Hızlı Kitap Nasıl Okunur?

Dostlar hem okuma hızımı hemde anlamamı nasıl artırabilirim.İç sesimi bir ara susturmayı başarmıştım ama birkaç gündür iç sesimle okuyorum haliyle yavaş okuyorum bu sorunu nasıl çözebilirim?
İç sesin seni çok yavaşlatır onu yenip ve belirli bir seviyeye kadar hızlandıktan sonra cümle değil kelimeleri okumuya başlarsın aşırı hızlandığın için. Kelime okumaktan kastımsa kelimeleri kendi başlarına görür değerlendirirsin ve cümlenin anlam bütünlüğü bozulmaya başlar. Yani evet aşırı hızlı okumak anlamayı azaltabilir. Eğer amacın biraz daha hızlı okuyayım kitaplar erken bitsinse henüz sana göre sürükleyici bir kitap okumamışsın ve o azıcık hızı daha çok ve sürekli kitap okuyarak elde edebilirsin.

İç sesi yok etmek için ben kendime içimden kelimeleri okuyabilecek süreyi vermiyorum mesela şu an yazıyo okurken "okurken" kelimesine baktın ve iç sesin onu söyledikten sonra yanındaki kelimeye geçtin bunun yerine gözünle hızla sağa geçmeye çalış bir noktada alışıcaksın.

İç sesin seni çok yavaşlatır onu yenip ve belirli bir seviyeye kadar hızlandıktan sonra cümle değil kelimeleri okumuya başlarsın aşırı hızlandığın için. Kelime okumaktan kastımsa kelimeleri kendi başlarına görür değerlendirirsin ve cümlenin anlam bütünlüğü bozulmaya başlar. Yani evet aşırı hızlı okumak anlamayı azaltabilir. Eğer amacın biraz daha hızlı okuyayım kitaplar erken bitsinse henüz sana göre sürükleyici bir kitap okumamışsın ve o azıcık hızı daha çok ve sürekli kitap okuyarak elde edebilirsin.

İç sesi yok etmek için ben kendime içimden kelimeleri okuyabilecek süreyi vermiyorum mesela şu an yazıyo okurken "okurken" kelimesine baktın ve iç sesin onu söyledikten sonra yanındaki kelimeye geçtin bunun yerine gözünle hızla sağa geçmeye çalış bir noktada alışıcaksın.
İlk defa doğru düzgün cevap verdi birisi

Dostlar hem okuma hızımı hemde anlamamı nasıl artırabilirim.İç sesimi bir ara susturmayı başarmıştım ama birkaç gündür iç sesimle okuyorum haliyle yavaş okuyorum bu sorunu nasıl çözebilirim?
Bana göre kitaplar hızlı okunmamalı, tam tersi olabildiğince yavaş, kafanda canlandırarak, ve okuduğun şeylerden yeni şeyler çıkartarak okunmalı. Galiba Prof DR Ahmet Arslan'ın bir sözü vardı bununla ilgili, diyordu ki "ben 15 dakika okur, 25 dakika volta atarım" , yani kitabı dindirir, okuduğum şey üzerine düşünürüm, asıl fayda da orada çıkar. Yoksa 5000 kitap okumuşsun ne fayda, kitap yüklü eşşek olmaz mısın biryerde? Kitaplara kritize bakmak gerekir bence, kitabı eleştirmek gerekir, okuyup geçmek değil. Kanka naçizane tavsiyem Atatürk'ün de yaptığı gibi kitapları çize çize, not ala ala güzelce okunan olur.

Bana göre kitaplar hızlı okunmamalı, tam tersi olabildiğince yavaş, kafanda canlandırarak, ve okuduğun şeylerden yeni şeyler çıkartarak okunmalı. Galiba Prof DR Ahmet Arslan'ın bir sözü vardı bununla ilgili, diyordu ki "ben 15 dakika okur, 25 dakika volta atarım" , yani kitabı dindirir, okuduğum şey üzerine düşünürüm, asıl fayda da orada çıkar. Yoksa 5000 kitap okumuşsun ne fayda, kitap yüklü eşşek olmaz mısın biryerde? Kitaplara kritize bakmak gerekir bence, kitabı eleştirmek gerekir, okuyup geçmek değil. Kanka naçizane tavsiyem Atatürk'ün de yaptığı gibi kitapları çize çize, not ala ala güzelce okunan olur.
Tavsiyeniz için teşekkür ederim fakat iç sesle kitap okumak insanı verimsiz yapıyor hem daha çok yavaşlatıyor hemde unutmalara yol açıyor hızdan kastım o kadar hızlı değil hocam 350-400 seviyesine gelsem yeter

Tavsiyeniz için teşekkür ederim fakat iç sesle kitap okumak insanı verimsiz yapıyor hem daha çok yavaşlatıyor hemde unutmalara yol açıyor hızdan kastım o kadar hızlı değil hocam 350-400 seviyesine gelsem yeter

Sorum:
İç sesle birlikte kitap okumak okumayı verimsiz kılar mı, bilimsel makaleleri araştırınca böyle bir olay var mı?

ChatGPT cevabı;
Bu sorunun cevabı hem bilişsel psikoloji hem de okuma alışkanlıkları açısından oldukça ilginç. Kısaca: iç sesle (subvokalizasyon) okumak, bazı durumlarda verimliliği azaltabilir ama her zaman zararlı değildir—hatta bazı tür metinlerde faydalı olabilir.

Bilimsel Durum: Subvokalizasyon Nedir?

Subvokalizasyon, okuma sırasında kelimeleri içimizden “söylememiz”dir. Yani sessizce, ama zihnimizde sesli okumak.

Beyin görüntüleme çalışmaları, okuma sırasında Broca ve Wernicke alanlarının (konuşma ve anlama bölgeleri) aktif olduğunu gösterir—bu da iç sesin otomatik bir süreç olduğunu destekler.

Ne Zaman Zararlı?

Hızlı okuma veya verimlilik hedeflendiğinde subvokalizasyon bir sınırlayıcıdır. Çünkü zihinsel olarak duyduğumuz kelime sayısı, genelde dakikada 200-250 kelime civarındadır. Oysa gözlerimiz bu sınırdan daha hızlı bilgi tarayabilir.

Özellikle çok basit veya önceden aşina olduğumuz metinlerde (örneğin romanlar veya gazete yazıları) iç sesle okumak yavaşlatıcı olabilir.

Ne Zaman Faydalı?

Zorlayıcı, analitik veya akademik metinlerde (bilimsel makaleler, felsefi yazılar vs.) iç ses:

Anlamayı artırabilir,

Bilgiyi kısa süreli bellekte tutmayı kolaylaştırabilir,

Eleştirel düşünmeyi tetikleyebilir (çünkü iç ses bir çeşit “iç diyalog” yaratır).

Ayrıca metne duygusal veya kavramsal bir bağ kurmayı da kolaylaştırır.

Bilimsel Çalışmalar Ne Diyor?

Subvokalizasyon tamamen ortadan kaldırılabilir bir süreç değildir; çoğu insanda otomatik olarak oluşur.

Araştırmalar, subvokalizasyonu baskılamaya çalışmanın zihinsel yükü artırabileceğini ve anlamayı daha da zorlaştırabileceğini gösteriyor.

2018 tarihli bazı nöropsikolojik çalışmalar, iç sesin özellikle çalışma belleği ile ilişkili olduğunu ortaya koydu. Bu da onun, bazı öğrenme biçimlerinde gerektiğini gösteriyor.

Sonuç:

Eğer roman okuyorsan ve daha hızlı okumak istiyorsan subvokalizasyonu azaltmak işe yarayabilir.

Ama senin gibi felsefe, bilim, derin metinler okuyan biri için iç sesle okuma genellikle olumlu bir etkendir, çünkü derin anlama gerektirir.

Tamamen verimsiz demek yanlış olur. Konuya ve hedefe göre değişir.

İstersen bu konuda akademik kaynakları da verebilirim. Detay ister misin?

Hocam ben romanların özellikle anlanarak, üzerine düşünülerek okunması gerektiğini düşünen taraftayım. Tümgeneral Osman Pamukoğlu'nun da dediği gibi "Akıl çorak tarla gibidir, işleyeceksin. Kuvvetli, güçlü, iyi yazarların eserlerini okuyacaksınız! Esas vitamin odur. Tarlaya su verecek odur. Dünya klasiklerinin 20 tanesini okumayan, bana göre okumuş sayılmaz! Birdaha söylüyorum, dünya klasiklerinin yirmisi okunacak! Çünkü insanı onlar anlatıyor. Doğayı onlar anlatıyor. Geçmişte insanların başına ne geldi onlar anlatıyor." Şimdi ben chatgpt'nin, roman gibi şeyleri hızlı okuyabilirsin tezine katılmıyorum, bence her okuduğun kitap, kurgu içi, dışı, tarihi, bilimsel, YAVAŞ VE HAZMEDEREK, ÜSTÜNE DÜŞÜNEREK okunmalı! Takdir sizin, fikirlerinizi yazarsanız tartışabiliriz. Dostane tartışmalardan güzel fikirler çıkar :)

Geri