Neler Yeni

Milli Mücadele

Margot Robbie

80+ Titanium
Katılım
9 Ocak 2021
Mesajlar
20,438
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
59,939
Konum
Queensland
İsim
Margot Robbie
İlgilendiği Kategoriler
YKS, İskandinav mitolojisi
1661812833214.png


1. Dünya Savaşı sona ermişti ve Osmanlı Devleti yenik ayrılmıştı. 1. Dünya Savaşı'nın sonucunda yapılan Mondros ateşkes antlaşması Osmanlı Devleti için çok ağır şartlar getiriyordu.

Mondros Ateşkes Antlaşması bazı maddeleri:

  • Çanakkale ve İstanbul boğazları açılacak. Karadeniz'e serbestçe geçiş sağlanacak, buradaki istihkamlar (askeri savunma merkezleri) İtilaf Devletleri'nin kontrolünde olacak. (İstanbul ve boğazların fiili işgali gerçekleşti.)
  • Osmanlı ordusu terhis edilecek, orduya ait silah, cephane, savaş gemileri ve askeri taşıtlar İtilaf Devletleri'ne bırakılacaktır. (Osmanlı ordusu 400 binden 50 bine indirildi, böylece Osmanlı Devleti'ni işgal etmek için zemin oluşturuldu.
  • Toros tünelleri, deniz işletmeleri ve demir yolları İtilaf Devletleri'nin kontrolüne bırakılacak, Osmanlı Devleti'nin elindeki telsiz, telefon, telgraf hatları İtilaf Devletleri'nin kontrolüne geçecektir. (Böylece İtilaf Devletleri ülkede haberleşmeyi önleyerek Türk halkının birlikte hareket etmesini engellemeye çalışmıştır.)
  • İtilaf Devletleri güvenliklerini tehdit edecek bir durum ortaya çıktığında istedikleri stratejik bir noktayı işgal edebilecektir. - 7. Madde - ( Mütarekenin en tehlikeli ve ağır maddesidir. İtilaf Devletleri yapacakları işgallere hukuki zemin hazırlamışlardır.
  • Vilayat-ı Sitte'de (Erzurum, Van, Diyarbakır, Elazığ, Sivas, Bitlis) herhangi bir karışıklık çıktığında Antlaşma devletleri bu illeri işgal edebileceklerdir. (Mütarekenin İngilizce metninde bu vilayetler Ermeni vilayetleri olarak geçmektedir. Yani İtilaf Devletleri Doğu Anadolu'da bir Ermenistan Devleti kurmayı planlamaktadır.
Bu antlaşma ile Osmanlı Devleti fiilen sona erdi. Padişah ve hükümet antlaşmaya tepki göstermemiş, İngilizlere güven duyulması gerektiğini belirtmişlerdir.


Mondros Antlaşması Sonrası Anadolu'nun İşgali​


İngiltere

Musul, İskenderun, Urfa, Antep, Maraş, Kars ve Batum, İzmit, Eskişehir, Afyon, Samsun. (Urfa, Antep ve Maraş daha sonra Fransızlara bırakıldı)​
Fransa


Dörtyol, Mersin, Adana, Afyon, Urfa, Antep, Maraş​
İtalya

Antalya, Konya, Bodrum, Kuşadası, Fethiye ve Marmaris​
Yunanistan

İzmir ve Tekirdağ çevresi​


Mustafa Kemal, Mondros Ateşkes antlaşması sırasında Suriye - Filistin cephesinde Yıldırım Orduları Grup Komutanı iken İstanbul'a geldi. İstanbul'a geldiğinde İtilaf Devletleri'nin donanmalarını boğazda görünce ''Geldikleri gibi giderler'' diyerek kararlılığını ortaya koydu.

6 Ay boyunca İstanbul'da kalan Mustafa Kemal, kurtuluşun çarelerini aradı, Padişahta dahil olmak üzere üst düzey makamlarla görüştü, hatta bu zamanda ''Minber'' adında bir gazete dahi çıkardı. Lakin bu işin İstanbul'da olmayacağını anlayınca Anadolu'ya geçme kararı aldı.

16 Mayıs 1919'da Samsun'a doğru yola çıkan Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak bastı. Artık Milli Mücadele başlayabilir, kongreler düzenlenebilir ve halkı Milli Mücadele için hazır hale getirebilirdi.

28 Mayıs Havza Genelgesi, 22 Haziran Amasya Genelgesi, 23 Temmuz Erzurum Kongresi, 4 Eylül Sivas Kongresi başta olmak üzere bir çok kongre ve genelde icraat edildi.

23 Nisan 1920'de Büyük Millet Meclisinin açılması ile her şehirden 5'er adet milletvekili toplanmış ve milli mücadele buradan yürütülmüştür.


10 Ağustos 1920 Sevr Barış Antlaşması ve Bazı Maddeleri
  • Ordu, Samsun, Tokat, Amasya, Sinop, Çorum, Kayseri'nin doğusu, Çankırı, Ankara, Eskişehir, Bolu, Zonguldak ve Bilecik Osmanlı Devleti'ne bırakılacak. Diğer bölgeler işgalci güçler arasında paylaşılacak.
  • İstanbul, Osmanlı'nın başkenti olarak kalacak lakin Osmanlı Devleti barış şartlarına uymazsa İstanbul'da elinden alınacak.
  • Boğazlar savaş zamanında bile bütün gemilere açık olacak. Uluslararası Boğazlar Komisyonu kurulacak. Türk üyesi bulunmayacak, ayrı bir bütçesi ve bayrağı olacak.
  • Hicaz bağımsız bir devlet olacak, Osmanlı Mısır üzerindeki haklarından feragat edecek.
  • Doğu Anadolu'da kesin olarak bir Ermenistan Devleti kurulacak.
  • Osmanlı ordusu 50 bin kişiyi geçmeyecek, ağır silahlar kullanılmayacak.
  • Maliye tamamen İtilaf Devletleri'nin kontrolünde olacak. Kapitülasyonlardan bütün devletler yararlanacak. Osmanlı Devleti savaş tazminatı ödeyecek.


1661807765795.png

Sevr Antlaşması hukuken geçersiz bir antlaşmadır. Çünkü Mebusan Meclisi tarafından onaylanmamıştır.

Ve Kurtuluş Savaşı başlar..

Kurtuluş Savaşı'nda 3 tane cephe vardır. Doğu Cephesi, Güney Cephesi ve Batı Cephesi.

Doğu Cephesinde Kazım Karabekir Paşa Ermenilere karşı mücadele etmiştir ve 3 Aralık 1920'de Gümrü ve Kars antlaşmaları ile doğu cephesi kapanmıştır. (Lakin Sovyet Rusya'nın Gürcistan ve Ermenistan'ı işgal etmesi sebebi ile Gürcü Antlaşması yürürlülüğe girmedi, onun yerine 1. İnönü Savaşı'ndan sonra yapılan Moskova Antlaşması ile doğu sınırları belirlendi.)

Güney Cephesinde Kuvayı-milliye birlikleri Fransızlara karşı mücadele etmiştir. Antep'te Kılıç Ali Bey, Maraş'ta Sütçü İmam, Urfa'da Yüzbaşı Ali Saip, Adana'da Müftü Hoca Mehmet Efendi sembol isimlerdir. Bu cephede 20 Ekim 1921'de Ankara Antlaşması ile kapanmıştır.

Batı Cephesinde ise Kütahya-Eskişehir Savaşı'nda yenilgi aldık, Onun dışında 1. ve 2. İnönü, Sakarya ve Büyük Taarruz'da da zafere ulaştık. Bu zaferle birlikte TBMM - İngiltere, Fransa ve İtalya ile 11 Ekim 1922'de Mudanya Ateşkes Antlaşmasını imzaladık.

Lozan Konferansı ve Lozan Antlaşması
(20 Kasım 1922 - 24 Temmuz 1923)
Konferansın Nerede Toplanacağı Meselesi:

Mustafa Kemal, Batı Anadolu'da Yunanların yaptığı mezalim ve yağmaların tüm dünya tarafından görülmesini sağlamak ve görüşmelerde daha etkin rol oynamak için konferansın İzmir'de toplanmasını istedi, Ancak daha sonra konferansın tarafsız bir yerde, İsviçre'nin Lozan kentinde toplanmasına karar verilmiştir.

TBMM'yi Temsil Edecek Kişinin Belirlenmesi

Rauf Bey Mondros Mütakeresi'nin intikamını almak istediği için konferansa katılmak istiyordu. Ancak Mustafa Kemal, İsmet Paşa'yı uygun görmüştür. Türk heyetinin başında İsmet Paşa'nın bulunması kararı alındıktan sonra Yusuf Kemal Bey (Tengirşenk) dış işleri bakanlığı görevinden istifa etti ve İsmet Paşa dış işleri bakanı oldu. Çünkü Konferans dış işleri bakanlığı düzeyinde yapılacaktır.

Osmanlı Devleti'nin Konferansa Çağrılması Meselesi

İtilaf Devletleri konferansa Osmanlı Devleti'ni de davet etmiş, Türkleri birbirine düşürme amacı gütmüştür. Türk milletinin tek temsilcisi TBMM'dir, bu ikiliği önlemek adına 1 Kasım 1922'de saltanat kaldırılmıştır. Böylece Osmanlı Devleti resmen sona erdi ve Türkleri temsil eden tek güç TBMM oldu.

Konferansta Taviz Verilmeyecek Konular

İsmet Paşa konferansa gitmeden önce, Doğu Anadolu'da ''Ermeni yurdu'' ve ''kapitülasyonlar'' konusunda taviz verilmemesi hususunda Mustafa Kemal'den bir talimat almıştır.

Lozan Antlaşması'nın Bazı Maddeleri

  1. Kapitülasyonlar tavizsiz bir şekilde tamamen kaldırıldı. Türkiye'de bulunan yabancı işletmelerin Türk kanunlarına tabi olunmasına karar verildi. (Türkiye; ekonomik, siyasal ve hukuksal alanda tam bağımsız bir devlet yolunda önemli bir engeli aşmıştır.
  2. Boğazların idaresini başkanlığını Türk yetkilinin yapacağı uluslararası bir komisyonun üstlenmesine, Boğazların her iki yakasında 15 Km'lik mesafeye kadar olan kısımda Türk askeri bulunmamasına, olağanüstü bir durumda ise bölgeye Türk askerinin sokulması durumuna karar verilmiştir. (Boğazlar komisyonunun kurulması Türkiye'nin egemenlik haklarını zedeleyici bir durumdur. 1936 yılında yapılan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile Türkiye boğazlar üzerindeki hakimiyetini sağlamıştır.)
  3. Lozan Antlaşması TBMM tarafından onaylandıktan 6 ay sonra İtilaf Devletleri İstanbul'u boşaltacaktır. (6 Ekim 1923 tarihinde Türk ordusu İstanbul'a girmiştir.)
  4. Osmanlı Devleti'nin ilk kez 1854'te almaya başladığı dış borçlar, Osmanlı topraklarında kurulan devletler arasında paylaştırılacaktır. Türkiye, kendi payına düşen borçları taksitle ve Türk lirası cinsinden ödeyecektir. (Borçların en son taksiti 1954 yılında ödenmiştir.
  5. Türkiye sınırları içerisinde bulunan bütün azınlıklar, Türk vatandaşı olarak kabul edilecektir. Türkiye'de yaşayan Rumlar ile Yunanistan'da yaşayan Türkler ise mübadele edilecektir.
  6. Türkiye'deki bütün yabancı okullar, Türk Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenleyeceği esaslara göre eğitim faaliyetlerine devam edecektir. (Bu konu daha sonra Fransa ile Türkiye arasında soruna neden olmuş ama Türkiye bunun bir iç mesele olduğunu söyleyerek konuyu kapatmıştır.)
  7. Yunanistan'ın savaş tazminatı olarak Karaağaç kasabasını Türk yönetimine bırakmasına karar verilmiştir.
  8. Fener Rum Patrikhanesi'nin, yabancı kiliselerle ilişki kurmaması şartı ile Türkiye'de kalmasına izin verilmiştir. (Patrikhanenin siyasi yetkileri kaldırıldı, 1926'da kabul edilen Medeni Kanun ile de patrikhanenin evlenme, boşanma ve miras paylaşımı gibi konularda karar verme yetkisi elinden alındı.)
  9. 1921'de yapılan Ankara Antlaşması ile belirlenen sınırlar kabul edildi ve Hatay Fransa'nın mandeterliğindeki Suriye'ye bırakıldı.
  10. Meriç Nehri Türkiye ile Yunanistan arasında sınır kabul edildi. Bozcaada ve Gökçeada Türkiye'ye, Oniki Ada İtalyanlara ve diğer adalar ise Yunanistan'a bırakıldı. Yunanaistan'ın adaları silahlandırmamasına karar verildi.
1661812949177.png
 

Suwariba

80+ Silver
Katılım
30 Mayıs 2020
Mesajlar
2,376
Güzel yazı olmuş elinize sağlık. Ama zaten geçen sene okulda bunları detaylı bir şekilde işlediğimiz için okumadım. Yatağımın yanındaki pencereden gözüken kocaman Türk bayrağına bakarak uyuyacağım galiba :D
 

Margot Robbie

80+ Titanium
Katılım
9 Ocak 2021
Mesajlar
20,438
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
59,939
Konum
Queensland
İsim
Margot Robbie
İlgilendiği Kategoriler
YKS, İskandinav mitolojisi
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Güzel yazı olmuş elinize sağlık. Ama zaten geçen sene okulda bunları detaylı bir şekilde işlediğimiz için okumadım. Yatağımın yanındaki pencereden gözüken kocaman Türk bayrağına bakarak uyuyacağım galiba :D
Burada genel olarak Milli Mücadele öncesi ve sonrasında yapılan antlaşmalara dikkat çekmek istedim. Derslerde görmüş olduğunuz konuları ayrıntılı olarak yazmadım zaten. Tarih konu anlatımı serim var. Bu ayrıntılara orada yer veririm. Teşekkür ederim.
 

Hudzell

80+ Platinum
Katılım
20 Ağustos 2020
Mesajlar
11,591
En İyi Cevap
3
Dahası  
Reaksiyon skoru
21,437
İsim
Hakan
İlgilendiği Kategoriler
Mining, Trading, Kripto, Crack
Eline sağlık.
Lozan antlaşması da gelir mi ?
 

Mırnav

80+ Gold
Katılım
3 Haziran 2020
Mesajlar
5,150
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,710
İsim
SANANE
Böyle özel günlerde milliyetçi damarım asla atmıyor. Ben mi sıkıntılıyım yoksa hayatın zorluĞu daha baskın olduğu için mi? (ekonomi,kültür karıştırmayın. Harbiden zor)
 

Maryo

80+ Platinum
Katılım
4 Temmuz 2020
Mesajlar
16,771
En İyi Cevap
1
Alıntıyı görüntüle

1. Dünya Savaşı sona ermişti ve Osmanlı Devleti yenik ayrılmıştı. 1. Dünya Savaşı'nın sonucunda yapılan Mondros ateşkes antlaşması Osmanlı Devleti için çok ağır şartlar getiriyordu.

Mondros Ateşkes Antlaşması bazı maddeleri:

  • Çanakkale ve İstanbul boğazları açılacak. Karadeniz'e serbestçe geçiş sağlanacak, buradaki istihkamlar (askeri savunma merkezleri) İtilaf Devletleri'nin kontrolünde olacak. (İstanbul ve boğazların fiili işgali gerçekleşti.)
  • Osmanlı ordusu terhis edilecek, orduya ait silah, cephane, savaş gemileri ve askeri taşıtlar İtilaf Devletleri'ne bırakılacaktır. (Osmanlı ordusu 400 binden 50 bine indirildi, böylece Osmanlı Devleti'ni işgal etmek için zemin oluşturuldu.
  • Toros tünelleri, deniz işletmeleri ve demir yolları İtilaf Devletleri'nin kontrolüne bırakılacak, Osmanlı Devleti'nin elindeki telsiz, telefon, telgraf hatları İtilaf Devletleri'nin kontrolüne geçecektir. (Böylece İtilaf Devletleri ülkede haberleşmeyi önleyerek Türk halkının birlikte hareket etmesini engellemeye çalışmıştır.)
  • İtilaf Devletleri güvenliklerini tehdit edecek bir durum ortaya çıktığında istedikleri stratejik bir noktayı işgal edebilecektir. - 7. Madde - ( Mütarekenin en tehlikeli ve ağır maddesidir. İtilaf Devletleri yapacakları işgallere hukuki zemin hazırlamışlardır.
  • Vilayat-ı Sitte'de (Erzurum, Van, Diyarbakır, Elazığ, Sivas, Bitlis) herhangi bir karışıklık çıktığında Antlaşma devletleri bu illeri işgal edebileceklerdir. (Mütarekenin İngilizce metninde bu vilayetler Ermeni vilayetleri olarak geçmektedir. Yani İtilaf Devletleri Doğu Anadolu'da bir Ermenistan Devleti kurmayı planlamaktadır.
Bu antlaşma ile Osmanlı Devleti fiilen sona erdi. Padişah ve hükümet antlaşmaya tepki göstermemiş, İngilizlere güven duyulması gerektiğini belirtmişlerdir.


Mondros Antlaşması Sonrası Anadolu'nun İşgali​


İngiltere

Musul, İskenderun, Urfa, Antep, Maraş, Kars ve Batum, İzmit, Eskişehir, Afyon, Samsun. (Urfa, Antep ve Maraş daha sonra Fransızlara bırakıldı)​
Fransa


Dörtyol, Mersin, Adana, Afyon, Urfa, Antep, Maraş​
İtalya

Antalya, Konya, Bodrum, Kuşadası, Fethiye ve Marmaris​
Yunanistan

İzmir ve Tekirdağ çevresi​


Mustafa Kemal, Mondros Ateşkes antlaşması sırasında Suriye - Filistin cephesinde Yıldırım Orduları Grup Komutanı iken İstanbul'a geldi. İstanbul'a geldiğinde İtilaf Devletleri'nin donanmalarını boğazda görünce ''Geldikleri gibi giderler'' diyerek kararlılığını ortaya koydu.

6 Ay boyunca İstanbul'da kalan Mustafa Kemal, kurtuluşun çarelerini aradı, Padişahta dahil olmak üzere üst düzey makamlarla görüştü, hatta bu zamanda ''Minber'' adında bir gazete dahi çıkardı. Lakin bu işin İstanbul'da olmayacağını anlayınca Anadolu'ya geçme kararı aldı.

16 Mayıs 1919'da Samsun'a doğru yola çıkan Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak bastı. Artık Milli Mücadele başlayabilir, kongreler düzenlenebilir ve halkı Milli Mücadele için hazır hale getirebilirdi.

28 Mayıs Havza Genelgesi, 22 Haziran Amasya Genelgesi, 23 Temmuz Erzurum Kongresi, 4 Eylül Sivas Kongresi başta olmak üzere bir çok kongre ve genelde icraat edildi.

23 Nisan 1920'de Büyük Millet Meclisinin açılması ile her şehirden 5'er adet milletvekili toplanmış ve milli mücadele buradan yürütülmüştür.


10 Ağustos 1920 Sevr Barış Antlaşması ve Bazı Maddeleri
  • Ordu, Samsun, Tokat, Amasya, Sinop, Çorum, Kayseri'nin doğusu, Çankırı, Ankara, Eskişehir, Bolu, Zonguldak ve Bilecik Osmanlı Devleti'ne bırakılacak. Diğer bölgeler işgalci güçler arasında paylaşılacak.
  • İstanbul, Osmanlı'nın başkenti olarak kalacak lakin Osmanlı Devleti barış şartlarına uymazsa İstanbul'da elinden alınacak.
  • Boğazlar savaş zamanında bile bütün gemilere açık olacak. Uluslararası Boğazlar Komisyonu kurulacak. Türk üyesi bulunmayacak, ayrı bir bütçesi ve bayrağı olacak.
  • Hicaz bağımsız bir devlet olacak, Osmanlı Mısır üzerindeki haklarından feragat edecek.
  • Doğu Anadolu'da kesin olarak bir Ermenistan Devleti kurulacak.
  • Osmanlı ordusu 50 bin kişiyi geçmeyecek, ağır silahlar kullanılmayacak.
  • Maliye tamamen İtilaf Devletleri'nin kontrolünde olacak. Kapitülasyonlardan bütün devletler yararlanacak. Osmanlı Devleti savaş tazminatı ödeyecek.


Alıntıyı görüntüle
Sevr Antlaşması hukuken geçersiz bir antlaşmadır. Çünkü Mebusan Meclisi tarafından onaylanmamıştır.

Ve Kurtuluş Savaşı başlar..

Kurtuluş Savaşı'nda 3 tane cephe vardır. Doğu Cephesi, Güney Cephesi ve Batı Cephesi.

Doğu Cephesinde Kazım Karabekir Paşa Ermenilere karşı mücadele etmiştir ve 3 Aralık 1920'de Gümrü ve Kars antlaşmaları ile doğu cephesi kapanmıştır. (Lakin Sovyet Rusya'nın Gürcistan ve Ermenistan'ı işgal etmesi sebebi ile Gürcü Antlaşması yürürlülüğe girmedi, onun yerine 1. İnönü Savaşı'ndan sonra yapılan Moskova Antlaşması ile doğu sınırları belirlendi.)

Güney Cephesinde Kuvayı-milliye birlikleri Fransızlara karşı mücadele etmiştir. Antep'te Kılıç Ali Bey, Maraş'ta Sütçü İmam, Urfa'da Yüzbaşı Ali Saip, Adana'da Müftü Hoca Mehmet Efendi sembol isimlerdir. Bu cephede 20 Ekim 1921'de Ankara Antlaşması ile kapanmıştır.

Batı Cephesinde ise Kütahya-Eskişehir Savaşı'nda yenilgi aldık, Onun dışında 1. ve 2. İnönü, Sakarya ve Büyük Taarruz'da da zafere ulaştık. Bu zaferle birlikte TBMM - İngiltere, Fransa ve İtalya ile 11 Ekim 1922'de Mudanya Ateşkes Antlaşmasını imzaladık.

Lozan Konferansı ve Lozan Antlaşması
(20 Kasım 1922 - 24 Temmuz 1923)
Konferansın Nerede Toplanacağı Meselesi:

Mustafa Kemal, Batı Anadolu'da Yunanların yaptığı mezalim ve yağmaların tüm dünya tarafından görülmesini sağlamak ve görüşmelerde daha etkin rol oynamak için konferansın İzmir'de toplanmasını istedi, Ancak daha sonra konferansın tarafsız bir yerde, İsviçre'nin Lozan kentinde toplanmasına karar verilmiştir.

TBMM'yi Temsil Edecek Kişinin Belirlenmesi

Rauf Bey Mondros Mütakeresi'nin intikamını almak istediği için konferansa katılmak istiyordu. Ancak Mustafa Kemal, İsmet Paşa'yı uygun görmüştür. Türk heyetinin başında İsmet Paşa'nın bulunması kararı alındıktan sonra Yusuf Kemal Bey (Tengirşenk) dış işleri bakanlığı görevinden istifa etti ve İsmet Paşa dış işleri bakanı oldu. Çünkü Konferans dış işleri bakanlığı düzeyinde yapılacaktır.

Osmanlı Devleti'nin Konferansa Çağrılması Meselesi

İtilaf Devletleri konferansa Osmanlı Devleti'ni de davet etmiş, Türkleri birbirine düşürme amacı gütmüştür. Türk milletinin tek temsilcisi TBMM'dir, bu ikiliği önlemek adına 1 Kasım 1922'de saltanat kaldırılmıştır. Böylece Osmanlı Devleti resmen sona erdi ve Türkleri temsil eden tek güç TBMM oldu.

Konferansta Taviz Verilmeyecek Konular

İsmet Paşa konferansa gitmeden önce, Doğu Anadolu'da ''Ermeni yurdu'' ve ''kapitülasyonlar'' konusunda taviz verilmemesi hususunda Mustafa Kemal'den bir talimat almıştır.

Lozan Antlaşması'nın Bazı Maddeleri

  1. Kapitülasyonlar tavizsiz bir şekilde tamamen kaldırıldı. Türkiye'de bulunan yabancı işletmelerin Türk kanunlarına tabi olunmasına karar verildi. (Türkiye; ekonomik, siyasal ve hukuksal alanda tam bağımsız bir devlet yolunda önemli bir engeli aşmıştır.
  2. Boğazların idaresini başkanlığını Türk yetkilinin yapacağı uluslararası bir komisyonun üstlenmesine, Boğazların her iki yakasında 15 Km'lik mesafeye kadar olan kısımda Türk askeri bulunmamasına, olağanüstü bir durumda ise bölgeye Türk askerinin sokulması durumuna karar verilmiştir. (Boğazlar komisyonunun kurulması Türkiye'nin egemenlik haklarını zedeleyici bir durumdur. 1936 yılında yapılan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile Türkiye boğazlar üzerindeki hakimiyetini sağlamıştır.)
  3. Lozan Antlaşması TBMM tarafından onaylandıktan 6 ay sonra İtilaf Devletleri İstanbul'u boşaltacaktır. (6 Ekim 1923 tarihinde Türk ordusu İstanbul'a girmiştir.)
  4. Osmanlı Devleti'nin ilk kez 1854'te almaya başladığı dış borçlar, Osmanlı topraklarında kurulan devletler arasında paylaştırılacaktır. Türkiye, kendi payına düşen borçları taksitle ve Türk lirası cinsinden ödeyecektir. (Borçların en son taksiti 1954 yılında ödenmiştir.
  5. Türkiye sınırları içerisinde bulunan bütün azınlıklar, Türk vatandaşı olarak kabul edilecektir. Türkiye'de yaşayan Rumlar ile Yunanistan'da yaşayan Türkler ise mübadele edilecektir.
  6. Türkiye'deki bütün yabancı okullar, Türk Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenleyeceği esaslara göre eğitim faaliyetlerine devam edecektir. (Bu konu daha sonra Fransa ile Türkiye arasında soruna neden olmuş ama Türkiye bunun bir iç mesele olduğunu söyleyerek konuyu kapatmıştır.)
  7. Yunanistan'ın savaş tazminatı olarak Karaağaç kasabasını Türk yönetimine bırakmasına karar verilmiştir.
  8. Fener Rum Patrikhanesi'nin, yabancı kiliselerle ilişki kurmaması şartı ile Türkiye'de kalmasına izin verilmiştir. (Patrikhanenin siyasi yetkileri kaldırıldı, 1926'da kabul edilen Medeni Kanun ile de patrikhanenin evlenme, boşanma ve miras paylaşımı gibi konularda karar verme yetkisi elinden alındı.)
  9. 1921'de yapılan Ankara Antlaşması ile belirlenen sınırlar kabul edildi ve Hatay Fransa'nın mandeterliğindeki Suriye'ye bırakıldı.
  10. Meriç Nehri Türkiye ile Yunanistan arasında sınır kabul edildi. Bozcaada ve Gökçeada Türkiye'ye, Oniki Ada İtalyanlara ve diğer adalar ise Yunanistan'a bırakıldı. Yunanaistan'ın adaları silahlandırmamasına karar verildi.
Vallaha bu ülke çok şeyler gördü.
Savaştık , aç kaldık , zaferleri gördük bu coğrafyada.
Ama şuan bakıyorum ve insanlar fikirleri için şu toprakları önemsemiyor.
Üzüyor beni.
Herkesin yeniden Zafer Bayramını kutlarım
 

Onurkotlutok05

80+ Gold
Katılım
30 Ocak 2021
Mesajlar
5,162
Böyle özel günlerde milliyetçi damarım asla atmıyor. Ben mi sıkıntılıyım yoksa hayatın zorluĞu daha baskın olduğu için mi? (ekonomi,kültür karıştırmayın. Harbiden zor)
bende aynıyım btw
 

yufuscuk

80+ Silver
Katılım
8 Aralık 2020
Mesajlar
4,364
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,342
Konum
Bende Bilmiyorum
İsim
YUSUF BAĞRIYANIK
Alıntıyı görüntüle

1. Dünya Savaşı sona ermişti ve Osmanlı Devleti yenik ayrılmıştı. 1. Dünya Savaşı'nın sonucunda yapılan Mondros ateşkes antlaşması Osmanlı Devleti için çok ağır şartlar getiriyordu.

Mondros Ateşkes Antlaşması bazı maddeleri:

  • Çanakkale ve İstanbul boğazları açılacak. Karadeniz'e serbestçe geçiş sağlanacak, buradaki istihkamlar (askeri savunma merkezleri) İtilaf Devletleri'nin kontrolünde olacak. (İstanbul ve boğazların fiili işgali gerçekleşti.)
  • Osmanlı ordusu terhis edilecek, orduya ait silah, cephane, savaş gemileri ve askeri taşıtlar İtilaf Devletleri'ne bırakılacaktır. (Osmanlı ordusu 400 binden 50 bine indirildi, böylece Osmanlı Devleti'ni işgal etmek için zemin oluşturuldu.
  • Toros tünelleri, deniz işletmeleri ve demir yolları İtilaf Devletleri'nin kontrolüne bırakılacak, Osmanlı Devleti'nin elindeki telsiz, telefon, telgraf hatları İtilaf Devletleri'nin kontrolüne geçecektir. (Böylece İtilaf Devletleri ülkede haberleşmeyi önleyerek Türk halkının birlikte hareket etmesini engellemeye çalışmıştır.)
  • İtilaf Devletleri güvenliklerini tehdit edecek bir durum ortaya çıktığında istedikleri stratejik bir noktayı işgal edebilecektir. - 7. Madde - ( Mütarekenin en tehlikeli ve ağır maddesidir. İtilaf Devletleri yapacakları işgallere hukuki zemin hazırlamışlardır.
  • Vilayat-ı Sitte'de (Erzurum, Van, Diyarbakır, Elazığ, Sivas, Bitlis) herhangi bir karışıklık çıktığında Antlaşma devletleri bu illeri işgal edebileceklerdir. (Mütarekenin İngilizce metninde bu vilayetler Ermeni vilayetleri olarak geçmektedir. Yani İtilaf Devletleri Doğu Anadolu'da bir Ermenistan Devleti kurmayı planlamaktadır.
Bu antlaşma ile Osmanlı Devleti fiilen sona erdi. Padişah ve hükümet antlaşmaya tepki göstermemiş, İngilizlere güven duyulması gerektiğini belirtmişlerdir.


Mondros Antlaşması Sonrası Anadolu'nun İşgali​


İngiltere

Musul, İskenderun, Urfa, Antep, Maraş, Kars ve Batum, İzmit, Eskişehir, Afyon, Samsun. (Urfa, Antep ve Maraş daha sonra Fransızlara bırakıldı)​
Fransa


Dörtyol, Mersin, Adana, Afyon, Urfa, Antep, Maraş​
İtalya

Antalya, Konya, Bodrum, Kuşadası, Fethiye ve Marmaris​
Yunanistan

İzmir ve Tekirdağ çevresi​


Mustafa Kemal, Mondros Ateşkes antlaşması sırasında Suriye - Filistin cephesinde Yıldırım Orduları Grup Komutanı iken İstanbul'a geldi. İstanbul'a geldiğinde İtilaf Devletleri'nin donanmalarını boğazda görünce ''Geldikleri gibi giderler'' diyerek kararlılığını ortaya koydu.

6 Ay boyunca İstanbul'da kalan Mustafa Kemal, kurtuluşun çarelerini aradı, Padişahta dahil olmak üzere üst düzey makamlarla görüştü, hatta bu zamanda ''Minber'' adında bir gazete dahi çıkardı. Lakin bu işin İstanbul'da olmayacağını anlayınca Anadolu'ya geçme kararı aldı.

16 Mayıs 1919'da Samsun'a doğru yola çıkan Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak bastı. Artık Milli Mücadele başlayabilir, kongreler düzenlenebilir ve halkı Milli Mücadele için hazır hale getirebilirdi.

28 Mayıs Havza Genelgesi, 22 Haziran Amasya Genelgesi, 23 Temmuz Erzurum Kongresi, 4 Eylül Sivas Kongresi başta olmak üzere bir çok kongre ve genelde icraat edildi.

23 Nisan 1920'de Büyük Millet Meclisinin açılması ile her şehirden 5'er adet milletvekili toplanmış ve milli mücadele buradan yürütülmüştür.


10 Ağustos 1920 Sevr Barış Antlaşması ve Bazı Maddeleri
  • Ordu, Samsun, Tokat, Amasya, Sinop, Çorum, Kayseri'nin doğusu, Çankırı, Ankara, Eskişehir, Bolu, Zonguldak ve Bilecik Osmanlı Devleti'ne bırakılacak. Diğer bölgeler işgalci güçler arasında paylaşılacak.
  • İstanbul, Osmanlı'nın başkenti olarak kalacak lakin Osmanlı Devleti barış şartlarına uymazsa İstanbul'da elinden alınacak.
  • Boğazlar savaş zamanında bile bütün gemilere açık olacak. Uluslararası Boğazlar Komisyonu kurulacak. Türk üyesi bulunmayacak, ayrı bir bütçesi ve bayrağı olacak.
  • Hicaz bağımsız bir devlet olacak, Osmanlı Mısır üzerindeki haklarından feragat edecek.
  • Doğu Anadolu'da kesin olarak bir Ermenistan Devleti kurulacak.
  • Osmanlı ordusu 50 bin kişiyi geçmeyecek, ağır silahlar kullanılmayacak.
  • Maliye tamamen İtilaf Devletleri'nin kontrolünde olacak. Kapitülasyonlardan bütün devletler yararlanacak. Osmanlı Devleti savaş tazminatı ödeyecek.


Alıntıyı görüntüle
Sevr Antlaşması hukuken geçersiz bir antlaşmadır. Çünkü Mebusan Meclisi tarafından onaylanmamıştır.

Ve Kurtuluş Savaşı başlar..

Kurtuluş Savaşı'nda 3 tane cephe vardır. Doğu Cephesi, Güney Cephesi ve Batı Cephesi.

Doğu Cephesinde Kazım Karabekir Paşa Ermenilere karşı mücadele etmiştir ve 3 Aralık 1920'de Gümrü ve Kars antlaşmaları ile doğu cephesi kapanmıştır. (Lakin Sovyet Rusya'nın Gürcistan ve Ermenistan'ı işgal etmesi sebebi ile Gürcü Antlaşması yürürlülüğe girmedi, onun yerine 1. İnönü Savaşı'ndan sonra yapılan Moskova Antlaşması ile doğu sınırları belirlendi.)

Güney Cephesinde Kuvayı-milliye birlikleri Fransızlara karşı mücadele etmiştir. Antep'te Kılıç Ali Bey, Maraş'ta Sütçü İmam, Urfa'da Yüzbaşı Ali Saip, Adana'da Müftü Hoca Mehmet Efendi sembol isimlerdir. Bu cephede 20 Ekim 1921'de Ankara Antlaşması ile kapanmıştır.

Batı Cephesinde ise Kütahya-Eskişehir Savaşı'nda yenilgi aldık, Onun dışında 1. ve 2. İnönü, Sakarya ve Büyük Taarruz'da da zafere ulaştık. Bu zaferle birlikte TBMM - İngiltere, Fransa ve İtalya ile 11 Ekim 1922'de Mudanya Ateşkes Antlaşmasını imzaladık.

Lozan Konferansı ve Lozan Antlaşması
(20 Kasım 1922 - 24 Temmuz 1923)
Konferansın Nerede Toplanacağı Meselesi:

Mustafa Kemal, Batı Anadolu'da Yunanların yaptığı mezalim ve yağmaların tüm dünya tarafından görülmesini sağlamak ve görüşmelerde daha etkin rol oynamak için konferansın İzmir'de toplanmasını istedi, Ancak daha sonra konferansın tarafsız bir yerde, İsviçre'nin Lozan kentinde toplanmasına karar verilmiştir.

TBMM'yi Temsil Edecek Kişinin Belirlenmesi

Rauf Bey Mondros Mütakeresi'nin intikamını almak istediği için konferansa katılmak istiyordu. Ancak Mustafa Kemal, İsmet Paşa'yı uygun görmüştür. Türk heyetinin başında İsmet Paşa'nın bulunması kararı alındıktan sonra Yusuf Kemal Bey (Tengirşenk) dış işleri bakanlığı görevinden istifa etti ve İsmet Paşa dış işleri bakanı oldu. Çünkü Konferans dış işleri bakanlığı düzeyinde yapılacaktır.

Osmanlı Devleti'nin Konferansa Çağrılması Meselesi

İtilaf Devletleri konferansa Osmanlı Devleti'ni de davet etmiş, Türkleri birbirine düşürme amacı gütmüştür. Türk milletinin tek temsilcisi TBMM'dir, bu ikiliği önlemek adına 1 Kasım 1922'de saltanat kaldırılmıştır. Böylece Osmanlı Devleti resmen sona erdi ve Türkleri temsil eden tek güç TBMM oldu.

Konferansta Taviz Verilmeyecek Konular

İsmet Paşa konferansa gitmeden önce, Doğu Anadolu'da ''Ermeni yurdu'' ve ''kapitülasyonlar'' konusunda taviz verilmemesi hususunda Mustafa Kemal'den bir talimat almıştır.

Lozan Antlaşması'nın Bazı Maddeleri

  1. Kapitülasyonlar tavizsiz bir şekilde tamamen kaldırıldı. Türkiye'de bulunan yabancı işletmelerin Türk kanunlarına tabi olunmasına karar verildi. (Türkiye; ekonomik, siyasal ve hukuksal alanda tam bağımsız bir devlet yolunda önemli bir engeli aşmıştır.
  2. Boğazların idaresini başkanlığını Türk yetkilinin yapacağı uluslararası bir komisyonun üstlenmesine, Boğazların her iki yakasında 15 Km'lik mesafeye kadar olan kısımda Türk askeri bulunmamasına, olağanüstü bir durumda ise bölgeye Türk askerinin sokulması durumuna karar verilmiştir. (Boğazlar komisyonunun kurulması Türkiye'nin egemenlik haklarını zedeleyici bir durumdur. 1936 yılında yapılan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile Türkiye boğazlar üzerindeki hakimiyetini sağlamıştır.)
  3. Lozan Antlaşması TBMM tarafından onaylandıktan 6 ay sonra İtilaf Devletleri İstanbul'u boşaltacaktır. (6 Ekim 1923 tarihinde Türk ordusu İstanbul'a girmiştir.)
  4. Osmanlı Devleti'nin ilk kez 1854'te almaya başladığı dış borçlar, Osmanlı topraklarında kurulan devletler arasında paylaştırılacaktır. Türkiye, kendi payına düşen borçları taksitle ve Türk lirası cinsinden ödeyecektir. (Borçların en son taksiti 1954 yılında ödenmiştir.
  5. Türkiye sınırları içerisinde bulunan bütün azınlıklar, Türk vatandaşı olarak kabul edilecektir. Türkiye'de yaşayan Rumlar ile Yunanistan'da yaşayan Türkler ise mübadele edilecektir.
  6. Türkiye'deki bütün yabancı okullar, Türk Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenleyeceği esaslara göre eğitim faaliyetlerine devam edecektir. (Bu konu daha sonra Fransa ile Türkiye arasında soruna neden olmuş ama Türkiye bunun bir iç mesele olduğunu söyleyerek konuyu kapatmıştır.)
  7. Yunanistan'ın savaş tazminatı olarak Karaağaç kasabasını Türk yönetimine bırakmasına karar verilmiştir.
  8. Fener Rum Patrikhanesi'nin, yabancı kiliselerle ilişki kurmaması şartı ile Türkiye'de kalmasına izin verilmiştir. (Patrikhanenin siyasi yetkileri kaldırıldı, 1926'da kabul edilen Medeni Kanun ile de patrikhanenin evlenme, boşanma ve miras paylaşımı gibi konularda karar verme yetkisi elinden alındı.)
  9. 1921'de yapılan Ankara Antlaşması ile belirlenen sınırlar kabul edildi ve Hatay Fransa'nın mandeterliğindeki Suriye'ye bırakıldı.
  10. Meriç Nehri Türkiye ile Yunanistan arasında sınır kabul edildi. Bozcaada ve Gökçeada Türkiye'ye, Oniki Ada İtalyanlara ve diğer adalar ise Yunanistan'a bırakıldı. Yunanaistan'ın adaları silahlandırmamasına karar verildi.
Atatürk'ü bu kadar erken kaybetmeseydik emin olun misakı milli sınırlarına ulaşmıştık ve şuan bu halde değildik:(
 
Top Bottom