Neler Yeni

Intel i5 11600K vs Ryzen 5 5600X

Ekran kartı stok sorunları nedeniyle grafik birimine ihtiyacım var. Hesaplarıma göre Ryzen 5 5600X, Asus ROG B550 F, Lian Li Galahad 360 mm, GT 710 5500 TL'ye denk eliyor. i5 11600K, Asus ROG Z590 F ve Lian Li Galahad 360 mm ise 5600 TL'ye denk geliyor. Soğutma ve anakartın izin verdiği kadar OC yapmayı düşünüyorum. R5 5600X'in Dark Hero gibi bir anakart ile 4.8 GHz görmesi beni biraz soğuttu açıkçası. Extreme OC yapmayı ve sadece oyun için kullanmayı düşünen birine hangisini önerirsiniz? Teşekkürler.

Yeni işlemciler ve ekran kartlarının piyasaya otunca tahmini fiyatları olduğunu belirteyim.

Toxpox

80+ Gold
En İyi Cevap
32
Dahası  
Reaksiyon skoru
12,773
İsim
Toxpox
Konuyu daha önce görmüş gibiyim.
Neyse.

İşlemcilerde Overclock yapmak tam olarak anakart ile doğru orantılı değil.
İşlemcinizin silikon kalitesi yüksekse çok yüksek frekanslara çıkabilirsiniz.
Verilen voltaj ile anakart önem kazanıyor. Voltaj ne kadar stabil ve düşüş yaşamıyorsa o kadar iyidir. Gold ve üstü sample geldiğinde All core 4.8GHz üstü yapabilirsiniz.
Ryzen işlemcilerde RAM OC epey önem taşıyor. Muhtemelen stok ayarlarda 11600K/F'i bile geçebilirsiniz bunu yaparak.

Ryzen alacaksanız iyi chip'e sahip bellekler almanız çok iyi olur.

Döngü başına işlem olarak AMD daha önde olduğu için AMD'ye yapılan OC daha efektif oluyor.
Örneğin Intel'e yapılan 75MHz OC AMD'de yapılan 50MHz OC kadar efektif olmayabiliyor.

OC yapabilirim diyorsanız kesinlikle AMD tarafına geçmenizi öneririm. Stok ve minimal OC kullanacaksanız Intel alabilirsiniz.

RevDeisDou

80+ Titanium
En İyi Cevap
18
Dahası  
Reaksiyon skoru
49,302
İsim
Rev D
İlgilendiği Kategoriler
Hepsi ;)
B550 anakart bile PCI 4.0 destekliyor ama intel tarafında Z590 alman lazım ki masraf farkını saymıyorum bile. 5600X stok soğutucuyla geliyor ve o hali ile bile 360mm ile kullanılan 11600K' yı geçebiliyor stok ayarda.

• Konu Sahibi Konu Sahibi
Sıvı soğutma almaya kararlıyım. R5 5600X'e Lian Li Galahad 360mm fazla kaçar mı sizce? Stock olarak R5 5600X geçiyor fakat OC konusunda iyi bir bir işlemci değil sanırsam.

Emre11

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
479
İsim
Emre Yılmaz
B550 anakart bile PCI 4.0 destekliyor ama intel tarafında Z590 alman lazım ki masraf farkını saymıyorum bile. 5600X stok soğutucuyla geliyor ve o hali ile bile 360mm ile kullanılan 11600K' yı geçebiliyor stok ayarda.
bazı z590 larda bile pci express 4.0 yok
Mesaj otomatik birleştirildi:

Sıvı soğutma almaya kararlıyım. R5 5600X'e Lian Li Galahad 360mm fazla kaçar mı sizce? Stock olarak R5 5600X geçiyor fakat OC konusunda iyi bir bir işlemci değil sanırsam.
az ghz e çıkıyor diye oc de kötü değil evet ufak oclerde kötü ama siz yüksek yapmak isterseniz r5 5600x daha iyi olur

Konuyu daha önce görmüş gibiyim.
Neyse.

İşlemcilerde Overclock yapmak tam olarak anakart ile doğru orantılı değil.
İşlemcinizin silikon kalitesi yüksekse çok yüksek frekanslara çıkabilirsiniz.
Verilen voltaj ile anakart önem kazanıyor. Voltaj ne kadar stabil ve düşüş yaşamıyorsa o kadar iyidir. Gold ve üstü sample geldiğinde All core 4.8GHz üstü yapabilirsiniz.
Ryzen işlemcilerde RAM OC epey önem taşıyor. Muhtemelen stok ayarlarda 11600K/F'i bile geçebilirsiniz bunu yaparak.

Ryzen alacaksanız iyi chip'e sahip bellekler almanız çok iyi olur.

Döngü başına işlem olarak AMD daha önde olduğu için AMD'ye yapılan OC daha efektif oluyor.
Örneğin Intel'e yapılan 75MHz OC AMD'de yapılan 50MHz OC kadar efektif olmayabiliyor.

OC yapabilirim diyorsanız kesinlikle AMD tarafına geçmenizi öneririm. Stok ve minimal OC kullanacaksanız Intel alabilirsiniz.
B550 F ve Lian Li Galahad 360 mm fazla kaçar mı? Aklıma bu takılıyor. İşlemcinin gidebildiği yere kadar OC yapmayı planlıyorum.

@Toxpox

Son düzenleme:

Toxpox

80+ Gold
En İyi Cevap
32
Dahası  
Reaksiyon skoru
12,773
İsim
Toxpox
B550 F ve Lian Li Galahad 360 mm fazla kaçar mı? Aklıma bu takılıyor. İşlemcinin gidebildiği yere kadar OC yapmayı planlıyorum.

@Toxpox
Biraz fazla diyebiliriz.
Anakart da soğutucu da fazlasıyla yeterli fakat ikisini de almanızı öneririm.

Böyle bir kombinasyonda işlemcinin gidebileceği yeri belirleyen faktör silikon "silisyum" kalitesi olacak.

Umarım işlemciniz Gold ya da Platinum Sample çıkar.
Bol şans.

Biraz fazla diyebiliriz.
Anakart da soğutucu da fazlasıyla yeterli fakat ikisini de almanızı öneririm.

Böyle bir kombinasyonda işlemcinin gidebileceği yeri belirleyen faktör silikon "silisyum" kalitesi olacak.

Umarım işlemciniz Gold ya da Platinum Sample çıkar.
Bol şans.
Geldiği an silikonu deneyip Bronze ya da Silver çıkarsa iade etsem nasıl olur?

ThE LoSt

80+ Gold
Ekran kartı stok sorunları nedeniyle grafik birimine ihtiyacım var. Hesaplarıma göre Ryzen 5 5600X, Asus ROG B550 F, Lian Li Galahad 360 mm, GT 710 5500 TL'ye denk eliyor. i5 11600K, Asus ROG Z590 F ve Lian Li Galahad 360 mm ise 5600 TL'ye denk geliyor. Soğutma ve anakartın izin verdiği kadar OC yapmayı düşünüyorum. R5 5600X'in Dark Hero gibi bir anakart ile 4.8 GHz görmesi beni biraz soğuttu açıkçası. Extreme OC yapmayı ve sadece oyun için kullanmayı düşünen birine hangisini önerirsiniz? Teşekkürler.

Yeni işlemciler ve ekran kartlarının piyasaya otunca tahmini fiyatları olduğunu belirteyim.
Isınma ve performans başına watt dengesi sizi rahatsız etmiyorsa 11600k alabilir
Yok ben daha uygun yollu bir sistem istiyorum dersen benzer performansa 5600x b550m pro vdh ikilisi ile sahip olabilirsin

Top Bottom