USB Type-C’nin özelliklerini sizlere aktarırken “Saniyede 1.22 Gigabyte veri aktarımı”, “24 pinli çift taraflı tasarım”, “8.25mm genişlik, 2.4mm yükseklik”, “4.5W güç değeri” gibi çoğumuz için bir anlam ifade etmeyen, teoride elde edilmiş sayısal değerleri veya USB’nin tarihçesini paylaşmak yerine USB Type-C'nin günlük hayatta bizlere neler kazandırdığından bahsedeceğim.
Hızlı veri aktarımı
Bilgisayarda sık sık yaptığımız işlemlerden biri olan harici bir cihazdan bilgisayarımıza fotoğraf, video, belge aktarırken şikayet ettiğimiz dosyanın yavaş iletilmesi sorunu USB Type-C ile çözülüyor. Şu anda evimizde, iş yerinde kullandığımız çoğu bilgisayarın köşe noktalarını süsleyen USB portlarına kıyasla 2 katlık bir hızdan bahsediyorum.
Boyutu GB’lara varan filmleriniz, müzik arşiviniz, videolarınız, belgelerinizi birkaç dakika içerisinde yedekleme şansına sahipsiniz. Tabii ki harici cihazın USB Type-C girişine sahip olması ek bir yarar sağlayacaktır.
Hızlı şarj
USB Type-C sadece hızlı veri aktarımına izin vermiyor; cihazlarınızı hızlı şarj etmenizi de sağlıyor. Şu anda oldukça pahalı olan USB Type-C bağlantısına sahip aygıtlardan birine sahip değilseniz bile telefonunuzu USB portu üzerinden şarj ediyorsanız farkı hissedeceksiniz. USB Type-C’nin yüksek güç değeri sayesinde kablo üzerinden aktarılan enerji miktarı daha yüksek olduğundan artık prize daha az ihtiyaç duyacaksınız.
Tek port, çoklu bağlantı
USB Type-C nedir? sorusunu yanıtlarken “şarj etme, veri aktarımı, video özelliklerinin tümü için tek bir konnektör” dedik. Bunun anlamı; İlk görüşte anlam veremediğiniz, “Elimdeki cihazları nasıl bağlayacağım?” sorusunu soracağınızı düşündüğüm bu bağlantı standardının avantajlarından en önemlisi ek bir adaptörle tüm cihazlarınızı bağlayabilmeniz.
Yani görünüşte bir porta sahipsiniz ancak cihazınızı şarj etmek, monitör bağlamak, televizyona görüntü aktarmak, sd veya usb flaş bellekteki dosyaları atmak kısacası tüm işleriniz için bu portu kullanabiliyorsunuz. Ancak bu noktada şöyle bir sıkıntı ortaya çıkıyor. HDMI, VGA, USB Type-A, microUSB, Ethernet kısacası bildiğiniz tüm bağlantı noktalarını doğrudan kullanamıyorsunuz.
USB Type-C bağlantılı özel ve de pahalı bir cihaza sahip değilseniz eski aygıtlarınızı bağlamak için ya ayrı ayrı (USB Type-C to USB, USB Type-C to HDMI, USB Type-C to Micro USB, USB Type-C to Lightning gibi) ya da tüm bağlantıları tek bir yerde birleştiren
adaptör, dönüştürücülerden satın almanız gerekiyor.
USB Type-C Telefonlar
- Google Pixel ve Pixel XL
- LG V20, LG G5,
- Huawei Honor Note8, Huawei Honor V8, Huawei Mate 9, Huawei P9
- OnePlus 2, 3 ve 3T
- Motorola Moto Z ve Z Force, Motorola Moto Z Play
- ZTE ZMax Pro, ZTE Axon 7, ZTE Axon Max, ZTE Nubia Z11
- HTC 10
- Sony Xperia XZ
- LeTV Le 1 Pro
- Microsoft Lumia 950 ve 950 XL
- Google Nexus 5X ve 6P
- Asus Zenfone 3, Zenfone 3 Deluxe,
- Xiaomi Mi5, Xiaomi Mi 4S, Xiaomi Mi 5 Pro, Xiaomi Mi 5s, Xiaomi Mi MIX, Xiaomi Redmi Pro
- Meizu Pro 6, Meizu MX6, Meizu Pro 5
- Samsung Galaxy Note 7
- HP Elite x3
- Reeder P10 ve P10S
- Elephone P9000
- General Mobile GM 5 Plus,
- Teknosa Preo P2
- Lenovo Z2 Plus
USB Type-C Flash Bellek
- SanDisk Ultra USB Type-C Flash Sürücü
- Kingston DataTraveler Type-C USB sürücüsü
- Sony USB Type-C ve Type-A Çift Bağlantı Flash Sürücü
- Verbatim Store ‘n’ Go Dual USB Flash Drive for USB-C Devices
- Lexar JumpDrive M20c USB Type-C flash drive
KAYNAK
USB Type-C Nedir? Avantajları Nelerdir? - Tamindir