Neler Yeni

Hayırlı Cumalar 🌸

PokemonTR

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
591
İsim
Salih ÇARDAK
Peygamberin direkt hadisi var. Farz değil ancak camiye gidip cemaatle kılsalar daha güzel olur. Kılmayadabilirler. Lakin bu gelenek zamanla terk edilmiş çünkü camii de özellikle kadınlara ayrılan bölüm yoksa kılmaları mümkün hale gelemiyor çünkü camii aşırı erkekle doluyor dışarlara bile taşıyor.

Cemaatle cuma namazı kılmak, her Müslümana farzdır. Ancak köle, kadın, çocuk ve hastaya farz değildir.” (Ebû Dâvûd, Salât, 214)
Ülkede kadını cuma namazından mahrum bırakan bir zihniyet var. Sokaktan çevirip kime sorsan kadına farz değil, kadın cuma kılmaz diye bilirler. Halbuki bahsi geçen hadise göre cuma namazı kılmamak kadınlar için bir mahrumiyet değil ruhsattır. Bunu öğretmediler, kadın cuma kılmaz diye insanların zihninde yer etmiş durumda.

Forum Fedaisi

80+ Bronze
Screenshot 2024-07-26 141150.png

Margot Robbie

80+ Titanium
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
61,116
İsim
Margot Robbie
İlgilendiği Kategoriler
YKS, İskandinav mitolojisi
Ülkede kadını cuma namazından mahrum bırakan bir zihniyet var. Sokaktan çevirip kime sorsan kadına farz değil, kadın cuma kılmaz diye bilirler. Halbuki bahsi geçen hadise göre cuma namazı kılmamak kadınlar için bir mahrumiyet değil ruhsattır. Bunu öğretmediler, kadın cuma kılmaz diye insanların zihninde yer etmiş durumda.
Napalım yani hadi sokağa çık düzelt madem böyle evrilmiş zamanla her şeye de muhalefetsiniz arkadaş. Bu arada ruhsat değil muaflıktır.

PokemonTR

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
591
İsim
Salih ÇARDAK
Napalım yani hadi sokağa çık düzelt madem böyle evrilmiş zamanla her şeye de muhalefetsiniz arkadaş. Bu arada ruhsat değil muaflıktır.
Muafiyet tamamen onunla sorumlu tutulmama anlamında kullanılır. Yazdığın yoruma bakınca "Farz değil ancak camiye gidip cemaatle kılsalar daha güzel olur" cümlesi geçiyor. Yani ruhsattır, muaf değillerdir. Ruhsat, ona sahip olmak anlamında kullanılır. Kelimelerin anlamını bilerek ve sakin kalarak yorum yapabilirsen daha sağlıklı tartışma ortamı olur. Ayrıca zamanın ya da insanların verilmiş olması İslam'ın hakikatlerinden beri yaşamaya sebep değildir. Netice olarak bu din kıyamete kadar geçerli

KAANT10X

80+ Bronze
Kur'an'da cuma namazı hakkında cinsiyet izahı yok iken ülkemizde cuma namazını niçin sadece erkekler kılıyor? Hiçbir hadiste delili olmadığı halde neden sadece erkeklere farzmış gibi öğretildi? Bize öğretilen dini taklit ederek yaşıyoruz, kendi okuyup araştırdığımız dini değil. Kandırılmış bir toplum, hakikatten her zaman mahrum kalmaya mahkumdur.
@Margot Robbie yazmış ama ben de şunları ekleyeyim İslamiyet'in ilk zamanlarında kadınlar erkekler mescidlerde birlikte namaz kılabiliyorlardı bundan kastım karışık olarak değil saf olarak kadınlar erkeklerin arkasında durabiliyordu. Sonraları birtakım sebeplerle bu işe kısıtlama getirildi. Cumalarla ilgili düzenleme de bununla ilgili.
Yani sizler bazı şeyleri en iyi bildiğinizi saniyorsunuz ama öyle değil İslamiyette bazı hususlar tarihsel süreçle inkişaf etti. Her halife döneminde farklı gelenekler ortaya çıktı İslamiyet'e aykırı olmadıkça Müslümanlar bunlara alıştılar ve uyguladılar yani kültür haline geldi.
Ona bakılırsa Peygamber zamanı mezarlıklara ziyaret yasaklandı bu çok ince bir sebebe dayanıyordu. Sonraları bu yasak kalktı. Yine ölülere mevlüt okumak gibi bir şey tarihin hiç bir döneminde yok iken 1400 lerde ortaya çıktı.
Hatta Kuranı Kerim bile getirdiği hükümlerle önceden gelen Kuran hükümlerini Nesih etti.
Bu konularda illa çok bir şey biliyormuş gibi konuşacaksanız en azından biraz okuyun.

PokemonTR

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
591
İsim
Salih ÇARDAK
@Margot Robbie yazmış ama ben de şunları ekleyeyim İslamiyet'in ilk zamanlarında kadınlar erkekler mescidlerde birlikte namaz kılabiliyorlardı bundan kastım karışık olarak değil saf olarak kadınlar erkeklerin arkasında durabiliyordu. Sonraları birtakım sebeplerle bu işe kısıtlama getirildi. Cumalarla ilgili düzenleme de bununla ilgili.
Yani sizler bazı şeyleri en iyi bildiğinizi saniyorsunuz ama öyle değil İslamiyette bazı hususlar tarihsel süreçle inkişaf etti. Her halife döneminde farklı gelenekler ortaya çıktı İslamiyet'e aykırı olmadıkça Müslümanlar bunlara alıştılar ve uyguladılar yani kültür haline geldi.
Ona bakılırsa Peygamber zamanı mezarlıklara ziyaret yasaklandı bu çok ince bir sebebe dayanıyordu. Sonraları bu yasak kalktı. Yine ölülere mevlüt okumak gibi bir şey tarihin hiç bir döneminde yok iken 1400 lerde ortaya çıktı.
Hatta Kuranı Kerim bile getirdiği hükümlerle önceden gelen Kuran hükümlerini Nesih etti.
Bu konularda illa çok bir şey biliyormuş gibi konuşacaksanız en azından biraz okuyun.
Okunan mevlidler, ölü arkasından okunan Kur'an, İslam'da olmayan sonradan uydurulan regaip mirac beraat kandil geceleri... Konu bu, bunların hiçbiri İslam'ın özünde olmayan, sonradan dine eklenen bidatlerdir.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Bu dinin en büyük felâketi, dinin kültürleşmesi âdet haline gelmesidir. Dinde yok ama dine aykırı değil diye kabul kesinlikle yoktur. Biz Allah'ın ve Resulü 'nun bize getirdiğini alırız, fazlasını terk ederiz. Allah ya da Resulü eksik mi yapmış da ben ekleme yapıyorum ya da Allah haşa bilmiyor da ben daha iyisini bilip ekleme yapıyorum? Ayrıca bahsettiğin mevlüdler çok güzel bir para kazanma yoludur. Hem pilavcilar, hem sözde hocalar iyi para kazanır bu işten, kârlı bir ticarettir onlar için. Tabi ki terk etmezler.

Son düzenleme:

KAANT10X

80+ Bronze
Okunan mevlidler, ölü arkasından okunan Kur'an, İslam'da olmayan sonradan uydurulan regaip mirac beraat kandil geceleri... Konu bu, bunların hiçbiri İslam'ın özünde olmayan, sonradan dine eklenen bidatlerdir.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Bu dinin en büyük felâketi, dinin kültürleşmesi âdet haline gelmesidir. Dinde yok ama dine aykırı değil diye kabul kesinlikle yoktur. Biz Allah'ın ve Resulü 'nun bize getirdiğini alırız, fazlasını terk ederiz. Allah ya da Resulü eksik mi yapmış da ben ekleme yapıyorum ya da Allah haşa bilmiyor da ben daha iyisini bilip ekleme yapıyorum? Ayrıca bahsettiğin mevlüdler çok güzel bir para kazanma yoludur. Hem pilavcilar, hem sözde hocalar iyi para kazanır bu işten, kârlı bir ticarettir onlar için. Tabi ki terk etmezler.
Maslahat,örf,hikmet daha pek çok kavram var bu işin içinde. Nass'lar değişmez. Ama örf değişebilir mesela ticari olarak bir çok örf değişmiş maslahat gözetilerek nass'lara uygun hukuki düzenlemeler yapılmıştır. Yani kapsamlı bir İslam hukuku görmen lazım ben anlatacak kadar bilgili değilim Alim de değilim olsam bile hepsini burada anlatamam. En iyisi kitap önereyim biraz bakış açın genişler. İslam da değişmenin sınırı(Ekrem Buğra Ekinci) çok yarar göreceksin.

PokemonTR

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
591
İsim
Salih ÇARDAK
Burada konu ticaret ya da hukuk değil... Direkt dinin özünde olmayan ancak dindeymiş gibi gösterilen uygulamalara sadece birkaç örnek verdim. Bu dini Ekrem, Ahmet, Mahmut'tan değil direkt Allah'ın kitabı ve Rasulü'nün sünnetinden öğreneceğiz. Yıllarca ülkende regaip mirac beraat diye uydurulan geceler kutlanıyor en basidi, dinde yok ama dinmiş gibi gösteriliyor. Cenaze adetleri misal pide ve lahmacuncu işletmeler için çok güzel bir kazanç kapısıdır ki ölü toprağa iner inmez oradaki cemaate pideler lahmacunlar geliyor. Getirmezsen sana kötü gözle bakılıyor, İslam'a aykırı hareket etmişsin gibi. Bu da böyle öğretildi topluma, cenazede olmazsa olmazımız pide lahmacunlar... Maazallah olmaz ise bu işletmeler ne yiyecek? Bu din dediğimiz adet de güzel bir kazanç kapısıdır.

OUHasan

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
4,271
Mutluluk benim için yaratılmışken, mutsuz olamam!
İsim
Hasan
İlgilendiği Kategoriler
Konu dışı
Felsefe kitaplarını ve dini araştırmayı bırakalı kafam o kadar rahat ki yaşasın agnostisizm

Olm kafayı yersiniz böyle sorgulamayın la valla kafam acıyordu hergün kütüphane kafesine gider tartışırdık 2022de sonra deprem oldu 6 Şubat'ta sonra saldım kafam rahatladı ohhhhhhhhh

efeamaefe

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
247
İsim
efe can
Hayırlı cumalar.

Top Bottom