Dostlar selam bilgisayarda bir kontrolcü arıyordum ve Dualsense almaya karar verdim
Neden almaya karar verdim? çünkü ilerde kesinlikle PS5 alacağımı düşünüyorum ve fiyatı düşürmek amacıyla ilerde tek kol alırım ve ucuza alırım diye düşündüm
Neyse rehbere geçelim teşekkürler
Bluetooth Nasıl Kullanılır:
Eğer anakartınızda herhangi bir bluetooth desteği yoksa Dongle(Bluetooth Adaptörü) alarak bu sorunu çözebilirsiniz altta ki spoilerda bir dongle önerisinde bulundum
Bluetooth'u kullanabilmek için kırmızı ile işaretlenmiş olan yerde ki tuşlara aynı anda basılı tutuyoruz bu sayede bluetooth özelliği aktive hale geliyor ve bilgisayarınızda ki
Bluetooth & Diğer Cihazlar kısmından Bluetooth ile arayıp "Wireless Controller" ile eşleştirebilirsiniz bu eşleştirme bittikten sonra kol artık eşlendi
Dipnot: Dostlar eğer kolu tekrardan açmak istiyorsanız ve bu iki tuşa basıp açamıyorsanız PS tuşu yani şu tuşa basılı tutup açabilirsiniz
Kablolu Nasıl Bağlanır:
Gayet basit kabloyu alın(Type-C) ve kontrolcüye takın
Her Oyunu Destekliyor mu? Veya Hangi Oyunları Destekliyor:
Dostlar bu kontrolcüyü Steam üzerinden destekli bir şekilde kullanabiliyoruz hangi oyunlarda denediğimi ve nasıl kontrolcünün destekleyip desteklemediğini görüp göremeyeceğinizi göstereceğim
Kontrolcüyü bağladıktan sonra Steam'i açınca karşımıza böyle bir diyalog çıkacak
Evet bir çoğumuzun yanlışlıkla girdiği o geniş ekranı kontrolcü ile tam destekli kullanabiliyoruz ama kullanmadan önce yapmamız gereken bir ayar var geniş ekrana girin
Sağ üstte ki ayarlar butonuna basın
Oradan oyun kumandası ayarlarından "Kontrolcü Ayarları"
Ve burada karşımıza gelen tikleme bölümünde ki "Playstation Yapılandırma Desteği" kısmı tikliyoruz çünkü size tikli gelmeyecek
Bastıktan sonra tespit edilen oyun kumandalarında Dualsense'i bulabilir
Tespit Edilen Oyun Kumandaları kısmında bulunan PS5 Kontrolcüsüne tıklayıp Tanımlamaya basıp kolu titretebilir Ölçümleye basıp sol sağ çubuk ölü alanlarını ayarlayabilirsiniz
Tercihler kısmında da kolun üzerinde yanan ışığın rengini kolun titreyip titremeyeceğini ve kullanmadıktan sonra kapanacağını süreyi ayarlayabilirsiniz
Şimdi gelelim kolun hangi oyunları destekleyip desteklemediğine
Normal ana sayfaya gelip kütüphaneye girin
Burada kütüphanenizde ki kendinize ait oyunları göreceksiniz
Oyunların üzerlerine gelirseniz kolu destekleyip desteklemediklerini görebilirsiniz
Örnek "Death Stranding" oyunu tam kontrolcü desteği var görüyorsunuz sağ altta ki kol simgesinin içi full beyaz yani dolu peki bu ne demek Dualsense'in bu oyun için tam desteği var kol titriyor ve tamamen tuşları destekli tetik muhabbeti tabi ki yok maalesef ilerde gelir mi bilmem
Yarım kol simgesi olanlar nedir örnek "Cyberpunk" oyunu gördüğünüz gibi yarım kol simgesi var peki ya bu ne demek çoğunlukla titreşim çalışmıyor ve bütün tuşlar uymuyor demek örnek veriyorum normalde Death Stranding oyununda Dualsensedeki mikrofon susturma tuşu Ekran Görüntüsü almanıza yarıyor ama Cyberpunkta bu yok yada Cyberpunk'ın menüsünde kol çalışmıyor ama oyun içerisinde çalışıyor bunlar olmayadabilir menüde de çalışabilir arada sırada titreşimde olabilir kendiniz deneyimleyip görün daha iyi olur
Ama sakın yanlış anlamayın bütün tuşlar uymuyor derken işte R2'ye basınca araba gitmiyor gibi bir olay yok o yönden tamamen destekliyor çalışmama gibi bir durumu yok yani
Ve hiç kol simgesi olmayan arkadaşlar bu arkadaşlarda kol maalesef çalışmıyor dostlar yapılabilecek bir şey yok az sonra ki başlıkta Crackli oyunlardan Origins'de ki ve XBox Game Pass'de ki oyunlardan bahsedeceğim
Crackli Oyunlar ve Diğer Platformlarda ki Oyunlar:
Dostlar bu kısımda Crackli olarak "Sekiro Shadows Die Twice" oyununu denedim "XBoxce" uygulaması ile denedim olmadı üstüne steam kütüphanesine kısayol olarak ekleyip açmayı denedim yine olmadı maalesef ya bütün crackli oyunları ya da çoğu crackli oyunu desteklemiyor
Originsden Fifa 21'i alıp kisayol olarak ekledim ve öyle açtım Fifa 21'de çalıştı ama BF5'de denediğimde çalışmadı
Dostlar oynama yöntemini buldum hemen geçiyorum anlatmaya
Öncelikle şu altta verdiğim spoilerda ki siteye girip uygulamayı indirin
Release Version 3.0.4 · Ryochan7/DS4Windows
Support for DS3 gamepad as vendor defined device over DsHidMini driver. Contribution by mika-n Now issue immediate virtual device unplug upon Windows suspend Changed ViGEmBus lookup routine to perf...
github.com
Uygulamayı indirdikten sonra bir klasöre çıkartın ve şu simgeye ait uygulamayı açın
İlk defa açıyorsanız şöyle bir ekran gelecektir burayı "Appdata" olarak seçebilirsiniz
Bunu da seçtikten sonra karşınıza şöyle bir ekran gelecek açılan uygulamayla beraber, üstte ki "Step 1: İnstall ViGEmBus Driver" basın ve gelen kurulumu yapın ve finished deyip kapatın
Sağ altta ki start butonuna bastığınız zaman bağlı olan Dualsense'i görecektir
Unutmadan dostlar Settings kısmına girip Hide PS4 Controller tikini işaretlemeyi unutmayın
Sağ tarafta renk işareti var görüyorsunuz oradan rengi değiştirebilirsiniz Battery kısmını yanlış gösteriyor muhtemelen dostlar 0 olma olasılığı yok
Bu şekilde XBox Game Pass'de ki Ori'nin 2 oyununuda denedim ve çalıştı dostlar iyi oyunlar dilerim umarım işinize yaramıştır
Adaptive Triggers Kullanılabilir mi:
Dostlar @Xeiru_S kullanıcısının sorduğu bir soruyla beraber "DualsenseX" adlı programı denemek istedim Adaptive Triggersı PC'de çalıştırmanın bir yöntemi varmış ve evet çalışıyor gerçekten Adaptive Triggers'ı PC üzerinde kullanabiliyorsunuz kendi ayarlarınızı yaparak her oyuna kendiniz ayarlamanız lazım tabii ki ama sonuç olarak çalışıyor nasıl yapılacağından aşağıda bahsediyorum
Aşağıda bahsetmeden güncelleme olarak Steamde çıkan PS özel oyunlarında adaptive triggers desteği var kullanabilirsinizYukarıda vermiş olduğum linkten "DualsenseX" adlı programı indirip açın açtıktan sonra
Connection Status kısmında ki artık ne ile bağladınız bilmiyorum Connect Controller butonuna bastığınızda bir driver yazılım kuracak ve program Dualsense'i görecek eğer görmezse programı kapatıp açın düzelecektir
Gördükten sonrası zaten basit Controller Mode kısmından şuan bende Vibrate Trigger 10 invensity'de kendinize göre de ayarlama yapabilirsiniz ama fazla arttırırsanız bu kola zarar verebilir
Bana sorarsanız ben kullanmayacağım çünkü her oyuna kendiniz direk dümdüz ayarlayamazsınız yani uğraşılmaz diye düşünüyorum sadece merak edenler için bunu da yazmak istedim
Sonuç:
Dostlar buraya kadar okuduysanız ağzınıza sağlık teşekkürler sonuç olarak kol bütün oyunları desteklemiyor tam uyumlu bir kol arıyorsanız XBox 9.Nesil kolunu şarj edilebilir pil adaptörüyle almanız en mantıklısı olacaktır ben şuanlık XBox konsoluna para vermeyi düşünmediğim için bu şekilde aldım.
Son düzenleme: