Neler Yeni

Güçlü laptop Drop sorunu

Dahası  
Reaksiyon skoru
5
İsim
Osman Yiğit Osma
Merhaba 3 hafta önce falan yeni bir laptop aldım ve anlayan hocalarıma bir şey danışmak istiyorum.
Ben ilk defa güçlü bilgisayar kullanıyorum ve verdiğim parayla doğru orantılı olarak tabi ki kusursuz bir performans bekliyorum. Sistem Asus TUF A15(2024)
-RTX4070
-Ryzen 9 8945H
-16Gb 5600Mhz Ram
Böyle bir sistemin günümüz oyunlarının hepsini en yüksek ayarlarda sorun çıkarmadan oynatabileceğini düşünüyorum. İşlemcim de Ekran kartım da aşırı güçlü donanımlar. Lakin şuana kadar Miles Morales, Last of Us gibi oyunlarda (En yüksek Ayarlarda) göze batacak derecede drop yiyorum. Yani afterburnerde Fpsim gayet iyi ve tatmin edici fakat Grafikleri fulleyince nedense sinir bozucu bir drop sorunu başlıyor. Grafikleri Ultra değilde Yüksek-Orta civarı aldığımda nadiren yine oluyor ama sinir bozucu seviyede değil daha akıcı oluyor normal olarak. Asıl sorum bu Drop sorunu çoğu yeni nesil oyunda/bilgisayarda olan bir sorunmu veya 16Gb Ram laptopa az mı geliyor? Ya da benmi kusursuzluğu fazla abartmışım :D Yardım ederseniz çok sevinirim ona göre Asusa ulaşacağım.

Kerem Aktasd

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
130
İsim
Kerem Aktaş
hocam büyük ihtimalle sıcaklıktan oluyodur. a15lerin genel sıkıntısı öyle. bi sıcaklık değerlerini söyleyebilme imkanınız var mı?

Dahası  
Reaksiyon skoru
5
İsim
Osman Yiğit Osma
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
hocam büyük ihtimalle sıcaklıktan oluyodur. a15lerin genel sıkıntısı öyle. bi sıcaklık değerlerini söyleyebilme imkanınız var mı?
Baya araştırdım onuda ama Laptoplara göre gayet normal sıcaklık değerleri diye düşünüyorum. Oynadığım oyunlardan gideyim
Last Of Usı 80-90 Arası Genelde 83 84 Derecelerde Oynadım
Miles Moralesi 85-94 Arası Genelde 91 92 Derecelerde Oynadım
Minecraft, LOL vesaire oyunlarda max 80 falan oluyor.

Kerem Aktasd

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
130
İsim
Kerem Aktaş
hmm. hocam g helper ile işlemciyi limitlemeyi denediniz mi? limitleme ile daha az ısınır ve daha yüksek fps bile verebilir.
Mesaj otomatik birleştirildi:

baktınız o da olmuyor, 16gb ram daha ekleyin

Dahası  
Reaksiyon skoru
5
İsim
Osman Yiğit Osma
hmm. hocam g helper ile işlemciyi limitlemeyi denediniz mi? limitleme ile daha az ısınır ve daha yüksek fps bile verebilir.
Mesaj otomatik birleştirildi:

baktınız o da olmuyor, 16gb ram daha ekleyin
Universal diye bir uygulama ile denemiştim ama tam ayarlayamadığım için bırakmıştım birde g helper ile deneyeyim sağolun.

Kerem Aktasd

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
130
İsim
Kerem Aktaş
Universal diye bir uygulama ile denemiştim ama tam ayarlayamadığım için bırakmıştım birde g helper ile deneyeyim sağolun.
ilk afterburnerda kaç w çektiğine bakın. onu beşer beşer indirin. bi deneyin kendiniz. işlemciyi bilmediğim için tam bi değer söyleyemiyorum

GörkemW

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
728
İsim
Görkem çetinkaya
Merhaba 3 hafta önce falan yeni bir laptop aldım ve anlayan hocalarıma bir şey danışmak istiyorum.
Ben ilk defa güçlü bilgisayar kullanıyorum ve verdiğim parayla doğru orantılı olarak tabi ki kusursuz bir performans bekliyorum. Sistem Asus TUF A15(2024)
-RTX4070
-Ryzen 9 8945H
-16Gb 5600Mhz Ram
Böyle bir sistemin günümüz oyunlarının hepsini en yüksek ayarlarda sorun çıkarmadan oynatabileceğini düşünüyorum. İşlemcim de Ekran kartım da aşırı güçlü donanımlar. Lakin şuana kadar Miles Morales, Last of Us gibi oyunlarda (En yüksek Ayarlarda) göze batacak derecede drop yiyorum. Yani afterburnerde Fpsim gayet iyi ve tatmin edici fakat Grafikleri fulleyince nedense sinir bozucu bir drop sorunu başlıyor. Grafikleri Ultra değilde Yüksek-Orta civarı aldığımda nadiren yine oluyor ama sinir bozucu seviyede değil daha akıcı oluyor normal olarak. Asıl sorum bu Drop sorunu çoğu yeni nesil oyunda/bilgisayarda olan bir sorunmu veya 16Gb Ram laptopa az mı geliyor? Ya da benmi kusursuzluğu fazla abartmışım :D Yardım ederseniz çok sevinirim ona göre Asusa ulaşacağım.
Dostum yuksek butceli laptop alacaksaniz gidipde asusun giris seviye modelini almasaydın. Bize bi kisa gameplay atar misin ? Youtube yukle link at. Afterburner de acik olsun.

Dahası  
Reaksiyon skoru
5
İsim
Osman Yiğit Osma
Dostum yuksek butceli laptop alacaksaniz gidipde asusun giris seviye modelini almasaydın. Bize bi kisa gameplay atar misin ? Youtube yukle link at. Afterburner de acik olsun.
Aynısının Rog modelleri bütçemi çok aşıyordu. Yarın atabilirim videoları teşekkürler

Vapelord

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
148
İsim
Yağız DERELİ
-RTX4070
-Ryzen 9 8945H
-16Gb 5600Mhz Ram
- Örnek verdiğiniz oyunlardan yorumlarsak; Last of us dediğiniz oyun 1080p ultra ayarlar için yaklaşık 10gb VRAM kullanıyor. Miles morales yaklaşık 9GB VRAM kullanıyor... Sizin ekran kartınız 8GB ve VRAM yetersiz geldiğinde akıcılıkta bozulmalar olması normal.
- Bunun önüne geçmek için oynadığınız oyunlarda yine ultra preset seçin ve sadece "texture quality" ayarını High, hatta yetmezse medium yapıp deneyin. VRAM kullanımınız 7GB üstüne çıktığı bütün oyunlar için bu ihtimal geçerlidir. Ayrıca bu yorumu ekranınızı 1080p kabul ederek yapıyorum. Eğer 2K ise ağır oyunlarda genel ayarları da kısmanızı tavsiye ederim.

-Ayrıca sorununuzun sıcaklık olma ihtimali de var. Benzer modelin incelemelerinde işlemcisinin 93, ekran kartının 84 derecelere çıktığını gördüm. Sınırlara yakın gezen bir sistem olduğu için termal throttle yapıyor olabilir.
-Bu durumda da; G-Helper ile kendinize kontrol kolaylığı sağlayın ve işlemcinizi 45W ile limitlemeyi deneyin. Bir nebze yardımcı olacaktır.

- Son olarak da 16gb tek slot RAM varsa bu da sistemin verimliliğini azaltır. Bu dönemde en iyi verimi minimum 2x16GB ile alırısınız. O nedenle yükseltmenizi tavsiye ederim.

Son düzenleme:
Dahası  
Reaksiyon skoru
5
İsim
Osman Yiğit Osma
- Örnek verdiğiniz oyunlardan yorumlarsak; Last of us dediğiniz oyun 1080p ultra ayarlar için yaklaşık 10gb VRAM kullanıyor. Miles morales yaklaşık 9GB VRAM kullanıyor... Sizin ekran kartınız 8GB ve VRAM yetersiz geldiğinde akıcılıkta bozulmalar olması normal.
- Bunun önüne geçmek içinOynadığınız oyunlarda yine ultra preset seçin ve sadece "texture quality" ayarını High, hatta yetmezse medium yapıp deneyin. VRAM kullanımınız 7GB üstüne çıktığı bütün oyunlar için bu ihtimal geçerlidir. Ayrıca bu yorumu ekranınızı 1080p kabul ederek yapıyorum. Eğer 2K ise ağır oyunlarda genel ayarları da kısmanızı tavsiye ederim.

-Ayrıca sorununuzun sıcaklık olma ihtimali de var. Benzer modelin incelemelerinde işlemcisinin 93, ekran kartının 84 derecelere çıktığını gördüm. Sınırlara yakın gezen bir sistem olduğu için termal throttle yapıyor olabilir.
-Bu durumda da; G-Helper ile kendinize kontrol kolaylığı sağlayın ve işlemcinizi 45W ile limitlemeyi deneyin. Bir nebze yardımcı olacaktır.

- Son olarak da 16gb tek slot RAM varsa bu da sistemin verimliliğini azaltır. Bu dönemde en iyi verimi minimum 2x16GB ile alırısınız. O nedenle yükseltmenizi tavsiye ederim.
Evet bende genel sorunun Vram yetersizliğinden olduğunu sanıyordum sadece teknik bir sorun varmı yokmu diye düşünmüştüm teşekkürler tavsiyelerinizi deneyeceğim

Top Bottom