Pc Açılıyor ama Görüntü Gelmiyor.

kachow

80+
Reaksiyon skoru
2
Bir süredir evde yoktum ve geldiğimde bilgisayarın normal şekilde açıldığını ama görüntü gelmediğini fark ettim. Önce monitörde problem olabileceğini düşünüp ekran kartını televizyona bağladım, çalışmadı. Kabloyu değiştirdim, çalışmadı. Tek RAM'i söküp denedim çalışmadı. Birinin bozuk olduğunu bildiğim 2 farklı ekran kartı denedim yine çalışmadı. Bozuk olan ekran kartında bozuk olsa da görüntü geliyordu ama bu sefer hiç gelmedi. Diğer ekran kartı da bayağı bir eskiydi güç girişi falan da yoktu ama o da çalışmadı. 1050 Ti kartta ışıkları yanıyor fakat fanı dönmüyor. Diğerlerinde ışık yok zaten. Sadece fanları dönüyor. Anakartta bilgisayar açılırken CPU ışığı yanıyor 2-3 saniye sonra sönüyor ve VGA ışığı yanmaya başlıyor. Sorunun neyde olduğunu nasıl anlarım?

Sistemim:

GTX 1050 Ti.
Ryzen 5 1500X.
Corsair 2x8GB 2400MHz.
A320M Pro VD/S

Statik elektirikten olabilir yotubede anakart statik elektrik boşaltma falan var onları bi denemeni öneririm

hocam nvidia alınmaz ya amd 9060xt alsaydın böyle olmazdı! - şaka bir yana saçma gelebilir ama sistemi farklı bir prizde kurmayı dener misin benim kardeşiminde bilgisayarı açılıyordu görüntü gelmiyordu farklı odada ki prizde dizince çalışmıştı

İşe yaramadı hocam.
reis daha pek bilgim yok ama yapay zekaya sordum şunları söyledi bi dene istersen

1. Anakartın BIOS'unu Sıfırla (Clear CMOS)

Evde yokken şebekedeki anlık dalgalanmalar anakartın BIOS ayarlarını sapıtmış olabilir. BIOS'u tamamen sıfırlamak donanım tanıma sürecini baştan başlatır.

• Bilgisayarın fişini çek.
  • Anakartın üzerindeki yuvarlak parmak pil büyüklüğündeki BIOS pilini çıkart.
  • Güç tuşuna 4-5 kez bas-çek yaparak içindeki elektriği iyice bitir.
  • 5-10 dakika bekledikten sonra pili geri tak, fişi bağla ve çalıştır.

2. PCI Express Slotunu ve Kart Pinlerini Temizle

Tozlanma veya nemlenme, kartın anakarta tam oturmasını engelleyebilir.

• 1050 Ti kartını sök. Altındaki sarı renkli pinleri (anakarta giren kısım) yumuşak bir okul silgisiyle nazikçe sil ve parmağınla tozunu al.
  • Anakarttaki ekran kartı yuvasına (PCIe slotu) üfleyerek veya kuru bir fırçayla içindeki tozu temizle.
  • Kartı yuvaya oturturken "tık" sesini duyduğundan ve arkadaki kilidin kapandığından emin ol.

3. İşlemcinin Dahili Grafiğini Dene (Eğer Varsa)

Eğer işlemcinin içinde dahili bir grafik birimi varsa (Örn: AMD APU veya Intel'in sonunda "F" ibaresi olmayan modelleri), harici ekran kartını tamamen sistemden çıkar. Görüntü kablosunu doğrudan anakartın arkasındaki HDMI/DisplayPort yuvasına takıp çalıştırmayı dene. Eğer görüntü gelirse, sorun kesinlikle harici ekran kartı veya PCIe slotundadır.

4. Güç Kaynağı (PSU) ve Kablo Kontrolü

1050 Ti'ın ışıklarının yanıp fanının dönmemesi (eğer kartta "0dB / Fan Stop" özelliği yoksa yani kart ısınana kadar fanları kapatmıyorsa) bir terslik olduğuna işaret.

• Güç kaynağından gelen 6-pin veya 8-pinlik PCIe güç kablosunu karta tam oturtup oturtmadığını kontrol et.
  • Eğer güç kaynağında başka bir yedek PCIe güç kablosu varsa, bu sefer onu takmayı dene. Kabloda veya PSU'nun o kanalında bir problem oluşmuş olabilir.

5. RAM'leri Yanlış Slotta Denemiş Olabilirsin

Tek RAM denerken bazen anakartlar belirli bir slot (genelde işlemciye en yakın olan değil, soldan 2. slot olan A2 slotu) boşsa sistemi hiç başlatmaz ve VGA ışığında asılı kalabilir.

• Tek RAM'i mutlaka anakart kitapçığında belirtilen "First" (öncelikli) slotta dene. Genelde bu slot işlemciden dışarıya doğru sayıldığında 2. ve 4. slotlardır.

hocam nvidia alınmaz ya amd 9060xt alsaydın böyle olmazdı! - şaka bir yana saçma gelebilir ama sistemi farklı bir prizde kurmayı dener misin benim kardeşiminde bilgisayarı açılıyordu görüntü gelmiyordu farklı odada ki prizde dizince çalışmıştı
Televizyona bağlarken zaten farklı bir prize taktım hocam çalışmadı.
reis daha pek bilgim yok ama yapay zekaya sordum şunları söyledi bi dene istersen

1. Anakartın BIOS'unu Sıfırla (Clear CMOS)

Evde yokken şebekedeki anlık dalgalanmalar anakartın BIOS ayarlarını sapıtmış olabilir. BIOS'u tamamen sıfırlamak donanım tanıma sürecini baştan başlatır.

• Bilgisayarın fişini çek.
  • Anakartın üzerindeki yuvarlak parmak pil büyüklüğündeki BIOS pilini çıkart.
  • Güç tuşuna 4-5 kez bas-çek yaparak içindeki elektriği iyice bitir.
  • 5-10 dakika bekledikten sonra pili geri tak, fişi bağla ve çalıştır.

2. PCI Express Slotunu ve Kart Pinlerini Temizle

Tozlanma veya nemlenme, kartın anakarta tam oturmasını engelleyebilir.

• 1050 Ti kartını sök. Altındaki sarı renkli pinleri (anakarta giren kısım) yumuşak bir okul silgisiyle nazikçe sil ve parmağınla tozunu al.
  • Anakarttaki ekran kartı yuvasına (PCIe slotu) üfleyerek veya kuru bir fırçayla içindeki tozu temizle.
  • Kartı yuvaya oturturken "tık" sesini duyduğundan ve arkadaki kilidin kapandığından emin ol.

3. İşlemcinin Dahili Grafiğini Dene (Eğer Varsa)

Eğer işlemcinin içinde dahili bir grafik birimi varsa (Örn: AMD APU veya Intel'in sonunda "F" ibaresi olmayan modelleri), harici ekran kartını tamamen sistemden çıkar. Görüntü kablosunu doğrudan anakartın arkasındakiHDMI/DisplayPort yuvasına takıp çalıştırmayı dene. Eğer görüntü gelirse, sorun kesinlikle harici ekran kartı veya PCIe slotundadır.

4. Güç Kaynağı (PSU) ve Kablo Kontrolü

1050 Ti'ın ışıklarının yanıp fanının dönmemesi (eğer kartta "0dB / Fan Stop" özelliği yoksa yani kart ısınana kadar fanları kapatmıyorsa) bir terslik olduğuna işaret.

• Güç kaynağından gelen 6-pin veya 8-pinlik PCIe güç kablosunu karta tam oturtup oturtmadığını kontrol et.
  • Eğer güç kaynağında başka bir yedek PCIe güç kablosu varsa, bu sefer onu takmayı dene. Kabloda veya PSU'nun o kanalında bir problem oluşmuş olabilir.

5. RAM'leri Yanlış Slotta Denemiş Olabilirsin

Tek RAM denerken bazen anakartlar belirli bir slot (genelde işlemciye en yakın olan değil, soldan 2. slot olan A2 slotu) boşsa sistemi hiç başlatmaz ve VGA ışığında asılı kalabilir.

• Tek RAM'i mutlaka anakart kitapçığında belirtilen "First" (öncelikli) slotta dene. Genelde bu slot işlemciden dışarıya doğru sayıldığında 2. ve 4. slotlardır.
Hiç biri işe yaramadı hocam maalesef.

Geri