Bu bağımlılık bünyene ciddi zarar veriyor dostum. Kendi kendini zehirlememeni tavsiye ederim en başta.
Kahve yerine buzlu limonlu su, menengiç, nane çayı, hindiba çayı içebilirsin.
Özellikle sabahları limonlu su içmenin faydaları ve usüllerini okumanı/izlemeni tavsiye ederim.
İlla kahve istiyorum diyosan Jacobs ve nescafe gibi hazır kahve markaları tam olarak kahve sayılmaz.
Kendini zehirleyeceksen kâliteli kahveyle zehirle.
Ben Türk kahvesi içiyorum, diğer demleme yöntemlerini çok nadir kullanırım, lezzet ve nitelik olarak en eşsiz ve üstün kahve de tartışmasız Türk kahvesidir.
En kâliteli filtre kahveyi edinebileceğin birkaç opsiyon var:
1- Filtre kahve için öğütülmüş kavrulmuş kahve satın alabileceğin siteler. Ben Petra, MOC ve Kronotroptan alışveriş yapıyorum genelde ama hangi kahveyi hangi sitede bulursan oradan alabilirsin.
Çekirdek veya öğütülmüş kahve satın alırken dikkat edeceğin ilk nokta Arabica-Robusta olacağına karar vermek. Bunlar hakkında araştırma yapabilirsin.
Ben şiddetle arabica çekirdeği tavsiye ediyorum. Aşağıda kendi damak zevkime göre sıraladım.
Çoğu sitede genelde deneme paketleri oluyor, onlardan alıp farklı orjinlere sahip kahveleri tadabilirsin.
Her 100 ml suya karşılık 6 gram filtre kahve ideâldir. Yani 1 litreye 60 gram kahve. Hangi bardakta içiyorsan ona göre ölçü alabilirsin:
200 ml (su bardağı) = 12 gram (2 yemek kaşığı/tepeleme 2 çay kaşığı)
250 ml (kulplu bardak) = 15 gram (tepeleme 3 çay kaşığı)
400 ml (kupa bardak) = 24 gram (4 yemek kaşığı/tepeleme 4 çay kaşığı)
250 gramlık bir paket ortalama 16 bardak içim sağlar.
Yani karşılaştığın fiyatları 16'ya bölerek bardak başı mâliyeti hesaplayabilirsin.
1- Endonezya Toraja Sulawesi (ender bulunan arabica çekirdeklerinden biri)
2- Kilimanjaro (Tercihen AA)
3- Yemen
4- Kenya (AA)
4- Nikaragua
Tatmadığım birkaç öneri, denenebilir:
Jamaika, Santos, Antigua, Honduras
2- Kahveleri çekirdek ve 500g üzeri olarak alıp kendin öğütüp tüketerek daha ucuza getirmek.
3- Beğendiğin orjinleri belirledikten sonra kiloluk çiğ çekirdek alıp, tavada veya 200 derece fırında kavurmak ve 10-14 gün dinlendirip afiyetle tüketmek.
Az-orta kavrulmuş için tavsiyem 12-14 dakikadır.
Orta kavrulmuş kıvam isteniyorsa 2. çıtırtı sesleri gelmeye başladıktan 15 saniye sonra fırını kapatıyoruz.