Neler Yeni

Ray Tracing Saçmalığı ve Pazarlama

enessylu

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
5
İsim
Enes Soylu
Herkese merhabalar. Günümüzdeki oyunlara baktığım zaman, eski oyunlara nazaran pekte gelişmiş grafiklere sahip değiller. Artık grafik olarak çoğu oyun zaten iyi durumda. Fakat ne hikmetse misal 2020 de çıkan oyunları 4K oynatabilen RTX 3090 şu anda günümüz de 2K oynatabilmekte ve 2K kartı durumuna düşmüş bulunmakta, bunun nedeni ise oyunların daha üstün bir grafiğe sahip olmaları değil. Sorun şurda başlıyor, 5 senelik bir kart illaki 2K performansına düşmesi normaldir ama grafiklerin gelişimi normal değil anormal bu fps düşüşü karşısında. Peki nedir, açıklayayım RAY TRACİNG saçmalığı. Tamamen ekran kartı üretici firmaların para kazanmak ve eski ekran kartlarını yok etmek amaçlı çıkarmış olduğu saçma sapan bir teknoloji. Günümüzdeki ekran kartlarına acayip paralar veriyoruz ve "WOOW" diyecek bir grafik alamıyoruz performans alamıyoruz nedense. En basiti Cyberpunk 2077, bu oyun sanki nvidianın teknolojilerini pazarladığı için yapılmış bir oyundan ibaret gibi, heryerden bi ışık hüzmesi ve yansımalar, ya arkadaş bu grafiği gerçek yapmıyor ki? Allah aşkına siz yolda giderken gezerken nerede bu kadar ışık ve yansıma görüyorsunuz? Bunun bir pazarlama teknolojisi olduğunu şöyle örnek verelim, RDR2. Oyunda RAY TRACİNG özelliği yok ama inanılmaz detaylara ve grafiklere sahip. O sisin içinden geçen ışık süzmeleri olsun, yansımalar olsun bunlar RDR2'de de var. YANİ KISACASI EKRAN KARTLARINI ÖLDÜRMEK İÇİN GERÇEK ZAMANLI IŞIK ÖZELLİĞİNİ AÇMAYA GEREK YOK. Bunu zaten RDR2'de yapay olanını görmekteyiz. Günümüz de ise, RTX 40 Serisi kartları 50 serisine değiştirmek isteyen insanlar var, nedeni ise BU SAÇMA SAPAN RAY TRACİNG özelliği yüzünden gelişen DLSS teknolojisi yüzünden. YANİ ESKİDEN NATİVE OYNATABİLEN KARTLAR YAPILIRKEN ŞİMDİ İSE YAZILIM İLE RENDERLANAN BİR GÖRÜNTÜ SUNUYORLAR BİZE VE ESKİ EKRAN KARTLARIMIZI ÖLMÜŞ GİBİ GÖSTERİYORLAR SIRF YENİSİNİ SATMAK İÇİN.

Sizler ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında? Sizlerde fikirlerinizi paylaşırmısınız?

Dahası  
Reaksiyon skoru
2
İsim
Furkan Yıldırım
Hocam oyunların gerçek gibi görünme zorunluluğu niye var sizce zaten son 50 60 yıldır bunun bir örneği yok. Demek olmuyor yani zaten oyunların 20 yıl öncesinde çıkmış olanlar ile 10 yıl önce çıkmışlar arasında dağlar kadar fark var gibi gözükse de mb artışı harici inanılmaz da iyi değil

enessylu

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
5
İsim
Enes Soylu
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Yapay zeka geldi mertlik bozuldu.
Tamamen ekran kartını öldürmekten başka bir şey değil. Bana gelen ışığın gerçek olması benim için anlam ifade etmiyor ki? Sen grafiklerini daha gerçek yapabiliyorsan oyunu da akıcı yapabiliyorsan ben buna evet abi işte bu derim. Işığın gerçek olarak gelmesi oyunun daha iyi grafiği olduğu anlamına gelmiyor bana göre :))

_Zaur_

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,516
İsim
Zaur
İlgilendiği Kategoriler
Konu dışı
Tamamen ekran kartını öldürmekten başka bir şey değil. Bana gelen ışığın gerçek olması benim için anlam ifade etmiyor ki? Sen grafiklerini daha gerçek yapabiliyorsan oyunu da akıcı yapabiliyorsan ben buna evet abi işte bu derim. Işığın gerçek olarak gelmesi oyunun daha iyi grafiği olduğu anlamına gelmiyor bana göre :))
Adamlarda ne takıntı olmuş bu gerçeklik sevdası. Gerçeklik istersem zaten oyun oynamam hayatıma devam ederek gerçekliği tadarım.
Farkettiniz mi bilmem ama oyunların eskisi kadar eğlencesi bile kalmamış. Ne işıkmış arkadaş

enessylu

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
5
İsim
Enes Soylu
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Adamlarda ne takıntı olmuş bu gerçeklik sevdası. Gerçeklik istersem zaten oyun oynamam hayatıma devam ederek gerçekliği tadarım.
Farkettiniz mi bilmem ama oyunların eskisi kadar eğlencesi bile kalmamış. Ne işıkmış arkadaş
Çünkü daha gerçek yapamıyorlar bence oyunları, bunun yerine yapay yerine ışığı gerçek yapalım, ekran kartlarını ölmüş gibi gösterip yenilerini satabilelim kafasındalar.

Remi

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,451
İsim
Mustafa Yüksel
İlgilendiği Kategoriler
Bilim, Tarih, Teknoloji, Müzik, Psikoloji, Felsefe
Instagram
@haris4era
Twitter
lrearis
Discord
aster4era
Herkese merhabalar. Günümüzdeki oyunlara baktığım zaman, eski oyunlara nazaran pekte gelişmiş grafiklere sahip değiller. Artık grafik olarak çoğu oyun zaten iyi durumda. Fakat ne hikmetse misal 2020 de çıkan oyunları 4K oynatabilen RTX 3090 şu anda günümüz de 2K oynatabilmekte ve 2K kartı durumuna düşmüş bulunmakta, bunun nedeni ise oyunların daha üstün bir grafiğe sahip olmaları değil. Sorun şurda başlıyor, 5 senelik bir kart illaki 2K performansına düşmesi normaldir ama grafiklerin gelişimi normal değil anormal bu fps düşüşü karşısında. Peki nedir, açıklayayım RAY TRACİNG saçmalığı. Tamamen ekran kartı üretici firmaların para kazanmak ve eski ekran kartlarını yok etmek amaçlı çıkarmış olduğu saçma sapan bir teknoloji. Günümüzdeki ekran kartlarına acayip paralar veriyoruz ve "WOOW" diyecek bir grafik alamıyoruz performans alamıyoruz nedense. En basiti Cyberpunk 2077, bu oyun sanki nvidianın teknolojilerini pazarladığı için yapılmış bir oyundan ibaret gibi, heryerden bi ışık hüzmesi ve yansımalar, ya arkadaş bu grafiği gerçek yapmıyor ki? Allah aşkına siz yolda giderken gezerken nerede bu kadar ışık ve yansıma görüyorsunuz? Bunun bir pazarlama teknolojisi olduğunu şöyle örnek verelim, RDR2. Oyunda RAY TRACİNG özelliği yok ama inanılmaz detaylara ve grafiklere sahip. O sisin içinden geçen ışık süzmeleri olsun, yansımalar olsun bunlar RDR2'de de var. YANİ KISACASI EKRAN KARTLARINI ÖLDÜRMEK İÇİN GERÇEK ZAMANLI IŞIK ÖZELLİĞİNİ AÇMAYA GEREK YOK. Bunu zaten RDR2'de yapay olanını görmekteyiz. Günümüz de ise, RTX 40 Serisi kartları 50 serisine değiştirmek isteyen insanlar var, nedeni ise BU SAÇMA SAPAN RAY TRACİNG özelliği yüzünden gelişen DLSS teknolojisi yüzünden. YANİ ESKİDEN NATİVE OYNATABİLEN KARTLAR YAPILIRKEN ŞİMDİ İSE YAZILIM İLE RENDERLANAN BİR GÖRÜNTÜ SUNUYORLAR BİZE VE ESKİ EKRAN KARTLARIMIZI ÖLMÜŞ GİBİ GÖSTERİYORLAR SIRF YENİSİNİ SATMAK İÇİN.

Sizler ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında? Sizlerde fikirlerinizi paylaşırmısınız?
Yazının tamamını okuduğuma gerçekten pişman oldum. Kimse sana zorla Ray Tracing açtırmıyor kapatırsın Ray Tracingi 3090la 4kda yine oynarsın yazıdaki tek doğru yer firmaların ekran kartı satmaya çalışmaları. Bundan daha normal ne var zaten firmalar ekran kartı satmaya çalışmalı ve yeni teknolojiler çıkarmalı neyin nefretini kusuyorsun Ray Tracing'e her girdiğim oyunda açıyorum cayır cayır oynuyorum DLSS ile. Evet bence de çok gerekli değil. Sahte grafiklerin yanında sahtede olsa daha gerçekçi bir deneyim sunuyor ve bazı cyberpunk minecraft gibi oyunlarda görsel şölen yapıyor ama gerek var mı yok ama hiç yoktan böyle bir seçeneğinin olması da güzel bir şey hitap ettiği kitle kullanır istemeyen kullanmaz. Yazıda katılabileceğim tek kısım son kısım ama oraya bile tam katılmıyorum bu donanım sevdası nedir çözemiyorum abicim anakart sen misin sana mı takıyorlar ekran kartını alacağın fps önemli. DLSS sana kötü bir görüntü sunmuyor bazen orijinalinden daha iyi bir kalite sunuyor ha donanımıyla almışsın 144 fpsini ha yazılımla burada batan şey ne? Tek memnun olmadığım kısım yeni oyunların bilerek optimizasyon özürlüsü çıkarılıp DLSS'e bel bağlanması. Onun dışında beni ilgilendiren hiçbir şey yok ben Cyberpunk oynarken aldığım fpse bakarım yazılımla mı almışım donanımla mı ona değil sonuç önemli. Yazıda sürekli vurgulanan ölmüş ekran kartı kavramı da anlamlandıramadığım bir şey gtx 1000 serisi harici böyle olan hiçbir kart yok ve gtx 1000 serisi de kaç senelik seri yeter artık yani ve o kartlar ray tracingden dolayı değil mash rendering teknolojisinden dolayı ölüyor onun dışında rtx 2000 serisine bile adamlar dlss 4 veriyor daha ne yapsınlar

Dahası  
Reaksiyon skoru
19
İsim
Adem
İşin ucu her türlü ekonomik duruma geliyor diyim bende :D, paramız bol olsa bu tür şeyler hiç umurumuzda olmazdı. Yenisimi geliyor, yeni özellikler mi, fiyat mı artmış? Amann!! Gelsin gelsin :d

_Zaur_

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,516
İsim
Zaur
İlgilendiği Kategoriler
Konu dışı
Çünkü daha gerçek yapamıyorlar bence oyunları, bunun yerine yapay yerine ışığı gerçek yapalım, ekran kartlarını ölmüş gibi gösterip yenilerini satabilelim kafasındalar.
Gerçek yapmasınlar istemem. Oyunlar hep gerçek dışı olacaktırki bir eğlencesi olsun. İnan hiç bir oyuna girmek istemiyorum.

Gtx 1060 kartla hep eğlenerek Oynadığım oyunlar Factorio, RimWorld, Stardew Valley.
CyberPunk ilk 10 dakika oynadım sıkıldım o derece yani, adamın sabrı yetmiyor ağa bee 🤣

Dahası  
Reaksiyon skoru
1,090
İsim
Yuzarsef
Bu dediğini Crysis de görebilirsin oyunun 3 serisi de istisnasız olarak çıktıkları dönemin 1 numaralı grafiğine sahiptiler ve ray tracing falan yoktu. Bunları da geçtim kalkıp dlss i getirdikleri özellikleri bugün lossless scaling başarıyor çünkü bu bir yazılım donanım özelliği değil. Cuda çekirdekleri eyw var fakat onlarda yapay zeka bağlantılı işlemler için yazılım için değil. Oyunlarda normalde ilk çıktıklarında üst düzey kart pompalanıyor 1-2 yıl sonra ne hikmetse alt kartlara geliyor. İsteseler ilk çkış anında da düzgün yapabilirler. Demem o ki haklısın kardeş.

enessylu

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
5
İsim
Enes Soylu
Dostum seninde bana vurgu yapmana gerek yok, ekran kartını bana takmıyorlar ama benim yazım sana takılmış belli, burdan fikir alışverişi yapıyoruz. Ben oyunların grafiklerinin daha gerçekleşmesinden ziyade yapay ışıkların gerçek zamanlı olarak yapılıp ekran kartlarına bu kadar yük binmesinden bahsediyorum. Yoksa elbette isteyen açar ya da açmaz, ekran kartlarının üretim amacının ne yöne gittiği de belli.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Bu dediğini Crysis de görebilirsin oyunun 3 serisi de istisnasız olarak çıktıkları dönemin 1 numaralı grafiğine sahiptiler ve ray tracing falan yoktu. Bunları da geçtim kalkıp dlss i getirdikleri özellikleri bugün lossless scaling başarıyor çünkü bu bir yazılım donanım özelliği değil. Cuda çekirdekleri eyw var fakat onlarda yapay zeka bağlantılı işlemler için yazılım için değil. Oyunlarda normalde ilk çıktıklarında üst düzey kart pompalanıyor 1-2 yıl sonra ne hikmetse alt kartlara geliyor. İsteseler ilk çkış anında da düzgün yapabilirler. Demem o ki haklısın kardeş.
Haklıyım ama yazımı tamamen okuyup pişman olanlar varmış dostum :D

codcubiri

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,212
İsim
Ömür
Oyun firmaları ışık la uğraşcağına hikaye ile uğraşsın nvidia yüzünden hep bunlar nvidia nın oyunu

enessylu

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
5
İsim
Enes Soylu
Oyun firmaları ışık la uğraşcağına hikaye ile uğraşsın nvidia yüzünden hep bunlar nvidia nın oyunu
Aynen öyle, GTA 4' te ışıkmı vardı mesela optimizasyonu kötü olsa bile hikayesi çoğu insanın kalbinde taht kurdu :)

Top Bottom