Zamanında eski PC'nin kaldırdığı nadir oyunlardan biriydi. Oyunun aşırı zor olması (Özellikle yarış bölümünü yapan yapımcının ) nedeniyle belli bir süre oynayıp bırakmıştım. Sonrasın da oyuna "Kurtlar Vadisi" modunu indirip biraz "Polat Alemdar" oldum. Buraya kadar 2002 yılında çıkan güzel bir oyundan bahsettik. Peki ya 2020 yılında çıkan remake (Hem de Hangar 13'den) nasıl olmuş. İncelemeyi okumayacaklar için güzel olmuş, bir de Hangar 13'ün yaptığını düşünürsek oyun yılın oyunu olacak kadar kaliteli.
HİKAYE:
Ana karakterimizin ismi Tommy Angelo. Kendisi bir taksi şoförüdür. Bu basit hayatından tamda sıkılmaya başladığı an da, bir gece arabasına aniden atlayan Sam ve Paulie ile tüm hayatı değişecektir. Sam ve Paulie'nin peşinde bir çete vardır ve onlardan kaçması lazımdır. İlk gördükleri taksi ise Tom'un taksisidir. Tom, zor olsada çete üyelerini atlatır, arabasının hasarına karşı ise büyük patron Don Salieri'den yüklü miktarda bir hediye alır. Aynı günün ardından ise çete üyeleri Tom'u tekrar yakalar ve biraz, kendisi ve arabasını hırpalarlar. Bunun üstüne Tom, kaçacak tek yer olan Don Salieri'nin dükkana gider. Tom bu olanlar karşısında sinirlenmiştir ve öcünü almak için çete üyelerini yani Don Morello'nun çetesini hırpalamaya Paulie ile birlikte gider.. İşler bu şekilde devam ederken Tom, ilk bakışta Don Salieri'nin faturalarını yatıran, normal bir elemanken; gün geçtikçe bir mafyaya dönüşmektedir. (Mafya terimi uygun oldu mu, pek bilemedim)
Hikayenin "Prologue" kısmı olabilecek kadar olan kısmı anlattım. Hikaye'ye puanım 10/8.5 Çok detaylı ya da karmaşık bir hikaye değil. Klişe falan da değil.
Gerçekten efsanelere girebilecek bir finali var. Paulie, artık Salieri'nin işlerinden sıkılıp; kendi başına bir şey yapmak istiyordur. Bunun içinse sevgili dostu Tom'un yardımına ihtiyacı vardır. Ama unuttukları bir şey varkı, eğer Salieri bunu öğrenirse, ikisini de anında silecektir. Bu ihtimale rağmen iki dost soygunu planlar ve bankayı soyar. Paraları ise Sam'in uzun süredir girmediği bir dükkana saklarlar ama Sam ve Salieri her şeyi öğrenir..
Bunun üstüne Sam'in evlenme tarihi gelir. Her şeyden habersiz Tom, Paulie'nin evine gider ve gördüğü ile şok olur! Paulie öldürülmüştür. Bunun üstüne acilen Sam ile buluşmaya giden Tom, ikinci şoku da orada yaşar. Paulie'yi öldüren kişi Sam'dir. İkili uzun bir çatışmadan sonra kazanan bir kişi vardır. Tom, Sam'i öldürür. Ardından ise tüm çeteyi ele verir, iş birliği yaptığı için kendi daha kısa sürede hapisten çıkar ama Salieri yapılanları unutmamıştır. Tom'dan intikamını alarak onu da öldürtür.
Bunun üstüne Sam'in evlenme tarihi gelir. Her şeyden habersiz Tom, Paulie'nin evine gider ve gördüğü ile şok olur! Paulie öldürülmüştür. Bunun üstüne acilen Sam ile buluşmaya giden Tom, ikinci şoku da orada yaşar. Paulie'yi öldüren kişi Sam'dir. İkili uzun bir çatışmadan sonra kazanan bir kişi vardır. Tom, Sam'i öldürür. Ardından ise tüm çeteyi ele verir, iş birliği yaptığı için kendi daha kısa sürede hapisten çıkar ama Salieri yapılanları unutmamıştır. Tom'dan intikamını alarak onu da öldürtür.
OYNANIŞ/MEKANİKLER:
Mafia 3 ile aynı oyun motorunu kullandığından iki oyun da benzer mekaniklere sahip diyebiliriz ama Mafia: DE için tabii ki de üzerinden geçilmiş. Araç sürüş mekanikleri gerçekten çok güzel olmuş. Silah ve yakın dövüş mekanikleri de aynı şekilde. Oyunda çok bug ile karşılaşmadığımı da belirteyim.
LOST HEAVEN:
Lost Heaven'in haritası da bu. Oyun açık konuşmak gerekirse tam bir açık dünya değil. Görev yapmak için göreve gitmiyorsunuz, hep bir görevin içindesiniz. Bu unsuru da göz önüne alırsak haritası küçük ama güzel mini bir şehri anımsatıyor.
KARAKTERLER:
Tom Angelo;
Sıradan bir taksi şoförüyken, mafya dünyasın da giderek ün kazanan ana karakterimiz.
Paulie Lombardo;
Tom'un yakın arkadaşı, Sam'in arkadaşı. Oyun boyunca çok iyi biri olduğunu söyleyemeyiz. Biraz geyik biriydi.
Sam Trapani;
Bunun ben . Karakter olarak Salieri'nin sevdiği adamlardan. Arkadaşlarını hemen satabilecek bir profile sahip. Salieri, çoğu işini bu arkadaşa yaptırıyor (Tom çıkana kadar)
Don Salieri;
Damarına basmadığınızda sağlam ve baba gibi bir karakter ama sinirlendiğinde yapılanı kesinlikle unutmayacak bir karakter.
Son olarak ise Don Morello;
Her zaman Salieri ve çetesi ile çatışmada olan bir karakter. Polislere rüşvet vererek tüm şehri ele geçirmeye çalışmaktadır.
Son Sözler:
Evet, oyun benim için potansiyeli gerçekten aştı. Hangar 13 gibi bir firmadan bu kadarını beklemiyordum. Oyuna tam puanım 8/10. Peki eksisi ne diye sorarsanız, tek eksisi oyunun süresi. Birazcık kısaydı ama kaliteli bir oyundu.
(NOT: Cyberpunk'a oranla kısa oldu ama adı onda bu kadar anlatılacak şey yoktu.)