Kapitalizm vs Komunizm

Kapitalizm mi? Komünizm mi?

• Kapitalizm

Oylar: 27 81.8%
  • Komünizm

Oylar: 6 18.2%

• Oy kullanan toplam üye
    33

Carl-S

80+ Gold
Reaksiyon skoru
15,269
Aralarında hangisi seçerdiniz?
Ben kendi düşüncemi anlatıyım.

Komünizm belkide en kötü ideoloji olabilir. Eşitlik varsa rekabet yoktur, Rekabet yoksa gelişim yoktur, sınıf ayrımı yoksa işin/emeğin değeri yoktur. Teknoloji gelişmez, bugün patates yiyorsak yarın da patates yeriz.

Birde Komünizm iyi bir sistem olsaydı SSCB bugün bile varlığını sürdürebilirdi. SSCB'nin gücü komünizmden çok mutlak monarşiden gelen bir güç. Moğolların Cengiz Han ile beraber bütün Asya'yı fethetmesi ve Cengiz Han'ın ölümüyle beraber aynı şekilde yıkılmasıyla benzer.

Kapitalizm insanları daha iyi olmaya zorluyor, daha iyi olanlar yer buluyor ve yönetimde söz sahibi oluyor. Bu ülkeler yüzyıllardır yıkılmıyor ve yükselişleriyle konumundan hiçbir şey kaybetmiyorlar. Rusya bu zamana kadar petrol ile ekonomisini ayakta tuttu, petrole bağımlılar. Kimseye petrol satamazlarsa işlerini yürütememeye başlarlar ki günümüzde bu oluyor.

Eşitliğin olduğu yerde rekabet olmaz, rekabet yoksa gelişim olmaz, gelişim yoksa zaten patates yemeye de devam ederiz. Patates işi iyice klişe oldu ama gerçek bu.

Almanya gibi Avrupalı veya A.B.D. gibi devletler sürekli yeni teknolojiler ve yeni yöntemler üretir. Sen doğalgazı kesersin ama o gider bir yolunu bulur o açığını karşılar, evet geçiş zor olur ama bir şekilde atlatır. Ama komünizm gibi sistemlerde bu yoktur, rekabet olmadığından gelişim de olmaz. Rusya doğalgazı bittiği an ortada kalır. Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkeler petrolün biteceğini bildikleri için şimdiden varken para teknolojiye, uzaya ve bilime yatırım yapmaya başladılar, Rusya'dan böyle bir hamle dahi yok. Komünist bir sistemle sanayinin yürümediğini de doğrudan Komünizmin temsilcisi Rusya'yı örnek olarak verebiliriz.

Herkes rekabetin içine dahil olabilir, bunun yanında da kimse sefalet çekmez. Belki bir Ferrari sahibi olmaz ama başını sokacağı yeri, önünde yemeğinden öte bir arabası, tatil yapabilme gibi avantajları da olur. Daha çok çalışanlar da daha yukarılara çıkabilirler. İnternetin varlığı sayesinde evde yapamacağınız, kendinizi geliştiremeyeceğiniz hiçbir şey yok. İstemek tek gereken şey. Bugün zengin olduğunu gördüğünüz kişilerin hiçbirine para havadan gelmedi, çalıştıkları için geldi. Örnek verecek olursak;

Evet dostlar bu benim şahsi düşüncem tabi katılmayacak kişiler vardır gayet normal herkesin düşüncesi farklıdır. :)

Piyasa ekonomisi elbette daha iyidir.
Ama Sosyalizmi her zaman SSCB gibi bir totaliter ülke ile kıyaslamak ne kadar doğru bilemiyorum.
Sonuçta otoriter bir ülkede Kapitalizm de başarısız olacaktır.
Ama buradan şunu çıkartıyoruz ki, sosyalist devletlerde yönetimin tek güç, tek otorite olmaya yani diktatör olmaya yatkınlığı daha fazla.
Sosyalist ülkeler halkını dış dünyadan yani Kapitalist dünyadan soyutlamak zorunda. Aksi halde halk ayaklanır. Eh, bunun için de diktatörlük şart.

Sırf bu yüzden bile Sosyalizm işlemez.

Ya adam işte ya.
Hatta Sosyalist falan geziyodum " Amerikan Kapitalizmi şöyledir böyledir" diyordum ama şimdi Kapitalizm diyorum
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Sosyal liberalmiş falan filan yok aga direk liberalizm

Geri