- Konu Sahibi Konu Sahibi
Benim cevap verdiğim sizin objektiflik anlayışınız.Dinin müslüman için önemli olması için önce inanç evresini geçmesi gerekmektedir. Bizim tartıştığımız nokta bu, konuyu çarpıtıyorsunuz hocam.
Benim cevap verdiğim sizin objektiflik anlayışınız.Dinin müslüman için önemli olması için önce inanç evresini geçmesi gerekmektedir. Bizim tartıştığımız nokta bu, konuyu çarpıtıyorsunuz hocam.
Kimse birine bir şey kanıtlamak istemiyor.
yaw hee çaptırmayın adam size demiyor zaten. bu yöndeki arkadaşlara öneride bulunuyor.
O yöndeki arkadaşlar neden o yönde olduklarını bilmiyorsa vay hallerineyaw hee çaptırmayın adam size demiyor zaten. bu yöndeki arkadaşlara öneride bulunuyor.
Kendiside dahil buradaki birçok kişi bu 6 sayfalık konuda ağırlıklı olarak kanıtlanabilirlik açısından tartışma yaptı ama siz bilirsiniz.yaw hee çaptırmayın adam size demiyor zaten. bu yöndeki arkadaşlara öneride bulunuyor.
kesinlik durumu olsa, kendi düşüncelerine, akıl yürütmeye ve teslimiyete ihtiyacın olmasa ''inanmak, ikna olmak'' diye bir şey olmaz. herkesin kaçınılmazı olur.Fakat inanç kavramının temelinde gerçeklik algısı vardır. Kendinizle çelişiyorsunuz.
Kesin ve doğru aynı anlamlara geliyor değil mi?kesinlik durumu olsa, kendi düşüncelerine, akıl yürütmeye ve teslimiyete ihtiyacın olmasa ''inanmak, ikna olmak'' diye bir şey olmaz. herkesin kaçınılmazı olur.
Arkadaş kitap okuyun demiş sen çelişki, inanç, yaratıcı vücut bulma halinden bahsi konu açmışsın. sen boşluktasın bence. arkadaşta sana cevap vermiş.Kendiside dahil buradaki birçok kişi bu 6 sayfalık konuda ağırlıklı olarak kanıtlanabilirlik açısından tartışma yaptı ama siz bilirsiniz.
Din temellendirilmiş ve açıklama yapılmış bir konuda kendi fikrimi belirtebilirim?Arkadaş kitap okuyun demiş sen çelişki, inanç, yaratıcı vücut bulma halinden bahsi konu açmışsın. sen boşluktasın bence. arkadaşta sana cevap vermiş.
iş te tamda bu dediğin için islam gayba imandır. Bu kafayla sana gelen yarın melek hani kanıtla der, Allah nerde kanıtla der... Kitapları kimin yazdığını ne bileyim der...Dediğin şey aşırı saçma kastettiğim şey islamı bilmeyen birine alemlerin rabbini kanıtlaman.
Sen var demenle kanıtlamış olmazsın X kişisi var dedi Y kişisi başka bir şey dedi hatta Y kişisi bana daha mantıklı açıklama yaptı ve Y kişisinin davet ettiği dine girdim. Kafir mi sayılıyorum senin dediğinin olması için doğamızda bir mekanizma olması lazım alemlerin rabbi olduğuna inanmak için. Yoksa kanıt olmadan kim niye inansın. Aynı şeyleri farklı kelimelerle tartışıp duruyoruz anlatmaya çalıştığım şey net olarak islamın kanıtının olmamasıdır eğer olsaydı çoğunluğu müslüman olan bir ülkede son yıllarda dine inançta düşüş görülmezdi.
Burada da alimler devreye giriyor. Kuran içinde tüm hastalıkların ilacının olduğu bir eczane gibidir. Her zamanın ilacı vardır içinde. Der bir alim. Mesela bediüzzaman said nursi, islammı bilim ile çürütmeye çalışılan dönemde, yazdığı eserler ile insanların aslında bilimde bile Allah'ı tanıyabileceklerini söylemiştir. Yanına gelip, "biz okulda fen dersleri görüyoruz, dini derslerimiz yetersiz, ne yapabiliriz?" diyen öğrencilerine, "Gördüğünüz dersler, Allah'ın kudretini ispat eder. Onun sanatını görebilirsiniz." demiştir. Ki öyle de. Aslında insanın sınırlarına ve limitlerine uzanan bir kitaptır Kuran. Evet gerekli eğitimler almadan okurken belki tam manasını anlamayabiliriz fakat günümüzde en kolay şey öğrenmek. Sizin kafanıza takılan sorular sadece size denk gelmedi. Sizden başkaları da aynı soruya cevap aradı veya arıyor. İslam belirli sınırlar çizmiştir her zamana uyan. Biz sadece sınırları aşmadan, kullanmalıyız. Alkol yasak. Her zamana yasak. Gibi.Çelişki konusu tartışılır şimdi o konulara girmek istemiyorum fakat, dominant bir şekilde her bir öğretiden farklı anlamlar çıkıyor ve bunları hangi kaynağa göre yorumlanacağına dair bir belirteç yok islamda.
Örneğin peygamberler zamanında binlerce yıl boyunca peygamberler rehberlik etmiş. Ki mantıken Allah bile Kuran'ın tek başına yeterli olmayacağını düşünüp bir peygamber göndermiş. Fakat günümüzde bunlar nasıl yorumlanacak? Gündemde olan olaylardan tut 1500 yıl öncesinden bugüne kadar olan tonlarca değişiklik islami açıdan nasıl yorumlayacak Allah onu belirtmemiş. Diyanet falan demeyin Allah'ın kelamı değil sonuçta.