Neler Yeni

Güçlü PSU'lar hala gerekli mi?

r137

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
37
İsim
r r
Ortalama kullanıcılar için sizce hala yüksek watt destekleyen PSU'lar gerekli mi?

750W için bile az denilen bir dönemden geçtik fakat şu an baktığımızda yeni nesil GPU'lar çok bir güç istemiyor.

4070'i orta/üst kullanım için baz alırsak 200W güç çekiyor.

Ryzen 7700X 105W TPD'ye sahip.

Verimliliğin gitgide arttığı bir dönemde yüksek Watt PSU'lara gerçekten ihtiyacımız var mı?

İleriye yönelik 750W PSU aldım (sharkoon silentstorm coldzero) ama aslında kötü bir karar vermiş olabilirim diye düşünüyorum. PSU'lar en iyi verimi ortalama olarak kapasitelerin yarısında veriyorlar yani 600W PSU için en verimli yer 300W civarı oluyor. Yukarıdaki hesaba göre orta/üst bir GPU ve orta/üst bir CPU bile maksimimum 300W yapıyor. Ortalama kullanımda bu sayılara yaklaşılmayacağı da ortada.

Durum buyken sizce günümüzde artık yüksek watt PSU'lara ortalama bir kullanıcı için gerek var mı? 600W Gold 80+ hatta beli 500-550W gayet yeterli gibi duruyor.

mert333

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
300
İsim
Hüseyin Mert
650w ideal kullanım, 750w geleceğe dönük ama dediğin gibi tdp düşürüyorlar veya sabit kalıyor. 750w boş yatırım da olabilir. 650w uzun vade olabilir yine

• Beğen
Reaksiyonlar: r137

TİTAN.

80+ Platinum
Ortalama kullanıcılar için sizce hala yüksek watt destekleyen PSU'lar gerekli mi?

750W için bile az denilen bir dönemden geçtik fakat şu an baktığımızda yeni nesil GPU'lar çok bir güç istemiyor.

4070'i orta/üst kullanım için baz alırsak 200W güç çekiyor.

Ryzen 7700X 105W TPD'ye sahip.

Verimliliğin gitgide arttığı bir dönemde yüksek Watt PSU'lara gerçekten ihtiyacımız var mı?

İleriye yönelik 750W PSU aldım (sharkoon silentstorm coldzero) ama aslında kötü bir karar vermiş olabilirim diye düşünüyorum. PSU'lar en iyi verimi ortalama olarak kapasitelerin yarısında veriyorlar yani 600W PSU için en verimli yer 300W civarı oluyor. Yukarıdaki hesaba göre orta/üst bir GPU ve orta/üst bir CPU bile maksimimum 300W yapıyor. Ortalama kullanımda bu sayılara yaklaşılmayacağı da ortada.

Durum buyken sizce günümüzde artık yüksek watt PSU'lara ortalama bir kullanıcı için gerek var mı? 600W Gold 80+ hatta beli 500-550W gayet yeterli gibi duruyor.
750 alınmalı bana kalırsa çok hakim değilim ama

of Beauty and Rage

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Sekonder taraf için verimlilik ile gücün bir alakası yok ki, 750W bir PSU verimliliğine göre 750W'ın tamamını verebiliyor diye bir olay yok yani. Elbette sisteme göre yeterli gücü sağlayabilecek bir ünite tercihi yapmak zorundasın.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Yukarıdaki hesaba göre orta/üst bir GPU ve orta/üst bir CPU bile maksimimum 300W yapıyor. Ortalama kullanımda bu sayılara yaklaşılmayacağı da ortada.
Burada sadece gücü sağlamak diye de düşünmemek gerek, yük yüzdesi olarak da düşündüğümüzde bu fan profilinden (yani ses çıkışından) tutun ünite içi sıcaklığa ve sıcaklık çıkışına kadar gidiyor. Bir de 4000 serisi ekran kartı için ATX3.0 bir ünite daha iyi olur, ATX3.0 destekli ünitelerde ATX2.4'te kalmış ünitelere nazaran birtakım daha geçici yanıt performansları söz konusu.

• Beğen
Reaksiyonlar: r137

r137

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
37
İsim
r r
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Sekonder taraf için verimlilik ile gücün bir alakası yok ki, 750W bir PSU verimliliğine göre 750W'ın tamamını verebiliyor diye bir olay yok yani. Elbette sisteme göre yeterli gücü sağlayabilecek bir ünite tercihi yapmak zorundasın.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Burada sadece gücü sağlamak diye de düşünmemek gerek, yük yüzdesi olarak da düşündüğümüzde bu fan profilinden (yani ses çıkışından) tutun ünite içi sıcaklığa ve sıcaklık çıkışına kadar gidiyor. Bir de 4000 serisi ekran kartı için ATX3.0 bir ünite daha iyi olur, ATX3.0 destekli ünitelerde ATX2.4'te kalmış ünitelere nazaran birtakım daha geçici yanıt performansları söz konusu.
image_2023-04-08_153707185.png

Sharkoon SilenStorm'un grafiği mesela böyle. Anladığım kadarıyla 300W altı bir kullanımda verim düşüyor. Fakat ciddi bir fark yok. Herhalde temel hesap CPU+GPU'nun çekebileceği max TDP * 2 olmalı. Böyle bakınca aslında kurmayı düşündüğüm sistem için 105 (Ryzen 7700x)+200 (RTX 4070) ideal PSU 600W oluyor. Ama biraz ileriye yönelik olsun mantığı ile 750W aldım. Verimlilikten biraz kaybım oluyor ama çok etkilemez herhalde.

Bu grafikte sistem boşta iken verimliliğini de göremiyoruz o da kötü. Boşta iken 25-30W falan kullanıyordur diye tahmin ediyorum şu an. Ekran kartım yok CPU üzerinden görüntü alıyorum, onda da boştayken package kullanımı 30W civarı. Ama prizden ne çekiyordur onu bilmiyorum. Verimlilik düşükse çok çekme ihtimali de var.

of Beauty and Rage

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Verimlilikten biraz kaybım oluyor ama çok etkilemez herhalde.
Neredeyse hiç etkilemez.

Gold sertifikalı ünitelerin 20% yükte verimliliği 85-87% aralığında olur, orta yüklerde 90-92% aralığında görürüz. Öyle çok çekme olmaz yani.
Zaten 40W çektiği esnada 80% verimli ise (geneli öyledir) toplam 48W çekiyor prizden, 8W hiçbir şey değil.

Grande Terim

80+ Silver
bence 750w psu gerekli ileriye dönük olması için

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,061,570
Üyeler
168,649
Son üye
Ricalex Rafaresma