Neler Yeni

Rehber OEM Key, RETAIL Key, MAK Key ve KMS Etkinleştirme Farklılıkları

Farklarını bilmeyen çok kişi olduğu için böyle bir konu açıyorum. Pek çok fikir türemiş. Biri "Sadece Retail orijinal." diyor, biri "MAK keyler sahte keyler, format sonrası gidiyor. Almaya değmez." diyor. Hepsi zırva. Kullanım bakımından hiçbir farkları yok, hepsi orijinal kullanım sunuyor. Fakat elde ediliş yollarından ve kendi içlerindeki küçük farklardan dolayı farklı isimlendirmelere sahipler.
Not: CMD'ye girip slmgr -dli komutunu yazarsanız hangi tür lisansa sahip olduğunuzu görebilirsiniz.

1) MAK KEY: (Multiple Activation Key)
Ticari kuruluşlar, Volume Lisans ürün alırken kaç defa kullanılacağını belirterek alırlar. Bu sayı alan ticari kuruluşa göre değişim gösterir. Misal, 1.000 defa kullanılabilecek bir key satın alındığında aynı keyi 1.000 adet farklı bilgisayara girip etkinleştirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Kullanıcı limiti dolan bir MAK key alırsanız sorun yaşayabilirsiniz, etkinleştirme başarılı olmayabilir. Misal, 1.000 cihazlık limiti olan keyi bilgisayarına giren 1.001. kişi iseniz büyük ihtimalle etkinleşmeyecektir. Limite takılıp takılmamak da biraz şans işi olduğu için bu keyleri artık son kullanıcı pek tercih etmiyor. Şayet limite takılmadıysanız ve etkinleştiyse hiçbir sorun yaşatmaz.

Kısacası: Ne tek kullanımlık ne de tek bir PC'ye özel. Aynı keyi birden fazla kişi farklı cihazlarda aynı anda kullanabiliyorsa büyük ihtimalle MAK idir. Format işleminin ardından sisteminize herhangi bir lisans anahtarı girmenize gerek kalmadan Windows'u etkinleştirmenize olanak sağlar.

2) RETAIL KEY:
Microsoft Store'den veya fiziki mağazalardan satın alabileceğiniz lisans türüdür. Şu aralar çeşitli sitelerde de ucuz fiyata Retail satıyorlar, cidden Retail geldiyse elinize ne mutlu size. Tek PC'ye özeldir ama tek kullanımlık değildir. Yeni bir bilgisayara geçerken eski bilgisayarınızdan silip yeni bilgisayarınıza taşıyabilirsiniz. Format işleminin ardından sisteminize herhangi bir lisans anahtarı girmenize gerek kalmadan Windows'u etkinleştirmenize olanak sağlar. En mantıklı etkinleştirme yolunun bu olduğunu düşünüyorum.

3) OEM KEY: (Original Equipment Manufacturer)
Bu keyler, "Yeni bir bilgisayar satın aldığınızda içerisinde gömülü gelen keylerdir. Çoğunlukla laptoplarda oluyor." diyebiliriz. Fakat internet üzerinden satıldığı da oluyor. Günümüzde OEM adı altında MAK key satan çok üçkağıtçı da var. Sizin kullanımınıza bir etkisi olmasa da dikkat etmekte fayda var.

OEM keyler kendi içerisinde türlere ayrılır. Bunlar şöyledir:

a) OEM:SLP (System Locked Pre-Installation):
Sisteme dahil gelen lisanslardır, laptoplarda karşımıza çıkar. Cihazın altına yapıştırılmış bir Windows etiketi yoksa muhtemelen OEM:SLP idir. Retail keyler gibi silinip başka bilgisayarlarda kullanılabilme özelliği yoktur. Tek PC'ye özeldir. Format işleminin ardından sisteminize herhangi bir lisans anahtarı girmenize gerek kalmadan Windows'u etkinleştirmenize olanak sağlar.

b) OEM:NONSLP (NON System Locked Pre-Installation):
Bilgisayar üreticileri tarafından dağıtılmaktadır. Retail keyler gibi silinip başka bilgisayarlarda kullanılabilirler. Format işleminin ardından sisteminize herhangi bir lisans anahtarı girmenize gerek kalmadan Windows'u etkinleştirmenize olanak sağlar. Fakat etkinleştirmek için bilgisayarınızın internete bağlı olması gerekmektedir, aksi takdirde hatalar alabilirsiniz.

c) OEM:COA (Certificate Of Authenticity):
Cihazda bulunan Windows etiketi üzerinde yazılı olan lisanstır. Format işleminin ardından sisteminize herhangi bir lisans anahtarı girmenize gerek kalmadan Windows'u etkinleştirmenize olanak sağlar. Fakat etkinleştirmek için bilgisayarınızın internete bağlı olması gerekmektedir, aksi takdirde hatalar alabilirsiniz.

Kısacası: OEM keyler, tek kullanımlıktır ve NONSLP sürümü hariç tek bir PC'ye özeldir. NONSLP değilse kendi bilgisayarınıza girdikten sonra başka bir cihazda asla çalışmaz. Format işleminin ardından sisteminize herhangi bir lisans anahtarı girmenize gerek kalmadan Windows'u etkinleştirmenize olanak sağlar.

4) KMS: (Key Management Service)
Microsoft tarafından onaylanmış bir sunucu üzerinden Windows'u etkinleştiren bir lisanstır. Belirli bir sunucu vardır ve bilgisayarlar bağlanır. Kullanıcılar, 180 günde bir etkinleştirme işlemlerini yenilemek zorundadırlar. KMS, çok sayıda bilgisayar çalıştıran kuruluşlar için uygundur. Lisanlarla tek tek uğraşmak istemeyen kuruluşlar, KMS sistemini tercih ederler.

KMSpico gibi uygulamalar ise tersine mühendislikle kendi illegal sunucularını kurup KMS yöntemiyle etkinleştirme yaparlar. Esas sorun bu etkinleştirme yönteminde değildir, uygulama içerisine sakladıkları zararlılardadır. Bu sebepten asla 3. şahıs programlar indirmeyin etkinleştirme için. KMS lisans çeşitleri ise aşağıdaki gibidir:

a) Volume:GVLK (Volume:Generic Volume License Key):
Bu anahtar KMS istemci sistemlerde kullanılır.

b) Volume:CSVLK (Volume:Customer Support Volume License Key):
KMS sistemlerinin sunucularında kullanılan lisanstır. Lisans şartlarına göre belirlenen sayıda KMS istemcilerini etkinleştirebilir.

Sonuç:
KMS hariç tüm etkinleştirme yöntemleri kalıcı ve format sonrası gitmeyen bir kullanım sunuyor. Farklılıklarını ise yukarıda açıkladım. "Bana MAK key geldi, off ne yapacağım?" demenize gerek yok, eğer etkinleştirme başarılı olduysa kullanım olarak herhangi bir fark sunmayacak size. Ya da "KMS ile etkinleştirdim, CMD komutunu yazınca etkinleştirme süresi 'kalıcı' gözükmüyor. Şimdi Windows'u tam kullanamayacak mıyım?" demenize gerek yok. KMS yöntemi, her seferinde kod yazmayı ve belirli aralıklara bunu tekrar etmeyi gerektirir. Bu Windows'unuzun bozuk olduğu anlamına gelmez.

alperenn01

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,516
İsim
Alperen Ceylan
Instagram
Alperen.cyln
eline sağlık

Quill

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
979
İsim
Hakan Can Yıldırım
Kms pico programı hangisine giriyor tam okuyamadım?

Hocam bir şey sormak istiyorum, ben şimdi diyelim laptopuma win10 pro lisansı aldım ve etkinleştirdim. Anakarta da yazılır mı o anahtar yoksa eski anahtar mı kalır?

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

vagabond enjoyer
Moderatör
En İyi Cevap
26
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Hocam bir şey sormak istiyorum, ben şimdi diyelim laptopuma win10 pro lisansı aldım ve etkinleştirdim. Anakarta da yazılır mı o anahtar yoksa eski anahtar mı kalır?
Eski anahtardan kastınız nedir? Yeni aldığınız lisans, anakarta yazılacaktır ve format sonrası gitmeyecektir.

İsmail Aslan

80+ Gold
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
6,747
İsim
İsmail aslan
İlgilendiği Kategoriler
Monitör , ekran kartı
Steam
irexaTR
Reddit
İsmailAslanx
Ucuz yollu en iyi etkinleştirme yolu nedir?

Bütçem 50-100tl olabilir.

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

vagabond enjoyer
Moderatör
En İyi Cevap
26
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Ucuz yollu en iyi etkinleştirme yolu nedir?

Bütçem 50-100tl olabilir.
Pek fazla para vermenize gerek yok:

Güvenemem diyorsanız:

İsmail Aslan

80+ Gold
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
6,747
İsim
İsmail aslan
İlgilendiği Kategoriler
Monitör , ekran kartı
Steam
irexaTR
Reddit
İsmailAslanx
Pek fazla para vermenize gerek yok:

Güvenemem diyorsanız:
Bunlar hangi key ' e giriyor ?

ELECTUS

80+ Silver
Eline sağlık.

• Muhteşem
Reaksiyonlar: cici
Eski anahtardan kastınız nedir? Yeni aldığınız lisans, anakarta yazılacaktır ve format sonrası gitmeyecektir.
Laptopta şuan Home Single var. Pro anahtarı yazsam Home Single yerine Prp anahtarı geçer değil mi? Format atarken direk Pro yüklenir mi demek istedim.

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

vagabond enjoyer
Moderatör
En İyi Cevap
26
Bunlar hangi key ' e giriyor ?
Üstteki MAK, alttaki ise sanırım OEM. Tam bir bilgim yok.

Laptopta şuan Home Single var. Pro anahtarı yazsam Home Single yerine Prp anahtarı geçer değil mi? Format atarken direk Pro yüklenir mi demek istedim.
Bunu alabilirsiniz.

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

vagabond enjoyer
Moderatör
En İyi Cevap
26
Top Bottom