Neler Yeni

Rehber OEM Key, RETAIL Key, MAK Key ve KMS Etkinleştirme Farklılıkları

Farklarını bilmeyen çok kişi olduğu için böyle bir konu açıyorum. Bin bir türlü fikir türemiş. Biri sadece "Retail" orijinal diyor, biri "MAK" keyler sahte keyler diyor. Bu konuda farklarını açıklayacağım. Kullanım bakımından hiçbir farkları yok, hepsi orijinal kullanım sunuyor. Fakat elde ediliş yollarından ve kendileri içerisindeki küçük farklarından dolayı farklı isimlendirmelere sahipler.

1) OEM KEY: (Original Equipment Manufacturer)
Bu keyler, "Yeni bir bilgisayar satın aldığınızda -çoğunlukla laptoplar- içerisinde gelen Windows'a ait keylerdir." diyebiliriz. Fakat günümüzde internet üzerinde OEM adı altında ucuza satılan keyler, esasen MAK key olabiliyor. OEM diye yutturmaya çalışıyorlar. Dikkat etmekte fayda var, sizin kullanımınıza bir etkisi olmuyor. OEM keyler, tek kullanımlıktır ve tek bir PC'ye özeldir. Format sonrası gitmezler. Kendi içerisinde de türlere ayrılır. Bunlar şöyledir:

a) OEM:SLP (System Locked Pre-Installation):
Sisteme dahil gelen lisanslardır, laptoplarda karşımıza çıkar. Cihazın altına yapıştırılmış bir Windows etiketi yoksa muhtemelen OEM:SLP idir. Format işlemlerinin ardından sisteminize herhangi bir lisans anahtarı girmenize gerek kalmadan Windows'u etkinleştirmenize olanak sağlar.

b) OEM:NONSLP (NON System Locked Pre-Installation):
Bilgisayar üreticileri tarafından dağıtılmaktadır. Retail keyler gibi silinip başka bilgisayarlarda kullanılabilirler. Etkinleştirmek için bilgisayarınızın internete bağlı olması gerekmektedir, aksi takdirde hatalar alabilirsiniz.

c) OEM:COA (Certificate Of Authenticity):
Cihazda bulunan Windows etiketi üzerinde yazılı olan lisanstır. Etkinleştirmek için bilgisayarınızın internete bağlı olması gerekmektedir.

2) RETAIL KEY:
Microsoft Store'den veya fiziki mağazalardan satın alabileceğiniz lisans türüdür. Şu aralar çeşitli sitelerde de ucuz fiyata Retail satıyorlar, cidden Retail geldiyse elinize ne mutlu size. Aynı anda tek bilgisayarda kullanılabilirler fakat yeni bir bilgisayara geçerken eski bilgisayarınızdan silip yeni bilgisayarınıza taşıyabilirsiniz. OEM keylerden en büyük farkları bu. OEM key, bir bilgisayara girildikten sonra o bilgisayara özel olur ve başka bilgisayarda kullanılamaz. Retail keyi ise girili olduğu bilgisayardan kaldırdığınız sürece başka bilgisayarlarda da kullanabilirsiniz. Format sonrası gitmezler, en mantıklı ve güvenilir etkinleştirme yolunun bu olduğunu düşünüyorum.

3) MAK KEY: (Multiple Activation Key)
MAK key ile aktivasyon işlemini gerçekleştirmek için esasında internet bağlantısına gerek duymayız. Ticari kuruluşlar, Volume Lisans ürün alırken kaç defa kullanılacağını belirterek alırlar. Bu sayı alan ticari kuruluşa göre değişim gösterir. 50.000 defa kullanılabilecek bir lisans anahtarı satın alındığında aynı keyi 50.000 ayrı bilgisayara girip etkinleştirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Aynı keyi birden fazla kişi aynı anda kullanabiliyorsa büyük ihtimalle MAK idir. MAK keyler, Microsoft tarafından doğrulanmıştır ve tüm ürün güncellemelerini sorunsuz bir şekilde alabilirsiniz. Format sonrası gitmezler. Kullanıcı limiti dolan bir MAK key alırsanız sorun yaşayabilirsiniz, etkinleştirme başarılı olmayabilir. Bu da biraz şans işi olduğu için bu keyleri artık son kullanıcı pek tercih etmiyor. Eğer keyi girdiğinizde bir sorun olmadıysa ve etkinleştirme sıkıntısız şekilde tamamlandıysa zaten bir sıkıntı olmayacaktır, güle güle kullanın.

4) KMS: (Key Management Service)
Microsoft tarafından onaylanmış bir sunucu üzerinden Windows'u etkinleştiren bir lisanstır. Belirli bir sunucu vardır ve bilgisayarlar bağlanır. KMS'de kullanıcıların internete bağlı olmalarına gerek yoktur. Bağlanılan sunucunun internete bağlı olması, çalışması için yeterli olacaktır. Kullanıcılar, 180 günde bir etkinleştirme işlemlerini yenilemek zorundadırlar ve MAK keyle etkinleşmiş kadar geniş haklara sahip değillerdir. KMS, çok sayıda bilgisayar çalıştıran kuruluşlar için uygundur. Lisanlarla tek tek uğraşmak istemeyen kuruluşlar, KMS sistemini tercih ederler. KMSpico gibi uygulamalar ise tersine mühendislikle kendi illegal sunucularını kurup "KMS" ile etkinleştirme yaparlar. Esas sorun bu etkinleştirme değildir, uygulama içerisine sakladıkları zararlılardır. Bu sebepten asla 3. şahıs programlar indirmeyin etkinleştirme için. KMS lisans çeşitleri ise aşağıdaki gibidir:

a) Volume:GVLK (Volume:Generic Volume License Key):
Bu anahtar KMS istemci sistemlerde kullanılır.

b) Volume:CSVLK (Volume:Customer Support Volume License Key):
KMS sistemlerinin sunucularında kullanılan lisanstır. Lisans şartlarına göre belirlenen sayıda KMS istemcilerini etkinleştirebilir.

Sonuç:
"Bana MAK key geldi, off ne yapacağım?" diye bir şey demenize gerek yok, eğer etkinleştirme başarılı olduysa genel kullanım olarak herhangi bir fark sunmayacak size. Ya da "KMS ile etkinleştirdim, CMD komutunu yazınca etkinleştirme süresi 'kalıcı' gözükmüyor. Şimdi Windows'u tam kullanamayacak mıyım?" demenize gerek yok. KMS yöntemi, her seferinde kod yazmayı ve belirli aralıklara bunu tekrar etmeyi gerektirir. Bu Windows'unuzun bozuk olduğu anlamına gelmez. Windows'unuzu etkinleştirdikten sonra CMD'ye girip slmgr -dli komutunu yazarsanız hangi tür lisansa sahip olduğunuz yazacaktır.
 

alperenn01

80+ Silver
Katılım
9 Haziran 2020
Mesajlar
2,985
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,516
İsim
Alperen Ceylan
Instagram
Alperen.cyln
eline sağlık
 

Quill

80+ Silver
Katılım
9 Nisan 2020
Mesajlar
2,161
Dahası  
Reaksiyon skoru
958
İsim
Hakan Can Yıldırım
Kms pico programı hangisine giriyor tam okuyamadım?
 
Katılım
21 Şubat 2021
Mesajlar
77
Çoğu yerde gördüğüm için ve farklarını bilmeyen çok kişi olduğu için böyle bir konu açıyorum.
Bin bir türlü fikir türemiş, biri sadece "Retail" orijinal diyor, biri "MAK" keyler sahte keyler diyor.
Bu konuda farklarını açıklayacağım, kullanım bakımından hiçbir farkları yok, hepsi orijinal kullanım sunuyor.
Fakat elde ediliş yollarından ve kendileri içerisindeki küçük farklarından dolayı farklı isimlendirmelere sahipler.

1) OEM KEY: (Original Equipment Manufacturer)
Bu keyler, "Yeni bir bilgisayar satın aldığınızda -çoğunlukla laptoplar- içerisinde gelen Windows'a ait keylerdir." diyebiliriz.
Fakat günümüzde "Legal sayılmayacak yollarla veya MAK keyleri OEM diye yutturarak ucuza satılmaya çalışılan keylerdir. diyebiliriz.
Aynı anda tek bilgisayarda kullanılabilirler, format sonrası gitmezler. OEM keyler, kendi içerisinde de türlere ayrılır. Bunlar şöyledir:

a) OEM:SLP (System Locked Pre-Installation):
Sisteme dahil gelen lisanslardır, laptoplarda karşımıza çıkar. Cihazın altına yapıştırılmış bir Windows etiketi yoksa muhtemelen OEM:SLP idir.
Format işlemlerinin ardından sisteminize herhangi bir lisans anahtarı girmenize gerek kalmadan Windows'u etkinleştirmenize olanak sağlar.

b) OEM:NONSLP (NON System Locked Pre-Installation):
Bilgisayar üreticileri tarafından dağıtılmaktadır. Retail keyler gibi silinip başka bilgisayarlarda kullanılabilirler.
Etkinleştirmek için bilgisayarınızın internete bağlı olması gerekmektedir, aksi takdirde hatalar alabilirsiniz.

c) OEM:COA (Certificate Of Authenticity):
Cihazda bulunan Windows etiketi üzerinde yazılı olan lisanstır. Etkinleştirmek için bilgisayarınızın internete bağlı olması gerekmektedir.

2) RETAIL KEY:
Microsoft Store'den veya mağazalardan satın alabileceğiniz lisans türüdür. Yani "Store'den ya da kutu ile aldıklarınız." diyebiliriz.
Şu aralar çeşitli sitelerde de "Retail" satıyorlar, "Windows'un sitesinden aldıklarınız ile hemen hemen aynı mantıktadırlar." diyebiliriz.
Aynı anda tek bilgisayarda kullanılabilirler fakat yeni bir bilgisayara geçerken eski bilgisayarınızdan silip yeni bilgisayarınıza taşıyabilirsiniz.
Format sonrası gitmezler, en mantıklı ve güvenilir etkinleştirme yolunun bu olduğunu düşünüyorum.

3) MAK KEY: (Multiple Activation Key)
MAK key ile aktivasyon işlemini gerçekleştirmek için internet bağlantısına gerek duymayız.
Ticari kuruluşlar, "Volume Lisans" ürün alırken kaç defa kullanılacağını belirterek alırlar. Bu sayı alan ticari kuruluşa göre değişim gösterir.
50.000 defa kullanılabilecek bir lisans anahtarı satın alındığında 50.000 ayrı bilgisayara girip etkinleştirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
MAK keyler, Microsoft tarafından doğrulanmış olur ve tüm ürün güncellemelerini sorunsuz bir şekilde alabilirsiniz. Format sonrası gitmezler.
Limiti dolan bir MAK key alırsanız sorun yaşayabilirsiniz, bu da biraz şans işi olduğu için bu keyleri artık son kullanıcı pek tercih edilmiyor.
Eğer keyi girdiğinizde bir sorun olmadıysa ve etkinleştirme sıkıntısız şekilde tamamlandıysa zaten bir sıkıntı olmayacaktır, güle güle kullanın.

4) KMS: (Key Management Service)
Microsoft tarafından onaylanmış bir sunucu üzerinden Windows'u etkinleştiren bir lisanstır. Belirli bir sunucu vardır ve bilgisayarlar bağlanır.
KMS'de kullanıcıların internete bağlı olmalarına gerek yoktur. Bağlanılan sunucunun internete bağlı olması, çalışması için yeterli olacaktır.
Kullanıcılar, 180 günde bir etkinleştirme işlemlerini yenilemek zorundadırlar ve MAK keylerle etkinleşmişler kadar geniş haklara sahip değildir.
KMS, çok sayıda bilgisayar çalıştıran kuruluşlar için uygundur. Lisanlarla tek tek uğraşmak istemeyen kuruluşlar KMS sistemini tercih ederler.
KMSpico gibi uygulamalar kendi sunucularını kurup "KMS" ile etkinleştirme yaparlar. Uygulama içerisinde bulunan zararlıları, sisteme sokarlar.
KMS ile sunucularına bağlanıp etkinleştirmede bir problem yokken indirdiklerinizin sisteme soktukları sıkıntıdır. Mümkün mertebe uzak durun.
KMS lisans çeşitleri ise aşağıdaki gibidir:

a) Volume:GVLK (Volume:Generic Volume License Key):
Bu anahtar KMS istemci sistemlerde kullanılır.

b) Volume:CSVLK (Volume:Customer Support Volume License Key):
KMS sistemlerinin sunucularında kullanılan lisanstır. Bu sistemler, lisans şartlarına göre belirlenen sayıda KMS istemcilerini etkinleştirebilir.

Sonuç:
"Bana MAK key geldi, off ne yapacağım?" diye bir şey demenize gerek yok, genel kullanım olarak herhangi bir farkları yok.
Ya da "KMS yaptım, komutu yazınca 'kalıcı' yazmıyor. Şimdi Windows'u tam kullanamayacak mıyım?" demenize gerek yok.
KMS yöntemi, her seferinde kod yazmaya ve belirli aralıklara bunu tekrar etmenizi gerektirdiği için bir tık uğraştırıcı olabilir.
Kodlar ne kadar 2-3 satır da olsa kimse bununla uğraşmak zorunda değil, bir kere gireyim daha uğraştırmasın diyenler key alabilir.
Lisansı girdikten sonra CMD'ye girip "slmgr -dli" komutunu yazarsanız hangi tür lisansa sahip olduğunuz orada detaylıca yazacaktır.
Hocam bir şey sormak istiyorum, ben şimdi diyelim laptopuma win10 pro lisansı aldım ve etkinleştirdim. Anakarta da yazılır mı o anahtar yoksa eski anahtar mı kalır?
 

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

bilemiyorum altan
Moderatör
Katılım
26 Mart 2020
Mesajlar
17,748
En İyi Cevap
26
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Hocam bir şey sormak istiyorum, ben şimdi diyelim laptopuma win10 pro lisansı aldım ve etkinleştirdim. Anakarta da yazılır mı o anahtar yoksa eski anahtar mı kalır?
Eski anahtardan kastınız nedir? Yeni aldığınız lisans, anakarta yazılacaktır ve format sonrası gitmeyecektir.
 

İsmail Aslan

80+ Gold
Katılım
8 Eylül 2020
Mesajlar
9,592
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
6,745
Konum
Gaziantep
İsim
İsmail aslan
İlgilendiği Kategoriler
Monitör , ekran kartı
Steam
irexaTR
Reddit
İsmailAslanx
Çoğu yerde gördüğüm için ve farklarını bilmeyen çok kişi olduğu için böyle bir konu açıyorum.
Bin bir türlü fikir türemiş, biri sadece "Retail" orijinal diyor, biri "MAK" keyler sahte keyler diyor.
Bu konuda farklarını açıklayacağım, kullanım bakımından hiçbir farkları yok, hepsi orijinal kullanım sunuyor.
Fakat elde ediliş yollarından ve kendileri içerisindeki küçük farklarından dolayı farklı isimlendirmelere sahipler.

1) OEM KEY: (Original Equipment Manufacturer)
Bu keyler, "Yeni bir bilgisayar satın aldığınızda -çoğunlukla laptoplar- içerisinde gelen Windows'a ait keylerdir." diyebiliriz.
Fakat günümüzde "Legal sayılmayacak yollarla veya MAK keyleri OEM diye yutturarak ucuza satılmaya çalışılan keylerdir. diyebiliriz.
Aynı anda tek bilgisayarda kullanılabilirler, format sonrası gitmezler. OEM keyler, kendi içerisinde de türlere ayrılır. Bunlar şöyledir:

a) OEM:SLP (System Locked Pre-Installation):
Sisteme dahil gelen lisanslardır, laptoplarda karşımıza çıkar. Cihazın altına yapıştırılmış bir Windows etiketi yoksa muhtemelen OEM:SLP idir.
Format işlemlerinin ardından sisteminize herhangi bir lisans anahtarı girmenize gerek kalmadan Windows'u etkinleştirmenize olanak sağlar.

b) OEM:NONSLP (NON System Locked Pre-Installation):
Bilgisayar üreticileri tarafından dağıtılmaktadır. Retail keyler gibi silinip başka bilgisayarlarda kullanılabilirler.
Etkinleştirmek için bilgisayarınızın internete bağlı olması gerekmektedir, aksi takdirde hatalar alabilirsiniz.

c) OEM:COA (Certificate Of Authenticity):
Cihazda bulunan Windows etiketi üzerinde yazılı olan lisanstır. Etkinleştirmek için bilgisayarınızın internete bağlı olması gerekmektedir.

2) RETAIL KEY:
Microsoft Store'den veya mağazalardan satın alabileceğiniz lisans türüdür. Yani "Store'den ya da kutu ile aldıklarınız." diyebiliriz.
Şu aralar çeşitli sitelerde de "Retail" satıyorlar, "Windows'un sitesinden aldıklarınız ile hemen hemen aynı mantıktadırlar." diyebiliriz.
Aynı anda tek bilgisayarda kullanılabilirler fakat yeni bir bilgisayara geçerken eski bilgisayarınızdan silip yeni bilgisayarınıza taşıyabilirsiniz.
Format sonrası gitmezler, en mantıklı ve güvenilir etkinleştirme yolunun bu olduğunu düşünüyorum.

3) MAK KEY: (Multiple Activation Key)
MAK key ile aktivasyon işlemini gerçekleştirmek için internet bağlantısına gerek duymayız.
Ticari kuruluşlar, "Volume Lisans" ürün alırken kaç defa kullanılacağını belirterek alırlar. Bu sayı alan ticari kuruluşa göre değişim gösterir.
50.000 defa kullanılabilecek bir lisans anahtarı satın alındığında 50.000 ayrı bilgisayara girip etkinleştirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
MAK keyler, Microsoft tarafından doğrulanmış olur ve tüm ürün güncellemelerini sorunsuz bir şekilde alabilirsiniz. Format sonrası gitmezler.
Limiti dolan bir MAK key alırsanız sorun yaşayabilirsiniz, bu da biraz şans işi olduğu için bu keyleri artık son kullanıcı pek tercih edilmiyor.
Eğer keyi girdiğinizde bir sorun olmadıysa ve etkinleştirme sıkıntısız şekilde tamamlandıysa zaten bir sıkıntı olmayacaktır, güle güle kullanın.

4) KMS: (Key Management Service)
Microsoft tarafından onaylanmış bir sunucu üzerinden Windows'u etkinleştiren bir lisanstır. Belirli bir sunucu vardır ve bilgisayarlar bağlanır.
KMS'de kullanıcıların internete bağlı olmalarına gerek yoktur. Bağlanılan sunucunun internete bağlı olması, çalışması için yeterli olacaktır.
Kullanıcılar, 180 günde bir etkinleştirme işlemlerini yenilemek zorundadırlar ve MAK keylerle etkinleşmişler kadar geniş haklara sahip değildir.
KMS, çok sayıda bilgisayar çalıştıran kuruluşlar için uygundur. Lisanlarla tek tek uğraşmak istemeyen kuruluşlar KMS sistemini tercih ederler.
KMSpico gibi uygulamalar kendi sunucularını kurup "KMS" ile etkinleştirme yaparlar. Uygulama içerisinde bulunan zararlıları, sisteme sokarlar.
KMS ile sunucularına bağlanıp etkinleştirmede bir problem yokken indirdiklerinizin sisteme soktukları sıkıntıdır. Mümkün mertebe uzak durun.
KMS lisans çeşitleri ise aşağıdaki gibidir:

a) Volume:GVLK (Volume:Generic Volume License Key):
Bu anahtar KMS istemci sistemlerde kullanılır.

b) Volume:CSVLK (Volume:Customer Support Volume License Key):
KMS sistemlerinin sunucularında kullanılan lisanstır. Bu sistemler, lisans şartlarına göre belirlenen sayıda KMS istemcilerini etkinleştirebilir.

Sonuç:
"Bana MAK key geldi, off ne yapacağım?" diye bir şey demenize gerek yok, genel kullanım olarak herhangi bir farkları yok.
Ya da "KMS yaptım, komutu yazınca 'kalıcı' yazmıyor. Şimdi Windows'u tam kullanamayacak mıyım?" demenize gerek yok.
KMS yöntemi, her seferinde kod yazmaya ve belirli aralıklara bunu tekrar etmenizi gerektirdiği için bir tık uğraştırıcı olabilir.
Kodlar ne kadar 2-3 satır da olsa kimse bununla uğraşmak zorunda değil, bir kere gireyim daha uğraştırmasın diyenler key alabilir.
Lisansı girdikten sonra CMD'ye girip "slmgr -dli" komutunu yazarsanız hangi tür lisansa sahip olduğunuz orada detaylıca yazacaktır.
Ucuz yollu en iyi etkinleştirme yolu nedir?

Bütçem 50-100tl olabilir.
 

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

bilemiyorum altan
Moderatör
Katılım
26 Mart 2020
Mesajlar
17,748
En İyi Cevap
26
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Ucuz yollu en iyi etkinleştirme yolu nedir?

Bütçem 50-100tl olabilir.
O kadar fazla para vermenize gerek yok:
Güvenemem diyorsanız:
 

İsmail Aslan

80+ Gold
Katılım
8 Eylül 2020
Mesajlar
9,592
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
6,745
Konum
Gaziantep
İsim
İsmail aslan
İlgilendiği Kategoriler
Monitör , ekran kartı
Steam
irexaTR
Reddit
İsmailAslanx
O kadar fazla para vermenize gerek yok:
Güvenemem diyorsanız:
Bunlar hangi key ' e giriyor ?
 

ELECTUS

80+ Silver
Katılım
11 Kasım 2020
Mesajlar
4,285
Eline sağlık.
 
  • Muhteşem
Reaksiyonlar: cici
Katılım
21 Şubat 2021
Mesajlar
77
Eski anahtardan kastınız nedir? Yeni aldığınız lisans, anakarta yazılacaktır ve format sonrası gitmeyecektir.
Laptopta şuan Home Single var. Pro anahtarı yazsam Home Single yerine Prp anahtarı geçer değil mi? Format atarken direk Pro yüklenir mi demek istedim.
 

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

bilemiyorum altan
Moderatör
Katılım
26 Mart 2020
Mesajlar
17,748
En İyi Cevap
26
Bunlar hangi key ' e giriyor ?
Üstteki MAK, alttaki ise sanırım OEM. Tam bir bilgim yok.
Laptopta şuan Home Single var. Pro anahtarı yazsam Home Single yerine Prp anahtarı geçer değil mi? Format atarken direk Pro yüklenir mi demek istedim.
Bunu alabilirsiniz.
 
Katılım
21 Şubat 2021
Mesajlar
77
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
894,553
Mesajlar
8,205,868
Üyeler
138,377
Son üye
cancik1
Top Bottom