Neler Yeni

Oyun dışı sistem tavsiyesi R 9900x

emrecyln

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
1
İsim
Emre Ceylan
Hocam selamlar, ben debugging ve sanal makine yoğun çalıştığımdan imzamdaki sistemi topladım, ekran kartı zevk meselesi 3440x1440 monitör kullandığımdan 3060 vb. de kullanabilirdim. Sanal makine ve debug işlemleri çok RAM yiyor ve rahat çalışmak için işlemcinin çok çekirdekli olması gerekiyor. İşlemci tarafında eğer DDR5 benim için önemli değil diyorsanız 12k civarından 5950X bulabilirsiniz ki DDR5 sistem olmayacağı için baya ucuza gelecektir. Eğer DDR5 kullanmak istiyorsanız 7000 serisinden 7900X3D ya da 9000 serisinden 9950X veya 9900X kullanabilirsiniz. 7950X, 7900X ve 7950X3D önermiyorum çünkü bu işlemcileri soğutmak çok güç. İntel tercih etmiyorum. Ryzen işlemleri rahatça tak çalıştır kullanabiliyorsunuz.

Overclock derdiniz yoksa ve yayıncı vs. değilseniz, çok sayıda porta ihtiyacınız yoksa mATX, E-ATX farketmeksizin işlemcinizin gücünü karşılayacak herhangi bir anakart kullanabilirsiniz, ?950X olmadığı sürece 8x1 Beslemesi CPU için yeterlidir. Dolayısıyla VRM değerlerine buna göre bakın.

Bahsini ettiğim işlemciler için iyi bir hava soğutma yeterlidir.

Ne yazılımı için kullanacağınızı belirtirseniz daha detaylı bir şekilde yardımcı olabilirim.
Selamlar, .net developerım, benim de debugging ve localimde çalıştırdığım docker container sebebiyle bolca bellek ve işlemci gücüne ihtiyacım var.

Açıkçası DDR5 bir sistem olsun istiyorum. O yüzden işlemci tarafında çıkabileceğim maksimum olan 9900x de karar vermek üzereyim. Bunun dışında şimdilik bir ekran kartı takmayı düşünmüyorum. Anakart tarafında ise geleceği olan bir tercih yapmak istiyorum. Anakart, kasa ve işlemci soğutucu tarafında çokça soru işaretim var. Kafamda netleşen parçaların sayısı aşağıda görüldüğü gibi çok az :) Listeyi birlikte tamamlamak isterim.

Ryzen 9900x
Samsung 990 Pro
Mesaj otomatik birleştirildi:

9700X, 9900X gibi işlemciler oyun konusunda zayıftır. Hatta intelin K işlemcileri bile daha iyidir. Harici ekran kartı gerektirebilir. CS 2 gibi oyunlar için dedim.
Oyun performansı hiç önemli değil ilk aşamada

canomer

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
22
İsim
Can Ömer
Selamlar, .net developerım, benim de debugging ve localimde çalıştırdığım docker container sebebiyle bolca bellek ve işlemci gücüne ihtiyacım var.

Açıkçası DDR5 bir sistem olsun istiyorum. O yüzden işlemci tarafında çıkabileceğim maksimum olan 9900x de karar vermek üzereyim. Bunun dışında şimdilik bir ekran kartı takmayı düşünmüyorum. Anakart tarafında ise geleceği olan bir tercih yapmak istiyorum. Anakart, kasa ve işlemci soğutucu tarafında çokça soru işaretim var. Kafamda netleşen parçaların sayısı aşağıda görüldüğü gibi çok az :) Listeyi birlikte tamamlamak isterim.

Ryzen 9900x
Samsung 990 Pro
Mesaj otomatik birleştirildi:

Oyun performansı hiç önemli değil ilk aşamada
Bütçenizi aşmayacaksa ve geleceğe yönelik sistem toplamak istiyorsanız X870 serisinden bir anakart toplamanızı şiddetle tavsiye ederim. Malesef X870 için henüz ITX, mATX formları veya AM5 için B850 modelleri henüz piyasada yok. Ayrıca anakart 9900X için en kötü 14-15 FAZ olmalı, X870 serisine çok hakim değilim ama şu anda piyasada bu serideki hiçbir kartın bu değerin altında olduğunu sanmıyorum.

990 Pro SSD PCIe 4.0, yeni anakartlarda PCIe eskiye dönük olarakta çalıştığından problem yaşamazsınız ancak Gen5 SSD ler de mevcut.

Muhtemelen VS Code açıp uzun uzun kod satırlarına bakıyorsunuz, sizin için çift monitör ya da UW yüksek çözünürlük monitör şart gibi, az buçuk oyunda oynarım diyorsanız bence 3070-4060ti arasında bir ekran kartı almanız iyi olur.

RAM ler için 64GB boyutta uyumlu çalışacak kitler genelde maksimum 6000 MHz civarında oluyor. Uzun ömürlülük açısından Kingston'un iyi olduğunu düşünüyorum.

Soğutucu için iyi bir sıvı soğutma almadığınız sürece iyi bir high-end hava soğutucu almanızı öneririm. Noctua NH-D15 güzel alet ancak fiyatını haketmiyor ve şu aralar piyasada bulması zor. Ben ThermalRight Phantom Spirit 120 EVO kullanıyorum ancak CPU load durumunda ses yapıyor. Sıvı soğutucu için arctic liquid freezer iii 360 bence kendi klasmanında F/P bir ürün ancak fazla da kaçabilir, onu bilen arkadaşlara da bir danışmak lazım. Şuradan her türlü olasılığa karşı test sonuçlarını görebilirsiniz

Kasa hava alan bir kasa olsun, anakartınıza ve zevkinize uysun yeter

Eğer üst seviye bir ekran kartı kullanmayacaksanız bu sistem aşağı yukarı 350-400 w harcayacaktır, ancak her duruma karşın 650W bir PSU işinizi görecektir. Gelecekte iyi bir ekran kartı alırım diyorsanız 1000W a kadar düşünebilirsiniz.

Parça parça toplayalım diyorsanız çok uzun iş :D orası size kalmış, düşündüğünüz parçalarla alakalı tek tek forumda araştırma yaparsanız mutlaka konuşulmuştur.

LoserIl

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Ekran kartı eğer çok az kullanılacaksa ikinci el RX 5700 XT bile iş görür istersen. İşlemci olarak kesinlikle AMD tercih et. Oyun dışı performansı iyi olan işlemcileri de var

emrecyln

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
1
İsim
Emre Ceylan
Ekran kartı eğer çok az kullanılacaksa ikinci el RX 5700 XT bile iş görür istersen. İşlemci olarak kesinlikle AMD tercih et. Oyun dışı performansı iyi olan işlemcileri de var
İşlemci zaten net. Anakart ve soğutma tarafında tavsiyen olur mu?

LoserIl

80+ Gold
En İyi Cevap
1

LoserIl

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Şuan şok yaşıyorum. 2000 liralık manyak bir soğutucu vardı onu önerecektim 3500 lira civarına çıkmış... Frost Commander önerecektim manyak bir soğutma senin için de gayet yeterli olurdu ama ne olduysa en ucuz Satıcı kaldırmış satıştan diğerleri de pahalıya satıyor. Bekleyebilirsen geri düşer belki fiyatı

emrecyln

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
1
İsim
Emre Ceylan
Şuan şok yaşıyorum. 2000 liralık manyak bir soğutucu vardı onu önerecektim 3500 lira civarına çıkmış... Frost Commander önerecektim manyak bir soğutma senin için de gayet yeterli olurdu ama ne olduysa en ucuz Satıcı kaldırmış satıştan diğerleri de pahalıya satıyor. Bekleyebilirsen geri düşer belki fiyatı
Bu işlemci için 360mm öneriliyor.

LoserIl

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Bu işlemci için 360mm öneriliyor.
Frost Commander alacağın ortalama düzey bir 360mm'den daha iyi. Sana şöyle diyeyim; bu modelin bir düşük modeli bile piyasanın en iyi sıvı soğutmalarından birisi olan ARCTIC Liquid Freezer serisinin 280mm modeliyle yarışıyor. Frost hem bahsettiğim testte kullanılan dan daha iyi hem de arctic 280mm çoğu orta düzey 360mm'ye denk veya daha iyi.

emrecyln

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
1
İsim
Emre Ceylan
Frost Commander alacağın ortalama düzey bir 360mm'den daha iyi. Sana şöyle diyeyim; bu modelin bir düşük modeli bile piyasanın en iyi sıvı soğutmalarından birisi olan ARCTIC Liquid Freezer serisinin 280mm modeliyle yarışıyor. Frost hem bahsettiğim testte kullanılan dan daha iyi hem de arctic 280mm çoğu orta düzey 360mm'ye denk veya daha iyi.
Alet karaborsa olmuş sanırım :) Maksimum 3k civarı tavsiyen ne olur?

Top Bottom