QuanQingHan
80+
Dahası
- Reaksiyon skoru
- 9
- İsim
- Mertcan TÜTÜNOĞLU
Bundan yaklaşık 2-3 sene önce topladığım masaüstü bilgisayar, yaklaşık 1,5 sene önce sıvı temasıyla karşılaştı. Masama kahve dökünce kahve masanın üzerinden ekran kartı ve ana kart üzerine akmıştı.
Bunun sonucunda ana kart üzerindeki 4 ram soketinden 1'i arızalandı. Parçaları söküp selülozik tiner ile temizledikten sonra 2 adet ram olduğu için, RAM'lerin yerini değiştirerek problemi çözdüm.
Yüzeyden bakılınca başka bir sorun gözükmüyor fakat bilgisayarın performansının olumsuz etkilendiğini düşünüyorum ve GPU'nun VRAM kısmı fazla ısınıyor.
Yeni AMD ekran kartları çıkınca yeni bir pc toplamayı düşünüyorum. Bu sebeple de eski kasanın parçaları muhtemelen satılacak, fakat kimseye sorunlu bir parça satmak istemiyorum. Sorunluysa da en azından sorununun bilinmesini istiyorum.
Yani sonuç olarak sormak istediğim şudur. Bilgisayarımda hangi parçaların sorunlu olduğunu nasıl anlarım? Ve bu sorunlu parçaları servislerine gönderip onarılmasını sağlayabilir miyim? Onarılırsa maliyetleri aşağı yukarı ne kadar olur?
Bilgisayar bileşenlerim aşağıdaki gibidir.
Ana kart - ASUS ROG STRIX X570-F GAMING
Ekran Kartı - GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER
İşlemci - AMD RYZEN 9 5900X
Ram - GSKILL 32GB (2x16GB) Ripjaws V Siyah 3200MHz CL16
SSD - SAMSUNG 1TB 970 EVO Plus
Kasa - COOLER MASTER MasterBox TD500 Mesh
Sıvı Soğutma - COOLER MASTER MasterLiquid ML240L V2 RGB 240mm
Psu - ASUS ROG STRIX 1000W 80+ Gold Full Modüler PSU
Bunun sonucunda ana kart üzerindeki 4 ram soketinden 1'i arızalandı. Parçaları söküp selülozik tiner ile temizledikten sonra 2 adet ram olduğu için, RAM'lerin yerini değiştirerek problemi çözdüm.
Yüzeyden bakılınca başka bir sorun gözükmüyor fakat bilgisayarın performansının olumsuz etkilendiğini düşünüyorum ve GPU'nun VRAM kısmı fazla ısınıyor.
Yeni AMD ekran kartları çıkınca yeni bir pc toplamayı düşünüyorum. Bu sebeple de eski kasanın parçaları muhtemelen satılacak, fakat kimseye sorunlu bir parça satmak istemiyorum. Sorunluysa da en azından sorununun bilinmesini istiyorum.
Yani sonuç olarak sormak istediğim şudur. Bilgisayarımda hangi parçaların sorunlu olduğunu nasıl anlarım? Ve bu sorunlu parçaları servislerine gönderip onarılmasını sağlayabilir miyim? Onarılırsa maliyetleri aşağı yukarı ne kadar olur?
Bilgisayar bileşenlerim aşağıdaki gibidir.
Ana kart - ASUS ROG STRIX X570-F GAMING
Ekran Kartı - GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER
İşlemci - AMD RYZEN 9 5900X
Ram - GSKILL 32GB (2x16GB) Ripjaws V Siyah 3200MHz CL16
SSD - SAMSUNG 1TB 970 EVO Plus
Kasa - COOLER MASTER MasterBox TD500 Mesh
Sıvı Soğutma - COOLER MASTER MasterLiquid ML240L V2 RGB 240mm
Psu - ASUS ROG STRIX 1000W 80+ Gold Full Modüler PSU