Neler Yeni

Rehber Samsung Telefonlarda Detaylı Pil Performansı Arttırma ve daha fazlası!(Güç tassarruf modu olmadan)

Not: İlk defa makale ve rehber yazıyorum.
Not: Fontlar ve renkler konusunda yapay zekadan destek alınmıştır.
Not: Ayarlar, cihaza ve One UI sürümüne bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Cihaz sürümü: One UI 6.1

Ayarlardan sonra Galaxy A53'te oluşan pil performansı:

20250122_003654.jpg

Not: Çoğunlukla Chrome, Instagram, YouTube ve ChatGPT kullanılmıştır.

Merhaba Donanım Arşivi Forum Üyeleri!

Bugün Samsung telefonlar için 3 kısımdan oluşan bir rehber hazırladım:

• 1) Pil Performansı Arttırma
  • 2) Gizlilik ve Güvenlik
  • 3) Yer Açma

1) Pil Performansını Arttırma

a- Telefonu uçak modunda tutun. (Mobil veriyi kullanacaksanız kapalı tutmalısınız.)
Evet, pil süresini uzatmak için etkili bir yöntem fakat biz nasıl başkasını arayacağız vs. diyebilirsiniz. Sorun değil! Çünkü Wi-Fi aramayı açarak da arama alabilir, arayabilir, SMS atabilir, mesaj gönderebilirsiniz. Elbette Wi-Fi araması da şarj harcıyor ama daha az harcıyor. İhtiyacınız yoksa zaten Wi-Fi aramasını da kapalı tutabilirsiniz.

Eğer denetim merkezinde gözüküyorsa, hızlıca Wi-Fi Aramasını kolayca açabilirsiniz.

20250122_004024.jpg

Yoksa;
Ayarlar > Bağlantılar > Wi-Fi Araması'na giriyoruz, ardından açıyoruz ve açtıktan sonra "Arama Tercihi" diye bir seçenek çıkacak. "Tercih edilen Wi-Fi" olarak kalacak.

20250122_004341.jpg

b- Wi-Fi, Bluetooth, NFC, Konum, Quick Share gibi özellikleri ihtiyacınız olmadığı zaman kapalı tutun.
1737495978645.png

Özellikle konumu açık tutmak, pil ömrünüzü ciddi düzeyde etkileyebilir.

c- Hiç Kullanmadığınız Uygulamaları Derin Uykuya Alın.
Eğer özellikle bildirimi açık olmayan uygulamalarsa ve arka planda ihtiyacınız yoksa kesinlikle kapatmanız daha iyi olacaktır.
Ayarlar > Pil > Arka plan kullanım sınırları > Derin Uykuya alınmış uygulamalar diyoruz. Artıya basıyoruz. Derin uykuya almak istediğimiz tüm uygulamaları seçiyoruz ve sonra "Ekle" diyoruz.
Bazı derin uykuya alamadığımız uygulamalar da var, onları uyku moduna alacağız. Geri gidiyoruz ve "Uyku modundaki uygulamalar"a gidiyoruz. Oradan bahsettiğim şekilde fotoğraftaki uygulamaları ekliyoruz.

20250122_004947.jpg

d- Hızlı Şarjı kapatın ve Pil Korumasını Maksimum yapın.
Ayarlar > Pil koruması diyoruz. Açıyoruz ve "Maksimum" seçeneğini seçiyoruz. Açarsanız şarjınız sadece %80'e kadar dolacaktır. (Dışarı çıkacağınız zamanlarda temele alıp %100 yapmanızı öneririm.)
20250122_005713.jpg

Geri gidiyoruz ve "Şarj etme ayarları" diyoruz, hızlı şarjı kapatıyoruz. (Aceleniz olduğu zamanlarda açık tutun.)
20250122_115731.jpg

e- Gereksiz Sesleri ve Titreşimleri Kapatın.
Özellikle titreşim, pil performansını ciddi düzeyde etkileyebilir.
Ayarlar > Sesler ve titreşim > Sistem Sesi kısmına gidiyoruz, sistem sesi seviyesini tamamen kısıyoruz ve tüm seçenekleri de kapatıyoruz.

20250122_005657.jpg

Geri gidiyoruz ve Bildirim titreşimini kapatıyoruz. (Telefonu titreşimde kullanıyorsanız, bu ayarı değiştirmeyebilirsiniz.)
20250122_010121.jpg

Tekrar geri dönüyoruz ve Sistem titreşimine gidiyoruz. Aynı şekilde titreşimi tamamen kısıyoruz ve tüm seçenekleri kapatıyoruz. (Eğer illa kullandığınız bir özellik varsa en kısıkta tutun.)
20250122_010318.jpg

f- Gereksiz Bildirimleri Kapatın.
Bildirimi açılan uygulamalar arka planda çalışır ve bu da yoğunluğuna bağlı olarak pil performansınızı etkileyebilir.
Ayarlar > Bildirimler > Gelişmiş ayarlar kısmında, maksimum tasarruf için hepsini kapatmanızı öneririm (Bildirimler için işlem ve yanıt öner hariç).

Geri gidelim ve şimdi Uygulama bildirimlerine gidiyoruz. Üç noktaya basıp "Sistem uygulamalarını göster" seçeneğini seçiyoruz. Gereksiz gördüğünüz tüm bildirimleri kapatın. Açık kalanları tercihinize göre yapılandırabilirsiniz. Açık bırakacağınız bildirimlerde özellikle açılan bildirimleri kapatmanızı öneririm.

g- Veri Tasarrufunu Açın. (Açıkken mobil erişim noktasını açamazsınız!)
Hem kendi internetinizi daha tasarruflu harcamış olursunuz hem de bir nebze de olsa pil performansınızı arttırabilirsiniz.
Ayarlar > Bağlantılar > Veri kullanımı kısmına gidiyoruz ve veri tasarrufunu açıyoruz.

Ardından "Sürekli veri kullanabilen uygulamalar" kısmına gidiyoruz. Üç noktaya basıp "Sistem uygulamalarını göster" seçeneğini seçiyoruz. Bildirimi açık tuttuğunuz uygulamalar hariç çoğunu tercihinize bağlı olarak kapatmanızı öneririm.

Tekrar "Veri kullanımı"na dönüyoruz ve "Uygulamalar için izin verilen ağlar" seçeneğine gidiyoruz. İhtiyacınız olmayan uygulamaların hepsine Sadece Wi-Fi seçeneğini işaretliyoruz.

h- Yakındaki Cihazı Taramayı Kapatın.
Genellikle Samsung Galaxy Watch, Buds, SmartTag gibi cihazları yakında tutunca otomatik bağlamaya yarayan bir özelliktir. Bu tarz ürünler kullanıyorsanız bile manuel olarak kullanabilirsiniz. Gereksiz yere sürekli tarayıp şarj tüketecektir.
Ayarlar > Bağlantılar > Diğer bağlantı ayarları kısmına gidip "Yakındaki cihazı tarama" seçeneğini kapatıyoruz.

ı-Otomatik Güncellemeleri Kapatın.
Eğer açık tutarsak arka planda kontrol ettikçe bile şarj tüketecektir. O yüzden güncellemeleri arada kontrol edip manuel olarak yapmanız daha sağlıklı olacaktır.
Ayarlar> Bağlantılar> Diğer bağlantı ayarları> Sistem yapılandırmasını güncel tut seçeneğini kapat.

20250122_010623.jpg

Ayarlar> Güvenlik ve gizlilik> Daha fazla güvenlik ayarı diyoruz ve en aşağıya iniyoruz Galaxy sistem uyg. güncellemesini kapatıyoruz.
20250122_010732.jpg

Ayarlar> Yazılım güncellemesi> Wi-Fi üzerinden otomatik indir seçeneğini kapat.
20250122_010820.jpg

Play Store> Profil resmine tıkla> Ayarlar >Ağ tercihleri> Uygulamaları otomatik güncelle> Uygulamaları otomatik güncelleme seçeneğini seç ve Tamam de.
20250122_010930.jpg

Galaxy Store> Menü> Ayarlar> Uygulamaları otomatik güncelle> Asla diyoruz.
20250122_011111.jpg

j- Karanlık mod (Özellikle Amoled ekranlı telefonlar için) Karanlık mod amoled ekranlarda pil performansını arttıracaktır.
Denetim merkezi > Karanlık modu aç.

k- Ekranı 60 Hz Kullan
Pil performansını arttırmak için en önemli etkenlerden biri. Alışırsanız kötü gelmiyor.
Ayarlar > Ekran > Pürüzsüz hareket diyoruz ve Standart seçip uygula diyoruz.

20250122\_011507.jpg

l- Ekran Zaman Aşımı
Bazen telefonu açık unutabiliyoruz. Uzun süre açık kalması pili gereksiz tüketecektir. İhtiyacınıza göre değiştirebilirsiniz. Tavsiyem 1 dakikayı geçmemeniz olacaktır.
Ayarlar > Ekran > Ekran zaman aşımı diyoruz ve istediğiniz süreyi seçiyorsunuz.

20250122\_011538.jpg

m- Always On Display’i Kapat (Amoled ekranlar için)
Bu da şarjı çok tüketebiliyor. Tavsiyem tamamen kapatmanız ama illaki istiyorsanız bence sadece dokunarak açılması olacaktır.
Ayarlar > Kilit ekranı ve AOD > Always On Display kapatacaksak kapatıyoruz.

20250122\_011628.jpg

Kapatmıyorsak üstüne basıyoruz ve gösterileceği zamanı "Göstermek için dokun" yapıyoruz.

n- Animasyonları Azalt, Saydamlığı ve Bulanıklığı Azalt.
Bu hem animasyonlardaki takılmalardan da kurtarır ve pil performansınızı da geliştirir.
Ayarlar > Erişilebilirlik > Görüş iyileştirmeleri diyoruz ve aşağı iniyoruz. "Animasyonları azalt" ile "Saydamlığı ve bulanıklığı azalt"ı açıyoruz.

20250122\_011708.jpg

o- Verileri Otomatik Eşitlemeyi Kapat.
Sürekli olarak güncellediğinden bataryayı yorar.
Ayarlar > Hesaplar ve yedekleme > Hesapları yönet > Verileri otomatik eşitleyin seçeneğini kapatın.

2-) Gizlilik ve Güvenlik

a- Otomatik Engelleyici (Açıkken APK yükleyemezsiniz!)
Bu özellik telefon güvenliğinizi oldukça arttıracaktır. Mutlaka açmanızı öneririm.
Ayarlar > Güvenlik ve Gizlilik > Otomatik Engelleyici kısmına gidiyoruz ve hepsini açıyoruz.

Screenshot_20250122_011746_Auto Blocker.jpg

b- Reklamlar ve Kişiselleştirme Servisi
Ayarlar > Profil > Güvenlik ve Gizlilik kısmına gidiyoruz ve en aşağıya inip üç seçeneği de kapatıyoruz.
20250122_012355.jpg

Ardından "Kişiselleştirme Servisi"ne gidiyoruz. Bu servise tıklayıp "Durdur" diyoruz.

Ayarlar > Google > Tüm Hizmetler > Kullanım ve Teşhis Bilgileri kısmına giderek kapatıyoruz.
20250122_003352.jpg

Ayarlar > Google > Tüm Hizmetler > Reklamlar kısmına gidip "Reklam Kimliğini Sil" seçeneğini işaretliyoruz.
20250122_003240.jpg

c- Cihazımı Bul
Telefonunuz kaybolduğunda konum açık olmasa bile bu özellik işe yarayabilir. Açık tutmakta fayda var.

Ayarlar > Güvenlik ve Gizlilik > Kayıp Cihaz Koruması
20250122_012501.jpg

3) Yer Açma

Gereksiz uygulamaları silerek hem yer açabilir hem de pil performansına bir nebze katkı sağlayabilirsiniz.
Ayarlar > Uygulamalar kısmına gidip gereksiz uygulamaları silin. Çok yer kaplayan uygulamaların önbelleklerini temizleyin.
Silinmeyen gereksiz uygulamaların verilerini temizleyin ve tüm izinlerini kaldırın. Ardından devre dışı bırakılabilen gereksiz uygulamaları devre dışı bırakın.
(UYARI: GOOGLE VE GOOGLE PLAY HİZMETLERİNİ DEVRE DIŞI BIRAKMAYIN!)

BONUSLAR

1- Düşük Seviyeli Performans Modu

Not
  • Galaxy Z Flip4, Z Fold4 ve S23'den sonra piyasaya sürülen Z serisi ve S serisi modeller tarafından desteklenir.
  • Oyun oynarken bu mod otomatik olarak devre dışı kalır.
Ayarlar > Pil > Diğer Pil Ayarları > Performans Profili kısmına giderek "Düşük Seviyeli" seçeneğini seçiyoruz.

2- Göz Rahatlığı Kalkanı
Bu özellik göz sağlığınız için oldukça faydalıdır. Otomatiğe alarak kullanabilirsiniz.
Denetim merkezinden "Göz Rahatlığı Kalkanı"na basılı tutun. Açıp "Özel" seçeneğini seçin.

3- Düzenli Olarak Bellek Temizleyin
UYARI: Çok sık yapmayın!

4- Düzenli Olarak Yeniden Başlatın
Ayda bir kez telefonu yeniden başlatmak yeterlidir.
UYARI: Çok sık yapmayın!

5- Ana Ekrandaki Gereksiz Uygulamaları Gizleyin

Bu işlem telefonunuzu daha temiz ve düzenli gösterecektir.
Ana ekrana basılı tutarak Ayarlar > Uygulamaları Ana Ekran ve Uygulamalar Ekranında Gizle kısmına gidin.
Gizlemek istediğiniz uygulamaları seçip "Tamam" deyin.

6- Bataryanızı değiştirin.
Garanti sürenizin dolmasına yakın bir zamanda garantiye gönderip, garanti kapsamında mümkünse bataryasını değiştirmelerini söyleyin.

Ve bitti!

Eğer bir yanlışım, eksik kalan detay ya da öneriniz varsa mutlaka belirtin. Herkese saygılar!

Kaynaklar:
- https://www.samsung.com/tr/support/mobile-devices/how-to-use-galaxy-s23-light-mode/
- https://r2.community.samsung.com/t5/Samsung-Members/1-Pil-Sağlığı-Maksimum-Pil-Performansı-Neler-Yapmalıyız/td-p/15908942

Ekler

• 20250122_012501.jpg
    20250122_012501.jpg
    84.5 KB · Hit: 15
Son düzenleme:

Alyx

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
774
İsim
Murat
Eline sağlık ama bu tarz cihazları alan kişiler kapatılmalı dediğin özellikleri kullanmak için alıyorlar. Cihazım 120hz olsun ekranı süreklı akıcı göreyim istediğim için para verdim ben. 60hz kullanıp pil performansını iyileştirmeye çalışmak istemem asla. AOD bu telefonda kullandigim büyük ayrıcalıklardan biri. Benim gibi yuzbinlercesi vardir belki de. Rehber guzel hos ama telefonun rahat kullanmaya engel bana gore

• Konu Sahibi Konu Sahibi
Eline sağlık ama bu tarz cihazları alan kişiler kapatılmalı dediğin özellikleri kullanmak için alıyorlar. Cihazım 120hz olsun ekranı süreklı akıcı göreyim istediğim için para verdim ben. 60hz kullanıp pil performansını iyileştirmeye çalışmak istemem asla. AOD bu telefonda kullandigim büyük ayrıcalıklardan biri. Benim gibi yuzbinlercesi vardir belki de. Rehber guzel hos ama telefonun rahat kullanmaya engel bana gore
Benim amacım sadece burada maximum ekran süresini görmek. İnsanlar özgür. İstediğini yapar, istemediğini yapmaz. Daha Good Guardians uygulamasından bile bahsetmedim.

Fahare

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
36
İsim
Bay fahare
S9 ultra kullanıcısıyım oyun harici 120hz işime yaramıyor sade notlara bakıyorum zaten aodu zaten kullanmıyorum kapaklı kılıf var bence güzel bir rehber garanti sınırları dahilinde ancak bu kadar yapılabilir

şahin doğan

80+ Platinum
Bu tarz şeyler sadece cihazın pil sınırlarına ulaşmasını sağlar. Asıl pil performansını arttırma harici uygulamalar ile PC üzerinden bağlayarak gereksiz sistem servislerini silmek ile olur. Arkadaşımın S20 Fe modelinde 4-5 saat ekran süresini sabit 5.5-6 saate çıkarmıştım.
Cihaz ayarları için güzel rehber.

Ömer Murat KARACA

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,100
İsim
Ömer Murat KARACA
Hocam eline emeğine sağlık ancak S24U, A06'ya döndü🤣

Ömer Murat KARACA

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,100
İsim
Ömer Murat KARACA
Düşük performans profili ve 60 hz dışında hiçbir özellik telefonu yavaşlatmıyor. Aksine hızlandırıyor. İhtiyacınız olanı ayarlarsınız.
Ne kadar iş yapar özellik varsa kapatmış olduk hocam tabii yavaşlamaz cihaz. Uçak modu muhabbeti de sabah akşam evden çıkmayanlar harici iş yapmaz. Always On Display'ı bile kapattık. Telefonunu bu şekilde kullanacak adam 6000mah pilli giriş seviye bir model alıp kullanmalı diye düşünüyorum. Bu rehber şurada çok iş yapar: eski telefonum S20FE'yi kenarda kuytuda modem olarak kullanıyorum, ona yapabilirim bu dediklerinizi. şarjı daha uzun gider çok da işimi görür ama aktif kullanılan telefonda ben 1-2 şey hariç elle tutulur hiçbir şey göremedim maalesef. Bu benim kullanımıma göre olan yorumum tabii

Cassius Clay

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
321
İsim
Kadir
Bu tarz şeyler sadece cihazın pil sınırlarına ulaşmasını sağlar. Asıl pil performansını arttırma harici uygulamalar ile PC üzerinden bağlayarak gereksiz sistem servislerini silmek ile olur. Arkadaşımın S20 Fe modelinde 4-5 saat ekran süresini sabit 5.5-6 saate çıkarmıştım.
Cihaz ayarları için güzel rehber.
Hocam onun için de bir rehber patlat mı

Ne kadar iş yapar özellik varsa kapatmış olduk hocam tabii yavaşlamaz cihaz. Uçak modu muhabbeti de sabah akşam evden çıkmayanlar harici iş yapmaz. Always On Display'ı bile kapattık. Telefonunu bu şekilde kullanacak adam 6000mah pilli giriş seviye bir model alıp kullanmalı diye düşünüyorum. Bu rehber şurada çok iş yapar: eski telefonum S20FE'yi kenarda kuytuda modem olarak kullanıyorum, ona yapabilirim bu dediklerinizi. şarjı daha uzun gider çok da işimi görür ama aktif kullanılan telefonda ben 1-2 şey hariç elle tutulur hiçbir şey göremedim maalesef. Bu benim kullanımıma göre olan yorumum tabii
Bu ayarlar demek ki size göre değil. Bu ayarlar daha çok giriş seviye cihazlara bütçesi yeten ve uzun süre kullanmak zorunda olan insanlar için yapıldı zaten.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,045,405
Üyeler
165,813
Son üye
YaVuz555
Top Bottom