PSU(Güç Kaynağı) Nedir? - Güç kaynağı, bir sistem ya da düzeneğin gereksinimi olan enerjiyi sağlamak için kullanılan birimlerin genel adı.
PSU(Güç Kaynağı) üstünde yazan Güç kadar mı harcar? - Hayır. Üstünde yazan güç değeri verebileceği en fazla gücü ifade eder.
PSU(Güç Kaynağı) üstünde yazan kadar mı en fazla güç verir? Alıntıyı görüntüle
- Dolaylı yoldan hayır. Her PSU(Güç Kaynağı)'nın üzerinde ve kutusunda güç grafiği(Power Chart) vardır. Sistemimizdeki birçok parça 12V güç çıkışından beslenir.
PSU alırken 12V'a dikkat etmeniz lazımdır. Örnek olarak Ekran Kartı, İşlemci ve Anakart 12 volttan çeker.
PCI slotlara takılan bileşenler 3,3 volttur.
SSD, HDD ve CD okuyucular 5 volt kanalından çeker.
RAM'ler ise ya 3.3 yada 5 volt'dan çekiyor.
Sistemim için kaç watt PSU(Güç Kaynağı) almalıyım?
Bunu hesaplamanın 2 farklı yolu mevcut.
1. Yol
-Kendimiz sırasıyla toplama çıkarma yaparak hesaplayabiliriz.
Hangi parça ne kadar watt harcadığını öğrenmek için kendi sitelerine bakabiliriz ama bazılarınki yazmıyor bu yüzden yapabileceğimiz tek bir yol internet'ten bakmak. Hangi modelin watt'nı öğrenmek istiyorsanız "model adı + power consumption" yazın çıkan sitelere bakın.
2. Yol
İnternet'te Sistem için kaç watt PSU lazım hesaplayan siteler var. "PSU calculator" yazarsanız o siteleri bulursunuz ama ne kadar doğru hesaplıyorlar bilmiyorum. Hangi parçalar güç tüketiyor(watt)? Klavye + Fare, Anakart, RAM, CD okuyucu, Sabit Disk, SSD, Kasa ve CPU fanı ve USB portları(tanesi 5W tüketiyor).
Hesaplayalım o zaman. Modellerin üzerinde kaç amper istediği yazıyor ayrıca yukarıda bahsettim gibi hangi parça hangi kanaldan güç aldığını'da öğrendik. O zaman geriye kalan formül. W(watt) = A(amper) x V(volt) formülü ile hesaplıyoruz. Örnek olarak bir tane hesaplayalım. Seagate 3.5" 1 TB Barracuda bu HDD en fazla 2.8A(amper) çekiyormuş. HDD'de 5 volt kanalından çekiyor o zaman 2.8 X 5 = 14 W(watt) tüketiyormuş. Artık öğrendiğine göre kimseye muhtaç kalmadan hesaplayabilirsiniz.
Not: Mesela hesapladınız 530W çıktı diyelim gidip 550W PSU almaya kalkmayın. PSU %85'den fazla yükte çalıştırmak sağlıklı değil.
530W mı çıktı o zaman 600W PSU minimum alın.
Form Faktörü ve Kablolama Tercihleri
Çoğu bilgisayar donanımında olduğu gibi PSU söz konusu olduğunda da birçok farklı seçenek mevcuttur.
PSU form faktörü söz konusu olduğunda önemli noktalardan birisi birimin fiziksel boyutlarıdır. Çoğu masaüstü bilgisayar kullanıcısına standart ATX güç kaynakları uygundur, yine de ilgili açıklıkları kontrol ederek PSU'nuzun kasanıza sığacağından emin olmak isteyebilirsiniz.
Küçük form faktörlü (SFF) bilgisayar tutkunlarındansanız PSU'nuzun sığacağından emin olmak için biraz daha araştırma yapmanız gerekebilir. SFX, CFX ve daha fazlası gibi çok çeşitli SFF PSU boyutları mevcuttur, bu yüzden bilgisayarınız ne kadar küçük olursa olsun kasanıza uygun bir PSU bulduğunuzdan emin olun.
PSU'nuzun fiziksel özellikleri söz konusu olduğunda bir diğer önemli ayrım ise modüler olup olmadığıdır.
24 pinli Anakart: Güç dağıtımı anakarta göre değişiklik gösterir fakat 24 pinli konektörü/kablosu, yonga seti ve PCIe* gibi güç açısından önemli özelliklerde sıkça kullanılır
4/8 pinli CPU: Bu soket CPU'nuza güç sağlar. Modern CPU'lar 24 pinli anakartın sağlayabileceğinden daha fazla güç kullanır, bu nedenle ek 4/8 pinli kablo kullanımı yaygınlaşmıştır. Üreticiye bağlı olarak değişiklik gösterse de CPU kablosu genellikle anakartın sol üst tarafına, standart yerleşimde G/Ç yakınına takılır
6/8 pin (PCIe*/GPU): Bazı GPU'lar PCIe* yuvasından yeterli güç alabilirken bazıları doğru şekilde çalışmak için özel güç kabloları gerektirir. Çoğu PSU bu esneklik ihtiyacını 6, 8, 6+6, 8+6, 8+8 ve hatta 8+8+8 pinli konektörler gibi çeşitli kombinasyonlarda kullanılabilen kablolar sağlayarak karşılar. PSU'lar genellikle ek kablo kullanmaktan kaçınmak için tek bir kabloda birden fazla bağlantı sağlar ve çoğu kullanıcı için bu durum birden fazla kablo kullanmaktan farksızdır. Satın almadan önce güç kaynağınızın GPU'nuz için gerekli bağlantılara sahip olduğundan emin olun
SATA Güç: Bu konektör, SATA depolama cihazlarına güç sağlamak için kullanılır. Zamanla RGB merkezleri ve fan denetleyiciler gibi diğer cihazlar da bu standardı kullanmaya başladı. Çoğu PSU'da, gereken kablo miktarını azaltmak amacıyla tek bir kabloda birden çok SATA bağlantısı bulunur
4 pinli Molex: Gittikçe daha az kullanılan bu eski konektör yerini çoğunlukla SATA'ya bırakmıştır.
PSU'da hangi kablodan kaç tane olduğunu belirtirir. PSU seçerken göz önünde bulundurun.
PSU(Güç Kaynağı)'daki Aktif PFC ve Pasif PFC Nedir?
Diğer yanlış bilinen bir konu daha var. Aktif PFC vs pasif PFC, bu konu uzunca bir süredir güç kaynağının korunmasıyla alakalı sanılmakta, fakat bunun onla bir alakası YOK. Aktif PFC güç kaynakları daha çok sanayi elektriği gibi şebekeye dönen gücün faturalandırıldığı alanlarda işe yaramakta. Fakat bizim ev elektriklerinde böyle bir faturalandırma olmadığı için bu olay ev kullanıcısı için büyük bir önem taşımıyor. @Mehmet Yılmaz reis'den aldım.
PSU(Güç Kaynağı)'daki Sertifikalar nedir ve ne işe yarar?
-80 Plus verimlilik sertifikasıdır.
-Bu tür PSU'lar belirtilen yük seviyelerinde ısı olarak% 20 veya daha az elektrik enerjisi harcar, daha az verimli PSU'lara kıyasla elektrik kullanımını ve faturaları azaltır.
-Bu sertifika herhangi bir koruma sağlamaz, sadece ne kadar verimli çalıştığını gösteren bir sertifikadır.
Örnek olarak, %90 verimliliğe sahip bir güç kaynağı 500W gücü sisteminize vermek için prizden 525W gibi bir güç çekecektir. Sertifikası olmayan, %80 verimliliğe sahip olan güç kaynakları ise 500W gücü sisteminize vermek için prizden 550W güç çekecektir. (Değerleri kafadan sıktım)
Benim PSU(Güç Kaynağı)'um da yok sorun teşkil eder mi?
Herhangi bir sorun teşkil etmez, sadece kullandığınız elektrik daha fazla olacağı için elektrik faturası diğerlerine nazaran biraz daha fazla gelir.
2- Koruma sertifikaları nelerdir?
Yüksek miktarda güçle çalışan her bileşende olduğu gibi sistem güvenliği önemli bir noktadır. İyi bir güç kaynağı arıza güvenlik sistemlerine sahip olmalıdır, bu yalnızca PSU'yu değil aynı zamanda güç dalgalanması gibi beklenmedik durumlarda sisteminizi de koruma amaçlıdır.
Anakart ve güç kaynağından başka hiçbir bilgisayar parçası, sisteminizdeki bileşenlerin neredeyse tümüne doğrudan bağlanmaz. PSU'nun bilgisayar içerisindeki benzersiz konumundan ötürü yerleşik korumaya sahip olması, donanımınızın geri kalanını da korumanıza yardımcı olabilir.
Satın almayı düşündüğünüz güç kaynağının, voltaj fazlası tespit edildiğinde PSU'yu kapatan OVP (Aşırı Voltaj Koruması) gibi yerleşik korumaya sahip olup olmadığına dikkat etmek önemlidir. Diğer güvenlik özellikleri arasında güç dalgalanmaları yaşadığınızda çok işinize yarayabilen kısa devre koruması gibi işlevler yer alır.
Ayrıca bilgisayarınızı bir aşırı gerilim koruyucuya bağlamak da mantıklı bir karar olur. Bu donanım koruyucu cihazlar, sisteminize zarar verme ihtimali olan güç dalgalanmalarını önemli bileşenlerden uzaklaştırarak sisteminize ek koruma sağlamak için tasarlanmıştır.
Koruma Sertifikaları;
1- OVP(Aşırı Gerilim Koruması): Voltaj önceden ayarlanmış bir seviyeyi aştığında PSU'yu kapatan veya çıkışı askıya alan bir güç kaynağı özelliği.
2- OPP(Aşırı Yük Koruması): Aşırı güç çıkışından kaynaklanan hasarı önler. Mesela yıldırım düşer ise sistemin yanmasını engeller.
3- SCP (Kısa Devre Koruması):Kısa devre durumunda, bu özellik PSU'nun anakartın yanmasını engeller. Eğer güç kablolarını hatalı takarsan normalde anakart yanar ama bu özellik sayesinde yanmadan hemen önce gücü kesiyor.
4- OCP (Aşırı Akım Koruması): PSU'ya çok fazla akım iletmenin potansiyel tehlikeli etkilerine karşı korur. Bu, ünitenin aşırı yüklenmesine veya kısa devre yapmasına neden olarak, potansiyel olarak hatalı bir akım oluşturabilir ve bir güç kaynağı ünitesine veya anakart gibi bağlı bileşenlere zarar verebilir.
5- UVP (Düşük Voltaj Koruması): Tek hat üzerindeki gerilim, belirli bir tolerans değerinin altına düşerse, PSU otomatik olarak kapanır.
6- OTP (Aşırı Sıcaklık Koruması): Dahili sıcaklık maksimum güvenli çalışma sıcaklığını aştığında güç kaynağını kapatır.
7- BOP (Brown Out Protection): Tutarsız elektrik şebekelerinden gelen ani voltaj düşüşü nedeniyle bir güç kaynağı ünitesinin hasar görmesini önler.
3-PSU(Güç Kaynağı)'da hangi koruma sertifikaları olduğunu nasıl anlarız?
-Genellikle her marka kendi sitesinde belirtiyor.
Okuduğunuz için teşekkür ederim. Eksik ve yanlışım varsa lütfen bana bildirin. Eklenmesi gerektiğini düşündüğünüz bilgileri mutlaka bana bildirin.
Yetkililer lütfen konuyu kilitlemeyin. Hazırladığım her rehberin altına bu konuyu koyacağım çünkü hepsini tek tek güncelle artık sıktı. Bu konu hiçbir zaman yükseltilmeyecektir. https://donanimarsivi.com/forum/konu/btk-akademi-kayit-olma-ve-kullanim-rehberi.28012/...
donanimarsivi.com
------------Büyük Güncelleme ver. 2.0-------------
Koruma sertifikaları eklendi.
"PSU(Güç Kaynağı)'da hangi koruma sertifikaları olduğunu nasıl anlarız?" bölümü eklendi.
"Sistemim için kaç watt PSU(Güç Kaynağı) almalıyım?" bölümü eklendi.
--------------2.Güncelleme-------------------------
Ufak tefek hatalar düzeltilmiştir.