Yahudilerin camisi, kilisesi gibi düşün.
Sinagoglarda Ortodokslar kesin bir şekilde kadınları ayrı bir yerde tutarak ibadet eder, hatta kadınlar minyan (10 kişinin topluca dua etmesi) sayısına dahil bile edilmezler. Törenlerini İbranice yaparlar. Tevrat'ın doğrudan Tanrı'nın onlara getirdiğini düşünürler.
Reformcu Yahudiler ise kendi ana dilleriyle, kadın-erkek karışık bir biçimde ibadet ederler. Ek olarak Tevrat'ı Tanrı'nın yazdığını ancak doğrudan kendilerine değil, bir araç olarak geldiğine ve onun yorumlanabilir/değiştirilebilir olduğunu düşünürler. Törenlerini dans ve müzik eşliğinde ilerletirler. Yani isminden de anlayacağın gibi biraz daha modernler.
Tutucu Yahudiler ise bu saydıklarımın ortası gibi. Ek olarak Tevrat'ın bir insan tarafından yazıldığını/yorumlandığını düşünürler.
Bunları sadece ek bilgi olsun, diğer dostlarımız bilgilensin diye söyledim. Dinler veya başka konular hakkında yüzeysel bilgiler alabileceğiniz 101 serisi kitaplar var. Bu bilgiyi ben de Dinler Tarihi 101 kitabından edinmiştim. Tavsiye ederim, kitabı okurken tüm dinler hakkında yüzeysel bilgiler edinebilir, merak ettiklerinizi ayrıca araştırabilirsiniz.
Ben Antalya'da yaşayan birisi olarak denk gelmedim. İstanbul'a gezmek için gittiğimde sadece İstiklal Caddesi üzerindeki kiliseye girmiştim. Haricinde başka kilise, sinagog deneyimim vesaire olmadı.