Neler Yeni

Karşılaştırma - 2021'de hangi işlemci markası daha ileriye dönük?

$ilent

80+ Titanium
En İyi Cevap
2
Mantıklı seçenek beklemek şuan, DDR5 geliyor elinde DDR4 sistem olan upgrade ini DDR5 için yapsın, DDR4 almayı planlayan ise bekleyebilir yada ucuz bir sistem toplayıp ilerde DDR5 e geçebilir.

DDR4 sistemi olanın daha DDR4 upgrade i yapmasını tavsiye etmiyorum.

İsmail Aslan

80+ Gold
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
6,747
İsim
İsmail aslan
İlgilendiği Kategoriler
Monitör , ekran kartı
Steam
irexaTR
Reddit
İsmailAslanx
Selam, bu konuda araştırmalarım sonucu Intel mi AMD mi ileriye dönüklük olarak daha iyi, bunu karşılaştırdım. Umarım yararlı olmuştur. :D

1) İşlemci Soketi

lga-ve-pga-islemci-soket-turlerini-acikladik.jpg

AMD, AM4 soketin 2020'ye kadar kullanılacağını zaten bize söylemişti. 2020'de çıkmış olan fakat tüm modelleri tam olarak piyasaya sürülmemiş olan 5000 serisinin de buna dahil olduğunu öğrendik. Fakat AM4 soket 6000 serisinde yüzde 99 ihtimalle kullanılmayacak.

Intel, 11. nesilde LGA1200 kullanmaya devam edecek ama maalesef 10. nesilleri kullandığımız anakartlara takamayacağız(BIOS Update ile düzeltilebilir bence AMD'nin 400 serisi anakartlarda yaptığı gibi). 12. nesilde AMD'nin 6000 serisinde yapacağı gibi soket değiştirecek.

İşlemci soketinin ileriye dönüklüğü olarak karşılaştıracak olursak Intel = AMD oluyor

2) RAM

ram-bellek-nedir-ne-ise-yarar-nasil-calisir.jpg

Intel, 11. nesilde DDR4 belleklere devam edecek fakat 12. nesilde DDR5 yeni nesil hızlı belleklere geçiş yapacak. Zaten 12. nesilde Intel işlemci soketini de değiştireceği için bu bir sorun oluşturmayacak.

AMD, 6000 serisi de Intel gibi hem işlemci soketi değiştirecek, hem de DDR5'e geçecek.

RAM'in ileriye dönüklüğü olarak karşılaştıracak olursak durum hala Intel = AMD.

3) Overclocking

pc-2350080_1280.jpg

Intel'de overclock sadece üst seviye anakartlarda kısıtlı bir şekilde yapılıyor ama 11. nesilden sonra RAM overclock'u düzgün bir şekilde yapılabilecek fakat işlemci overclock'u hakkında bir bilgi bulamadım.

AMD'de A serisi anakartlar dışında tüm anakartlarda işlemci ve RAM overclock'u düzgün bir şekilde zaten yapılabiliyordu.

Overclock açısından AMD işlemci overclock'u sayesinde öne geçiyor. durum AMD > Intel.

4) Yapılacak en mantıklı seçim
Bence yapılacak en mantıklı seçim 11. nesilleri beklemek olabilir ama ben olsam 12. nesilleri beklerdim çünkü daha avantajlı.
AMD 5000 serileri de beklenebilir ama aynı şeyi söyleyeceğim teknolojik gelişmeler 6000 serisinde daha çok olacak.
OC yapacaksanız AMD, Ben stok kullanırım derseniz Intel tercih edilebilir.
12.nesili beklemek mi ? Yada 6000 imi ? 1yıl daha mı ? Ohoooo
Mesaj otomatik birleştirildi:

Mantıklı seçenek beklemek şuan, DDR5 geliyor elinde DDR4 sistem olan upgrade ini DDR5 için yapsın, DDR4 almayı planlayan ise bekleyebilir yada ucuz bir sistem toplayıp ilerde DDR5 e geçebilir.

DDR4 sistemi olanın daha DDR4 upgrade i yapmasını tavsiye etmiyorum.
DDR5 ler pahalı olucak gibi

$ilent

80+ Titanium
En İyi Cevap
2
12.nesili beklemek mi ? Yada 6000 imi ? 1yıl daha mı ? Ohoooo
Mesaj otomatik birleştirildi:

DDR5 ler pahalı olucak gibi

Türkiyede ucuz olmasını bekleme zaten GTX 1650 Super 2K+ olmuşken yani.

Dusmax

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,010
İsim
Tayfun Yılmaz
DDR5 ramlerin fiyatı ne olur

İsmail Aslan

80+ Gold
En İyi Cevap
2