Linux'un potansiyel açığı çok yüksek. Sudo komutunu verdiğiniz an ikinci bir root dizini, silinemeyen partitionlar, sürekli internet bağlantısı gibi her şeye izin veriyorsun ve senden sudo'yu kaldırabilir bile. Virüs konusunda Windows kadar Linux kullanan olsa içindeki dandik firewall'lar sadece lan virüs yedik gel otur nasıl veri alıyor izleyelim mantığından fazlasını yapamaz.
Performans konusunu sistem gereksinimi ile ölçemezsin. Aksine az sistem istiyorsa o sistem yavaş çalışır, Linux'ta her şey RAM üzerine atılarak çalıştırılır. Hatta denemek istiyorsan dosyayı aç, ardından açıkken sil; Windows'ta uyarı verir ancak Linux'ta sorunsuz siler. Az RAM istiyorsa o distro verimsizdir. MxLinux gibi debian çöpünü de övmeyin lütfen, RAM az kullansın diye PC hareket etmiyor. Ubuntucular Pop_OS!, Arch'cılar Geek ise i3wm arayüzlü kursun yoksa Garuda'dan iyisi yok.
Bu arada ortalama 35 dereceyken Linux'ta 45 civarındayım ancak bunlar normal sıcaklıklar olduğu için Linux herhangi bir işlemci kısması gibi işlere girmiyor, Windows ise 35 dereceyken bile işlemciyi uykuya yollayıp 25 yapıyor bu da ani tepkileri yavaşlatıyor.
Grafik konusunda GIMP, basit işlerde yardımcı olabilir ama Adobe bildiğin domine ediyor. Milyonluk filmler yapıyorlar (TL ile milyarlık) ve yazılımları kusursuz, GIMP ise 50 katmandan sonra abi dur ben ücretsizim diyor.
Oyun performansını kıyaslarsak Garuda'dayım ve Arch Linux Wiki'sini tamamen yaptım, Feral gamemod, ACO(mesa driver), FSYNC, ESYNC, Garuda tweaks, CPU-freq max scaling, Linux-tkg-bmq (Cpu scheduler dahil) yaparak CS'de Windows 10'u 15 20 FPS geçtim ancak olay Wine'a gelince yakın FPS'lere gelebiliyorum ama stok Windows'a yaklaşmak sadece başarı, optimizasyonlu Windows'a yaklaşmak hayal.
Açık kaynak olayı kusursuz. O konuda da önerim AUR desteği olan sürümler kullanmanız (hepsi açık kaynak kodlu değil ama açık kaynak kodluların %95'i var.)
Eklenmesi gereken iyi kısımlara gelelim, SÜRÜCÜ KURMA derdi yok gibi bir şey. Kendi kuruyor, eğer yoksa zaten geçmiş olsun terminalden çıkmasanız da kuramazsınız. Yani yanlış mı kuruldu, eksik mi gibi bir derdiniz yok. Yoksa zaten açmıyor, varsa zaten kuruyor.
Sistemin her yerine her şekilde müdahale etme hakkınız var. İsterseniz gücü alma komutu verip, sistem güç almadan çalışmayı deneyebilir (önermem ama fantezi işte belki Nicola Tesla olursunuz).
Temalar ve arayüzler sınırsız. Ciddi şekilde her temayı yapabilir, buradan da bir nehir geçsin diyerek temanızı kendiniz çizebilirsiniz ancak kaynak sorunu çekebilirsiniz o yüzden widget doldurmayın, sonra RAM kullanımı niye 1 gb arttı oluyor.
Appstore, Linux mağazalarının yanında hiçbir şey. Her türlü uygulama var (Fedora hariç ben onun...), Debian biraz daha uğraştırıcı geliyor bana o kadar zaten tek MxLinux kullandım bayağı soğuttu Debian'dan.
Not: Ubuntu ve türevleri debian tabanlıdır.
önemli uyarı: Laptop kullanıyorsanız ve harici Nvidia ekran kartınız varsa Ubuntu ve türevi kurun, Arch Linux ile kimi gördüysem optimus driver sorununu aşamıyordu.