Neler Yeni

İnsanı suça iten toplumdur (Münazara)

Merhaba arkadaşlar Perşembe günü final münazaramız var konumuz:
"İnsanı suça iten toplumdur."
Bu konu hakkında güzel savunmalar öneri misiniz ?

Forumlarda, internet sitelerinde, birçok savunma buldum ama daha fazla lazım + karşı tarafa sorulacak soru lazım karşı tarafı kilitleyecek birkaç soru yazabilir misiniz.
Kısacası: Televizyonlarda kadın cinayetlerini izleyip aa bunlar nasıl olsa hapse girmiyor üstüne televizyonda film gibi kurgu çekiyorlar. Nasıl olsa bişey olmaz diyip 30 yerinden bıçaklıyor.

İnsanı suça iten toplumdur, toplum baskısıdır. İnsanlar elalem ne der diye dusunmeseydi kendini aldatan kişiyi öldürmezdi boşanırdı. Sevgilisi var diye kızını veya onun sevgilisini namus temizleme adı altında öldürmezdi. Toplum baskısı özellikle doğru eğitim almamış toplumlarda çok daha ciddi sorunlara yol açıyor. Toplum baskısı yüzünden taciz edildiğini söyleyememek karşıdaki ırz düşmanının ceza almamasına ve suç işlemeye devam etmesine sebep oluyor. Vs vs bu konu açılabilir bence burdan yakalayabilirsin bir şeyler. Özellikle elalem ne der konusu.

Merhaba arkadaşlar Perşembe günü final münazaramız var konumuz:
"İnsanı suça iten toplumdur."
Bu konu hakkında güzel savunmalar öneri misiniz ?

Forumlarda, internet sitelerinde, birçok savunma buldum ama daha fazla lazım + karşı tarafa sorulacak soru lazım karşı tarafı kilitleyecek birkaç soru yazabilir misiniz.
Bu konuyu Dostoyevski'nin Suç ve Cezası çok iyi anlatır günümüzde okullarda kuru kuruya münazara yapılıyor eğer bu kitabı okumuş olsaydınız ufkunuz çok fazla açılmış olurdu.

Hem doğru hem de yanlış bir hipotez:

Eğer "toplum" kavramını "medya" olarak değerlendirirsek doğru bir hipotez çünkü insanlar medyadan işlenen cinayetleri, suçları görüyor ve yapmak istiyor ve bu sayede suç oranı artmış oluyor.

Ancak bunu savunma olarak kesinlikle kullanamazsınız örneğin birisi birisini öldürüyor neden yaptın deyince de herkes yapıyor diyor sizce mantıklı mı tabi ki de hayır.

Bence genel bir savunması olduğunu düşünmüyorum.Yani direkt olarak toplum veya kişi yüzünden diyemeyiz.Mesela bazı insanlar vardır ki ne olursa olsun suça meğillidir. ama azı insanlar vardır ki sırf toplum yüzünden suç yapar fakat şu da unutmamalı ki en masum insan'ın içinde bile zerre kadar da olsa kötülük vardır.Yani hem toplum hem de kişilerdir.

Suç oranı yüksek yerlerde herkes nitelikli suçlu olmaya meyillidir şeklinde savunma yapılabilir. Her insanın çevresinde göre göre o suçu yapma ihtimali yüksek şeklinde de olabilir.

Suçun toplumsal boyut kazanması, bireysel suçların birikimiyle olur.

İnsan suça meyillidir, suçun sebebi toplumun onu suça sürüklemesi olabilir, kendi iradesi de olabilir. İnsan belirsizdir ve dediğim gibi her zaman suça meyillidir.

Arkadaşlar münazara günü bir arkadaşımın yaptığı saygısızlık ile münazarayı kaybettik, 2 haftadır münazaraya çalışıyoruz ve münazara gününden bir gün önce gece 22:30 da münazarada ekibinde yer alan biri ile tartıştık trip atmaya başladı yol verdim, sırf onunla konuşmayı kestiğim için münazaradan çekildi (amacı bizi kaybettirmekti) son 6 ders kala bir arkadaşı çalıştırdık fakat oda yetmedi

Münazara salonunda karşı tarafta savunma yapan 3 bizde 2 kişiydi (3.kişi ani seçildiği için doğru düzgün savunma yapamadı)

Ben forumlardan aldığım bilgiler + düşüncelerim ile 3 jüriden 100 puan aldım diğer arkadaşların da puan toplamı 100 di karşı tarafın toplam puanı 220 idi 20 puan ile kaçırdık. (3.kişi 30 puan tek almış, konuya hakimiyet çok az + bazı yerlerde takılıyordu.)

Geri