Selam, bu konuda araştırmalarım sonucu Intel mi AMD mi ileriye dönüklük olarak daha iyi, bunu karşılaştırdım. Umarım yararlı olmuştur.
1) İşlemci Soketi
AMD, AM4 soketin 2020'ye kadar kullanılacağını zaten bize söylemişti. 2020'de çıkmış olan fakat tüm modelleri tam olarak piyasaya sürülmemiş olan 5000 serisinin de buna dahil olduğunu öğrendik. Fakat AM4 soket 6000 serisinde yüzde 99 ihtimalle kullanılmayacak.
Intel, 11. nesilde LGA1200 kullanmaya devam edecek ama maalesef 10. nesilleri kullandığımız anakartlara takamayacağız(BIOS Update ile düzeltilebilir bence AMD'nin 400 serisi anakartlarda yaptığı gibi). 12. nesilde AMD'nin 6000 serisinde yapacağı gibi soket değiştirecek.
İşlemci soketinin ileriye dönüklüğü olarak karşılaştıracak olursak Intel = AMD oluyor
2) RAM
Intel, 11. nesilde DDR4 belleklere devam edecek fakat 12. nesilde DDR5 yeni nesil hızlı belleklere geçiş yapacak. Zaten 12. nesilde Intel işlemci soketini de değiştireceği için bu bir sorun oluşturmayacak.
AMD, 6000 serisi de Intel gibi hem işlemci soketi değiştirecek, hem de DDR5'e geçecek.
RAM'in ileriye dönüklüğü olarak karşılaştıracak olursak durum hala Intel = AMD.
3) Overclocking
Intel'de overclock sadece üst seviye anakartlarda kısıtlı bir şekilde yapılıyor ama 11. nesilden sonra RAM overclock'u düzgün bir şekilde yapılabilecek fakat işlemci overclock'u hakkında bir bilgi bulamadım.
AMD'de A serisi anakartlar dışında tüm anakartlarda işlemci ve RAM overclock'u düzgün bir şekilde zaten yapılabiliyordu.
Overclock açısından AMD işlemci overclock'u sayesinde öne geçiyor. durum AMD > Intel.
4) Yapılacak en mantıklı seçim
Bence yapılacak en mantıklı seçim 11. nesilleri beklemek olabilir ama ben olsam 12. nesilleri beklerdim çünkü daha avantajlı.
AMD 5000 serileri de beklenebilir ama aynı şeyi söyleyeceğim teknolojik gelişmeler 6000 serisinde daha çok olacak.
OC yapacaksanız AMD, Ben stok kullanırım derseniz Intel tercih edilebilir.