Neler Yeni

Ray Tracing Saçmalığı ve Pazarlama

Awaxs

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
90
İsim
Deniz Ayaz Ocak

Kaan2327

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
19
İsim
Kaan Kaya
Benzer şeyi düşünüyoruz. RT ilk tanıtıldığında en büyük örneği Minecraft ile verdiler ama kaç kişi oynuyor şuan? Herhangi bir shader pack çoğu insanın işini görüyordur. Path tracing çıkardılar bir de ulan cyberpunkta 5090 30 fps anca alıyor zaten path tracing açık. Bende RTX 2060 var mesela RT destekli ilk serinin en düşük kartı. 1 gün bile açmadım RT'yi çünkü hem fps düşürüyor hem de aman aman bir şey etki etmiyor oynadığım oyunlarda.

Ayrıca Nvidia RTX 5000 serisiyle bildiğimiz yazılım satacak. RTX 5070 eşit değildir 4090'a. DLSS 4 vs DLSS 3

Ray Tracing bana göre bomboş bir şey. Path tracing güzel ama 5 fps oynamak istemiyorsan onu da açmayacaksın mecbur.
Adam haklı.

Dahası  
Reaksiyon skoru
70
İsim
yolcu arslan
Şöyle olabilir mi acaba bir ara Alan wake 2 için sürücü güncellemeiştim daha kötü oldu örneğin nvidia466dan 451 sürümüne.
Yeni güncellemelere acaba bazı gereksinimler ekliyor olabilirler mi güncelleme yapanlar fps düşüşü olmuş diyrrlar uygulama ile birlikte.

Ben RE4 ve RE8 de ışın izemeyi açtım beyağı fark oldu hatta çok hoşuma gitti.
Bugün en baba oyunu RTX2060 ile açarsınız RTX3070ti ile RTX4060 karşılaşmasında 3070ti ağlatarak eziyor mesela.

Ben açıkcası hiçbir cihazda güncelleme yapmıyorum kendimce ama fps olaylarını sürücülere bakarak test edin derim.

Özgürcan

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,636
İsim
Özgürcan

Emir__8

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
27
İsim
Emir
İlgilendiği Kategoriler
Bilgisayar/Bilgisayar Toplama/Telefon
Herkese merhabalar. Günümüzdeki oyunlara baktığım zaman, eski oyunlara nazaran pekte gelişmiş grafiklere sahip değiller. Artık grafik olarak çoğu oyun zaten iyi durumda. Fakat ne hikmetse misal 2020 de çıkan oyunları 4K oynatabilen RTX 3090 şu anda günümüz de 2K oynatabilmekte ve 2K kartı durumuna düşmüş bulunmakta, bunun nedeni ise oyunların daha üstün bir grafiğe sahip olmaları değil. Sorun şurda başlıyor, 5 senelik bir kart illaki 2K performansına düşmesi normaldir ama grafiklerin gelişimi normal değil anormal bu fps düşüşü karşısında. Peki nedir, açıklayayım RAY TRACİNG saçmalığı. Tamamen ekran kartı üretici firmaların para kazanmak ve eski ekran kartlarını yok etmek amaçlı çıkarmış olduğu saçma sapan bir teknoloji. Günümüzdeki ekran kartlarına acayip paralar veriyoruz ve "WOOW" diyecek bir grafik alamıyoruz performans alamıyoruz nedense. En basiti Cyberpunk 2077, bu oyun sanki nvidianın teknolojilerini pazarladığı için yapılmış bir oyundan ibaret gibi, heryerden bi ışık hüzmesi ve yansımalar, ya arkadaş bu grafiği gerçek yapmıyor ki? Allah aşkına siz yolda giderken gezerken nerede bu kadar ışık ve yansıma görüyorsunuz? Bunun bir pazarlama teknolojisi olduğunu şöyle örnek verelim, RDR2. Oyunda RAY TRACİNG özelliği yok ama inanılmaz detaylara ve grafiklere sahip. O sisin içinden geçen ışık süzmeleri olsun, yansımalar olsun bunlar RDR2'de de var. YANİ KISACASI EKRAN KARTLARINI ÖLDÜRMEK İÇİN GERÇEK ZAMANLI IŞIK ÖZELLİĞİNİ AÇMAYA GEREK YOK. Bunu zaten RDR2'de yapay olanını görmekteyiz. Günümüz de ise, RTX 40 Serisi kartları 50 serisine değiştirmek isteyen insanlar var, nedeni ise BU SAÇMA SAPAN RAY TRACİNG özelliği yüzünden gelişen DLSS teknolojisi yüzünden. YANİ ESKİDEN NATİVE OYNATABİLEN KARTLAR YAPILIRKEN ŞİMDİ İSE YAZILIM İLE RENDERLANAN BİR GÖRÜNTÜ SUNUYORLAR BİZE VE ESKİ EKRAN KARTLARIMIZI ÖLMÜŞ GİBİ GÖSTERİYORLAR SIRF YENİSİNİ SATMAK İÇİN.

Sizler ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında? Sizlerde fikirlerinizi paylaşırmısınız?
Planlı eskitme tam olarak bu işte kartları yeni kart alalım diye öldürmeye çalışıyorlar AMD de buna rastlamadım örnek rx580 eskidi baya ama hala taş gibi yada rx 5000 serisi

The Semih

80+ Gold
Yazının tamamını okuduğuma gerçekten pişman oldum. Kimse sana zorla Ray Tracing açtırmıyor kapatırsın Ray Tracingi 3090la 4kda yine oynarsın yazıdaki tek doğru yer firmaların ekran kartı satmaya çalışmaları. Bundan daha normal ne var zaten firmalar ekran kartı satmaya çalışmalı ve yeni teknolojiler çıkarmalı neyin nefretini kusuyorsun Ray Tracing'e her girdiğim oyunda açıyorum cayır cayır oynuyorum DLSS ile. Evet bence de çok gerekli değil. Sahte grafiklerin yanında sahtede olsa daha gerçekçi bir deneyim sunuyor ve bazı cyberpunk minecraft gibi oyunlarda görsel şölen yapıyor ama gerek var mı yok ama hiç yoktan böyle bir seçeneğinin olması da güzel bir şey hitap ettiği kitle kullanır istemeyen kullanmaz. Yazıda katılabileceğim tek kısım son kısım ama oraya bile tam katılmıyorum bu donanım sevdası nedir çözemiyorum abicim anakart sen misin sana mı takıyorlar ekran kartını alacağın fps önemli. DLSS sana kötü bir görüntü sunmuyor bazen orijinalinden daha iyi bir kalite sunuyor ha donanımıyla almışsın 144 fpsini ha yazılımla burada batan şey ne? Tek memnun olmadığım kısım yeni oyunların bilerek optimizasyon özürlüsü çıkarılıp DLSS'e bel bağlanması. Onun dışında beni ilgilendiren hiçbir şey yok ben Cyberpunk oynarken aldığım fpse bakarım yazılımla mı almışım donanımla mı ona değil sonuç önemli. Yazıda sürekli vurgulanan ölmüş ekran kartı kavramı da anlamlandıramadığım bir şey gtx 1000 serisi harici böyle olan hiçbir kart yok ve gtx 1000 serisi de kaç senelik seri yeter artık yani ve o kartlar ray tracingden dolayı değil mash rendering teknolojisinden dolayı ölüyor onun dışında rtx 2000 serisine bile adamlar dlss 4 veriyor daha ne yapsınlar
Dediğin doğru fakat yeni oyunlarda bir şey fark edildi, Nasıl olsa RTX var diyerek yapımcılar RTX OFF haliyle yani yapay ışıklandırma hiç uğraşmadıkları ortaya çıktı örnek birsürü oyun var son çıkanlardan vereyim İndiana Jones, bu oyunda RTX güncellemesi bu yüzden geldi çünkü RTX kapatınca oyun inanılmaz çöp oluyor.

Yapımcılar yapay zeka var diye optimizasyon felan herşeyi salmışlar, bu yüzden DLSS sektöre büyük zarar verdi diyoruz. Eski ekran kartları Native de 80 FPS verirken günümüzde FG açarak 60 fps almaya başladık, bu tamamen saçmalık bunun derhal düzelmesi lazım. Ayrıca eski oyunlarda dokular daha keskin gözüküyor günümüzdeki oyunlar hem daha bulanık hemde saçma sapan sistem gereksinimlerine sahipler.

Kısacası oyun sektörü gıda sektörü kadar bozuldu arkadaşlar acilen Oyun sektörüne denetim gelmeli, bence oyunlar çıkış yapmadan onay alınmalı kurumlardan mesela PEGİ sistemi nasılsa optimize içinde aynı sistem gelmeli, marketten aldığımız gıda ürünlerinde sahteciliğin cezası nasıl ağırsa, bu sektörede dolandırıcı firmalara ceza kesilmeli, 70 dolar oyun satıyorsun oyun daha beta sürümünde bile değil full sürüm diye çıkartıyorsun böyle olmaz, iyice şımardılar.

Ekleme yapayım, GTA5 ve RDR2 de RTX yok fakat oyunun ışıklandırma kalitesi o kadar iyiki RTX gelmesine gerek yok bundan bahsediyorum, GTA5 de yağmurlu havada RTX açmış gibi yansıma koymuşlar fakat Fake yansıma hepsi, kısacası uğraşan adamlar mükemmel sonuç çıkartıyor üstelik FPS düşürmeden, RTX'i düzgün kullanırsanda çok iyi sonuç elde edersin. Fakat günümüzde Adam Plugin olarak oyuna sürüklüyor hiçbir ince ayar çekmeden oyunu basıyor piyasaya, sonra 5090 bile son oyunlarda kasıyor, Örnek Ark Ascended...

Top Bottom