Kardeşim merhaba 2 senedir aktif CB250R kullanan biriyim arkadaşımın R25 inde arka lastik ebatı 170 orijinalinda 120 yada 140 olması gerek bu 170 lastik ısınınca sence 20 ve ya 21 santim olabilir mi aklın alıyor mu hiç? İstese de olamaz arka maşaya sürtecek neredeyse, öyle bir genişleme olmuyor olsaydı şimdiye takılan orijinal ebat kullanmayan milyonlarca insan var ve bir çok sebebi de var olsa onlardada olur istediği tecrübeli motorcuya sorsun konuyu açan arkadaş 1CM genişlik bir şey yapmıyor teşekkürler.
20/21 cm nerden çıktı ? öyle bir şey yazdım mı ben ? 3/4 cm'lere kadar genişler merkezkaç kuvveti ve ısıdan dolayı.
sen genişlemez diyorsan biraz daha araştır derim motorda giderken arka lastiğe bakılamadığından dolayı genişlemediğini düşünüyorsun ama genişliyor lastiğin yere basan tabanı da daralıyor ısı ve merkezkaçtan dolayı
Not : tecrübeli motorcu benim zaten 18 yıl bitti 19'a basacağım motor üstünde z900'e biniyorum şu an.
aşağıda ki görsele bak bakalım motosiklet nasıl bu açıda düşmeden kaymadan virajı dönebiliyor sence ? Görselde lastik bitiş noktasının genleşerek nasıl büyüdüğünü ve zemini nasıl tuttuğunu görebilirsin.
merkezkaç kuvveti ve ısıdan dolayı lastik hava basıncının genleşerek lastiği dönüş yönüne doğru yığması bu da lastik çapında anlık değişimler yukarda verdiğim örnek
bi altta da lastiğin ısıdan nasıl genleşerek şekil değiştirdiğini tabanın nasıl yayıldığını görebilirsin..