Selamlar, bir başka rehber ile daha karşınızdayım.
Bu soru son zamanlarda aşırı artmaya başladı. Bunun için bir cevap olması için bu rehberi hazırlamak istedim.
Önce detay vererek anlattım. Net sonucu öğrenmek istiyorsanız sayfayı direkt aşağı kaydırıp ''Genel Sonuç'' kısmına gidebilirsiniz. Zaten çok uzun bir rehber değil, akıllardaki soruyu gidermek için hazırladım.
Yavaştan başlamak istiyorum.
1-) Fiyatlar
Playstation 5 - 8299TL
Xbox Series X - 8299TL
Xbox Series S - 5399TL
Evet gördüğünüz gibi fiyatlar bu şekilde. Playstation 5 Digital'in fiyatı belli olmadığı için eklemedim.
Ama tahminim 7300TL civarında olacağı yönünde.
2-) Teknik Özellikler
Teknik özelliklerin karşılaştırmasına buradan bakabilirsiniz.
Epey - Microsoft Xbox Series X - Sony PlayStation 5 - Microsoft Xbox Series S özellik ve fiyat karşılaştırması
www.epey.com
Buradaki verilere bakınca Series X'in daha güçlü olduğunu görebiliyoruz. Yani biraz daha güçlü olduğu için Series X'in ömrü biraz daha uzun diyebiliriz.
3-) Artı - Eksiler
Playstation 5
Artıları :
- Exclusive oyunlar
- Dualsense
- Bütün PS4 oyunlarını destekleme
Eksileri :
- Düşük SSD kapasitesi (825GB ama sistem ile birlikte oyunlara 667GB kalıyor.)
- Yüksek oyun fiyatları
- 2K desteklememe (Çok eksi sayılmaz aslında ama ekledim)
Xbox Series X
Artıları :
- Gamepass üyeliği.
- Xbox One + 360 oyunlarını destekleme.
- PS5'den daha güçlü donanım.
Eksileri :
- Exclusive oyun eksikliği
- Çok olmasa da optimizasyon sıkıntıları*
- Yüksek oyun fiyatları
(Series S'i eklemedim çünkü teknik özellikler dışında oyun bakımından bir farkı yok.)
Genel Sonuç
Şimdi bir kaç durum yazacağım. Hangisi size uyuyorsa o konsol sizin daha uygun olacaktır.
Eğer siz exclusive oyunları oynamak istiyorsanız ve oyuna verebilecek bütçeniz varsa PS5 sizin için daha iyi olacaktır.
Ama eğer sizin oyun için ayırabilecek bütçeniz yoksa Xbox almanızı öneririm. Çünkü Gamepass çok iyi bir avantaj.
Ek olarak kullanım olarak da farklılıklar var. Mesela Dualsense ve Xbox Controller arasında farklar var ve benim için Dualsense daha iyi. O yüzden PS5 benim için daha iyi olur. Siz de seçimlerinizde bunları göz önünde bulundurun.
Ayrıca, bu nesilde Series S almanızı önermiyorum. Önermiyorum ama eğer şuan hali hazırda PS4 veya Xbox One kullanıyorsanız önermiyorum. Çünkü Series S yeni nesiller arasında en düşük donanıma sahip cihaz ve ömrü de diğer yeni nesil konsollara göre çok daha kısa. Yani eğer şuan halihazırda güncel bir konsolunuz varsa (X One, PS4) Series S almak mantıklı değil. Bekleyip Series X veya PS5 almak çok daha mantıklı. Ama eğer konsol dünyasına yeni giriş yapacaksanız Series S alınabilir bir konsol. Öneririm.
*Kağıt üstünde Series X daha güçlü ama optimizasyondan dolayı yeni çıkan oyunlarda (AC Valhalla, WD Legion, CP2077) PS5, Series X'e göre daha iyi performans veriyor.
Umarım açıklayıcı ve kafalardaki soru işaretlerini gideren bir rehber ortaya çıkarabilmişimdir.
Okuduğunuz için teşekkür ederim.