Yine eline monitör alan herkesten iyi bildiğini iddia ediyor. Monitör cihazla incelenir, gözünle çok az şeyi inceleyebilirsin. O yüzden cihazlı profesyonel bir test olmadıkça incelenmemiş sayılır. Hatta gözle inceleyen kişi monitör bilgisine sahip değilse ona inceleme bile denmez, maksimum kutu açılımı falan olur.
- Timer dediği zamanlı monitör kapatma.
- Black equalizer Lenovo'da da var ismi dark boost. Karanlık bölgelerin parlaklık ve detayını ayarlıyor gibi düşünebilirsiniz.
- OSD Sidekick Gigabyte'nin yazilimi. Lenovo'da da var ismi Artery.
- Crosshair adı üstüne nişangah. Olmayan oyunlarda monitör ayarlarından ekleyebiliyorsun. Lenovo'nun direk OSD menüsünde olmayabilir ama Artery yazilimı üzerinde var.
- Flicker-free titresimsiz ekran demek. Şu anki LCD'lerin çok büyük çoğunluğu (BFI ayarı açmazsanız) her parlaklıkta flicker-free zaten. Lenovo da dahil.
- sUpEr Wide Color Gamut Lenovo'da da var. Üstteki mesajda yazmıştım.
- Smart OD dediği Overdrive modunu yenileme hiziniza göre ayarlayan bir ayar. Lenovo'da yok. Ama %95 gigabyte'de de düzgün çalışmaz sırf olsun diye konulmuştur. Yine de %5'lik pay bırakıyorum. Ne olduğunu merak edenler için:
Bu düzgün çalisirsa şu ise yarar: yüksek Hz'de kullandığınız OD düşük Hz'de fazla gelebilir. Bu da Hz düştüğünde inverse-ghostinge neden olabilir. Eğer üretici tüm Hz'lerde çalişan iyi bir OD optimizasyonu yaptiysa Smart OD'ye ihtiyaciniz olmaz. Ama yapmadiysa Hz değiştiğinde OD ayarını her seferinde değişmeniz lazım. Hz niye değişsin diye düşünüyorsanız G-sync ve Free-sync'i hatırlatayım. Bunlar monitör yenileme hızinızı FPS'inize ayarlayan ayarlar. Ha bu ayarları kullanmıyorsanız yine Smart OD'ye ihtiyacınız olmaz.
- Dashboard anladığim kadarıyla MSI Afterburner gibi bir şey. Sistem değerlerini gösteriyor. Ancak pek çok detaylı yazilim bulunurken bunu niye kullanalım bilmiyorum. İnternette de bilgi bulamadım. Lenovo'da yoktur herhalde.
Edit: avantahı monitörden gösterdiği için uygulamalar engelleyemiyormuş.
- Counter: yine bi ekran Widget'i ama bilmiyorum ne olduğunu. Lenovo'da var mı onu da bilmiyorum yine.
- Aim stabilizer, Gigabyte 'nin strobe (BFI) teknolojisine kendi verdiği ismi. Asus buna ELMB ULMB falan diyor, Acer VRB, Philips MBR VS. Lenovo da MPRT diyor ve evet onda da var. Yalnız markalar bu özelliği sırf var demek için koyuyor. Düşük fiyatlı monitörlerde düzgün çalişmaz. Crosstalk VB. artifactlara falan yol açıyor. Ayrıca monitör özelliklerini kitliyor, parlaklık düşüyor falan. Buna Lenovo ve Gigabyte dahil.
- Super Speed IPS'i biliyorsunuz zaten. MSI rapid IPS diyor, kimi Fast IPS diyor, Acer Agile Splendor diyor. Kısaca yüksek renk gamutu ile birlikte hızlı tepki süresine sahip IPS jenerasyonu için kullaniliyor. Lenovo da Gigabyte de bu sınıfta. Ancak pazarlama için yazan da çok. Dolayısıyla buna güvenmeyin.
- HDR Ready komedi. HDR Ready=HDR10 (monitörler için) şu demek: monitörün en düşük HDR sertifikası olan HDR400 serfikası dahi yok. HDR yeteneği o kadar kötü. Ama HDR sinyali destekliyor. Yani özelliklerden HDR butonunu aktif edebilirsin. Belki +birkaç nit kazandırır. O kadar. HDR destekliyor pazarlamasını yapabilmek için koyuyorlar. Bu arada Lenovo da HDR400 sertifikasına sahip. Hatta Omen 25i gibi bu da dinamik kontrast destekliyor. Bu özellik Omen 'de HDR kontrastinı 8000:1 gibi çok müthiş değerlere çıkarabiliyordu (Tabii eksileri de var). Ama lenovo aynı derecede iyi yazılim eklemesi yaptı mı belli değil.
- AMD FreeSync Premium'u biliyorsunuz zaten. Lenovo'da da var.
- Low blue light=düsuk mavi ışık. Gözlerinizi koruyan bir teknoloji. Ancak bu monitörlerin hepsinde yazılımsal ve Windows'tan açtığınızdan pek bir farkı yok. Lenovo'da da var.
Bundan şu sonuçları çikarmalısın:
1) Pek çok üretici özellik kağıdinı doldurmak için yazıyor bunlari. %90'ı çoğu kullanıcınin kullanmayacağı ya da zaten çoğu monitörde olan özellikler.
2) Bir monitörde bu özellikler olsa bile yeni olunca özellik kısmına girmeyebiliyor alışveriş siteleri, özellik siteleri falan.
(Üzerine çizgi gelen kısım 67ms)
(Monitör Asus VG247Q1A)
3000TL'lik monitöre de 1ms GtG yazıyorlar, 25000'e de. Hiç düşünmediniz mi ya arada 22K ne fark var diye? İşte böyle farklar var.
Tablodan görebileceğiniz üzere 1ms GtG olunca gercek tepki süresi, yalan MPRT değil dense de da GtG değerleri de aldatıcı. En yüksek Overdrive ayarında, sadece en hızli tepki süresini veriyorlar. Kalanlar bundan çok daha yavaş olabiliyor. Ayrıca ghostingi ve bluru elemek için yapılan bu Overdrive teknolojisi genellikle bu ayarda aşırıya kaçtığı için bu sefer inverse-ghostinge neden oluyor. Dolayisiyla bu ayarı kullanamıyorsunuz bile, düşürmek zorundasınız. Dolayısıyla o bir tane 1ms'i dahi alamıyorsunuz çoğunlukla.
Gigabyte modelinde Panda Panel var. Lenovo da ise AUO cok kalite bir Paneli mevcut. Simdi siz gidip bes para etmez kronik sap sarı renk gamutu on para etmez panda panel ile HP Omen 25i modelin dede kullanılan AUO Panel birmi tutuyorsunuz.
Panel markasına göre kalite karşılaştırması yapmak doğru değil. Model bazlı bakmak gerekiyor.
Kaldı ki kullanılan Panda panelin tümleşik arka aydınlatması da yok. İstenilen gibi arka aydınlatma takarak çok kaliteli panel değerleri elde etmek mümkün.
Hatta şunu da söyleyebiliriz: aslında MPRT daha önemli bir değer sanılanın aksine. Ama markalar 3K'lık monitöre de BFI koyup bunda da çakallık yaptığı için yanlışımsı biliniyor.