Neler Yeni

Rehber OEM Key, RETAIL Key, MAK Key ve KMS Etkinleştirme Farklılıkları

Farklarını bilmeyen çok kişi olduğu için böyle bir konu açıyorum. Bin bir türlü fikir türemiş. Biri sadece "Retail" orijinal diyor, biri "MAK" keyler sahte keyler diyor. Bu konuda farklarını açıklayacağım. Kullanım bakımından hiçbir farkları yok, hepsi orijinal kullanım sunuyor. Fakat elde ediliş yollarından ve kendileri içerisindeki küçük farklarından dolayı farklı isimlendirmelere sahipler.

1) OEM KEY: (Original Equipment Manufacturer)
Bu keyler, "Yeni bir bilgisayar satın aldığınızda -çoğunlukla laptoplar- içerisinde gelen Windows'a ait keylerdir." diyebiliriz. Fakat günümüzde internet üzerinde OEM adı altında ucuza satılan keyler, esasen MAK key olabiliyor. OEM diye yutturmaya çalışıyorlar. Dikkat etmekte fayda var, sizin kullanımınıza bir etkisi olmuyor. OEM keyler, tek kullanımlıktır ve tek bir PC'ye özeldir. Format sonrası gitmezler. Kendi içerisinde de türlere ayrılır. Bunlar şöyledir:

a) OEM:SLP (System Locked Pre-Installation):
Sisteme dahil gelen lisanslardır, laptoplarda karşımıza çıkar. Cihazın altına yapıştırılmış bir Windows etiketi yoksa muhtemelen OEM:SLP idir. Format işlemlerinin ardından sisteminize herhangi bir lisans anahtarı girmenize gerek kalmadan Windows'u etkinleştirmenize olanak sağlar.

b) OEM:NONSLP (NON System Locked Pre-Installation):
Bilgisayar üreticileri tarafından dağıtılmaktadır. Retail keyler gibi silinip başka bilgisayarlarda kullanılabilirler. Etkinleştirmek için bilgisayarınızın internete bağlı olması gerekmektedir, aksi takdirde hatalar alabilirsiniz.

c) OEM:COA (Certificate Of Authenticity):
Cihazda bulunan Windows etiketi üzerinde yazılı olan lisanstır. Etkinleştirmek için bilgisayarınızın internete bağlı olması gerekmektedir.

2) RETAIL KEY:
Microsoft Store'den veya fiziki mağazalardan satın alabileceğiniz lisans türüdür. Şu aralar çeşitli sitelerde de ucuz fiyata Retail satıyorlar, cidden Retail geldiyse elinize ne mutlu size. Aynı anda tek bilgisayarda kullanılabilirler fakat yeni bir bilgisayara geçerken eski bilgisayarınızdan silip yeni bilgisayarınıza taşıyabilirsiniz. OEM keylerden en büyük farkları bu. OEM key, bir bilgisayara girildikten sonra o bilgisayara özel olur ve başka bilgisayarda kullanılamaz. Retail keyi ise girili olduğu bilgisayardan kaldırdığınız sürece başka bilgisayarlarda da kullanabilirsiniz. Format sonrası gitmezler, en mantıklı ve güvenilir etkinleştirme yolunun bu olduğunu düşünüyorum.

3) MAK KEY: (Multiple Activation Key)
MAK key ile aktivasyon işlemini gerçekleştirmek için esasında internet bağlantısına gerek duymayız. Ticari kuruluşlar, Volume Lisans ürün alırken kaç defa kullanılacağını belirterek alırlar. Bu sayı alan ticari kuruluşa göre değişim gösterir. 50.000 defa kullanılabilecek bir lisans anahtarı satın alındığında aynı keyi 50.000 ayrı bilgisayara girip etkinleştirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Aynı keyi birden fazla kişi aynı anda kullanabiliyorsa büyük ihtimalle MAK idir. MAK keyler, Microsoft tarafından doğrulanmıştır ve tüm ürün güncellemelerini sorunsuz bir şekilde alabilirsiniz. Format sonrası gitmezler. Kullanıcı limiti dolan bir MAK key alırsanız sorun yaşayabilirsiniz, etkinleştirme başarılı olmayabilir. Bu da biraz şans işi olduğu için bu keyleri artık son kullanıcı pek tercih etmiyor. Eğer keyi girdiğinizde bir sorun olmadıysa ve etkinleştirme sıkıntısız şekilde tamamlandıysa zaten bir sıkıntı olmayacaktır, güle güle kullanın.

4) KMS: (Key Management Service)
Microsoft tarafından onaylanmış bir sunucu üzerinden Windows'u etkinleştiren bir lisanstır. Belirli bir sunucu vardır ve bilgisayarlar bağlanır. KMS'de kullanıcıların internete bağlı olmalarına gerek yoktur. Bağlanılan sunucunun internete bağlı olması, çalışması için yeterli olacaktır. Kullanıcılar, 180 günde bir etkinleştirme işlemlerini yenilemek zorundadırlar ve MAK keyle etkinleşmiş kadar geniş haklara sahip değillerdir. KMS, çok sayıda bilgisayar çalıştıran kuruluşlar için uygundur. Lisanlarla tek tek uğraşmak istemeyen kuruluşlar, KMS sistemini tercih ederler. KMSpico gibi uygulamalar ise tersine mühendislikle kendi illegal sunucularını kurup "KMS" ile etkinleştirme yaparlar. Esas sorun bu etkinleştirme değildir, uygulama içerisine sakladıkları zararlılardır. Bu sebepten asla 3. şahıs programlar indirmeyin etkinleştirme için. KMS lisans çeşitleri ise aşağıdaki gibidir:

a) Volume:GVLK (Volume:Generic Volume License Key):
Bu anahtar KMS istemci sistemlerde kullanılır.

b) Volume:CSVLK (Volume:Customer Support Volume License Key):
KMS sistemlerinin sunucularında kullanılan lisanstır. Lisans şartlarına göre belirlenen sayıda KMS istemcilerini etkinleştirebilir.

Sonuç:
"Bana MAK key geldi, off ne yapacağım?" diye bir şey demenize gerek yok, eğer etkinleştirme başarılı olduysa genel kullanım olarak herhangi bir fark sunmayacak size. Ya da "KMS ile etkinleştirdim, CMD komutunu yazınca etkinleştirme süresi 'kalıcı' gözükmüyor. Şimdi Windows'u tam kullanamayacak mıyım?" demenize gerek yok. KMS yöntemi, her seferinde kod yazmayı ve belirli aralıklara bunu tekrar etmeyi gerektirir. Bu Windows'unuzun bozuk olduğu anlamına gelmez. Windows'unuzu etkinleştirdikten sonra CMD'ye girip slmgr -dli komutunu yazarsanız hangi tür lisansa sahip olduğunuz yazacaktır.
 
Katılım
24 Aralık 2020
Mesajlar
227
Dahası  
Reaksiyon skoru
42
İsim
Mert Bekar
%25 benzerlik, %75 farklılık, sadece bağlantı şekli aynı, bu da "KMS (Key Managent Service)", çok farklılar.
Zararlıların hiçbirini sokmuyor, bot haline getirmiyor, kaynak sömürmüyor, sistem ve güncelleme sorunu yaşatmıyor.
Sürekli sunucuya bağlanıp kendi süresini yenilemiyor, bağlanılan IP adresi farklı, sadece kodları girerken bağlantın oluyor.

"Şu aralar çeşitli sitelerde de 'Retail' satıyorlar, 'Windows'un sitesinden aldıklarınız ile hemen hemen aynı mantıktadırlar.' diyebiliriz."

Dediğim kodu yazıp lisansınızın ayrıntılarını atarsanız ona göre bir şey diyebiliriz.
kodu yazdım text dosyası gibi bişey geldi çok şey yazıyor size hangi bilgiyi atayım veya texti özelden size mi atayım
 

ksilem

80+
Katılım
8 Ocak 2022
Mesajlar
7
Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
Ömer Senol
@Kerem hocam merhaba,

Ben yeni aldığım freedos sisteme eski laptopumdaki windows 10'u nasıl taşıyabilirim? Klonlamak vardı aklımda ama mantıklı bir yolu vardır mutlaka,

Teşekkür ederiz faydalı bilgileriniz için,
 
Katılım
3 Nisan 2020
Mesajlar
4,720
Çoğu yerde gördüğüm için ve farklarını bilmeyen çok kişi olduğu için böyle bir konu açıyorum.
Bin bir türlü fikir türemiş, biri sadece "Retail" orijinal diyor, biri "MAK" keyler sahte keyler diyor.
Bu konuda farklarını açıklayacağım, kullanım bakımından hiçbir farkları yok, hepsi orijinal kullanım sunuyor.
Fakat elde ediliş yollarından ve kendileri içerisindeki küçük farklarından dolayı farklı isimlendirmelere sahipler.

1) OEM KEY: (Original Equipment Manufacturer)
Bu keyler, "Yeni bir bilgisayar satın aldığınızda -çoğunlukla laptoplar- içerisinde gelen Windows'a ait keylerdir." diyebiliriz.
Fakat günümüzde "Legal sayılmayacak yollarla veya MAK keyleri OEM diye yutturarak ucuza satılmaya çalışılan keylerdir. diyebiliriz.
Aynı anda tek bilgisayarda kullanılabilirler, format sonrası gitmezler. OEM keyler, kendi içerisinde de türlere ayrılır. Bunlar şöyledir:

a) OEM:SLP (System Locked Pre-Installation):
Sisteme dahil gelen lisanslardır, laptoplarda karşımıza çıkar. Cihazın altına yapıştırılmış bir Windows etiketi yoksa muhtemelen OEM:SLP idir.
Format işlemlerinin ardından sisteminize herhangi bir lisans anahtarı girmenize gerek kalmadan Windows'u etkinleştirmenize olanak sağlar.

b) OEM:NONSLP (NON System Locked Pre-Installation):
Bilgisayar üreticileri tarafından dağıtılmaktadır. Retail keyler gibi silinip başka bilgisayarlarda kullanılabilirler.
Etkinleştirmek için bilgisayarınızın internete bağlı olması gerekmektedir, aksi takdirde hatalar alabilirsiniz.

c) OEM:COA (Certificate Of Authenticity):
Cihazda bulunan Windows etiketi üzerinde yazılı olan lisanstır. Etkinleştirmek için bilgisayarınızın internete bağlı olması gerekmektedir.

2) RETAIL KEY:
Microsoft Store'den veya mağazalardan satın alabileceğiniz lisans türüdür. Yani "Store'den ya da kutu ile aldıklarınız." diyebiliriz.
Şu aralar çeşitli sitelerde de "Retail" satıyorlar, "Windows'un sitesinden aldıklarınız ile hemen hemen aynı mantıktadırlar." diyebiliriz.
Aynı anda tek bilgisayarda kullanılabilirler fakat yeni bir bilgisayara geçerken eski bilgisayarınızdan silip yeni bilgisayarınıza taşıyabilirsiniz.
Format sonrası gitmezler, en mantıklı ve güvenilir etkinleştirme yolunun bu olduğunu düşünüyorum.
3 yıl kadar önce Yazılım Budur sitesinden Lisans Anahtarı almıştım. O gün bu gündür kullanıyorum, sorun olmadı. Fakat aklıma geldi, CMD'den kontrol ettiğimde Volume Mak olarak gözüküyor. Kalan; 1001 deneme hakkı yazıyor.
Daha önce key alıpta bu tip bir key çıkan oldu mu acaba? Yeni bir key almalı mıyım, herhangi bir sorun olur mu?
 

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

bilemiyorum altan
Moderatör
Katılım
26 Mart 2020
Mesajlar
17,766
En İyi Cevap
26
3 yıl kadar önce Yazılım Budur sitesinden Lisans Anahtarı almıştım. O gün bu gündür kullanıyorum, sorun olmadı. Fakat aklıma geldi, CMD'den kontrol ettiğimde Volume Mak olarak gözüküyor. Kalan; 1001 deneme hakkı yazıyor.
Daha önce key alıpta bu tip bir key çıkan oldu mu acaba? Yeni bir key almalı mıyım, herhangi bir sorun olur mu?
MAK key imiş, OEM diye MAK satan çok oluyor. Girdiğinizde çalıştıysa bir sorun yaşatmaz, çalışmış zaten. Konuda detaylıca yazıyor.
 

HP Kullanıcısı

80+ Bronze
Katılım
3 Haziran 2021
Mesajlar
768

@𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

hocam benim lisansım RETAIL yazıyor niye hocam. Microsoft'tan lisans aldığım için mi yazıyor?


1644088638207.png

 
Katılım
3 Nisan 2020
Mesajlar
4,720
MAK key imiş, OEM diye MAK satan çok oluyor. Girdiğinizde çalıştıysa bir sorun yaşatmaz, çalışmış zaten. Konuda detaylıca yazıyor.
Mail attım Retail ile değiştirebilir misiniz diye ama, cevap vermezler herhalde 2.5 yıldan fazla olmuş😀
Peki etkinleştirildikten sonra sorun olma ihtimali var mı peki hocam?
Mesela 2.5 yıldan fazla olmuş, sorun olur mu yine?
 

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

bilemiyorum altan
Moderatör
Katılım
26 Mart 2020
Mesajlar
17,766
En İyi Cevap
26
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
905,880
Mesajlar
8,295,669
Üyeler
140,572
Son üye
demo_denizz
Top Bottom