Konu kapanabilir

Durum
Bu konu kilitlenmiştir.

Beguile

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
548
17- Konu başlığını, içeriğini uygunsuz şekilde sonradan düzenlemek; "Kilitlensin", "Silinsin", "Çözüldü" gibi
Konu kapanabilir

Son düzenleme:
IMG_7937.jpeg

Ekler

• IMG_7938.jpeg
    IMG_7938.jpeg
    114.2 KB · Hit: 22
  • IMG_7939.jpeg
    IMG_7939.jpeg
    102.5 KB · Hit: 24
zaten çözülmüş hocam neyi istedi ki soruda?

Chatgpt gayet iyi çözdü dkskdk

hocam mantığı şu, bu şekilde çözmek çok zahmetli bu yüzden x^4+3x^2+7 denklemine u diyoruz kısaca. her seferinde yazmamak için diye düşünebilirsiniz. bu denklemin türevini de du diye yazabiliriz ya hani bu yüzden de türevini aldığımızda 4x^3+6x de üstteki denklemin türevi oluyor yani du. integralde de aslında 2x^3+3x vermiş yani du diye bulduğumuz türevin yarısı. du yu 2ye böldüğümüzde aslında paydaki denklemi elde edebiliyoruz. denklemde bir şeyi x ile çarpıp x e bölmek denklemin sonucunu değiştirmez bu yüzden işimize yarayacak şekilde düzenliyoruz.

Yani üste du yazıyoruz ama denklemin sonucu değişmesin diye tekrar ikiye bölmemiz gerekiyor yani 1/2*du (aşağıda yazmış zaten çözümde) paydaya da direkt u diyoruz ve integrali çözüyoruz. aslında orada yazmamış ama yapmak istediği şey büyük denklemi küçük bir hale getirip integrali aldıktan sonra u yerinde ne yazıyosa sonuçta yerine yazmak.

integral işaretini yazmayı bilmiyorum £ yazdığımda integral işareti olduğunu varsayın.

x^4+3x^2+7 = u
4x^3+6x = u' ( u nun türevi yani bir diğer yazım şekli ile du)

integralimiz aslında şu şekilde oldu yani; ileride u yerine üstteki denklemi yazacağız merak etmeyin.
£1/2*(du/u) yani bir diğer şekilde yazmak gerekirse £1/2u*du

bununda integralini aldığımızda kuraldan gelen bir durum var ln ile çıkar ve mutlak içinde u yazarız yani 1/2*ln*|u|+c

u yerine de üstte belirttiğimiz denklemi yazıyoruz ve sonucumuz 1/2*ln*| x^4+3x^2+7 |+c

bilgisayardan anca bu kadar oluyor hocam kusura bakmayın karmaşık olduysa

eğer anlamadıysanız bu videoyu izleyebilirsiniz burada anlatıyor olması lazım. internetim çok kötü maalesef video bile açılmıyor inceleyip atamadım.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

hocam konu ile alakasız bu kaçıncı sınıf konusu
üniversite calcilus 1 veya 2 olması lazım. diferansiyel denklemlerde de sıkça kullanıyoruz.

u yazan yer t olacak düzeltmeye erindim idare et

Ekler

• IMG_20250320_220654.jpg
    IMG_20250320_220654.jpg
    1.6 MB · Hit: 21
Durum
Bu konu kilitlenmiştir.
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,157,865