Neler Yeni

İnceleme Rog Claymore II İncelemesi

Eren Güven

80+ Gold
Katılım
1 Mart 2023
Mesajlar
6,744
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,691
Yaş
27
İsim
Eren Güven
Arkadaşlar yeni aldığım Claymore II Klavyeyi bugün kullanmaya başladım. İlk izlenimlerimi buradan sizlere aktarmak istiyorum.
Aklınıza ilk gelen soruyla başlamak istiyorum: Parasının hakkını verecek kadar iyi bir klavye değil, kaldı ki hiçbir klavye (bence) 4k civarı bir fiyatı hak etmiyor. Hele ki bu fiyatlara satılan bir klavyenin metal gövde olmaması bana göre büyük bir eksi. Tabi bu durum kesinlikle claymore II nin kötü bir klavye olduğu anlamına gelmiyor. Klavyenin öne çıkan özellikleri kablosuz olmasına rağmen 1000hz raporlama hızına ve 1 ms tepki süresine sahip olması ki bu durum onu özellikle online oyunlarda kullanışlı hale getiriyor. Klavye de makro ayarlarının da olduğunu belirteyim ancak henüz macro atamalarını yapmadım. Tabi yukarıda da söylediğim gibi daha ucuz fiyatlara aynı gecikme süresine sahip wireless klavyeler mevcut.

Tasarım ve Klavye Yapısı: Claymore II'yi diğer klavyelere kıyasla özel kılan kısmıysa hiç şüphesiz modüler bir yapıya sahip olmasıdır. Numpad kısmı istenirse tamamen sökülüyor ve klavyenin tkl şeklinde kullanılmasına izin veriyor. Bu modüler yapının daha önemli olan özelliği ise numpad in ister sağda ister solda konumlandırılabilmesi. (ben henüz solda konumlandırılan numpad e alışamadım çünkü sol elim WASD nin üzerindeyken nümerik tuşlara değiyor ve dikkatimi dağıtıyor, ayrıca sol elimin klavyenin kenarında değil de ortasında kalması da beni biraz rahatsız etti. Yine de oyunlarda elimizi mousedan çekmeden nümerik tuşları kullanabilmek büyük bir kolaylık ve ince bir düşünce olmuş.) Ayrıca klavyenin genel olarak sağlam bir yapısı olsa da numpad ve klavyenin birleştiği kısım tam olarak sabitlenemiyor ve numpad hafiften sağa sola oynayabiliyor. Ancak klavye masada sabit dururken bunun bir sıkıntı oluşturacağını düşünmüyorum.
Numpad kısmının yukarısında bulunan silindir şeklindeki ses ayarlama düğmesiyse oldukça kullanışlı. Ayrıca bu silindirin hemen altında 4 adet özelleştirilebilir kısayol tuşu bulunuyor.
Sol üst kısımdaki rog simgesi ve onun hemen yanında kalan 4 kademeli şarj göstergesi de klavyenin görsel kalitesini ciddi şekilde arttırıyor. Ancak maalesef şarj göstergesinden tam olarak yüzde kaç şarjınız kaldığını göremiyoruz. İleride bu şarj kısmına geri döneceğiz.
Klavyenin bilek desteğinin de oldukça kaliteli ve yumuşak olduğunu belirtmeliyim. Mıknatısı çok kuvvetli değil, klavyeyi havaya kaldırdığınızda genellikle bilek desteği kısmı masada kalıyor. Ayrıca bilek desteği tek parça olduğu için tkl formunda biraz çirkin görünüyor. Klavyenin arka kısmında ise toplamda 3 adet (1 tanesi numpade ait) ayak bulunuyor ve gayet geniş ve sağlam görünüyorlar, eğer klavyeyi mouspad üzerinde kullanıyorsanız sağa sola hareket ettrimeniz baya bi zor olacaktır.
Aydınlatma kısmına gelecek olursak, armory crate üzerinden çok detaylı renkler ve aydınlatma sekansları seçilebiliyor, ayrıca anaklart üzerinden kasanın rgb ışıklandırmasına da entegre bir şekilde çalışabiliyor. Üst orta kısımda kalan numpad, capslock vs. ışıkları beyaz renkte ve gayet göze görünür bir ışık sağlıyor, ancak ışıkların yanında bulunan yazıları okumak neredeyse imkansız.
Rog rx optik red switch in makul derecede sessiz ve oldukça yumuşak olduğunu da belirteyim. Tuşlar oldukça yumuşak olmasına rağmen tatmin edici ve tok bir basma hissi var. Ayrıca tuşa tam basmasanız bile klavyenin tepki vermesi, yalnızca klavyenin gecikme süresini değil, oyuncuların da ani durumlarda daha hızlı reaksiyonlar verebilmesini sağlıyor. Eğer sert tuşlara alışkınsanız ilk başlarda bu klavyeyle biraz zorluk yaşayabilirsiniz.
Ergonomi konusunda ise ilk başlarda klavyenin hiç de rahat olmadığını düşünmüştüm ancak birkaç saat sonra biraz alıştım ve şimdilik çok da kötü olduğunu söyleyemem. Ancak yine de en büyük hayal kırıklığımı ergonomi departmanında yaşadığımı eklemeliyim.
Bu kısımı kapatmadan önce klavyenin türkçe olduğunu ve büyük enter tuşuna sahip olduğunu da ekleyelim. Claymore II nin internetteki görsellerinin çoğunda küçük enter ve ingilizce tuş takımı oduğunu hesaba katarsak benim için küçük bir sürpriz oldu.

Bağlantılar ve Pil: Kutu içeriğinden bir adet çift tarafı da type c olan bir şarj kablosu çıkıyor. (muhtemelen 100 cm den uzun) Ek olarak biri erkek diğeri dişi olmak üzere iki adet type c-usb dönüştürücü de var. Wireless bağlantı aparatı ise klavyenin arkasında mıknatıslı bir yuvanın içerisinde geliyor. (Bulana kadar işim bitti :D) Klavyenin arka kısmında ise 1 adet type c bir adet de usb giriş noktası var. Açma kapama tuşu da burada bulunuyor. (Klavyenin ön tarafında kalan kısmı kastediyorum)
Pil kısmına gelecek olursak klavyenin 4000 mah lık bir dahili bataryası bulunuyor. Kutusundan yaklaşık yüzde yirmilik bir şarjla çıkan kalvye yaklaşık üç saatlik bir şarjın ardından yüzde yüze ulaştı. Bu sırada oyun oynuyor olmama rağmen klavyede hızlı şarj özelliği olmasını da hesap edersek, şarj olma hızı bana biraz yavaş geldi. Fabrika verilerine göre, yaklaşık 48 saatlik sürekli kullanım süresinin olması ise gayet yeterli. Ayrıca video, film vs. izlerken klavye uyku moduna geçerek boş yere güç tüketimini önlüyor. Uyku modu süresini istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz veya devre dışı bırakabiliyorsunuz.

Genel Değerlendirme: Rog Claymore II her ne kadar Asus un amiral gemisi klavyelerinden bir tanesi olsa da fiyatının performansına göre oldukça abartılı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Klavyenin tasarımı ve kullanım hissiyatı gerçekten premium bir ürün kullandığınızı size hissettirse de daha düşük fiyatlara muadil klavyelerin alınabiliyor olması, claymore II'yi şimdilik en mantıklı seçenek olmaktan çıkarıyor. Ayrıca ergonomik olarak da yukarıda da bahsettiğim gibi beklediğim konforu bulamadım. (kesinlikle kullanılmayacak kadar kötü değil, sadece biraz daha iyi olabilirdi ve ergonomi konusu kişiden kişiye değişir). Olumsuz yanlarını bir kenara bırakacak olursak, tasarımı ve modüler yapısıyla kendine has bir klavye olan Rog Claymore II, online oyunlar için yabana atılmayacak bir tercih olacaktır. Şu anda Asus geri ödeme kampanyası sayesinde 610 TL lik bir geri ödemesi bulunan bu ürün, ekstra bir indirim gelmesi halinde üst düzey klavye isteyen oyuncular tarafından tercih edilebilir. Ancak 4000 TL gibi bir fiyata satın alınması pek de makul olmayacaktır.444


Yukarıda yalnızca klavyeyle ilgili kendi deneyimlerimi ve düşüncelerimi aktardım, yanlışım veya eksiğim olabilir şimdiden kusuruma bakmayın.
 
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
905,809
Mesajlar
8,295,108
Üyeler
140,555
Son üye
ozgurefe
Top Bottom