Slyleight
80+
- En İyi Cevap
- 2
Dahası
Overclock ne mi fark eder ? Hemen açıklayayım...Neden alaycı bir şekilde konuştun hakkında bir fikrim yok. Sadece öğrenmek için soruyorum.
"Overclock" ve ya "ayarlama" ne fark eder ? daha öncesinde overclock yapmanın afterburner üzerinde ki ayarlar ile oynamakla mı yapıldığını yukarıda sordum. Buradan bilmediğimi anlayabilirsin zaten.
Açıkçası OC yapmaktan biraz çekiniyorum evet çünkü daha önce oc yaparken ekran kartı "çöp oldu, bozuldu" vb. gibi şeyleri duyduğum için biraz temkinli yaklaştım. Yerli ve ya yersiz bunların doğrulunu bilmek için konu açtım zaten.
Overclock ayarı, mining için basitçe şu anlama geliyor; Ekran kartını en optimum / verimli seviyede kullanmak.
Oyun oynarken bilirsin, aniden sağdan soldan drift yaparak gelen bir araba çıkar, ne biliyim bomba patlar, uçak düşer. Ani ve karmaşık olaylar gerçekleşir anlayacağın. Oyun oynarken sakin stabil bir durum olmaz, hep temkinli olman gerekir.
Oyunlarda böyle aksiyonlu olaylar gerçekleşirken ekran kartın da duruma göre çalışır, kimi zaman aniden tam yüke geçer(Savaş ortasında ani patlamalar, görsel efektler), kimi zaman sakin sakin çalışır (şehirde araba sürmek, yürümek gibi).
Ancak mining yaparken sistem bu şekilde işlemiyor, ekran kartın stabil bir hızda madencilik yapıyor. Ani olaylar yok, olay tamamen stabil bir kazım işlemi.
Bizde ekran kartımızı istediğimiz duruma göre ayarlıyoruz / overclock ediyoruz ki, ekran kartımızı en verimli şekilde kullanabilelim.
Ekran kartına overclock yapmanın ne anlama geldiğini öğrendiğimize göre gerçekten bize ne faydalar sağlıyor gel basitçe öğrenelim.
Ekran kartında bilmen gereken 3 ayar var;
- Power Limit (Güç ayarı , Ekran kartının ne kadar elektrik kullanmasına karar vericez)
- Core Clock (Çekirdek hızı, Genelde oyunlarda önemi olan, mining kısmında bize pek alakadar etmeyen bir ekran kartı ayarı)
- Memory Clock (VRAM hızı, Genel kullanımda önemli ayarlardan biri, oyuna da mininge de etki ediyor, ama mining için çok önemli)
1. POWER LIMIT
Normalde ekran kartımız baya bir elektrik istiyor, çünkü çok fazla işe yetiştiği için ekstra güce ihtiyacı var, biz mining yapıcağımız ve diğer işlerle uğraşmayacağımız için elektrik tüketimini biraz törpülüyoruz. Çünkü ne kadar az elektrik faturası gelirse, o kadar çok kâr ederiz.
*Her ekran kartına göre değişir ama ben benim ekran kartından örnek vericem.
RTX 3080 ekran kartı normalde 320W civarında elektrik tüketiyor, bu da aylık 176 ₺ demek. Biz ekran kartımızın kazım performansı düşmeyene kadar elektrik tüketimini törpülüyoruz. Normalde %100 olan ayarı %72'e çektim. Şimdi elektrik tüketimimiz 224 W gibi bir rakama düştü, bu da aylık 123 ₺ demek.
Bak sadece elektrik tüketimini düşürerek 53 ₺ gibi bir kâr elde ettik.
2. CORE CLOCK
Ekran kartımızın bu ayarı mining kısmı için fazla bir önem arz etmiyor. Bu yüzden bunu da elektrikteki gibi törpülüyoruz. Benim normalde core clock hızım 1875 MHZ, fakat mining yaparken biz bu kadar kullanmıyoruz. Bu kısım bu kadar yüksek hızda çalışırken ona göre oranla da elektrik tüketiyor. Ama başta söylediğim gibi, burası mining için çok önemli değil, o yüzden bunun hızını da bir miktar kırpıyoruz.
Ben hızımı -400 yani 1475 MHZ gibi bir hıza düşürüyorum. Hızı düşürmüş olduğum için daha az elektrik harcıyor, bu da ekran kartıma verdiğim elektriğin çoğunun Memory Clock, yani madencilik için en önemli olan kısmına daha fazla elektrik yönlendirmemi sağlıyor.
3. MEMORY CLOCK
Geldik en önemli ayara, bu ayar kazım hızımızı doğru oranda etkiliyor. Ne kadar yüksek Memory Clock frekansı, o kadar yüksek MH/s değeri.
*Bu değer her ekran kartına göre değişir, senin ekran kartın +500 kaldırır, benimki +850, başkasının ki +1200. Yani tamamen şansına kalmış bir durum.
Bu kısımda ekran kartın çökmeden çıkabildiğin kadar çıkıyorsun, diyelim +450 verdin, 5 dakika stabil çalıştı sistem. Ama tam +500 yaptın, sistem bir anda siyah ekran verdi. Buradan anlamalısın ki ekran kartının limiti +450, daha fazlasını ekran kartı kaldırmıyor.
Normalde benim stok kazım hızım 82 MH/s idi. Ben memory clock frekansımı arttırdım ve şuan 95,5 MH/s gibi bir hız alıyorum.
Bu hız ne kadar fazla ise o kadar çok kazım yapıyor ekran kartın. Ne kadar çok kazıyorsan da o kadar çok para kazanıyorsun.
Sana mümkün olduğu kadar OC işleminin ne anlama geldiğini ve madencilik için neden önemli olduğunu dilim döndüğünce anlattım. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Slyleight