Legion 5 TG Kryonaut, CM Mastergel Maker ve PTM 7950 sıcaklık sonuçları

beaheron

80+
Reaksiyon skoru
8
Merhaba arkadaşlar, yaklaşık 2 sene önce aldığım Lenovo Legion 5 15ARH05H laptopum aldıktan 5-6 ay sonrası stok macunu ile bazı oyunlarda yavaş yavaş 100 °C'yi görmeye başlamıştı. Ben de çok fazla detaylı araştırma yapmadan direkt 12.5 W/m·K değerine sahip TG Kryonaut termal macunu uyguladım. Uyguladıktan 3-4 gün sonra sıcaklıklar tekrar yükselmeye başlamıştı fakat araya okul girince yaklaşık 4 ay değiştirme fırsatı bulamadım. Bu 4 ay boyunca bilgisayarı sadece sessiz modda kullanabildim zira normal-turbo moda aldığım anda CPU sıcaklığı 100+ derece, GPU sıcaklığı 86 dereceye ulaşıp termal throttling yapıyordu.

TG Kryonaut ile Cinebench R23 testi max sıcaklık sonucu:
aa33.png
Gördüğünüz gibi ben de 112 dereceyi görünce inanamamıştım. Buna bir çözüm bulmam gerekiyordu. Oturdum forumlarda araştırmaya başladım.
Biraz gezinme sonucu laptoplarda düşük vizkositeli macun kullanımı pumpout'a yol açıyormuş.
Sonuç olarak piyasada bulabildiğim yüksek vizkositeli CM Mastergel Maker macunu aldım ve uygulamaya koyuldum.
Laptopu açıp soğutma bloğunu çıkardığım zaman aşağıdaki manzarayla karşılaştım.
20220129_021532.jpg20220129_021550.jpg
4 ay bu şekilde kullanmamın bedeli bu oldu. Soğutma bloğu ve CPU arasındaki o bölgede hiç macun kalmamıştı. Sanırsam CPU'yu az kalsın yakıyordum.
Sonrasında Mastergel Maker macunu uyguladım. Sonuç olarak pek bir şey değişmemişti, tek değişen şey artık sıcaklık artışları 3-4 gün değil de yaklaşık 2 hafta sonra meydana geliyordu.
Aynı Cinebench R23 testi.
cm mastergel.png
Bu şekilde de idare etmek zorunda kaldım yaklaşık 9-10 ay boyunca. Bu süreçte yabancı forumlarda ve bazı Türk forumlarda bir şey dikkatimi çekmişti, birileri bu pumpout olayına bir çözüm bulmuştu.
Honeywell PTM 7950 kullanan insanlar uzun vadede herhangi bir pumpout sorunu yaşamıyordu anlattıklarına göre. Bu PTM7950, erime noktası yaklaşık 45 derece olan bir termal pad idi. Pumpout sorununa bu şekilde bir çözüm bulmuş adamlar.
Lenovo'nun yanlış hatırlamıyorsam 2021'den itibaren Legion laptoplarında stok olarak kullandığını öğrendim. En son olarak YouTube'da bir kanalda incelemesini görünce şunu bi alayım bari dedim.
Ebuy7 üzerinden aldım başka bir yerde satılmıyordu ve elime ulaşması yaklaşık 3 hafta sürdü. 50TL gümrük ücretiyle beraber bana 300TL'ye mâl oldu. Fakat sonuçlar şaşırtmıştı.
Cinebench R23'de hem CPU sıcaklığım azaldı hem de short boost'da 70+ Watt görebiliyorum artık. Yaklaşık 2 aydır bu şekilde kullanmaya devam ediyorum.
1677405732197.png
Şunu belirtmek isterim ki bu konudaki amacım laptoplarda olan pumpout sorununa sıvı metal dışında bir alternatif çözümü anlatmak istedim. KESİNLİKLE diğer iki macun çok kötü, almayınız vb. değildir, bu iki macun hakkında yaşadığım tecrübeleri aktarmak istedim. Zira TG Kryonaut ve Mastergel Maker çok iyi macunlardır.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,100,234
Üyeler
175,007
Son üye
amedan
Geri