Neler Yeni
  • ‼️Sizlerin forumda daha keyifli ve sorunsuz vakit geçirmesi adına gece saatlerinde güncelleme ve bakım çalışması yapılacaktır. İşlemler sürerken kesintiler yaşanabilir.

Hayatınızda hiç Sinagoga gittiniz mi veya sinagoga bağışta bulundunuz mu ?

ASELS

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
550
İsim
Tekin Ayber
İstanbulda çokça sinagog var, mesela ben bir iki tanesine gitmiştim, siz hiç gittiniz mi ? Aslında sadece dışarıdan merak ettiğim için şöyle bir bakındım, içeri girmedim, zaten çok sıkı korunuyorlar, herkesi içeri almıyorlar...

ASELS

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
550
İsim
Tekin Ayber
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
2025-04-21_20-43.png

Mustafa Zahid

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,520
İsim
Mustafa Zahid Önder
İlgilendiği Kategoriler
Her şeye maydanoz olur.
Instagram
@mustyonder
Steam
id/mustyonder
Discord
mustyonder#0007
Yahudilerin camisi, kilisesi gibi düşün.

Sinagoglarda Ortodokslar kesin bir şekilde kadınları ayrı bir yerde tutarak ibadet eder, hatta kadınlar minyan (10 kişinin topluca dua etmesi) sayısına dahil bile edilmezler. Törenlerini İbranice yaparlar. Tevrat'ın doğrudan Tanrı'nın onlara getirdiğini düşünürler.

Reformcu Yahudiler ise kendi ana dilleriyle, kadın-erkek karışık bir biçimde ibadet ederler. Ek olarak Tevrat'ı Tanrı'nın yazdığını ancak doğrudan kendilerine değil, bir araç olarak geldiğine ve onun yorumlanabilir/değiştirilebilir olduğunu düşünürler. Törenlerini dans ve müzik eşliğinde ilerletirler. Yani isminden de anlayacağın gibi biraz daha modernler.

Tutucu Yahudiler ise bu saydıklarımın ortası gibi. Ek olarak Tevrat'ın bir insan tarafından yazıldığını/yorumlandığını düşünürler.

Bunları sadece ek bilgi olsun, diğer dostlarımız bilgilensin diye söyledim. Dinler veya başka konular hakkında yüzeysel bilgiler alabileceğiniz 101 serisi kitaplar var. Bu bilgiyi ben de Dinler Tarihi 101 kitabından edinmiştim. Tavsiye ederim, kitabı okurken tüm dinler hakkında yüzeysel bilgiler edinebilir, merak ettiklerinizi ayrıca araştırabilirsiniz.

Ben Antalya'da yaşayan birisi olarak denk gelmedim. İstanbul'a gezmek için gittiğimde sadece İstiklal Caddesi üzerindeki kiliseye girmiştim. Haricinde başka kilise, sinagog deneyimim vesaire olmadı.

Son düzenleme:

bahtsızkarakter

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
894
İsim
Alperen Yılmaz
İlk ve son defa tlou da gördüm

Top Bottom