Neler Yeni

Yardım MONİTÖR ACİL YARDIM!!

svedorn

80+
Smart response ayarını faster yaptıktan sonra:
Bu siteye girip ufoları gözünüzle takip edin. Bu kadar.
Zor olan kısmı bunu başkasıyla paylaşmak yani kamera kaydına almak. Paylaşmanıza gerek yok kendiniz bakabilirsiniz. Ben zaten sonucu biliyorum ghosting üründen ürüne değişen şansa bağlı bie şey değildir (Aynı monitörün farklı panel versiyonları yoksa). Dolayısıyla incelemedeki test ile aynı çıkacak.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Buna niye baktığınızı hiç anlamadım.
Ben de bilmiyorum ki bakmamı söyledi. Doğru mudur değil midir böyle bir şey var mıdır bi fikrim yok.

Fantastiktürk

80+ Silver
En İyi Cevap
1

svedorn

80+
Ne var mıdır?
Hangi ülkede üretildiğine bakmamı söyledi bi arkadaş. Hani bunun bir önemi var mı yok mu ben bilmiyorum ama bakmamı eğer Taiwan ise iyi olduğunu söyledi. Bir de smart response diye bi ayar bulamadım ELMB gibi ayarların genel ismi falan mı o? Eğer öyleyse ELMB var bir de ELMB Sync var ikisi birden açılmıyor. Biri açılıyken biri açılamıyor.

Ne var mıdır?
Bir de Clarity Level var 1 den 5 e kadar. Otomatik 3 ü seçiyor ama artırdıkça parlaklık azalıyor azalttıkça artıyor pek anlayamadım.

Hangi ülkede üretildiğine bakmamı söyledi bi arkadaş. Hani bunun bir önemi var mı yok mu ben bilmiyorum ama bakmamı eğer Taiwan ise iyi olduğunu söyledi. Bir de smart response diye bi ayar bulamadım ELMB gibi ayarların genel ismi falan mı o? Eğer öyleyse ELMB var bir de ELMB Sync var ikisi birden açılmıyor. Biri açılıyken biri açılamıyor.

Bir de Clarity Level var 1 den 5 e kadar. Otomatik 3 ü seçiyor ama artırdıkça parlaklık azalıyor azalttıkça artıyor pek anlayamadım.
ELMB yi açınca ghosting baya oldu kapalıyken sıfır. Hiç yok. Açınca azalması gerekmiyor muydu? :D anlamadım valla

Son düzenleme:

svedorn

80+

ELMB yi açınca ghosting baya oldu kapalıyken sıfır. Hiç yok. Açınca azalması gerekmiyor muydu? :D anlamadım valla
Şimdi biraz çözdüm sadece ELMB yazanı açınca baya artıyor. Variable Refresh Rate var onu açınca G sync i de açabiliyorsun. G Sync açtım yine hiçbi şeyi açmadığım zamankiyle aynı oldu neredeyse.

Fantastiktürk

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Hangi ülkede üretildiğine bakmamı söyledi bi arkadaş. Hani bunun bir önemi var mı yok mu ben bilmiyorum ama bakmamı eğer Taiwan ise iyi olduğunu söyledi.
Gerek yok buna.
Bir de smart response diye bi ayar bulamadım ELMB gibi ayarların genel ismi falan mı o? Eğer öyleyse ELMB var bir de ELMB Sync var ikisi birden açılmıyor. Biri açılıyken biri açılamıyor.

Hıı tamam... Ben Philips alan arkadaşın konusu sandım bunu.

ELMB daha önce bahsettiğim strobe ayarı işte. Hareketli cisimlerin hareket bulanıklığını azaltmaya ve hareketli olmalarına rağmen net görünmelerine yarıyor. Ayar açıkken gördüğünüz ghosting değil strobe crosstalk.
ELMB'yi açıp bu teste girin ve tam ekran yapın. Monitörün üst orta ve alt kısımlarındaki ufoları "gözünüzle takip edin.". Ufolar:
Screenshot_2024-11-14-21-09-50-666_com.android.chrome.png

Üstteki resimdeki gibi birden fazla ise ve bu monitörün ortasındakilere kadar geliyorsa ayarı kapatın ve bir daha açmanıza gerek yok. Alttaki veya ortadaki resimdeki gibi ise "SADECE" oyun oynarken bu ayarı açabilirsiniz. Eğer kötüyse ve uğraşmak istiyorsanız Hz düşürüp tekrar deneyebilirsiniz. İyi olursa düşük Hz olmasına rağmen bu ayar açıkken oyun oynayabilirsiniz.

Ama çok ghosting oluyor demenize bakılırsa maalesef iyi bir strobe yok o monitörde demektir. Ayarı kapatıp bir daha açmayın.

Ghosting ise bu ayarla alakalî değil dediğim gibi. Asus'ta overdrive'ın ismi ne bilmiyorum. Menüleri çekip atarsanız söylerim.

svedorn

80+
Gerek yok buna.

Hıı tamam... Ben Philips alan arkadaşın konusu sandım bunu.

ELMB daha önce bahsettiğim strobe ayarı işte. Hareketli cisimlerin hareket bulanıklığını azaltmaya ve hareketli olmalarına rağmen net görünmelerine yarıyor. Ayar açıkken gördüğünüz ghosting değil strobe crosstalk.
ELMB'yi açıp bu teste girin ve tam ekran yapın. Monitörün üst orta ve alt kısımlarındaki ufoları "gözünüzle takip edin.". Ufolar:
Alıntıyı görüntüle
Üstteki resimdeki gibi birden fazla ise ve bu monitörün ortasındakilere kadar geliyorsa ayarı kapatın ve bir daha açmanıza gerek yok. Alttaki veya ortadaki resimdeki gibi ise "SADECE" oyun oynarken bu ayarı açabilirsiniz. Eğer kötüyse ve uğraşmak istiyorsanız Hz düşürüp tekrar deneyebilirsiniz. İyi olursa düşük Hz olmasına rağmen bu ayar açıkken oyun oynayabilirsiniz.

Ama çok ghosting oluyor demenize bakılırsa maalesef iyi bir strobe yok o monitörde demektir. Ayarı kapatıp bir daha açmayın.

Ghosting ise bu ayarla alakalî değil dediğim gibi. Asus'ta overdrive'ın ismi ne bilmiyorum. Menüleri çekip atarsanız söylerim.
Sadece ELMB diye var bu açıkken G SYNC açılamıyor. Bir de ELMB Sync var bu açıkken G sync açılabiliyor. Hangisini açıp denemeliyim? Yani G SYNC le uyumlu olanla denediğimde ve beraber ikisini açtığımda mı bu attığın sonuç ortaya çıkacak? Eğer G Syncle uyumlu olan ise attığın siteyi açıp hiçbir ayara bu 960 px falan diyene ellemeden tam ekran yaparsam bildiğin kaymak gibi oluyor. Yani dümdüz 0. 3. gibi oluyor. Ama Diğer G syncle uyumsuz olan adı sadece ELMB yi açtığımda da iyi ama çok hafif var yani attığın resimdeki ortadakinden biraz daha az da olsa var.

Son düzenleme:

Fantastiktürk

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Sadece ELMB diye var bu açıkken G SYNC açılamıyor. Bir de ELMB Sync var bu açıkken G sync açılabiliyor. Hangisini açıp denemeliyim? Yani G SYNC le uyumlu olanla denediğimde ve beraber ikisini açtığımda mı bu attığın sonuç ortaya çıkacak? Eğer G Syncle uyumlu olan ise attığın siteyi açıp hiçbir ayara bu 960 px falan diyene ellemeden tam ekran yaparsam bildiğin kaymak gibi oluyor. Yani dümdüz 0. 3. gibi oluyor. Ama Diğer G syncle uyumsuz olan adı sadece ELMB yi açtığımda da iyi ama çok hafif var yani attığın resimdeki ortadakinden bile biraz daha az da olsa var.
Normalde bu strobe'lar VRR ile (G-sync, Free-sync) ile çalışmaz. Bu yüzden ELMB açınca G-sync kapanıyor. İşte bazı firmaların ikisini birden açabildiğiniz strobe özelliği oluyor. Asus'ta da bu ELMB-Sync.

Şimdi sadece VRR'in zaten var ama VRR+strobe'un da bazı ince noktaları olsa gerek. Hz değistiği için muhtemelen strobe performansı da farklı Hz'lerde farklı oluyordur. Ama maalesef ben VRR'dan da VRR+strobe'dan da çok anlamıyorum. Dolayısıyla pek yardımcı olabileceğimi sanmıyorum. Normalde araştırmamı yapar cevap yazardım ama maalesef şu an ona vaktim yok

Düz ELMB için bilmeniz gereken şu: eğer oyunda çok strobe crosstalk yaşıyorsanız ama testte iyi çikıyorsa bunun nedeni FPS'inizin Hz'iniz ile aynı olmaması. Strobe bundan çok etkileniyor. FPS'inizi direk Hz'e yani 310'a sabitleyin ve tekrar deneyin.
Bundan anlayacağınız üzere bu ayar rekabetçi oyunlar için. Yukarıda oyun dedim ama belirtmeyi unutmuşum her oyun için değil.
Ha bir de bu ayarı acınca parlaklık düşmesi gayet normaldir. Tüm strobelarda bu olur.

svedorn

80+
@Fantastiktürk Hocam abimde 14 pro max var kamerası iyidir muhtemelen. Benim telefon dandik. Şu an evde değil gelince ya da en geç yarın ben size: ELMB sync ve G sync açık, ELMB sync açık G sync kapalı, Düz olan Gsync uyumsuz strobe ELMB açık, gibi videoları çekip buradan göndereyim bu testleri yaparak. O attığın iki testi de ayrı ayrı yaparım. Sana sadece bakıp yorumlamak kalır musait olursan. Ben az önce niye baya bi ghosting var demişim anladım tam ekran yapmayı beklemeden direk açar açmaz bakmışım. Tam ekran yapıp 1 saniye bekleyince düzeliyor. Şimdi tekrar iki testi de (ikisi aynı mı değil mi bilmiyorum da) iki ayarla da yaptım tekrar g syncsiz strobe olanda yani çok çok az var. Ortadaki fotonun 1/4 ü kadar belki ondan da az. Bir de 310 a alınca daha da azaldı sanki. Varla yok arasında ya da uyduruyorumdur :D . Ben onu da eklerim. Ben tam doğru değerlendiremiyor da olabilirim. Merak ettiğim için benq zowie nin 240 lık TN panelli bi modelinkine baktım en iyilerden biri diye, dyac aktif haldeyken, neredeyse değil aşağı yukarı birebir aynı diyebilirim onla. O dyacla da G sync açılmıyormuş. dyac 2 varmış o da benim dediğim ELMB sync gibi g syncle de açılıyormuş. Ama izlediğim videodaki normal dyac idi ve neredeyse aynıydı. Benim 300 hz de
şununla aynı oluyor. Benimki mi bi tık iyi videodaki bi inan bilemiyorum ama sanırım bende bi tık daha az gibi.

Fantastiktürk

80+ Silver
En İyi Cevap
1
@Fantastiktürk Hocam abimde 14 pro max var kamerası iyidir muhtemelen. Benim telefon dandik. Şu an evde değil gelince ya da en geç yarın ben size: ELMB sync ve G sync açık, ELMB sync açık G sync kapalı, Düz olan Gsync uyumsuz strobe ELMB açık, gibi videoları çekip buradan göndereyim bu testleri yaparak. O attığın iki testi de ayrı ayrı yaparım. Sana sadece bakıp yorumlamak kalır musait olursan. Ben az önce niye baya bi ghosting var demişim anladım tam ekran yapmayı beklemeden direk açar açmaz bakmışım. Tam ekran yapıp 1 saniye bekleyince düzeliyor. Şimdi tekrar iki testi de (ikisi aynı mı değil mi bilmiyorum da) iki ayarla da yaptım tekrar g syncsiz strobe olanda yani çok çok az var. Ortadaki fotonun 1/4 ü kadar belki ondan da az. Bir de 310 a alınca daha da azaldı sanki. Varla yok arasında ya da uyduruyorumdur :D . Ben onu da eklerim. Ben tam doğru değerlendiremiyor da olabilirim. Merak ettiğim için benq zowie nin 240 lık TN panelli bi modelinkine baktım en iyilerden biri diye, dyac aktif haldeyken, neredeyse değil aşağı yukarı birebir aynı diyebilirim onla. O dyacla da G sync açılmıyormuş. dyac 2 varmış o da benim dediğim ELMB sync gibi g syncle de açılıyormuş. Ama izlediğim videodaki normal dyac idi ve neredeyse aynıydı. Benim 300 hz de
şununla aynı oluyor. Benimki mi bi tık iyi videodaki bi inan bilemiyorum ama sanırım bende bi tık daha az gibi.
Öyleyse güzel. Rekabetçi oyunlarda bayağı avantaj sağlar bu. Bir defa alışın normal monitörle oynamazsınız bir daha. TR forumları kanalları daha strobe'u bilmiyor hocam. Avantajı çok fazla. XG2431 bu alanda çok iyiydi. Umarım elinizdeki de iyidir. Ancak XG2431'deki ayar yelpazesine bakarak bunun o seviye olmadığını tahmin ediyorum.

Yalnız FPS'inizi iyi ayarlamanız lazım. Yoksa sıkıntı çıkarır.

svedorn

80+
Öyleyse güzel. Rekabetçi oyunlarda bayağı avantaj sağlar bu. Bir defa alışın normal monitörle oynamazsınız bir daha. TR dorumları falan daha strobe'u bilmiyor hocam. Avantajı çok fazla.

Yalnız FPS'inizi iyi ayarlamanız lazım. Yoksa sıkıntı çıkarır.
Onu anladım hatta bi yerde gördüm benq nun kendi resmi hesabıyla yorum yapmışlar birisine Eğer Fps hz ile aynı veya yüksek ise bu size bi avantaj sağlıyor açarsanız düz DyAc'ı Ama eğer fps hz den düşük ise o zaman Gsync li olan DyAc2'yi açmak monitörü bi şekilde yavaşlatarak akıcı oyun sunuyor. Böyle bi şey söylemiş. Benim burdan anladığım rekabetçi oyunlarda fpsin hz den yüksekse düz strobe'u açacaksın. Fps düşükse rekabetçiyi bilemiyorum ama diğer oyunlarda Gsyncle uyumlu olanı açacaksın.

1731612967809.png

1731613008921.png

Bunları söylemişler BenQ resmi hesabıyla yorumlarda. İkinciyi göre o zaman oyunda blur yok ise açmaya da gerek yok. Bunu da ufo testine göre söylemeyiz senin de dediğin gibi her oyunda test edip açmak lazım gerekiyorsa. Yani şimdi o videodaki gibiyse bu monitör güzel mi baya yoksa ortalama mı. Tabi sen görmeden bilemezsin de. Ben atacağım yarın gibi zaten. Yeni olduğu için işte kimse incelememiş yapacak bi şey yok. 4-5 ay olmuş bu model çıkalı.

Onu anladım hatta bi yerde gördüm benq nun kendi resmi hesabıyla yorum yapmışlar birisine Eğer Fps hz ile aynı veya yüksek ise bu size bi avantaj sağlıyor açarsanız düz DyAc'ı Ama eğer fps hz den düşük ise o zaman Gsync li olan DyAc2'yi açmak monitörü bi şekilde yavaşlatarak akıcı oyun sunuyor. Böyle bi şey söylemiş. Benim burdan anladığım rekabetçi oyunlarda fpsin hz den yüksekse düz strobe'u açacaksın. Fps düşükse rekabetçiyi bilemiyorum ama diğer oyunlarda Gsyncle uyumlu olanı açacaksın.

1731612967809.png

1731613008921.png

Bunları söylemişler BenQ resmi hesabıyla yorumlarda. İkinciyi göre o zaman oyunda blur yok ise açmaya da gerek yok. Bunu da ufo testine göre söylemeyiz senin de dediğin gibi her oyunda test edip açmak lazım gerekiyorsa. Yani şimdi o videodaki gibiyse bu monitör güzel mi baya yoksa ortalama mı. Tabi sen görmeden bilemezsin de. Ben atacağım yarın gibi zaten. Yeni olduğu için işte kimse incelememiş yapacak bi şey yok. 4-5 ay olmuş bu model çıkalı.
Tabi bunlar böyle dedi diye doğru olmuyor da senin dediklerinle de örtüşüyor benim kafama da yattı cs de açmama konusu hariç

Ancak XG2431'deki ayar yelpazesine bakarak bunun o seviye olmadığını tahmin ediyorum.
Benim onunki hakkında pek bilgim yok ama sen onu iyi biliyorsan yarın bendeki ayarları da atarım, uygulaması varmış onu da indirdim şimdi her şeyi oradan yapılabiliyormuş. Mecbur ayarları da telefonla çekmek gerekiyor zaten SS alınmıyormuş :D videolarla beraber hepsini bir atarım.

Son düzenleme:

Fantastiktürk

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Onu anladım hatta bi yerde gördüm benq nun kendi resmi hesabıyla yorum yapmışlar birisine Eğer Fps hz ile aynı veya yüksek ise bu size bi avantaj sağlıyor açarsanız düz DyAc'ı Ama eğer fps hz den düşük ise o zaman Gsync li olan DyAc2'yi açmak monitörü bi şekilde yavaşlatarak akıcı oyun sunuyor. Böyle bi şey söylemiş. Benim burdan anladığım rekabetçi oyunlarda fpsin hz den yüksekse düz strobe'u açacaksın. Fps düşükse rekabetçiyi bilemiyorum ama diğer oyunlarda Gsyncle uyumlu olanı açacaksın
Hayır. Benq resmi hesabı dediğiniz ssyal mdya ekibi. Bu tarz şeylerin yanlış bilgi vermesi yaygın bir şey.

Strobe için Hz'den yüksek FPS'in nasil bir etkisi olur bilmiyorum ama normal kullanım için bile en iyi deneyim için FPS'iniz Hz ile eşit olmalı. Bu yüzden zaten VRR üzerine bu kadar düşülüyor yıllardır. Günümüzde geldiği noktada da çoğu zaman kullanmak daha mantıklı. Buradan yola çıkarak strobe için de böyle olacaktır diye tahmin ediyorum. Daha detaylı araştırabilirsiniz İngilizceniz varsa.
Bunları söylemişler BenQ resmi hesabıyla yorumlarda. İkinciyi göre o zaman oyunda blur yok ise açmaya da gerek yok. Bunu da ufo testine göre söylemeyiz senin de dediğin gibi her oyunda test edip açmak lazım gerekiyorsa.
Saçmalık 😅 Tam olarak CS'nin ihtiyacı var bu ayara.
Blur olup olmaması oyunla alakalı değil. Strobesuz bir sistemde Hz'iniz çok uçuk değerler değilse hareketli cismlerde daima gözle seçilen bir blur olacaktır.

Ancak örneğin RDR oynuyorsunuz. Bu durumda size görüntü kalitesi mi lazım hareket eden en ufak cismi en net şekilde görmek mi?

Sonuç olarak her oyunda ayrı test etmeue gerek yok. Rekabetçi oynadığinızda açın, yoksa daima kapayın.

Bu arada bu ayar ekranın titremesine neden olur. Bunu çıplak gözle fark edemezsiniz ama fark edemeseniz bile bazı kişilerin gözleri buna hassas olur. Biraz kullandıktan sonra baş ağrısı, göz ağrısı gibi şikayetleriniz olursa bu ayarı kapatın.
Bknz.: ben :(
Yani şimdi o videodaki gibiyse bu monitör güzel mi baya yoksa ortalama mı. Tabi sen görmeden bilemezsin de. Ben atacağım yarın gibi zaten. Yeni olduğu için işte kimse incelememiş yapacak bi şey yok. 4-5 ay olmuş bu model çıkalı.
Muhtemelen başka testler de vardır ama şimdilik güzel duruyor. Strobe konusunda daha bilgili birine danışmanız daha iyi olur ama forumlarda bulma ihtimalinize bayağı düşük veriyorum.
Dediğim gibi normal sartlarda öğrenir gelirim. Bugüne kadar lazım olmadıği için bakmadım ama şu an vaktim yok. Şu son cevapladığim konular da kapansın foruma girmeyeceğim zaten.
Edit: strobe monitörleri falan ezbere bilmememden ve ekstra strobe düzenleme ayarı içerenlerin ayarını yapmadan bahsediyordum.

Son düzenleme:

svedorn

80+
Hayır. Benq resmi hesabı dediğiniz ssyal mdya ekibi. Bu tarz şeylerin yanlış bilgi vermesi yaygın bir şey.

Strobe için Hz'den yüksek FPS'in nasil bir etkisi olur bilmiyorum ama normal kullanım için bile en iyi deneyim için FPS'iniz Hz ile eşit olmalı. Bu yüzden zaten VRR üzerine bu kadar düşülüyor yıllardır. Günümüzde geldiği noktada da çoğu zaman kullanmak daha mantıklı. Buradan yola çıkarak strobe için de böyle olacaktır diye tahmin ediyorum. Daha detaylı araştırabilirsiniz İngilizceniz varsa.

Saçmalık 😅 Tam olarak CS'nin ihtiyacı var bu ayara.
Blur olup olmaması oyunla alakalı değil. Strobesuz bir sistemde Hz'iniz çok uçuk değerler değilse hareketli cismlerde daima gözle seçilen bir blur olacaktır.

Ancak örneğin RDR oynuyorsunuz. Bu durumda size görüntü kalitesi mi lazım hareket eden en ufak cismi en net şekilde görmek mi?

Sonuç olarak her oyunda ayrı test etmeue gerek yok. Rekabetçi oynadığinızda açın, yoksa daima kapayın.

Bu arada bu ayar ekranın titremesine neden olur. Bunu çıplak gözle fark edemezsiniz ama fark edemeseniz bile bazı kişilerin gözleri buna hassas olur. Biraz kullandıktan sonra baş ağrısı, göz ağrısı gibi şikayetleriniz olursa bu ayarı kapatın.
Bknz.: ben :(

Muhtemelen başka testler de vardır ama şimdilik güzel duruyor. Strobe konusunda daha bilgili birine danışmanız daha iyi olur ama forumlarda bulma ihtimalinize bayağı düşük veriyorum.
Dediğim gibi normal sartlarda öğrenir gelirim. Bugüne kadar lazım olmadıği için bakmadım ama şu an vaktim yok. Şu son cevapladığim konular da kapansın foruma girmeyeceğim zaten.
Anlıyorum hocam siz de haklısınız. :D her şeyi bildiğini sanıp hiçbir halttan anlamayan adam çok forumlarda, hatta ülkenin genelinde. O zaman rekabetçilerde açacağız diğerlerinde ise onu kapatıp g sync ile devam fps sürekli hz nin altında olacağı için, 310 hz gibi monitörde yeni oyunlarda full ayarlarda 310 fps verecek bi makine yok benim bildiğim :D Valla sağolun hocam yardımlarınız için son olarak yarın da dediğim videoları atabilirsem atarım.

Fantastiktürk

80+ Silver
En İyi Cevap
1
@svedorn
İncelemesi çıkmış ama hız ile strobe testi yok. Görüntü kalitesi anlamında da sınıfta kalmiş ama bu kstegorideki gördüğüm diğer modellerden daha iyi. Normalde kontrast 1000:1'in altında olur bunda 1100:1. Parlaklik normalde 400'ün altında olur bu 440 mı 480 mi ne. En büyüj sıkıntısı düşük geniş gamutu. %78-80 DCI-P3 gamutu var. sRGB denecek kadar düşuk değil ama iyi değil. Normal monitörlerde en az %91-92 arıyoruz.

Panel modeli de çikmış:

Ancak panel arka aydınlatmasız geliyor. Dolayısıyla Asus nasıl bir arka aydınlatma taktıysa tüm özellikler de ona göre değişecektir. Yani aynı paneli kullanan başka monitörler ile kıyaslayamazsınız.

-
Edit:
Aha düzgün inceleme videosunu da buldum ama Çince 😅:
Yalniz buna PC'den bakmam lazım telden okuyamiyorum. PC açinca bakarim (Sürebilir biraz.).
Ek not: strobe testi yine yok.

Son düzenleme:
Top Bottom