Neler Yeni

Rehber 🐧🐧🐧Linux'a Davet: Gerçeği öğrenince Windows'tan vazgeçeksiniz! DAF Linux KULLAN!

Gri Caner

80+ Titanium
Katılım
24 Ekim 2020
Mesajlar
30,676
En İyi Cevap
7
Hangi kullanıcılar linux'u kullanmalı?
Oyun manyağı olmayan oyun oynayan ama böyle sabah oyun öğren oyun akşam oyun tipinden değilsen Linux kullanabilirsin.
Linux sıradan kullanıcılar için daha uygun. Bana kullanım açısından Linux daha seri ve kolay geliyor.
 
Katılım
8 Aralık 2020
Mesajlar
4,728
Bu yazıda size Linux'un güzelliklerinden, asıl gerçekten ve özgürlükten bahsedeceğim.
Eğer saçma sapan düşüncelere kapılmazsanız siz de Linux'a geçmek isteyeceksiniz. Başta dual boot kullanırsınız. Oke! Ama sonra alıştıktan sonra "What a hell is Windows dude, Linux is awesome!" lafını sizden duyacağım.En azından duymak istiyorum.


Öncelikle bilinen yanlışlardan bahsedeceğim.
  • Kullanabilmek için kod bilmek, uçbirim bilmek lazım. Eğer ki normal oyun oynayan, ofis işlerini yapan bir kullanıcı iseniz Linux'un GUI'ı size yeter. Terminale gerek bile duymazsınız. Diğer Linux dağıtımlarına oranla hocam hiç terminal ile işim olmasın diyorsanız Pisi Linux size göre. Yerli ve başarılı bir dağıtım. Eğer Pisi'ye laf edecek olursanız gözünüzü çıkartırım :)
  • Donanım uyumsuzluğu vardır. Hayır böyle bir şey yok. Pardus gibi dandik bir dağıtım seçmezseniz uyumsuzlukla zor karşılaşırsınız. Tüm cihazların sürücüsü kernele işlenmiş hazır. Ekstradan Windows'taki gibi 1 saat beklemeye gerek yok.
  • Oyun oynanmaz. Yanlış! Çevrim içi oyunlar oynanmaz. Anti-hile eklentileri buna engel maalesef. ( CS:GO ve Overwatch hariç) Ama çoğu oyunu Steam resmi desteği ile oynayabilirsiniz. Ayrıntılı şekilde buna aşağıda değineceğim.

Evet şimdi gelelim neden Linux kullanayım sorusuna. Başlayalım.

Şimdiden uyarayım. Eğer mantığa aykırı saçma sapan sebepler sunarsanız kale almam.
Alıntıyı görüntüle


1-Ücretsiz
Linux ücretsizdir. Paralı dağıtımlar var mı 1/1000 belki. Ama onlarda boş yani. Ücretsiz mis gibi dağıtımlar varken niye vereyim ki?

2-Donanımınız daha çok performans verir
Linux'un sistem gereksinimi Windows'a göre oldukça gözle görülür şekilde az. Bu da donanımınızın daha çok performans vermesine neden olur. Garuda Linux v.KDE buna dahil değildir.

3-Güvenlik
Windows'un aksine Linux güvenlidir. Bir dedenin bilgisayarına kurulacak en iyi seçenek Linux. Çünkü Linux'ta virüsler etkisizdir.

Bunu şöyle açıklayayım. Linux'a olmaz da olur da yanlışlıkla virüs indirdiniz. Takma birader ! Süs niyetine orada dursun(!) Tabi bu lafın gelişi . Virüsler kaldırılmalıdır. Ama bunu biraz daha açacak olursam:

4- Yazılımlar elinizin altında
Bla bla bla indir. Setup.exe » Next next next finish run » A' u kiddin' me? Kaam oon!
Linux'ta yazılım yüklemek için bash yani uçbirimi kullanabilirsiniz. En hızlı yazılım edinme aracıdır. Hocam ben uçbirim felan bilmem! Bilmek zorunda değilsin. Ama bilirsen emin ol en hızlı yükleme yapacağın araç. Sadece bunun için mi? Bir sonraki maddeye lütfen.
Linux dağıtımlarının Windows'unkine kıyasla daha kaliteli ve kullanışlı yazılım edinme merkezleri vardır.
Ben başladığımdan beri ne yalan söyleyeyim hiç uçbirimi kullanmadım.
Yazılım geliştirme, fotoğraf manipülasyonu, vektörel çizim, mühendislik üzerine açık kaynak kodlu yazılımlar ve dahası...
Lutris ile çeşitli çevrim içi oyunları oynayabilirsiniz.


5-Uçbirim hızı
Gerekli kodları öğrenerek ,zor değil, grafik arayüzde yapacağınızdan daha hızlı işlerinizi halledebilirsiniz.
Yazılım edinme, dosya değiştirme, taşıma ,kopyalama, sunucu oluşturma vesaire.


6-Sunucu işlerinizi Linux üstünden kolayca halledebilirsiniz.
Web sunucuları LAMP (Linux, Apache, MySQL ve PHP) kurulumu çok fazla çaba sarfetmenize gerek yok. İnternette Linux sunucular çok yaygın. Daha iyi kullanmak ve öğrenmek için bilgisayarınıza kolayca kurabilirsiniz.


7-Sanallaştırma
QEMU/KVM sanallaştırma yazılımı ile EFI/BIOS'lu sanal sistemler kurup test edip kullanabilirsiniz.

8-Oyun oynamak
Eskiden Linux'ta oyun oynamak sıkıntıydı. Ve maalesef hala bazı çevrim içi rekabet oyunları öyle. Valve sağ olsun bize Proton'u kıyak geçti. Proton ek yazılımı ile (Steam dahilinde bir yazılım otomatik kuruluyor) her oyunu olmasa da çoğu popüler oyunu oynayabiliyorsunuz.
Linux'ta Linux destekli olmayan ama oynanabilir (birkaç tanesi Linux destekli ama popüler olduğu için koydum listeye) popüler oyunlardan birkaç tanesi:

  • The Witcher serisi
  • GTA V
  • Fallout
  • Deus EX
  • Hitman
  • Sekiro
  • Rocket League
  • Stardew Valley
  • Europa Universalis IV
  • The Elder Scrolls IV: Oblivion Game of the Year Edition
  • Red Dead Redemption 2
  • Terraria
  • Brawlhalla
  • EA SPORTS FIFA 21
  • Unturned
  • Cyberpunk 2077
  • Borderland 3
  • THE SIMS 4
  • NBA 2K20
  • Battlefield I
  • Microsoft Flight Simulator

İstediğiniz oyun oynanabilir mi diye protondb sitesine göz atın.


9-Grafik işleri
Adobe maalesef Linux destekli değil. Ama alternatifleri mevcut. GNU camiasında başarılı bulunuyorlar.
Illusrator alternatifi Inkscape
Photoshop alternatifi GIMP


10-Programcılık için en iyisi
İlk kurulumda birçok yazılım dili paketini (ör: Python3) bünyesinde bulundurur.

11-Açık kaynak ve özgürlük (burası biraz yazılım bilen ve bilmek isteyenleri ilgilendiriyor)

Linux'ta her şey açık kaynak değil ama Windows'a göre çoğu yazılım açık kaynak kodu ve github üzerinden kolay erişilebilir.
İstediğiniz dosyanın içini açıp bakabilir, istediğiniz değişiklikleri uyguladıktan sonra kopyalayıp internette insanların hizmetine sunabilirsiniz.
İlk Linux kuracağım zamanlar millet özgürlük de özgürlük diye kafayı yedi. Cevabını bulamadım ve anlam veremedim. Ta ki şu video karşıma çıkana kadar:


Yazı bu kadar. Umarım etkilenip Linux kullanmaya başlarsınız. O zevki sizde tadın.
Ne demek istediğime gelecek olursak zevk derken size birkaç tane caps:


Başlangıç için öneriler :
Lubuntu (Zayıf bilgisayarlar için) : https://lubuntu.net/downloads/
Linux Mint : https://www.linuxmint.com/edition.php?id=284
Pop!_OS : https://pop.system76.com/
Pisi Linux: https://www.pisilinux.org/download (Eğer Pisi'de karar kıldıysanız 2.2 sürümünü bekleyin. Gerçekten başarılı bir yerli dağıtım.
MX Linux : https://mxlinux.org/download-links/


Karar verirseniz yol belli : 😎
Terimlerişde anlatsaydn keşke ama güzel olmuş
 

Kapatılmış Hesap

80+ Bronze
Katılım
6 Ocak 2021
Mesajlar
1,218
Linux'un potansiyel açığı çok yüksek. Sudo komutunu verdiğiniz an ikinci bir root dizini, silinemeyen partitionlar, sürekli internet bağlantısı gibi her şeye izin veriyorsun ve senden sudo'yu kaldırabilir bile. Virüs konusunda Windows kadar Linux kullanan olsa içindeki dandik firewall'lar sadece lan virüs yedik gel otur nasıl veri alıyor izleyelim mantığından fazlasını yapamaz.

Performans konusunu sistem gereksinimi ile ölçemezsin. Aksine az sistem istiyorsa o sistem yavaş çalışır, Linux'ta her şey RAM üzerine atılarak çalıştırılır. Hatta denemek istiyorsan dosyayı aç, ardından açıkken sil; Windows'ta uyarı verir ancak Linux'ta sorunsuz siler. Az RAM istiyorsa o distro verimsizdir. MxLinux gibi debian çöpünü de övmeyin lütfen, RAM az kullansın diye PC hareket etmiyor. Ubuntucular Pop_OS!, Arch'cılar Geek ise i3wm arayüzlü kursun yoksa Garuda'dan iyisi yok.

Bu arada ortalama 35 dereceyken Linux'ta 45 civarındayım ancak bunlar normal sıcaklıklar olduğu için Linux herhangi bir işlemci kısması gibi işlere girmiyor, Windows ise 35 dereceyken bile işlemciyi uykuya yollayıp 25 yapıyor bu da ani tepkileri yavaşlatıyor.

Grafik konusunda GIMP, basit işlerde yardımcı olabilir ama Adobe bildiğin domine ediyor. Milyonluk filmler yapıyorlar (TL ile milyarlık) ve yazılımları kusursuz, GIMP ise 50 katmandan sonra abi dur ben ücretsizim diyor.

Oyun performansını kıyaslarsak Garuda'dayım ve Arch Linux Wiki'sini tamamen yaptım, Feral gamemod, ACO(mesa driver), FSYNC, ESYNC, Garuda tweaks, CPU-freq max scaling, Linux-tkg-bmq (Cpu scheduler dahil) yaparak CS'de Windows 10'u 15 20 FPS geçtim ancak olay Wine'a gelince yakın FPS'lere gelebiliyorum ama stok Windows'a yaklaşmak sadece başarı, optimizasyonlu Windows'a yaklaşmak hayal.

Açık kaynak olayı kusursuz. O konuda da önerim AUR desteği olan sürümler kullanmanız (hepsi açık kaynak kodlu değil ama açık kaynak kodluların %95'i var.)

Eklenmesi gereken iyi kısımlara gelelim, SÜRÜCÜ KURMA derdi yok gibi bir şey. Kendi kuruyor, eğer yoksa zaten geçmiş olsun terminalden çıkmasanız da kuramazsınız. Yani yanlış mı kuruldu, eksik mi gibi bir derdiniz yok. Yoksa zaten açmıyor, varsa zaten kuruyor.

Sistemin her yerine her şekilde müdahale etme hakkınız var. İsterseniz gücü alma komutu verip, sistem güç almadan çalışmayı deneyebilir (önermem ama fantezi işte belki Nicola Tesla olursunuz).

Temalar ve arayüzler sınırsız. Ciddi şekilde her temayı yapabilir, buradan da bir nehir geçsin diyerek temanızı kendiniz çizebilirsiniz ancak kaynak sorunu çekebilirsiniz o yüzden widget doldurmayın, sonra RAM kullanımı niye 1 gb arttı oluyor.

Appstore, Linux mağazalarının yanında hiçbir şey. Her türlü uygulama var (Fedora hariç ben onun...), Debian biraz daha uğraştırıcı geliyor bana o kadar zaten tek MxLinux kullandım bayağı soğuttu Debian'dan.
Not: Ubuntu ve türevleri debian tabanlıdır.

önemli uyarı: Laptop kullanıyorsanız ve harici Nvidia ekran kartınız varsa Ubuntu ve türevi kurun, Arch Linux ile kimi gördüysem optimus driver sorununu aşamıyordu.
 

lerensavasl

80+ Bronze
Katılım
23 Mart 2020
Mesajlar
1,999
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,224
İsim
Eren Savaş
Kendimi bildim bileli Windows kullanıcısıyım. Beni ikna edemedi.
 

Gri Caner

80+ Titanium
Katılım
24 Ekim 2020
Mesajlar
30,676
En İyi Cevap
7
Grafik konusunda GIMP, basit işlerde yardımcı olabilir ama Adobe bildiğin domine ediyor. Milyonluk filmler yapıyorlar (TL ile milyarlık) ve yazılımları kusursuz, GIMP ise 50 katmandan sonra abi dur ben ücretsizim diyor.
Ya şimdi ne alaka biz burada normal forum kullanıcılarına hitap ediyoruz. O adam çok profesyonel bir iş yapacaksa zaten Windows kullanmalı.
Oyun performansını kıyaslarsak Garuda'dayım ve Arch Linux Wiki'sini tamamen yaptım, Feral gamemod, ACO(mesa driver), FSYNC, ESYNC, Garuda tweaks, CPU-freq max scaling, Linux-tkg-bmq (Cpu scheduler dahil) yaparak CS'de Windows 10'u 15 20 FPS geçtim ancak olay Wine'a gelince yakın FPS'lere gelebiliyorum ama stok Windows'a yaklaşmak sadece başarı, optimizasyonlu Windows'a yaklaşmak hayal.
Linux oyunu daha iyi demiyorum. Ama Linux da gayet gayet oyun oynatabiliyor akıcı bir şekilde. Hikaye oyunlarında 30-60 FPS 'yi alın yeter. Ki ben alıyorum.
Proton Wine'dan daha stabil bir yazılım . Oyunları akıcı bir şekilde açabiliyorsunuz.
 

EMA?R

80+ Bronze
Katılım
10 Ekim 2020
Mesajlar
887
Güzel yazı olmuş eline sağlık.
 

Kapatılmış Hesap

80+ Bronze
Katılım
6 Ocak 2021
Mesajlar
1,218
Ya şimdi ne alaka biz burada normal forum kullanıcılarına hitap ediyoruz. O adam çok profesyonel bir iş yapacaksa zaten Windows kullanmalı.

Linux oyunu daha iyi demiyorum. Ama Linux da gayet gayet oyun oynatabiliyor akıcı bir şekilde. Hikaye oyunlarında 30-60 FPS 'yi alın yeter. Ki ben alıyorum.
Proton Wine'dan daha stabil bir yazılım . Oyunları akıcı bir şekilde açabiliyorsunuz.
Proton, Wine yanında cidden çöp. Custom Proton atmak çok daha mantıklı.

Wine ile 90 FPS aldığım Rocket League'den, Proton ile 75 civarı alıyorum. Zaten Proton dediğin de Wine'ın türevi, editlenmişi o yüzden Proton her zaman güncelden en az 1 sürüm geri kalıyor.
Çok profesyonel değil ki Youtube üzerinde video editi yapıyorsa bile sorun olabilir, o yüzden son önerin çok mantıklı. Dual boot olmalı.
Linux ofis işleri için idealin ötesinde, şirketlerde verim arttırmak için kusursuz bir işletim sistemidir ki zaten mottosunun ücretsiz olmak üzerine olma sebebi de o. Onlar da biliyor normal kullanıcılar Windows'u satın almıyor.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Kendimi bildim bileli Windows kullanıcısıyım. Beni ikna edemedi.
Sistem detaylarını söyle, distro önereyim. Aşama aşama kurdurayım ve ne yapacağını söyleyeyim ki zaten 10 dakikalık ayarlar işin çoğunu yapıyor, sonra sevip sevmediğini söylersin. Linux güzeldir ama orta düzeye uygun değil. Ya az bileceksin ya çok, orta biliyorsan başladığın işi bitiremeyince önce GRUB, sonra kernel panic tarzı hatalarla uğraşırsın. Bu yüzden ya ben bunu yapacağım diyip sonuna kadar gideceksin ya da böyle çalışıyor, elleme! mantığını sürdüreceksin.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Eklemeyi unutmuşum, arayüzün harcadığı RAM'in az olması gerekli, diğer her şey artmalı. Arayüzün harcadığı çok önemli değil.

Yeni sürümlerde arayüz performansları şöyle
KDE > XFCE > GNOME
 
Son düzenleme:
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
994,047
Mesajlar
8,965,147
Üyeler
157,189
Son üye
wpceza
Top Bottom