Olası Sebepler ve Çözüm Önerileri:
- Güç Kaynağı Sorunları: Sisteminizdeki RTX 3080 gibi yüksek güçlü bir ekran kartı, özellikle oyun sırasında ani güç dalgalanmalarına neden olabilir. Güç kaynağınızın modelini ve watt değerini kontrol edin. Yeterli bir güç kaynağınız olsa bile, zamanla performansında düşüş yaşanmış olabilir. Farklı bir güç kaynağıyla deneme imkanınız varsa faydalı olabilir.
- RAM (Bellek) Sorunları:G.Skill Trident Z5 6000 CL30 gibi yüksek hızlı RAM'ler bazen anakartla tam uyumlu çalışmayabilir veya XMP profili aktifken kararsızlık gösterebilir.
- Çözüm: BIOS'a girip RAM'lerin XMP profilini kapatarak (varsa) standart hızlarda çalıştırmayı deneyin. Eğer sorun düzelirse, XMP profilinizle ilgili bir uyumsuzluk olabilir. RAM üreticisinin veya anakart üreticisinin web sitesinde uyumluluk listelerini kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, Memtest86 gibi bir araçla RAM'lerinizi test ederek donanımsal bir sorun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
- SSD Sorunları:Samsung 970 Evo Plus oldukça güvenilir bir SSD olsa da, nadiren de olsa sorunlar yaşanabilir.
- Çözüm: Samsung Magician gibi bir araçla SSD'nizin sağlığını kontrol edin. Ayrıca, farklı bir oyunu farklı bir depolama biriminde (varsa) oynayarak sorunun SSD ile ilgili olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz.
- Anakart Sorunları: Colorful B650M-Plus WIFI anakartınız yeni bir model olsa da, bazen üretimsel hatalar veya uyumsuzluklar ortaya çıkabilir. Bu ihtimal düşük olsa da göz önünde bulundurulmalıdır.
- İşletim Sistemi Sorunları:sfc /scannow komutu temel sistem dosyalarını kontrol etse de, daha derinlemesine işletim sistemi sorunları olabilir.
- Çözüm: Komut istemcisini yönetici olarak çalıştırıp DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth komutunu çalıştırmayı deneyin. Bu komut, Windows imajını onarmaya yardımcı olabilir. Sorun devam ederse, temiz bir Windows kurulumu yapmayı düşünebilirsiniz.
- Oyunlarla İlgili Özel Sorunlar:Kilitlenme yaşadığınız oyunlar özelinde bir sorun olabilir. Belki oyunun son güncellemesi sisteminizle tam uyumlu çalışmıyor olabilir.
- Çözüm: Farklı ve daha az sistem kaynağı gerektiren başka oyunlar oynayarak sorunun genel mi yoksa belirli oyunlara özgü mü olduğunu anlamaya çalışın. Oyun forumlarını veya geliştiricinin destek sayfalarını kontrol ederek benzer sorunlar yaşayan başka kullanıcılar olup olmadığını araştırın.
- Sürücü Çakışmaları (Temiz Kurulum Sonrası Düşük İhtimal):Ekran kartı ve işlemci sürücülerini sıfırdan kurmuş olsanız da, bazen farklı donanımların sürücüleri arasında beklenmedik çakışmalar yaşanabilir.
- Çözüm: Aygıt Yöneticisi'ni kontrol ederek herhangi bir sürücüde uyarı işareti olup olmadığını kontrol edin. Nadiren de olsa, farklı donanımların (örneğin, Razer çevre birimleri) sürücüleri de bu tür sorunlara yol açabilir. Razer Synapse gibi yazılımları geçici olarak kaldırıp tekrar deneyebilirsiniz.
- BIOS Güncellemesi Sonrası Sorunlar (Nadir):BIOS'u son sürüme güncellemiş olmanız genellikle iyi bir şey olsa da, bazen yeni BIOS sürümleri bazı donanımlarla beklenmedik uyumsuzluklara neden olabilir.
- Çözüm: Eğer mümkünse, bir önceki BIOS sürümüne geri dönmeyi deneyebilirsiniz. Ancak bu işlemi dikkatli yapmanız ve anakartınızın kılavuzunu takip etmeniz önemlidir.
Ek Öneriler:
- Olay Görüntüleyicisi: Windows'ta "Olay Görüntüleyicisi" uygulamasını açarak sistem ve uygulama günlüklerini kontrol edin. Kilitlenme zamanlarında oluşan hataları veya uyarıları inceleyerek sorunun kaynağı hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
- Sıcaklık Takibi (Oyun Sırasında): Sıcaklıkların normal olduğunu belirtmiş olsanız da, kilitlenme anlarında sıcaklıkları anlık olarak takip eden bir yazılım (örneğin, MSI Afterburner) kullanarak işlemci ve ekran kartı sıcaklıklarını kontrol edin. Belki ani bir sıcaklık yükselmesi yaşanıyor olabilir.
Umarım bu öneriler sorununuzu çözmenize yardımcı olur. Adım adım bu olası sebepleri ele alarak sorunun kaynağını tespit etmeye çalışın. Eğer sorun devam ederse, daha detaylı bir inceleme için bir bilgisayar teknik servisine başvurmayı düşünebilirsiniz. Geçmiş olsun!
-güç kaynağımı 12 13 aydır kullanıyorum hiç sorun yaşamadım bugüne kadar ve occt power testinde sorun çıkmadı dün
-ramlere memtest yapıcam birazdan
-ssd sağlığım 100
-anakart sorunu olduğunu nasıl anlarım?
-yazdığınız tüm kodları çalıştırıp windowsu restore ettim
-sürüler sıfırdan kurulu çakışacağını zannetmiyorum
-olay görünteliyicisinde kayda değer bir şey göremedim
-önceki bios sürümüne dönmeyide bir deneyeyim