. Piyasa fiyatını siz masa başında belirleyemezsiniz piyasa kendisi belirler. Siz piyasa fiyat algısını bozduktan sonra şuradan sat buradan satma deseniz de bozulmuş fiyat algısını düzeltemezsiniz.
Ben bir serbest piyasacı değilim ben karma ekonomiyi savunurum ancak serbest piyasacıyız diye iktidardaysanız bu yaptığınız şey ne karma ekonomi ne serbest piyasa.. bu fiyat algısının bozulması için özel çaba sarf etseniz anca başaracağınız bir şey..
Yasadışı olan bir şey yok ayrıca. Yok ki yasadışı saymak için yasa çıkarmak zorunda kalıyorlar...
Arkadaşım iyi misin anlatamıyorum sanırım
Sen hondanın bayisisin değil mi
Honda sana diyor ki bu üründen sana şu kadar gönderiyorum bu ürünü şu liste fiyatından satacaksın
Adamlar o satışı 100'e mi yapacak satıştan %5 kazanıyorlar
Adamlarda diyor ki %5 bana az ben bunu 100'e satmam 140'a satacağım
100 olarak almaya gelen adama diyor ki elimizde ürün yok ama garajı motor araba dolu 140'a adama veriyorlar ama adam 140'ın tamamını kredi kartıyla ödeyemiyor diyorlar ki adama 100'ünü kredi kartıyla geri kalan 40'ını nakit olarak öde niye o 40'ı kredi kartı olarak çekerse yasal iş yapmadığı ortaya çıkar 100'ü kredi kartı olarak çekiyorlar 100'e fatura kesiyorlar 40'ıda adam cebe cukkalıyor yapamazsın bunu arkadaşım sen
Sen honda sana ne fiyat veriyorsa o fiyattan satmak zorundasın deponda ürün varsa çıkartıp satacaksın

Sen ürünün sahibi değilsin ürünün sahibi honda
Sen hondanın bayisisin yapamazsın

vesali85

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
139
İsim
Vesalius
Arkadaşım iyi misin anlatamıyorum sanırım
Sen hondanın bayisisin değil mi
Honda sana diyor ki bu üründen sana şu kadar gönderiyorum bu ürünü şu liste fiyatından satacaksın
Adamlar o satışı 100'e mi yapacak satıştan %5 kazanıyorlar
Adamlarda diyor ki %5 bana az ben bunu 100'e satmam 140'a satacağım
100 olarak almaya gelen adama diyor ki elimizde ürün yok ama garajı motor araba dolu 140'a adama veriyorlar ama adam 140'ın tamamını kredi kartıyla ödeyemiyor diyorlar ki adama 100'ünü kredi kartıyla geri kalan 40'ını nakit olarak öde niye o 40'ı kredi kartı olarak çekerse yasal iş yapmadığı ortaya çıkar 100'ü kredi kartı olarak çekiyorlar 100'e fatura kesiyorlar 40'ıda adam cebe cukkalıyor yapamazsın bunu arkadaşım sen
Sen honda sana ne fiyat veriyorsa o fiyattan satmak zorundasın deponda ürün varsa çıkartıp satacaksın

Sen ürünün sahibi değilsin ürünün sahibi honda
Sen hondanın bayisisin yapamazsın
İyiyim merak etmeyin. Öyle bir durum yok yukardaki mesajımı düzenledim bir daha okuyun.
O tavsiye edilen fiyattır. Zorunlu satış fiyatı değildir. O fiyattan yukarı ya da aşağı satmak galeriye bağlıdır. Fiyat algısının bozulduğu, 100 e aldığın malı 120 ye satmanı tavsiye ediyoruz dediklerinde ama o fiyata sattığında yerine 140 a geri koyabildiğinde... işte o zaman ya satmazsın yada hiperenflasyonist beklenti dolayısıyla geleceği fiyatlarsın ya da batarsın...
Yanlış biliyorsunuz o mal artık galerinin. Galeri honda ile yaptığı bayilik sözleşmesine göre daha satmadan açık çekle o araçları zaten alıyor... O mallar hondanın değil bayinin malıdır. Bakkaldaki komili zeytinyağı ne kadar bakkalınsa o da o kadar bayinindir.

MAH0A

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
548
İsim
Mahmut Taplamacıoğlu
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,043,286