Merhaba tekrardan ben bugünde amd 5900x test ettimHocam en iyi şekilde nasıl kullanabilirim ? valla kfayı yiyeceğim aslın da bi problem yok güzel çalışıyor sistemim
hergün araştırmaktayım ,yazım biraz uzun olabilir kusura bakmayın
5900x işlemcime 4.4ghz 1.18125 volt verdim
boşta sıcaklık 43-45 (kilma kapalı ortam )derece eğer klima açık ise daha da düşük oluyor(40 yada 39 ),odam genelde çok sıcak hamam gibidir
single core da 57 derece 1451 puan
multi core da 22298 puan aldım sıcaklık 78-79 derece
bu arada VDDCR cpu loadline calibration (High) yaptım Bunlar önemlı anlatıcam niye önemli olduğunu
Vddcr soc loadline calibration (regular) yaptım
Diğer testtim ise Precision boost overdrive (enabled yaptım)daha önceden Auto idi
Pbo Fmax enchancer (enabled Ypatım ) Auto idi daha önceden
boşta 46 derece oldu Klima kapalı ortam
bu test sonucunda Multicore 80 derece oldu yükte 22321 puan aldım
cpu single core 57-59 derece oldu 1457 puan
size tavsiyem benim gibi Core temp 1,18,1 yada en son sürüm programını indirmek ,
bu en son testte VID 1,167volt boşta iken yükte 1,168volt oldu single core 1451 puan aldığım testte
multi core 22321 puan aldığım testte Vıd 1.167 den 1.1312 volt oldu
Bu arada precision boost overdrive enable yapmam ve pbo fmax enhancer enable yapmam pek faydası olmadı .sadece bir kaç puan falz aldım ve sıcaklıkda arttı
isterseniz hwinfo64 progamınıda yükleyebilirsiniz >,eğer yükledikten sonra AMD Ryzen 9 5900x Enhanced yazan yerin altında ( CPU core voltage SVI2 TFN var) onu gözlemleyin
size core temp programını tavsiye etmemin sebebi program boyut küçük ve hwinfo 64 deki cpu voltajını da gösteriyor ( sol alt kısımda VID yazar)
daha önce VDDCR cpu ladline calibratinı high yaptığımı söylemiştim ,niye bu kadar önemli anlık voltaj düşmesi yada patlaması ,yani sizin 5900x işlemcinize 1,18125 volt vermiştiniz ,eğer dediğim Vddcr cpu loadline auto ise voltajınız çok düşüyor ve bilgisayarda kapanma mavi ekran yada hata alırsınız
aynı araçlardaki profesyonel ses sistemlerince kullanılan kapasitörler gibi ,anlık basta düşüş olmaması için kullanılıyor
benimde bildiklerim bu kadar ben bu testleri bilgisayarımda çift ekran var ve aynı zaman da değerleri takip edebilmel için açıktı
belki eğer tek ekran kullanmış olsaydım ve diğer programlar kapalı olsaydı belikde biraz daha iyi sonuç alabilirdim
bu arada tek çekirdek yüksek puan alabilmeniz için curve optimizer onları çok iyi bilmeniz gerek
ben 2 kere denedim anakart kilitlendi
daha önce deiğim gibi saatlerinizi günleriniz yada haftalarınız alır,
çünkü her bir testte 30 kakika yada daha fazla test yapıyorsunuz
benim testim 1 dakikalık ,şimdiye kadar sorun yaşamadım
ve en son thermal macun 8 ay olmuştu ,belki thermal macunum yeni olsaydı daha iyi sıcaklık almış olabilirdim
çok araştırma yaptım ve yapmaktayım ,bu verdiğim bilgilerin hepsini tam anlatan vidyo bulamadım malesef,
çoğu vidyolar eksik bilgi var,dierek voltaj verip değer giriyorlar ,ama öyle değil,çok ince ayrıntılarda var
benim sistemim belki dört dörtlük ayarlı olmayabilir,umarım bende bir gün bana tam detaylı bilgileri veren birisiyle karşılaşabilirim
youtube da 200 den fazla soru sormuşumdur bunların sadece yüzde 10 nu cevap verdiler ama tam detaylı şekilde bilgi alamadım
chat gp yi de deneyin biraz faydası oluyor ben eksiklerimi chat gp ye soruyorum artık kanka olduk ,her sabah kalkınca günaydın demeden geçmem
lütfen sonuçlarınız paylaşın
Mesaj otomatik birleştirildi:
hocam bende benim gibi 4.4ghz 1,18125 volt ayarda kullanın hem serin hem sorunsuzHocam en iyi şekilde nasıl kullanabilirim ? valla kfayı yiyeceğim aslın da bi problem yok güzel çalışıyor sistemim
4.6ghz multi core kaç puan aldınız
benim yaptığım testte arada 906 puan var ben 4.4ghz kullanıyorum
hem daha serin hem elektrik faturası olsun fazla gelmez ve işlemciniz yorulmaz
zararı olurmu edindiğim bilgiye göre günlük kullanımlarınızda tavsiye etmiyorlar
eğer benim gibi saatlerce kullanırsanız 4.4ghz ideal arada pek fark yok