Neler Yeni

Gamebooster kasanın fan ve fan ledleri bağlantısı yapılamıyor

Vahapicys

80+
Katılım
23 Temmuz 2024
Mesajlar
4
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Can Daşik
Merhaba değerli donanım arşivi forum gezerleri.

Sorunumu 3 haftadır çözemiyorum. Bilgisayardan, donanımdan ve elektrikten anlarım fakat bu kasanın fan ve led sistemindeki karmaşıklık içerisinden çıkamıyorum.
Çözebilecek kişiye hizmetinin karşılığı ibandan para bile yollarım o derece çaresizlik içerisindeyim.

Soruna gelecek olursam şöyle.

İkinci el gamebooster kasa aldım. İçerisinde anakart ve işlemci dahildi. Sahibi bana canlı bir şekilde fanların ve ledlerin düzgün yandığını göstermiş ve kanıtlamıştı. Kasa bana ulaştığında ise ilk sorunla karşılaştım. Fanlar bir çoğaltıcı hub a giriyor ve çoğaltıcının güç aldığı yer de psu dan gelen ide kablosu. Psu dan erkek ide kablosu gelmesi gerekiyor ki elektrik için çoğaltıcıdaki dişi ide kısmına sokabileyim. Benim psu da bu çıkış yok. Ben de ara kablo arayışına çıktım ve psu ya takabileceğim 8 pinlik güç kablosundan 4 pinli erkek ide kablosuna çevireç satın alıp psu ya taktım. Psu dan çoğaltıcıya direkt bağlantı vermiş oldum böylece. Fakat fanlar asla çalışmadı ve ledler de bir tuhaf yandılar. Her fanda iki üç yerde ışık yandı sadece ve normalde rgb olarak sürekli değişmesi, dönerek yanması vs gereken ledler asla o şekilde yanmadılar.

Sonrasında kabloyu iade ettim ve kablo içine kablo soka soka kasadaki 12v çıkış veren pinlere değdirerek her bir fanın doğru elektrikte çalışabildiğini doğruladım. Dolayısıyla ne fanlarda ne de ledlerde(en azından ışık yanmasında) arıza olmadığını görmüş oldum.

Daha sonra çoğaltıca problem olabileceğini düşünüp sıfır yeni bir 8 fan çıkışlı çoğaltıcı hub aldım. Baya kumandalı falan güzel bişeydi. Bu çoğaltıcı hub un elektrik girişi sata girişliydi ve benim psu dan bu çıkış olduğu için direkt bağladım. Fanlar döndü fakat ledler hiç yanmadı.

Sorunumun tektiklerimle ve denemelerimle vardığım sonuçları bu kadar. Şimdi teknik detay vereceğim.

Kasa gameboosterin hangi modeli bilmiyorum.
Anakart: asus prime h610m-a d4
Psu: 750W

Kasada egzoz fan ve öndeki 3 fan toplam 4 fan var. Bu fanların her birinden 5 tane kablo çıkıyor. Dolayısıyla 5 pinli dişi kablo girişli bir kablo uzanıyor her birinden. Araştırmalarıma göre piyasada 5 pinli fan diye bişey yok. Ya da ben bulamadım. Fanları da zaten 6 çıkışlı gibi yapmışlar fakat sadece 5 tanesine kablo gidiyor yani 5 kablolu kullanılıyor. Fakat bu kablo çıkışının girişleri baya küçükler.
1721734772152.png
Şu resimde gördüğünüz kablo çıkışı var her bir fanda fakat 6 kablolu değil 5 kablolu versiyonunu düşünün en soldaki kablonun biri yok. Her bir fanın çıkışı bu şekilde.

Bu çıkış ile anakarta doğrudan bağlayamıyorum çünkü anakarttaki çıkışlar ya ARGB çıkışlar ya da 12v lik buna giremeyecek kadar büyük pinli çıkışlar.


En yukarıda belirttiğim gibi sıfır aldığım üründe bile sadece fanlar döndü ve ledler yanmadı. Ben bunun nedenini o çoğaltıcı hub un 6 pinli fanlar için olmasından kaynaklı buluyorum. Çoğaltıcıdan ARGB kablo da çıkıyordu çünkü anakarta bağlamalık. Soranlar olacaktır söyleyeyim.

Çoğaltıcıdan çıkan ARGB kablosunu anakarttaki 5v ARGB pin çıkışlarına taktım. Diğer 3 pinli çıkışı da CHA_FAN1 olarak yazan yere taktım. Sata elektrik bağlantısını da direkt psu dan verdim zaten.

Sorun psu da ve psu dan çıkan kablolarda olamaz çünkü her birini başka bir aygıtta denedim (ssd vs) dolayısıyla elektrik aktarıyorlar.

Evet bu kadardı arkadaşlar işin içerisinden çıkamıyorum. Anakarttan aparat alıp 4 fana bağlasam desem 4 pinden 5 veya 6 pine dönüştürücü-çoğaltıcı diye bişey yok. Satadan ideye çevireç alsam da kasanın yanında gelen çoğaltıcıya bağlasam desem dişi sata alıp erkek ide çıkartan bir dönüştürücü Türkiye'de yok (ben hiçbir yerde bulamadım).

Ne yapmalı? Sorun nedir? Ne yaparsam tam olarak neyi satın alırsam ve ona bağlantı yaparsam fanları ledleriyle birlikte çalıştırabilirim?
 

mehmettici

80+ Silver
Katılım
27 Nisan 2023
Mesajlar
3,530
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,107
İsim
mehmet demirel
hocam kaç adet fan var pc de
 

Vahapicys

80+
Katılım
23 Temmuz 2024
Mesajlar
4
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Can Daşik
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Mesajda da yazdığım gibi 4 fan var.
 

mehmettici

80+ Silver
Katılım
27 Nisan 2023
Mesajlar
3,530
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,107
İsim
mehmet demirel
hocam fanın anakartindan kaç kablo geliyor 2 adetmi3 adetmi yoksa 5 adetmi ona gore bi cevap verecegim
Mesaj otomatik birleştirildi:

hocam8 pinlik huba 1 adet fan takarak deneyebilirmisiniz rgb ile çalişacakmi
 
Son düzenleme:

Vahapicys

80+
Katılım
23 Temmuz 2024
Mesajlar
4
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Can Daşik
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
fandan 5 adet kablo çıkıyor. hub 6 pinlik 8 pinlik değil. 1 fan da taksam 4 ünü de taksam her birini farklı yere de taksam farklı kombinasyonlarda farklı yerlere de taksam sonuç hep aynı. sadece ledler yanıyor (bozuk yanıyor) fanlar direkt dönmüyor
 
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
951,472
Mesajlar
8,638,734
Üyeler
149,926
Son üye
serkanstayko
Top Bottom