Neler Yeni

Iphone bir yatırım mıdır ?

Cavuskerem

80+ Platinum
Dahası  
Reaksiyon skoru
6,663
İsim
Kerem Çavuş
o iphone a denk androidin fiyatı + üzerine satın alabileceğin altın fiyatı üzerinden düşünürsen doğru bir karşılaştırma yapmış olursun

kyloitch

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
579
İsim
Rüveyda Akın
Bu arada konudan bağımsız işlemcini 5600 yap eğer bütçen varsa, pişman olmazsın. Bi nefes alır bilgisayarın :)

Remi

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,265
İsim
Mustafa Yüksel
İlgilendiği Kategoriler
Bilim, Tarih
Instagram
@remileas
Discord
lrearis
Her sene yeni iphone çıktığında bir önceki modelin fiyatında düşüş olması gerekir değil mi ? Ama her sene bu telefonlara gelen zamlarla bazıları değer kaybetmek yerine 2. el dahi olsa değer kazanıyor. 3 4 sene içerisinde o cihaza verilen para aynı miktarda korunabiliyor üstelik takasa çok açık bir seçenek.

Benim de şuan telefonum iyi değil yarın öbür gün kendime telefon alınca ucuza mı kaçsam yoksa bu anlattığım üzerinden gidip kendime ikinci el yurt içi bir iphone mu alsam ?

Fakire para vermişler iphone almış mantığıyla yürümek istemiyorum. Sadece 2. el telefon fiyatlarına baktığımda nasılsa değerini en az kaybeden cihazlar iphone türleri oluyor. En azından ileride cihaz değerini koruduğu için üstüne çok az para koyup yeni serilere geçip her 4 5 senede bir telefon almak yerine sadece takas ile süreklilik sağlamak bana mantıklı geliyor.

Cihaz değerini aslında korumuyor evet kur farkı enflasyon ve zamlar yüzünden öyle duruyor ama özetle cihazı bir sefer alıp her 4 5 senede takas ile 0 dan telefon almaktan kaçınmak mantıklı olmaz mıydı ?
Mesaj otomatik birleştirildi:

@şahin doğan
Cihazı ilerde güncelleyeceksen her türlü en mantıklısı Apple, ancak bu bir yatırım değil sadece talebi olduğundan satışı hızlı ve biraz daha değerli Samsung'un kendi resmi sitesi bile değişimde Eş fiyatlı Apple telefonlara 2 kat fazla para ödüyor, talep olduğundan her zaman satılabilecek telefonlar olduğundan ilerisi için en iyi cihaz Apple'dır. (Kendim Samsung kullanıyorum)

Sidar...

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
214
İsim
Sidar Özel
Tam olarak isimlendiremedim ama güzel dediniz. Teşekkür ederim.
Dostum iphone aldın 40k ya 35 e gider 10 koyar yenisini alırsın ama diğer androidlerde ise satarsın alırsın 60kya satarsın 45 40 değer kaybı çok olur

Dahası  
Reaksiyon skoru
22
İsim
nightlessx
Her cihaz için geçerli değil, bu kadar irdelemeye de gerek yok. Aynı paraya daha kaliteli Samsung'da denersin, belki daha düşük fiyata gider ilerde ama alacağın zevk daha farklı olur. iPhone 13 geçen seneyle aynı paraya gitti bu kasım indirimlerinde, 10 lira kur farkı da var.
1733505438238.png

:)

nightsoldier

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
417
İsim
C.S.
İphone alırken zaten muadil Android modelinin 2 katından fazla para ödüyorsunuz. Güncelleme de uzun geliyor ancak appleın son zamanlarda inovasyon sıkıntısı yaşaması ve yapay zekada treni kaçırması neticesinde artık eskisi gibi satılmıyor. 15 ve plus modelleri başta olmak üzere 14 ve daha eski serilerinde yapay zeka vermeyerek ayağına sıktı ve o modelleri çöpe attı. 2.elde zibil gibi 15 var, alan yok. Fiyatlarına bakabilirsiniz.
Ancak Android tarafında yapay zekada google ve samsung başta olmak üzere firmalar büyük ilerleme kaydetti. Kimisi sadece kamera konusunda yapay zekaya yatırım yaparken (vivo, tecno ve kısmen xiaomi) kimisi sistemine yapay zekayı entegre etti veya edecek. (samsung, xiaomi)
Google gemini ve lens uygulamaları ile yapay zekayı androide gömme çalışmalarına başladı. Android 15de kısmen, 16da ise tamamen yapay zekaya geçiş tamamlanacak. Apple her ne kadar yapay zeka benim donanımı da olacak, diğerleri gibi internette çalışmayacak dese de gerçek hayatta kullanıcı deneyimi açısından pek fark olmadığı görüldü. Üstelik bu yapay zeka işini amerika, İngiltere ve avustralya dışına ne zaman vereceği de belirsiz.
Hal böyle olunca appledaki kan kaybı devam edecektir. Eskiden yatırım aracı olurdu, ancak yaşanan son gelişmelerden sonra bırakın yatırım aracı olmayı, alınmaması gereken bir marka olma yolunda ilerliyor.

Ülkemizde enflasyon diye bir gerçek olduğu için, aslında siz aldığınız fiyatın üzerinde sattığınız düşünseniz bile, dolar olarak baktığınızda eskiden ödediğiniz dolar karşılığı paradan daha azına satmış oluyorsunuz cihazı.
Üstelik fiyatı oynamayan markalar da var. Huawei, vivoyu örnek olarak verebiliriz. Vivo da v30 serisi geçen sene 25kya çıkmıştı, v40 serisi geldi, halen 25. Keza, v40 30k dan çıktı, halen 30k.

Son düzenleme:

Hudzell

80+ Platinum
En İyi Cevap
3
Dahası  
Reaksiyon skoru
21,542
İsim
Hakan
İlgilendiği Kategoriler
Mining, Trading, Kripto, Crack
İphone alırken zaten muadil Android modelinin 2 katından fazla para ödüyorsunuz. Güncelleme de uzun geliyor ancak appleın son zamanlarda inovasyon sıkıntısı yaşaması ve yapay zekada treni kaçırması neticesinde artık eskisi gibi satılmıyor. 15 ve plus modelleri başta olmak üzere 14 ve daha eski serilerinde yapay zeka vermeyerek ayağına sıktı ve o modelleri çöpe attı. 2.elde zibil gibi 15 var, alan yok. Fiyatlarına bakabilirsiniz.
Ancak Android tarafında yapay zekada google ve samsung başta olmak üzere firmalar büyük ilerleme kaydetti. Kimisi sadece kamera konusunda yapay zekaya yatırım yaparken (vivo, tecno ve kısmen xiaomi) kimisi sistemine yapay zekayı entegre etti veya edecek. (samsung, xiaomi)
Google gemini ve lens uygulamaları ile yapay zekayı androide gömme çalışmalarına başladı. Android 15de kısmen, 16da ise tamamen yapay zekaya geçiş tamamlanacak. Apple her ne kadar yapay zeka benim donanımı da olacak, diğerleri gibi internette çalışmayacak dese de gerçek hayatta kullanıcı deneyimi açısından pek fark olmadığı görüldü. Üstelik bu yapay zeka işini amerika, İngiltere ve avustralya dışına ne zaman vereceği de belirsiz.
Hal böyle olunca appledaki kan kaybı devam edecektir. Eskiden yatırım aracı olurdu, ancak yaşanan son gelişmelerden sonra bırakın yatırım aracı olmayı, alınmaması gereken bir marka olma yolunda ilerliyor.

Ülkemizde enflasyon diye bir gerçek olduğu için, aslında siz aldığınız fiyatın üzerinde sattığınız düşünseniz bile, dolar olarak baktığınızda eskiden ödediğiniz dolar karşılığı paradan daha azına satmış oluyorsunuz cihazı.
Üstelik fiyatı oynamayan markalar da var. Huawei, vivoyu örnek olarak verebiliriz. Vivo da v30 serisi geçen sene 25kya çıkmıştı, v40 serisi geldi, halen 25. Keza, v40 30k dan çıktı, halen 30k.
Zahmetiniz için teşekkür ederim. Teknolojik alanlarda nihai denilemez ama çokça bilgi sahibi biriyim. Bırakın Iphone'un Android muadili olmasını, yanından geçemeyeceğini biliyorum. Aslında bahsettiğim değeri koruma olayının da keza enflasyonlar ve Apple'ın fiyat güncellemelerinden geldiğini de + dolardan ötürü olduğunu göz önünde bulunduruyorum. Ama sonuca baktığımızda bundan 3 4 sene sonra hangi cihaz hangi fiyata gidiyor ben sırf bu açıdan ele almaya çalışıyorum. Sonuç olarak başta verdiğimiz parayı sonraki telefona olabildiğince yüksek miktarda sirküle ederek aslında takas değeri ve nakitle sıradaki cihaza komple telefon parası vermeden geçebiliyoruz.

Dediğiniz gibi zaten dolar bazından fuzuli zarar veriyor ama Türkiye şartlarında telefon aldığında paranın bir miktarını koruyabilen tek marka gibi duruyor ve yine başlıkta yatırım mı desem de bunun yatırım olmadığını düşünüyorum. Sadece en özet haliyle başlık hazırladım.

Buğrahan Mert

80+ Silver
Ben zaten Android'in sunduğu özelliklerin daha iyi olduğunu düşünüyorum. Demek istediğim fiyata göre ne verdiği değil bundan birkaç sene sonra o telefonun fiyatının ne durumda olacağı. Mesela bir iphone 13 12 bin TL'den çıkmıştı. Şuan ikinci elleri 28 bin TL üstelik üzerine seri daha çıktı.
Ama git s21 serisine bak fiyatları 10-20k arasında. Aynı zamanda daha fazla değer kaybetmiş.
knk fiyat düşer o zaman 13e çıkmıştı ama mesela o zaman her şey daha ucuzdu yatırım olarak telefon almak mantıklı değil alıp kapalı kutu 20 sene bekleteceksen ayrı

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,025,935
Üyeler
162,582
Son üye
kravatt
Top Bottom