Nicksiz
80+ Gold
- En İyi Cevap
- 2
Dahası
Bana kalırsa sağlam bir PSU var ise ve bilgisayarda sadece oyun oynanıyorsa gereksiz bir alet UPS.
O amaçla kullanılır ona bir şey demedim. AMa bunun için UPS alınmaz.Valla izlediğim oldu Bir kere elektrik kesildi film devam etti 20 dk sonra elektrik geldi kesintisiz izledim.
eline sağlıkMerhaba arkadaşlar,
Faydalı olabileceğini düşündüğüm bir rehber ile karşınızdayım. Biliyorsunuz ki ülkemizde yıl 2021 olsa dahi elektrik kesintileri oldukça yaygın. Elektrik kesildiğinde bilgisayarımızda bir iş yaparken aniden kapanması çok can sıkıcı olabiliyor. Hele akım korumalı prize sahip değilseniz bu durum bilgisayarınıza bile zarar verebilir. İşte bu duruma karşı geliştirilen UPS cihazları sayesinde bilgisayarlarımız kapanmaktan kurtuluyor, işlemlerimize kaldığımız yerden bir süreliğine de olsa devam edebiliyoruz. Bu doğrudan masaüstü bilgisayar kullanıcılarını ilgilendiriyor. Laptop kullanıcılarının böyle bir derdi yok.
1- UPS Cihazı Nedir ?
İngilizce açılımı Uninterruptible Power Supply. Türkçe anlamı "Kesintisiz Güç Kaynağı" olan bu cihaz üzerinde bağlı bulunan sistemlerin korunması ve elektrik kesilmesi durumunda sistemin beslenmesinin bir süre daha devam ettirilmesidir. Akü olarak da düşünebiliriz bu cihazları. UPS cihazları 3 çeşide ayrılır;
OnLine UPS,
Line Interactive UPS,
Off Line UPS.
tabii ki bunları detaylandırıp kafanızı teknik detaylar ile bulandırmayacağım. Kısaca bahsedeğim.
OnLine UPS: Şebekede enerji olsun ya da olmasın yük sürekli olarak evirici üzerinden beslenir. Şebekede enerji olduğu sürece hem aküler şarj edilir, hem de şebeke ile aynı frekansta çalışan evirici yardımıyla yük beslenir. Şebekede kesinti olması durumunda aküden aldığı enerjiyi yüke aktarır. Yükün bu biçimde beslenmesi sırasında şebekeden veya aküden besleniyor olması UPS çıkış gerilim kalitesi ve sürekliliğini değiştirmemektedir. En güncel teknoloji de OnLine UPS cihazlarıdır. Evlerde kullanım için üretilmemişlerdir. Diğerlerine göre oldukça pahalıdırlar.
Line Interactive UPS: Şebeke gerilimi varsa ve belli sınırlar içindeyse bu gerilimi ayarlayarak çıkışına verir. Şebeke konumunda aynı zamanda akülerini de şarj eder. Şebeke konumundayken gerilimin belirlenen sınırların dışında gelmesi durumunda girişteki enerjiyi ayarlayarak çıkışına verirler. Piyasada yaygın ve ucuzdurlar. Ev kullanımı için de uygundur. Bu nedenle çok tercih edilirler.
OffLine UPS: Eski teknoloji olduğundan mütevellit bahsetmeye gerek duymuyorum.
2- Neden UPS Alınmalı Bunu Vakalar İle Örneklendirelim
Vaka 1: Arkadaşlarınızla veya ailenizle güzel bir akşam toplanmışsınız ve bilgisayardan film açıp izliyorsunuz. O da nesi birden elektrikler kesildi. Tüm seyir zevkiniz uçup gitti akşam keyfinize balta vuruldu. Çok can sıkıcı olmalı değil mi ?
Vaka 2: Yarına yetiştirmeniz gereken bir ödeviniz var diyelim. Sayfalarca Word'de yazdınız veya PowerPoint'te çizdiniz. Hop birden elektrikler kesildi. Hay aksi kaydetmeyi de unuttunuz. Elektriklerin geri gelmesini beklemekten başka çareniz yok. Elektrikler geldiğinde de en baştan başlayacaksınız. Ne kadar can sıkıcı öyle değil mi ?
Vaka 3: Açtınız bilgisayarınızı oyun oynuyorsunuz. Tam oyunun en güzel yerinde elektrikler kesildi ve oyun kapandı. Belki de çok uzak bir noktada save aldınız. Oyun zevkinizin bölünmesine mi yanarsınız yoksa aynı yerleri baştan oynamanıza mı. Bu da çok san sıkıcı öyle değil mi ?
Vaka 4: BIOS güncellemesi yapmayı düşündünüz. Tam güncellerken elektrikler gitti. Eskiden böyle olunca o anakart çöp olurdu zor kurtarılırdı. Yeni anakart almak zorunda kalırdı insanlar. Bu da cebe zarardı. Şimdi belki o sorunu çözmüşlerdir bilmiyorum. İşte bu gibi örnekleri kendimiz de çoğaltabiliriz. Neden alınması gerektiğini anlamış olduğunuzu düşünüyorum
3- UPS Cihazı Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim
UPS seçerken karşınıza en çok çıkacak ve bilmeniz gereken terim VA (Volt Amper) değeridir. VA değeri, Watt değerine her zaman eşit veya daha fazla olmasına rağmen, bilgisayarlar ve UPS cihazlarının Watt ve VA değerleri önemli ölçüde farklılık gösterir. Buna göre PSU'nun Watt değerinden en az %20-25 daha fazla VA değeri olan UPS cihazını tercih etmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde UPS yetmeyecektir. Çok fazla teknik ve matematiksel konu var hiçbirine girmiyorum bilmeniz gerekmiyor. Sadece bunu bilmeniz yeterli. Aşağıdaki tabloya bakarak hangi VA değerince UPS seçeceğinizi anlayabilirsiniz.
- 390Watt a kadar tüketim için 650VA UPS yeterli olacaktır.
- 500Watt a kadar tüketim için 850VA UPS yeterli olacaktır.
- 600Watt a kadar tüketim için 1000VA UPS yeterli olacaktır.
- 700Watt a kadar tüketim için 1200VA UPS yeterli olacaktır.
- 900Watt a kadar tüketim için 1500VA UPS yeterli olacaktır.
- 1200Watt a kadar tüketim için 2000VA UPS yeterli olacaktır.
Alınabilecek bazı UPS cihazları:
Umarım faydalı olmuştur. Biliyorum çok sade oldu ama çok teknik detay var olabildiğince sadeleştirmeye çalıştım. Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Doğrudur hocam ben sadece örneklendirdim.O amaçla kullanılır ona bir şey demedim. AMa bunun için UPS alınmaz.
Hepsi öyle olacak diye bir şey yok. Teknoloji şans işidir.S-Link markalı cihazın altındaki bir yorum.
Alıntıyı görüntüle
Sırf ürün değil telefonların sahte ve satıcının itibarı olmadığını söylüyor kaldırmanızı öneririm.Doğrudur hocam ben sadece örneklendirdim.
Mesaj otomatik birleştirildi:
Hepsi öyle olacak diye bir şey yok. Teknoloji şans işidir.