Neler Yeni

protondb.com nedir ne işe yarar?

Öncelikle proton'dan bahsedelim. Proton Wine'ın Valve tarafından resmi olarak geliştirilmiş halidir. Bu girişim Valve'nin Linux'a olan desteğini gösteriyor.
Steam Deck'in Linux altyapısıyla çıkması da ayrı bir gösterge.

Proton'un yaptığı şey şu: Şimdi oyunlar Windows'a özel olarak çıkıyor. Oyun yapımcıları ilgili bağımlılık ve kütüphanelerin yolunu oyuna gösteriyor. Oyun bu kütüphane ve bağımlılıklara ihtiyaç duyuyor. Fakat siz bu oyunu Linux sistemde açmaya çalışırsanız oyun açılmaz. Bu kütüphaneler aslında Linux'ta da var. Sadece isimleri değişik ve bulunduğu yollar farklı. Proton da burada devreye giriyor. Proton oyuna diyor ki:
"Kardeş bak bu kütüphane burada, vulkan burada, mesa burada, DXVK burada al kullan." Oyun Proton yardımıyla oyun kütüphane ve bağımlılıklarının yerini görünce açılıyor ve oynanabilir oluyor.

Protondb.com ise Proton yazılımıyla hangi oyunların ne derece çalıştığını göstermek için hazırlanmış bir veri tabanı sitesi.
Tek yapmanız gereken https://protondb.com adresine gidip oyununuzu aratmak. Oyun oynanabilir ise Linux'ta oynayabilirsiniz demek.
Oynanılabilirlik derecesi:
  • Bronz: Sorunlu
  • Gümüş: Ayarlar gerekebilir, hiç açılmayadabilir
  • Altın: Açılır ve oynanır
  • Platin: Sanki oyun Linux'a çıkmışçasına oynarsınız
  • Yerel: Oyun zaten Linux desteğine sahip
Eskiden online oyunlar oynanmıyordu. Ama Valve buna da el attı. Artık online oyunlar da oynanılabilir. BattlEye gibi anti-hile yazılımları Linux'da çalışmıyordu. Ama proton sayesinde artık çalışıyor.
Ark: Survival Evolved, Mount & Blade: Bannerlord gibi BattlEye gerektiren oyunlar çalışmazken artık çalışabiliyor.
Burada tek yapılması gereken oynadığınız oyunun yapımcısına bilet göndermek. Yapımcı sadece BattlEye servisini proton için etkinleştirecek. Başka hiçbir şey yapmasına gerek yok.
Oyun açılır.
Yani burada oyun uyumluluğu açısından suç Linux'ta değil, oyun yapımcılarında. Valve sağ olsun elinden geleni yapıyor.

Benim Linux'ta oynadığım oyunlar:
  • Mount & Blade: Bannerlord
  • Cyberpunk 2077
  • Tomb Raider
1666765868834.png
 

cr4ck

80+ Bronze
Katılım
12 Aralık 2020
Mesajlar
1,802
Dahası  
Reaksiyon skoru
851
Konum
Overworld
İsim
Doğukan
Çok açıklayıcı olmuş eline sağlık.
 
Top Bottom