Neler Yeni

PC Durduk Yere Kilitleniyor

dlep

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
155
İsim
Emin
aynı durumu yaşadım hocam eğer kilitleniyorsa ısındığı için yapıyordu bende daha sonra yeniden başlatıyodum açılınca bi kaç saniye sonra yeniden kilitleniyodu işlemci sıcak oldugu icin sorunu sıvı sogutmanın fan hızını 100 yaparak falan çözüyodum fx9590 vardı o arlar çok sıkıntıyıd :D
işlemcim ve ekran kartım maks 60 65 derece hocam :)

Equa

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
244
İsim
Berkay
7500f b650m gaming plus ikilisiyle bende kitlenme sorunu yaşıyorum 3-4 gündür windows bellek kontrolünde 4. Slot sorunlu çıktı bende sadece 2. Slotu kullanmaya başladım fakat kitlenme düzelmedi bf1e girmeye çalışırken kitleniyor fakat cs2ye girerken bir sorun yok

dlep

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
155
İsim
Emin
7500f b650m gaming plus ikilisiyle bende kitlenme sorunu yaşıyorum 3-4 gündür windows bellek kontrolünde 4. Slot sorunlu çıktı bende sadece 2. Slotu kullanmaya başladım fakat kitlenme düzelmedi bf1e girmeye çalışırken kitleniyor fakat cs2ye girerken bir sorun yok
Bende 2. Ve 4.slot dolu ama anlamsız bir şekilde bir anda başladı bu sorunlar telrar r6 oynamaya başladığımda oldu
Mesaj otomatik birleştirildi:

@jombo hocam tavsiyeniz varmıdır

Son düzenleme:

sfky9842

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,158
İsim
baba merhaba
colorful anakarttın var sorun bu anakartta olabilir mi diye düşünüyorum.
ramlar yerini değiştirme denediniz mi hocam?
güç kaynağınız nedir bu arada ? ondan da yapma ihtimal oluyor

dlep

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
155
İsim
Emin
colorful anakarttın var sorun bu anakartta olabilir mi diye düşünüyorum.
ramlar yerini değiştirme denediniz mi hocam?
güç kaynağınız nedir bu arada ? ondan da yapma ihtimal oluyor
high power gold gd 750watt 80 plus gold var ramlerin yerini değişmedim

The Semih

80+ Gold
Merhaba hocalarım imzamdaki sisteme sahibim bugün oyun oynarken 2 defa sistem bir anda kilitlendi durduk yere ilkinde düzeldi bi 20 25 saniyede ama ikinci seferde düzelmedi reset atmak durumunda kaldım neden yapıyor olabilir ilk kez bugün böyle bir şey başıma geldi

DOST CANLISI YAPAYZEKA
Selam! 👋 Oyun oynarken sistemin kitlenmesi çok sinir bozucu, biliyorum! 😠 İlk defa olması da garip olmuş. 🤔 Bakalım neden olmuş olabilir:

Olası Nedenler:

• Sistem çok ısınıyor olabilir mi? 🔥 Oyunlar işlemciyi ve ekran kartını bayağı yoruyor. Belki soğutucunda bir problem vardır (fanlar dönmüyordur, tozlanmıştır falan).
  • Ekran kartı driver'larında sıkıntı olabilir. 🎮 Belki güncel değil ya da tam tersi, yeni güncelleme sorunlu olabilir.
  • Arka planda çalışan başka programlar oyuna karışıyor olabilir. 🤨 Belki sen farkında olmadan bir şeyler çalışıyordur.
  • Oyun sistemini çok mu zorluyor? 😥 Belki RAM falan yetmiyordur.
  • Donanımda ufak tefek sıkıntılar çıkmaya başlamış olabilir mi? 🤔 Ama pek sanmıyorum ilk defa olduysa.
  • Windows'ta falan bir gariplik olabilir mi? 🤷‍♂️
  • Oyunun kendi dosyalarında bir problem olabilir. 📂
Ne Yapabilirsin?

• Sıcaklıklara Bir Bak: Oyun oynarken sıcaklıkları gösteren bir program (MSI Afterburner falan) kullan. Özellikle işlemci ve ekran kartı sıcaklıkları çok mu yükseliyor kontrol et. Normalde 70-85 derece civarı olması lazım. Yüksekse soğutucunu kontrol etmelisin.
  • Ekran Kartı Driver'larını Güncelle ya da Eskiye Döndür: Ekran kartının sitesinden (NVIDIA veya AMD) en son driver'ı indirip kur. Eğer yeni güncellediysen ve sorun başladıysa, bir önceki sürüme geri dönmeyi dene.
  • Arka Plandaki Her Şeyi Kapat: Oyuna girmeden önce gerekmeyen bütün programları kapat. Görev Yöneticisi'nden (Ctrl + Shift + Esc) bakabilirsin neler açık.
  • Oyunun İstediklerine Bak: Oynadığın oyunun sistem gereksinimlerini kontrol et. Senin sistemin o oyunu kaldırıyor mu emin ol. Özellikle RAM ve işlemci önemli.
  • RAM ve Diske Göz At: Oyun oynarken Görev Yöneticisi'nden RAM ve disk kullanımına bak. Sürekli %90'ın üzerindeyse bir sıkıntı olabilir.
  • Oyun Dosyalarını Kontrol Et: Eğer Steam, Epic Games gibi bir yerden oynuyorsan, oyunun dosyalarını doğrulama seçeneği vardır. Onu kullanıp bozuk dosyaları düzeltebilirsin.
  • Virüs Taraması Yap: Belki de virüs falan bulaşmıştır. Bir antivirüs taraması yap.
  • Windows'u Güncelle: Windows'un güncel olduğundan emin ol.
  • Donanım Testi (Gerekirse): Eğer hala sorun varsa, RAM falan test etmek için programlar var (Memtest86+ gibi). Onlarla test edebilirsin.

dlep

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
155
İsim
Emin
DOST CANLISI YAPAYZEKA
Selam! 👋 Oyun oynarken sistemin kitlenmesi çok sinir bozucu, biliyorum! 😠 İlk defa olması da garip olmuş. 🤔 Bakalım neden olmuş olabilir:

Olası Nedenler:

• Sistem çok ısınıyor olabilir mi? 🔥 Oyunlar işlemciyi ve ekran kartını bayağı yoruyor. Belki soğutucunda bir problem vardır (fanlar dönmüyordur, tozlanmıştır falan).
  • Ekran kartı driver'larında sıkıntı olabilir. 🎮 Belki güncel değil ya da tam tersi, yeni güncelleme sorunlu olabilir.
  • Arka planda çalışan başka programlar oyuna karışıyor olabilir. 🤨 Belki sen farkında olmadan bir şeyler çalışıyordur.
  • Oyun sistemini çok mu zorluyor? 😥 Belki RAM falan yetmiyordur.
  • Donanımda ufak tefek sıkıntılar çıkmaya başlamış olabilir mi? 🤔 Ama pek sanmıyorum ilk defa olduysa.
  • Windows'ta falan bir gariplik olabilir mi? 🤷‍♂️
  • Oyunun kendi dosyalarında bir problem olabilir. 📂
Ne Yapabilirsin?

• Sıcaklıklara Bir Bak: Oyun oynarken sıcaklıkları gösteren bir program (MSI Afterburner falan) kullan. Özellikle işlemci ve ekran kartı sıcaklıkları çok mu yükseliyor kontrol et. Normalde 70-85 derece civarı olması lazım. Yüksekse soğutucunu kontrol etmelisin.
  • Ekran Kartı Driver'larını Güncelle ya da Eskiye Döndür: Ekran kartının sitesinden (NVIDIA veya AMD) en son driver'ı indirip kur. Eğer yeni güncellediysen ve sorun başladıysa, bir önceki sürüme geri dönmeyi dene.
  • Arka Plandaki Her Şeyi Kapat: Oyuna girmeden önce gerekmeyen bütün programları kapat. Görev Yöneticisi'nden (Ctrl + Shift + Esc) bakabilirsin neler açık.
  • Oyunun İstediklerine Bak: Oynadığın oyunun sistem gereksinimlerini kontrol et. Senin sistemin o oyunu kaldırıyor mu emin ol. Özellikle RAM ve işlemci önemli.
  • RAM ve Diske Göz At: Oyun oynarken Görev Yöneticisi'nden RAM ve disk kullanımına bak. Sürekli %90'ın üzerindeyse bir sıkıntı olabilir.
  • Oyun Dosyalarını Kontrol Et: Eğer Steam, Epic Games gibi bir yerden oynuyorsan, oyunun dosyalarını doğrulama seçeneği vardır. Onu kullanıp bozuk dosyaları düzeltebilirsin.
  • Virüs Taraması Yap: Belki de virüs falan bulaşmıştır. Bir antivirüs taraması yap.
  • Windows'u Güncelle: Windows'un güncel olduğundan emin ol.
  • Donanım Testi (Gerekirse): Eğer hala sorun varsa, RAM falan test etmek için programlar var (Memtest86+ gibi). Onlarla test edebilirsin.
-sıcaklıklar normal
-sistemim imzamda var oyuna yetmeme gibi bir şey söz komusu değil
-oyun dosyalarını doğruladım zaten
-ekran kartı ve işlemci driveri sıfırdan kurdum
-windows için sf/scannow komutu çalıştırdım
-bios son sürüm güncellendi

The Semih

80+ Gold
-sıcaklıklar normal
-sistemim imzamda var oyuna yetmeme gibi bir şey söz komusu değil
-oyun dosyalarını doğruladım zaten
-ekran kartı ve işlemci driveri sıfırdan kurdum
-windows için sf/scannow komutu çalıştırdım
-bios son sürüm güncellendi
Olası Sebepler ve Çözüm Önerileri:

1. Güç Kaynağı Sorunları: Sisteminizdeki RTX 3080 gibi yüksek güçlü bir ekran kartı, özellikle oyun sırasında ani güç dalgalanmalarına neden olabilir. Güç kaynağınızın modelini ve watt değerini kontrol edin. Yeterli bir güç kaynağınız olsa bile, zamanla performansında düşüş yaşanmış olabilir. Farklı bir güç kaynağıyla deneme imkanınız varsa faydalı olabilir.
  2. RAM (Bellek) Sorunları: G.Skill Trident Z5 6000 CL30 gibi yüksek hızlı RAM'ler bazen anakartla tam uyumlu çalışmayabilir veya XMP profili aktifken kararsızlık gösterebilir.
    • Çözüm: BIOS'a girip RAM'lerin XMP profilini kapatarak (varsa) standart hızlarda çalıştırmayı deneyin. Eğer sorun düzelirse, XMP profilinizle ilgili bir uyumsuzluk olabilir. RAM üreticisinin veya anakart üreticisinin web sitesinde uyumluluk listelerini kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, Memtest86 gibi bir araçla RAM'lerinizi test ederek donanımsal bir sorun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
  3. SSD Sorunları: Samsung 970 Evo Plus oldukça güvenilir bir SSD olsa da, nadiren de olsa sorunlar yaşanabilir.
    • Çözüm: Samsung Magician gibi bir araçla SSD'nizin sağlığını kontrol edin. Ayrıca, farklı bir oyunu farklı bir depolama biriminde (varsa) oynayarak sorunun SSD ile ilgili olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz.
  4. Anakart Sorunları: Colorful B650M-Plus WIFI anakartınız yeni bir model olsa da, bazen üretimsel hatalar veya uyumsuzluklar ortaya çıkabilir. Bu ihtimal düşük olsa da göz önünde bulundurulmalıdır.
  5. İşletim Sistemi Sorunları: sfc /scannow komutu temel sistem dosyalarını kontrol etse de, daha derinlemesine işletim sistemi sorunları olabilir.
    • Çözüm: Komut istemcisini yönetici olarak çalıştırıp DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth komutunu çalıştırmayı deneyin. Bu komut, Windows imajını onarmaya yardımcı olabilir. Sorun devam ederse, temiz bir Windows kurulumu yapmayı düşünebilirsiniz.
  6. Oyunlarla İlgili Özel Sorunlar: Kilitlenme yaşadığınız oyunlar özelinde bir sorun olabilir. Belki oyunun son güncellemesi sisteminizle tam uyumlu çalışmıyor olabilir.
    • Çözüm: Farklı ve daha az sistem kaynağı gerektiren başka oyunlar oynayarak sorunun genel mi yoksa belirli oyunlara özgü mü olduğunu anlamaya çalışın. Oyun forumlarını veya geliştiricinin destek sayfalarını kontrol ederek benzer sorunlar yaşayan başka kullanıcılar olup olmadığını araştırın.
  7. Sürücü Çakışmaları (Temiz Kurulum Sonrası Düşük İhtimal): Ekran kartı ve işlemci sürücülerini sıfırdan kurmuş olsanız da, bazen farklı donanımların sürücüleri arasında beklenmedik çakışmalar yaşanabilir.
    • Çözüm: Aygıt Yöneticisi'ni kontrol ederek herhangi bir sürücüde uyarı işareti olup olmadığını kontrol edin. Nadiren de olsa, farklı donanımların (örneğin, Razer çevre birimleri) sürücüleri de bu tür sorunlara yol açabilir. Razer Synapse gibi yazılımları geçici olarak kaldırıp tekrar deneyebilirsiniz.
  8. BIOS Güncellemesi Sonrası Sorunlar (Nadir): BIOS'u son sürüme güncellemiş olmanız genellikle iyi bir şey olsa da, bazen yeni BIOS sürümleri bazı donanımlarla beklenmedik uyumsuzluklara neden olabilir.
    • Çözüm: Eğer mümkünse, bir önceki BIOS sürümüne geri dönmeyi deneyebilirsiniz. Ancak bu işlemi dikkatli yapmanız ve anakartınızın kılavuzunu takip etmeniz önemlidir.
Ek Öneriler:

• Olay Görüntüleyicisi: Windows'ta "Olay Görüntüleyicisi" uygulamasını açarak sistem ve uygulama günlüklerini kontrol edin. Kilitlenme zamanlarında oluşan hataları veya uyarıları inceleyerek sorunun kaynağı hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
  • Sıcaklık Takibi (Oyun Sırasında): Sıcaklıkların normal olduğunu belirtmiş olsanız da, kilitlenme anlarında sıcaklıkları anlık olarak takip eden bir yazılım (örneğin, MSI Afterburner) kullanarak işlemci ve ekran kartı sıcaklıklarını kontrol edin. Belki ani bir sıcaklık yükselmesi yaşanıyor olabilir.
Umarım bu öneriler sorununuzu çözmenize yardımcı olur. Adım adım bu olası sebepleri ele alarak sorunun kaynağını tespit etmeye çalışın. Eğer sorun devam ederse, daha detaylı bir inceleme için bir bilgisayar teknik servisine başvurmayı düşünebilirsiniz. Geçmiş olsun!

dlep

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
155
İsim
Emin
Olası Sebepler ve Çözüm Önerileri:

1. Güç Kaynağı Sorunları: Sisteminizdeki RTX 3080 gibi yüksek güçlü bir ekran kartı, özellikle oyun sırasında ani güç dalgalanmalarına neden olabilir. Güç kaynağınızın modelini ve watt değerini kontrol edin. Yeterli bir güç kaynağınız olsa bile, zamanla performansında düşüş yaşanmış olabilir. Farklı bir güç kaynağıyla deneme imkanınız varsa faydalı olabilir.
  2. RAM (Bellek) Sorunları:G.Skill Trident Z5 6000 CL30 gibi yüksek hızlı RAM'ler bazen anakartla tam uyumlu çalışmayabilir veya XMP profili aktifken kararsızlık gösterebilir.
    • Çözüm: BIOS'a girip RAM'lerin XMP profilini kapatarak (varsa) standart hızlarda çalıştırmayı deneyin. Eğer sorun düzelirse, XMP profilinizle ilgili bir uyumsuzluk olabilir. RAM üreticisinin veya anakart üreticisinin web sitesinde uyumluluk listelerini kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, Memtest86 gibi bir araçla RAM'lerinizi test ederek donanımsal bir sorun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
  3. SSD Sorunları:Samsung 970 Evo Plus oldukça güvenilir bir SSD olsa da, nadiren de olsa sorunlar yaşanabilir.
    • Çözüm: Samsung Magician gibi bir araçla SSD'nizin sağlığını kontrol edin. Ayrıca, farklı bir oyunu farklı bir depolama biriminde (varsa) oynayarak sorunun SSD ile ilgili olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz.
  4. Anakart Sorunları: Colorful B650M-Plus WIFI anakartınız yeni bir model olsa da, bazen üretimsel hatalar veya uyumsuzluklar ortaya çıkabilir. Bu ihtimal düşük olsa da göz önünde bulundurulmalıdır.
  5. İşletim Sistemi Sorunları:sfc /scannow komutu temel sistem dosyalarını kontrol etse de, daha derinlemesine işletim sistemi sorunları olabilir.
    • Çözüm: Komut istemcisini yönetici olarak çalıştırıp DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth komutunu çalıştırmayı deneyin. Bu komut, Windows imajını onarmaya yardımcı olabilir. Sorun devam ederse, temiz bir Windows kurulumu yapmayı düşünebilirsiniz.
  6. Oyunlarla İlgili Özel Sorunlar:Kilitlenme yaşadığınız oyunlar özelinde bir sorun olabilir. Belki oyunun son güncellemesi sisteminizle tam uyumlu çalışmıyor olabilir.
    • Çözüm: Farklı ve daha az sistem kaynağı gerektiren başka oyunlar oynayarak sorunun genel mi yoksa belirli oyunlara özgü mü olduğunu anlamaya çalışın. Oyun forumlarını veya geliştiricinin destek sayfalarını kontrol ederek benzer sorunlar yaşayan başka kullanıcılar olup olmadığını araştırın.
  7. Sürücü Çakışmaları (Temiz Kurulum Sonrası Düşük İhtimal):Ekran kartı ve işlemci sürücülerini sıfırdan kurmuş olsanız da, bazen farklı donanımların sürücüleri arasında beklenmedik çakışmalar yaşanabilir.
    • Çözüm: Aygıt Yöneticisi'ni kontrol ederek herhangi bir sürücüde uyarı işareti olup olmadığını kontrol edin. Nadiren de olsa, farklı donanımların (örneğin, Razer çevre birimleri) sürücüleri de bu tür sorunlara yol açabilir. Razer Synapse gibi yazılımları geçici olarak kaldırıp tekrar deneyebilirsiniz.
  8. BIOS Güncellemesi Sonrası Sorunlar (Nadir):BIOS'u son sürüme güncellemiş olmanız genellikle iyi bir şey olsa da, bazen yeni BIOS sürümleri bazı donanımlarla beklenmedik uyumsuzluklara neden olabilir.
    • Çözüm: Eğer mümkünse, bir önceki BIOS sürümüne geri dönmeyi deneyebilirsiniz. Ancak bu işlemi dikkatli yapmanız ve anakartınızın kılavuzunu takip etmeniz önemlidir.
Ek Öneriler:

• Olay Görüntüleyicisi: Windows'ta "Olay Görüntüleyicisi" uygulamasını açarak sistem ve uygulama günlüklerini kontrol edin. Kilitlenme zamanlarında oluşan hataları veya uyarıları inceleyerek sorunun kaynağı hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
  • Sıcaklık Takibi (Oyun Sırasında): Sıcaklıkların normal olduğunu belirtmiş olsanız da, kilitlenme anlarında sıcaklıkları anlık olarak takip eden bir yazılım (örneğin, MSI Afterburner) kullanarak işlemci ve ekran kartı sıcaklıklarını kontrol edin. Belki ani bir sıcaklık yükselmesi yaşanıyor olabilir.
Umarım bu öneriler sorununuzu çözmenize yardımcı olur. Adım adım bu olası sebepleri ele alarak sorunun kaynağını tespit etmeye çalışın. Eğer sorun devam ederse, daha detaylı bir inceleme için bir bilgisayar teknik servisine başvurmayı düşünebilirsiniz. Geçmiş olsun!
-güç kaynağımı 12 13 aydır kullanıyorum hiç sorun yaşamadım bugüne kadar ve occt power testinde sorun çıkmadı dün
-ramlere memtest yapıcam birazdan
-ssd sağlığım 100
-anakart sorunu olduğunu nasıl anlarım?
-yazdığınız tüm kodları çalıştırıp windowsu restore ettim
-sürüler sıfırdan kurulu çakışacağını zannetmiyorum
-olay görünteliyicisinde kayda değer bir şey göremedim
-önceki bios sürümüne dönmeyide bir deneyeyim

The Semih

80+ Gold
-güç kaynağımı 12 13 aydır kullanıyorum hiç sorun yaşamadım bugüne kadar ve occt power testinde sorun çıkmadı dün
-ramlere memtest yapıcam birazdan
-ssd sağlığım 100
-anakart sorunu olduğunu nasıl anlarım?
-yazdığınız tüm kodları çalıştırıp windowsu restore ettim
-sürüler sıfırdan kurulu çakışacağını zannetmiyorum
-olay görünteliyicisinde kayda değer bir şey göremedim
-önceki bios sürümüne dönmeyide bir deneyeyim
XMP açıksa önce onu normale çevir yada bios ayarlarını fabrikaya sıfırlayıp testlerini yapmanı öneririm.

jombo

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,691
İsim
efe araci
hocam bu sorunlar genelde aşırı ısınmadan olur imzanızdaki sıvı soğutucu çok iyi soğutmadan olamaz geriye ramler kaldı ramler kitlenmeye sebep olabiliyor yerlerini değiştirebilirsin veya 1 tanesini çıkarıp test edebilirsin
ana kartın colorful b650M-plus bu ana karta yazılımsal sorunlar olduğunu duymuştum oda sebep olabilir
bunu küçük bir toz parçacığı bile yapabiliyor ram slotlarına kaçmış olabilir ekran kartı slotuna kaçmış olabilir
ssdniz samsung 970 yani kaliteli bir ssd bundan kaynaklanacağını düşünmem
parçalarınız hepsi çok kaliteli ana kart dışında burda gözüme en çok ana kart çarpıyor ama sorun ramler de olabilir.
son günlerde bios güncellemesi yaptıysan geriye çekebilirsin o ana kartın yazılımsal sorunları vardı.

dlep

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
155
İsim
Emin
hocam bu sorunlar genelde aşırı ısınmadan olur imzanızdaki sıvı soğutucu çok iyi soğutmadan olamaz geriye ramler kaldı ramler kitlenmeye sebep olabiliyor yerlerini değiştirebilirsin veya 1 tanesini çıkarıp test edebilirsin
ana kartın colorful b650M-plus bu ana karta yazılımsal sorunlar olduğunu duymuştum oda sebep olabilir
bunu küçük bir toz parçacığı bile yapabiliyor ram slotlarına kaçmış olabilir ekran kartı slotuna kaçmış olabilir
ssdniz samsung 970 yani kaliteli bir ssd bundan kaynaklanacağını düşünmem
parçalarınız hepsi çok kaliteli ana kart dışında burda gözüme en çok ana kart çarpıyor ama sorun ramler de olabilir.
son günlerde bios güncellemesi yaptıysan geriye çekebilirsin o ana kartın yazılımsal sorunları vardı.
şuan memtest yüklüyorum usb ye ramleri denicem sorun yoksa ankartın biosunu düşürücem zaten elime para geçsin msi project zero serisi bir anakart alıcam

jombo

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,691
İsim
efe araci
şuan memtest yüklüyorum usb ye ramleri denicem sorun yoksa ankartın biosunu düşürücem zaten elime para geçsin msi project zero serisi bir anakart alıcam
aynı sorunu yaşıyordum ramlerin tozunu aldım ekran kartının slotunun tozunu aldım düzelmişti o yüzden onu da yazdım
sistem full beyaz sanırım :D project zero iyidir alabilirsiniz.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,076,656
Üyeler
171,077
Son üye
Gashadokuro
Top Bottom