Ben piyasadaki tüm marka/model monitörlere bakıyorum. Tamam aşırı bilgili değilim ama, kötüyle-iyi olanı ayırt edebiliyorum. 1 senedir de monitör incelemelerine bakıyorum. Onlarca model ile alakalı iyi veya kötü olduklarıyla alakalı yorum yapabilirim.
Kötü olan modellerle alakalı pek araştırma yaparak kendimi yormam. Mesela kritik bir konuda kötüyse o modeli eler bir daha yüzüne bile bakmam. O yüzden kötü modeller ezberimde yok. Gece gece zaten çat çat 50 tane kötü model sayacak halimde yok. Yani bunun geç cevap vermemle alakası yok. Konudaki gigabyte model va panel kullanmasından ötürü aşırı yavaş. Piyasada zaten düzgün va sayısı çok az. Yani özetle sen istersen başka marka va monitörlere bak onlarda da benzer durumları göreceksin. Burada gigabyte’ın bir suçu yok.
Önerdiğin viewsonic markanında güncel ürünlerinin çoğu kötü. Şaka yapmıyorum bu arada ciddi anlamda kötü. Forumlarda da çoğu zaman viewsonic önermediğimi söylüyorum. Nadir modeller hariç genel olarak ortalamanın altında bir marka. Eskiden iyi olabilir son 1 senedir gördüğümü söylüyorum.
Samsung içinde g3 serisi ve g5 va serisi direkt çöp. G5 ips olanda orta şeker. G4 ips ghosting performansı iyi ama, 10ms tepki süresi çıkıyor incelemede. Faster moduna alırsan 6ms civarına düşüyor ama, overshoot sorunu öne çıkıyor. Mesela Rtings bu yüzden standart modda kullanmamızı öneriyor. 1ms yazan ips monitör 10ms. Hatta yer yer 15ms görüyor.
Alıntıyı görüntüle
Sen benim özellikle seçtiğimi sanıyorsun ama, monitör piyasası hep böyle. Markayla alakalı değil. Bu arada bu test g4’ten alınmıştır. İyi dediğim modellerden birisi bu. G3 ve g5 bayağı kötü. Yani vehameti sen anla.
Va panellerin hepsine 1ms yazıyorlar ama, testlerde va panellerin ortalaması 10ms çıkıyor. Gigabyte ile alakalı olmadığının kanıtlarından birisi.
Alıntıyı görüntüle
İps içinde 1ms yazıyorlar ama ortalama 6.9ms çıkıyor.
Alıntıyı görüntüle
Monitörü araştırmadan alırsan her markada hüsran yaşayabilirsin. Gigabyte ile alakalı bu çok sorunlu vs diyecek kadar kötü bir şeye denk gelmedim. Viewsonic ve samsung’un bazı modelleri hariç.
Mesela samsung’un kalite kontrol sıkıntısı:
Alıntıyı görüntüle
Bilinirlik konusunda da gigabyte’ın bilinirliğini tartışmaya gerek yok zaten. Anakart, ssd, aio, monitör, gpu, kasa vb bir çok alanda üretim yapan çok büyük bir marka.
Gpu konusunda son zamanlarda tosladılar, hatta gpu konusunda bende beğenmiyorum. Tercih edeceğim bir marka değil. Fanları aşırı sesli çünkü. Gaming oc serisi bile 1800-2000rpm de çalışıyor. Bana ters bir durum.
Her markayla alakalı tonla şikayet var. Gigabyte çoğundan daha büyük ve bilinen bir marka. Bu yüzden doğru orantı yaparsak 10x tercih edilen marka mı daha çok şikayet edilir, yoksa 50x tercih edilen marka mı?
Özetle demek istediğim şu; diğer markalarda (monitör) konusunda gigabyte’dan farksız. Monitör konusu şansla olacak iş değildir. Araştırıp almak gerekir. Gigabyte da diğer modellere göre kötü veya alınmayacak monitörler üretmiyor.
Monitör konusunda markaları kara listeye alsaydım viewsonic ve samsung başta olurdu. Çünkü gigabyte’a göre kötü model sayısı oldukça fazla. Ben yine de g3 serisi ve g5 va almayın, g6 va taş gibidir diyorum. Doğrusu da bu zaten. Hatta o kadar yanılgı var ki odssey serisi sorunlu mu diyen soranlar var. Bende her birine modele göre değişir diye söylüyorum. Ve bu mevzu 1-2 defa falan yaşanmadı. Defalarca oldu diyebilirim.