R5 5500 ile RX 9060 XT 16/8 GB darboğaz olur mu?

pla10

80+
Reaksiyon skoru
0
Bütçe
25000
Merhaba arkadaşlar, son zamanlarda başımdan üzücü bir olay geçti. Bir sebepten dolayı bilgisayarımdaki anakart, bir tane RAM ve ekran kartı arızalandı. Durumu uzun uzun anlatıp baş ağrıtmak istemiyorum, o yüzden direkt soruma geçiyorum.

Eski sistemimde:
  • ekran kartı: RX 6600.
  • işlemci: R5 5500.
  • ram: 8x2 2400 MHz
  • anakart: ASUS B450M K II.
    Kullanıyordum.

Şimdi almak istediğim parçaları aşağıya bırakıyorum:
(bütçe 25k)

Sormak istediğim konu şu:
işlemciyi (R5 5500) mecburen değiştiremiyorum, bütçem yetmiyor. Bu işlemci ile RX 9060 XT 8 GB ekran kartında darboğaz yaşar mıyım?
Monitörüm 1080p 165Hz.

Eğer darboğaz yaşarsam:
  • Bu durum beni ne kadar idare eder?
  • Darboğaz yüzünden herhangi bir arızalanma veya donanıma zarar olur mu?
  • Oyunlarda aşırı FPS düşmesi yaşar mıyım?

Ek olarak şunu da soracağım:
Eski sistemimde 2400 MHz RAM vardı, bir tanesi çöp oldu. Bir de elimde 2133 MHz RAM var.
yeni RAM almasam, bu RAM'ler beni bir süre idare eder mi?
Yoksa mutlaka yeni RAM almak şart mı?

Bir de PSU'da sorun var mı yok mu emin değilim ama risk almamak için onu da değiştirmeyi düşünüyorum.
Linkini yukarı ekledim, uygun olur mu görüşlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

Çok fazla olur

• Beğen
Reaksiyonlar: Che_
Çok fazla olur
Peki ne yapmamı önerirsin? İlk olarak artık güzel bir ekran kartı almayı planlıyorum yani düşük seviye bir ekran kartı istemem açıkçası. Şu an elimdeki bütçe ile sistemi çalışır hale getirmek için bana anakart ve ekran kartı lazım PSU konusunda hala kararsızım ama eskisine güvenmediğim için muhtemelen yenileyeceğim, bu durumdan ötürü yani sistem en azından çalışsın beni idare etsin ilerde de cpu ile ram çözer sistemi tamamen stabil hale getiririm diye planladım. Şimdi bu durumda ben sanal olarak çözünürlüğü 2k v.s yapsam ekran kartına güç bindirsem darboğazın önüne geçemez miyim?

Hedef değiştirmek, o ekran kartının 8GB olanı alınmaz zaten VRAM darboğazı yapıyor deli gibi.

Hedef değiştirmek, o ekran kartının 8GB olanı alınmaz zaten VRAM darboğazı yapıyor deli gibi.
Muhtemelen 16GB olan versiyonunu alacağım 8GB'lık versiyonundan vazgeçtim. Bana önerebileceğiniz amd tabanlı başka bir ekran kartı var mı peki?

25 bin bütçe üzerine şuanki sistemi satıp üzerine eklesen ddr5 sistem gelir diye düşünüyorum…. Şuaki sistemin ederi nedir onu hesapla ak gerek ✋

25 bin bütçe üzerine şuanki sistemi satıp üzerine eklesen ddr5 sistem gelir diye düşünüyorum…. Şuaki sistemin ederi nedir onu hesapla ak gerek ✋
Şu anki sistemde parça kalmadı zaten anakart, ekran kartı, ram ve psu sorunlu elimde sadece bir ram birde işlemci var, işlemci ikinci el piyasasında 2k civarında gidiyor, Ram ise 1k yani max elime geçecek tutar oda pahalıdan koysam 4k eder.

5500 için RTX 5060 üzeri olmaz. 5600 için de aslında geçerli.
9060 XT 16GB ekran kartı için önereceğiniz AM4 işlemci ne olur genelde F/P için R5 7500F veya R5 7600 takıyorlar sizce kurtarır mı? (5800X3D altı kurtarmaz demişsiniz ama ben çok hakim değilim hangisi altta hangisi üstte diye ondan sordum)

9060 XT 16GB ekran kartı için önereceğiniz AM4 işlemci ne olur genelde F/P için R5 7500F veya R5 7600 takıyorlar sizce kurtarır mı? (5800X3D altı kurtarmaz demişsiniz ama ben çok hakim değilim hangisi altta hangisi üstte diye ondan sordum)
7500F rahat yeter ama o AM5, AM4 değil. 5800X3D yeter diye düşünüyorum AM4 olarak.

Geri