İşlemcilerdeki "Cache" ne demek?

LenKys

80+ Silver
Reaksiyon skoru
1,601
Screenshot_20210717-171426_Hepsiburada.jpg
5600x alicam cache ibaresini gördüm acaba MPK gibi bir anlami mi var kutusuz sorunlu olup düzeltilmiş gibi birseymi yoksa işemcinin ozellimi yani islemciyi alirsam normal 0 işlemci fani kutu garantisi vs hepsi bir şekilde gelicek değilmi.
(Telefondan yazıyorum zor oluyor benim icin yazim yanlışi felan oluesa kusura bakmayın)

En son bir moderatör tarafından düzenlendi:
İşlemci önbelleği.

35MB da L3+L2'nin toplamı.

32MB L3 önbellek var bu şu işe yarıyor ; çekirdek dışındaki birimler, çekirdeğin işlemleri yapmak için kullandığı birimler ve birimleri birbirne bağlayan yer.

3MB L2 Cache var bu şu işe yarıyor ; L1 de tutulmayacak veya tutulamayacak önemli şeyleri tutan bir önbellek.

384KB L1 Cache var fakat bu 192+192 şekinde bulunuyor.

L1 Talimat önbelleği 192kb bu şu işe yarıyor ; talimatları ve adres bilgilerini tutuyor, en hızlı önbelleklerden.

L1 Veri önbelleki de 192KB bu şu işe yarıyor ; ALU,AGU ve FPU adı verilen en önemli birimlerdeki girdi ve verileri tutan bir bellek.

En hızlısı L1 daha sonra L2 en sonda L3. L3 en fazla, L2 ortalama L1 ise en az.

Son düzenleme:
İşlemci önbelleği.

35MB da L3+L2'nin toplamı.

32MB L3 önbellek var bu şu işe yarıyor ; çekirdek dışındaki birimler, çekirdeğin işlemleri yapmak için kullandığı birimler ve birimleri birbirne bağlayan yer.

3MB L2 Cache var bu şu işe yarıyor ; L1 de tutulmayacak veya tutulamayacak önemli şeyleri tutan bir önbellek.

384KB L1 Cache var fakat bu 192+192 şekinde bulunuyor.

L1 Talimat önbelleği 192kb bu şu işe yarıyor ; talimatları ve adres bilgilerini tutuyor, en hızlı önbelleklerden.

L1 Veri önbelleki de 192KB bu şu işe yarıyor ; ALU,AGU ve FPU adı verilen en önemli birimlerdeki girdi ve verileri tutan bir bellek.

En hızlısı L1 daha sonra L2 en sonda L3. L3 en fazla, L2 ortalama L1 ise en az.
Hocam eline sağlıkta çok program dili anlattin ben oyun oynicam cache islemci normal islemci diye bir şey varmı yoksa 5600x fabrikasyon olarak öyle yapılmış bir islemcimi

Hocam eline sağlıkta çok program dili anlattin ben oyun oynicam cache islemci normal islemci diye bir şey varmı yoksa 5600x fabrikasyon olarak öyle yapılmış bir islemcimi
Cache tüm işlemcilerde olmak zorunda, koymazlarsa oyun bile açılmaz. Oyun performansını etkiliyor 32MB L3 gayet güzel bir miktar.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Bu arada 5600X'i A320'ye mi takacaksın?

Cache tüm işlemcilerde olmak zorunda, koymazlarsa oyun bile açılmaz. Oyun performansını etkiliyor 32MB L3 gayet güzel bir miktar.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Bu arada 5600X'i A320'ye mi takacaksın?
A520 ye

Geri